Keresés

Részletes keresés

trisa Creative Commons License 2004.10.07 0 0 307

Anzika,

Egyetlen egy tenyészszemlén voltunk az egyszem spankónkkal, így nyilván nem mondhatom, hogy minden tenyésszemle így zajlik, mert hogy gőzöm sincs.

Mivel nem ismertem akkor  "ismertebb" spániel tenyészetet, ezért nem tudom megmondani, hogy voltak-e nevesebb tenyésztők.

Munkaosztály természetesen van a kiállításon.

Semmi mást nem írhattam le, mint a mit az tenyészszemlén tapasztaltunk. A kutyát megnézték állásban, mozgásban, megtapogatták és megkapta a tenyészthetőt. Nem kellett neki semmi munkafeladatot teljesíteni.

Hogy Tóbiás ne legyen olyan frusztrált (az ilyesféle kiállítást utálta, kettőnél többször nem is mentünk vele, dolgozni viszont szeretett), ezért megmutattuk neki az agility pályát, ahol szépen kipróbálta magát az akadályokon. Biztos nem volt szabályos, de nagyon élvezte és legalább szórakoztattuk a sporttársakat is egy kicsit:-)).

Tobi nem volt kiállítási kutya, nem csak a kicsit világos szeme miatt, és kissé túl sok fehér jegye miatt, hanem mert egyszerűen annyira utálta az egészet, hogy sosem mutatta magát. Nem állt be szépen, lógatta a fejét ügetés közben és fáradt kutya benyomását keltette mindig. Egyébként mind a két alkalommal az is állt a lapján: "lehetett volna ma élénkebb" Viszont ha a mezőn volt, akkor kézjelre ment jobbra-balra, ült, vezényszóra futott vissza és mindent hozott amit kellett és egyfolytában csóválta a kis csutáját. Vadászatra is elvihettük egyszer és ott is nagyon szépen kereste a lőtt vadat.

Persze biztos megvannak a trükkjei a spankó  kiállítási "felspankolásának", de tény hogy ilyen mélyre nem is óhajtottunk ásni a témában.

Egyébként pedig a mai napig nagyon hiányzik :-(

Előzmény: Anzika (295)
Anzika Creative Commons License 2004.10.07 0 0 306

Tibbe!

mi miért "nehéz", (aki csinálja, úgyis tudja)

Ugye nem azt akarod mondani, hogy én nem csináltam, vagy nem csinálom?

Sikeres felkészülést!

Előzmény: Tibbe (305)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.06 0 0 305
Anzika
Te provokálsz!!!!.....:-))))

Egyszerűen MOST nincs időm leírni, mi miért "nehéz", (aki csinálja, úgyis tudja) mert éppen három kiállitás lesz a hét végén, három kutyát viszek akiket fel is kell késziteni, és még egy pár tőlem származót visznek, ott még a gazdikat is "fel kell késziteni"!
Így egyfolytában ezzel a témával foglalkozom.

De pillanatnyilag nem az Indexen...., ahhoz több idő kell!
Majd "kiállitási szünetben"...:-))))))
;-)
Előzmény: Anzika (301)
szuszmok Creative Commons License 2004.10.06 0 0 303

Sziasztok,

Megbocsájtjátok, ha offolok egyet?:))

Kis kedvcsináló:

Október 16/17-én Nemzetközi FAMKAT-kiállítás a PECSA-ban!

A kedves érdeklődő látogatók számos macskafajtával ismerkedhetnek meg és csodálhatnak meg. Lesznek perzsa, himalája, csincsilla, birman, ragdoll, balinéz, Maine Coon, szibériai, brit, skót lógófülű, karthauzi, orosz kék, korat, burma, abesszin, Cornish Rex, sphynx, Peterbald, bengáli, sziámi,  keleti, thai és házi cicák:))

A szervezők mindenkit várnak szeretettel mindkét nap 10 és 18 óra között.

Vasárnap kerül kiosztásra az immár évtizedes hagyományokkal büszkélkedő  Bastet-díj is!

Anzika Creative Commons License 2004.10.06 0 0 302
 Ebből a mondatból valami kimaradt:

Kérlek írd le mi teszi ilyen nehézzé?

Előzmény: Anzika (301)
Anzika Creative Commons License 2004.10.06 0 0 301

Nem értem mi olyan nehéz a felvezetésben?

Kérlek mi teszi ilyen nehézzé?

Ha láttál már kiképzésen nj menni, akkor nem írtad volna ezt: A NJ.-oknál az ellentmondást azzal lehetne feloldani, hogy ne kelljen nekik természetellenesen menniük a ringben, hanem csak láb mellett, mint a kiképzésen.

(Jó-tudom......, ez tőled csak egy költői kérdésem volt!) Nem, vagy nem akarom érteni ezt a mondatodat. Én megpróbáltam magyarázatot adni valamire, míg Te csak azt írtad le valamiről, hogy milyen nehéz, de mi a megoldás, azt nem. Úgy néz ki az egész, senki ne kisérletezzen a kutyázással, mert úgysem fog neki menni.

Előzmény: Tibbe (300)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.06 0 0 300

Minden kutyámat másként kell felvezetni, és kb 200-adszor sem érzem könnyű feladatnak. Sőt!

A NJ.-oknál az ellentmondást azzal lehetne feloldani, hogy ne kelljen nekik természetellenesen menniük a ringben, hanem csak láb mellett, mint a kiképzésen.
miért kell őket természetellenes tartásra ösztökélni? Vagy pl a boxereket....(egymásra acsargás stb)
(Jó-tudom......, ez tőled csak egy költői kérdésem volt!)
Előzmény: Anzika (299)
Anzika Creative Commons License 2004.10.06 0 0 299

A nj-oknál van egy nagy ellentmondás a kiállítás és a kiképzés között. A kiképzésen  láb mellett kell mennie, a gazdát figyelve, se előbbre, se hátrább. Ugyanez a kutya hétvégén húz, mert ezt kivánják tőle és előre kellene figyelnie. Ezt az ellentmondást kell felodania a gazdának.

Különben Neked sokkal könnyebb felvezetned a kutyádat, mint aki csak egy kutyát tart.

Előzmény: Tibbe (296)
Anzika Creative Commons License 2004.10.05 0 0 297
Azért ne egyél sót, mert ha bármennyire is lóg a nyelved, nem leszel HFGY.
Előzmény: Tibbe (296)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.05 0 0 296

Most olvastalak...
nagyon érdekes dolgokat írtál, és sok okosat...!

......ezeket még meg kell emésztenem...pl. a sót!:-)))))

Előzmény: Anzika (295)
Anzika Creative Commons License 2004.10.05 0 0 295

Nem voltam régóta tenyészszemlén, de azért még nem telt el 20 év. Azért a követelmény nem változott meg. Most sem kell többet tenni felvezetéskor, mint akkor. Amint látjuk tenyeszszemlén még annyi követelmény sincs, mint akkor. Nem is csodálkozom rajt, jóval kevesebb spániel van, mint régen.
Akkoriban egy CAC kiállításon 40-50 spániel szoktak felvezetni. Klub kiállításon 400 kutya volt.
Azért én most is járok kiállításra. Jelentősen könnyebb champion-nak lenni, mint akkor volt. Kevés kutyát vezetnek fel, egyedül van a kutya a ringben, CAC-ot kap, azután fajtagyőztes lesz. Ez azért elképzelhetetlen volt.(legalább 4 CAC-os, HPJ-és kutya kellett hozzá)
Látom, amikor a bíró mondja, hogy most megadom a CAC-ot, de többet ne hozza kiállításra (egyedül volt a kutya).
Azért egy kicsit térjünk vissza a spánielekre. Trisa (szeretném, ha észrevenéd) írja, hogy csak küllemi bírálat van tenyészszemlén, mert nem használják vadászni őket.
Kérdéseim:
Kik voltak ott ismert tenyésztők a  szemlén?
Minden tenyészszemle így zajlódik le?
Nincs munkaosztály a kiállításon?
Különben van ismerősöm, aki spániellel vadászik. Mondjuk nem kiállítási kutya, mert olyan szőrrel nem vadászna az biztos.

Állás, járás, tapogatás stb. A világ legokosabb kutyája sem teljesíti.
Néz a kutyát arra is meg lehet tanítani, hogy az első két lábán járjon. Akkor ezek már nem lehetnek gond. Aki nem tudja ezt a pár dolgot elsajátítatni, az ne foglalkozzon kutyával.

A német juhász semmivel sem okosabb, mint a törpe tacskó, esetleg más tulajdonságai vannak.

Miért kell a német juhászoknál kettős felvezetés???

Mert maguk a kiállítók ezt vezették be. Az tetszik neki, ha a kutya mindig élénken feltartott fejjel üget. Ezt így jobban el lehet érni.
Már maga a felvezetés is másképpen zajlódik le. Előnyös, ha egy kicsit húz a kutya, ha sipolnak a füleit biztosan egyenesen tartja. Ez egy spánielnél már nem jó, ha megemeli a fülét, jobb, ha csend van, akkor mélyen tartja. A kis méretű kutya, amikor normálisan, szépen megy, akkor sem ér el olyan sebességet, mint a nj. Ahhoz, hogy szép jármódja legyen a kutyának, ahhoz a gazdának is megfelelő ütemben kell mennie. Ez nj. esetében futás.
A feneke azért van mélyen, mert ilyenre tenyésztették, Nekem nagyon nem tetszik, de ez nem jelent semmit. Állítólag így nagyobb hajtóerőt tud kifejteni, kevésbé terhelt a csípő. Nézd meg az utcán is ógy néznek ki hátulról, mint akik a következő pillanatban összerogynak. Ilyenek
Ha a ’80-as években jártál volna kiállításra, akkor még a nj.-oknak nem ért le a feneke. Az  ember 2-3 év alatt átalakította őket. Ekkor döbbentem meg életemben először azon, hogy mit tudunk művelni a kutyákkal rövid időn belül.
Nézzük a dobermannt. A kiállítónak az tetszik, ha nyitott szájjal van a ringben és lóg a nyelve. Ezért 40 fokos melegben sót raknak a szájukba, nem adnak nekik vizet és a 3-ik körben felhömbölödnek a ringben. Láttad már? Minden körnek meg van a trükkje.

Előzmény: Tibbe (284)
trisa Creative Commons License 2004.10.05 0 0 294

Igen, ezen én is nagyon csodálkoztam.

Baján azonos körben folyt a rotik, meg a tacskók, meg a szetterek, meg a retrieverek (bocs ha valakit kihagytam) bírálata, ezért mi is megcsodálhattuk, hogy mindenféle sípolós játékkal, kiabálással, labdalengetéssel fűszerezett volt a kiállítás. De csak a rotiknál, utána már csendben folyt minden

Én is nagyon kíváncsi vagyok, hogy miért kell nekik plusz ingert adni?

Az viszont tetszett, hogy a szomszédos körben a magyar vizslások nagyon sportszerűen megtapsolták egymás eredményeit vagy gratuláltak a nyertes kutynak és gazdijának.  Nálunk ilyesmi nem volt... 

Előzmény: Tibbe (284)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.04 0 0 292
A tibetkéét? 814
Mi baj??
Előzmény: Törölt nick (290)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.04 0 0 289

Tibetke osztálygyőztesek: Brandy, ch-kan, Hannelore nyilt szuka, Kanga, növ szuka, Ő lett a Hfgy:-)
Előzmény: Törölt nick (288)
Babyboo Creative Commons License 2004.10.04 0 0 287
netboardon írom amit tudok, úgyis lent van a topic :)
Előzmény: Szilmaril (285)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.04 0 0 286

?.-)

Szia!:-)

Előzmény: Szilmaril (285)
Szilmaril Creative Commons License 2004.10.04 0 0 285

Sziasztok!

Eddig csak passziv szemlélője voltam a fórumnak, de ezt nem hagyhattam válasz nélkül:))

Agárban még nagyon kezdő vagyok, de én személy szerint ismerek min. 3 olyan afgánt, akiket el lehet engedni pórázról!

Egy barátnőm kutyáit vittem kiállitásra, és én, akit a kutyák alig ismernek, el mertem engedni őket a szálláson bóklászni, és nekem, aki akkor harmadszor töltött velük 10 percnél hosszabb időt, első szóra visszajöttek. Én is meg voltam lepve, mert még egy kóbor kan is volt ott, és ráadásul a kan afgán elég ellenszenves idegen kutyákkal, mégis visszajött! És nem a gazdájának, hanem egy vadidegennek!

Ezekután meg sem lepődtem, hogy a kiállitási ringdresszúrájuk is tökéletes volt velem:)

Az én magyar agaram még nagyon baba, de őt szinte sosem kell pórázon sétáltatni, mert anélkül sem megy el tőlem 10 méternél messzebb. Nagyon megbizható... még igy kölyökként, aztán amjd meglátjuk:)

Egyébként, hogy ne legyen annyira off: bajai tibetke és husky eredmények (vagy legalább a nevezettek) érdekelnek, tudtok segiteni?

Előzmény: Törölt nick (274)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.04 0 0 284

80'-as évek óta nem voltál tenyészszemlén?

Az több mint 20 éve.
Azt hittem aktivan spánielezel, és azért mondod ilyen biztosra sziszinek a spániel-felkészítését.

A következők, amiket írtál, tényleg alapvetően fontosak kiállitási kutyáknál, mégsem annyira egyszerű a kiviteletés!

"- meg lehet tanítani állni

- szépen menni, járni

- eltűrni, hogy megtapogassák

- asztalon megállni

- kiállításon ne foglakozzon más kutyákkal"

Mégis mindezeket egyedül a világ legokosobbjának kikiálltott német juhászok sem teljesítik maradéktalanul! ( no meg a boxer ectect..)

Egy dolgot sohasem értek meg! .....de valaki mondja meg.......
Ha valaki tudja az elfogadható választ, megköszönném!!

Miért kell a német juhászoknál ( időnként más "szuperagyú" kutyáknál ) a kettős felvezetés ?????
(ami a többi kutyafajtást az őrületbe kergeti, mikor ott ordibálnak, csipognak, és rohangásznak a körön kívül a másodfelvezetők????
(ami tudvalevőleg még tilos is), ha azok a kutyák
_______ ANNYIRA okosak és intelligensek, -akkor minek??????!

Hiszen egy csivava is végigmegy szabályosan a méretének megfelelő körben, és mindent végigcsinál amit a kiállitási kutyáknak kell.
=
( kivéve, hogy nem úgy áll meg standard-beállitásnál, mint a NJ.akinek a s@ggébe földhözrogyasztó mágnes van:-))))

Ha olyan okos, akkor miért nem csinálja magától a NJ.??

Vagy, ez neki _természetellenes tartás_??????? emiatt csak valami ráhatással (kintről csipogó labdával lehet rávezetni, hogy "rogyaszon"????????
- akkor miért kell erőltetni ezt a beállást????
állhatna normálisan is, azt is meg tudnánk szokni, mint ahogy megszokjuk a kupirozatlan fülű-farkú kutyákat is.

?;-)

Előzmény: Anzika (283)
Anzika Creative Commons License 2004.10.04 0 0 283

Amikor én voltam, '80-as években, akkor volt nyomkövetés, lövésállóság, szárazon- vízből apportírozás, engedelmességi feladatok stb.

Hát akkor tényleg nem kell vele foglalkozni.

Előzmény: trisa (282)
trisa Creative Commons License 2004.10.04 0 0 282

A halála óta folyamatosan nagyon hiányzó spánielünk tenyésszemléjére mi nagyon készültünk. A kutya nagyon szépen apportírozott (jobb híján labdával, bottal és verébbel), nem félt a lövéstől, de mi nagyon izgultunk. Aztán kiderült, hogy teljesen feleslegesen, mert a tenyésszemlén semmit sem kellett csinálnia. Mert mint mondták az angol kokival ma már elvétve vadásznak, így csak küllembírálat volt.

A goldeneknél megnéztük a munkarészt: egy lövés, meg egy apport feladat  a küllembírálaton kívül.

Előzmény: Anzika (281)
Anzika Creative Commons License 2004.10.04 0 0 281

Azért egy átlagos szellemi képességgel megáldott kutyának nem lehet gond a kiállítási követelmények teljesítése.

- meg lehet tanítani állni

- szépen menni, járni

- eltűrni, hogy megtapogassák

- asztalon megállni

- kiállításon ne foglakozzon más kutyákkal

Ettől még nem fog győzni a kutya, mert egy szép kutya, olyan, mint az ötös a lottón.

A gond az, hogy vannak emberek, akiknek mindig "ötösük" van. A baj az, egy idő után el is hiszik, hogy az ő kutyájuk a legszebb

Ha egy jól felvezett, valóban szép kutya előtt nyernek, akkor legalább legyen egy kevés szégyen érzetük. Ezért kell egy a "körön" kivülállónak mindent megtennie az alapos felkészítéssel, és akkor még ott a nagy kérdés, valóban szép-e a kutya?

Ez később fog kisülni, de előre készülni kell annak aki szeretne kiállítani.

A Spillo-nak igaza, van, amikor 2 hónapos kutyát visz mindenfelé magával.

Ezt nem a kiállítások miatt írom, de végül itt is érvényes. Lehet, hogy nagy felháborodást váltok ki, de leírom. Inkább 2 hónapos korában érje valami a kölyköt, mint egész életében beilleszkedni képtelen kutya legyen.

A 3 hónapos kor már késő.

Még a kutyaiskoláról Sziszi15-nek és Neked is.

A spániel munkakutya. Aki tenyészteni akarja, annak tenyészszemlére kell vinni, ahol dolgoznia is kell, nem csak bájologni.

Tehát Sziszi15, így kell hozzállni a dolgokhoz. Nem kell elfogadni, hogy azt csinálsz amit akarsz, a kutya vagy jól csinálja, vagy rosszul. Kivételektől eltekintve, a kutyák többsége megtanítható a ringben való viselkedésre. Egy kevés munkával és fiatalon elkezdett szoktatással.

Előzmény: Tibbe (260)
trisa Creative Commons License 2004.10.04 0 0 280

Gratulálok!

Nagyon tehetséges és szép kutyád van :-)

Mi meg igyekszünk fejlődni, okosodni - ezért is jó volt ez a kiállítást: figyeltük a technikákat.

A tacsiknál teljesen elájultam, hogy ahogy lerakták őket, meg ahova húzkodták a lábaikat úgy maradtak és álltak mint a kis szobrok.

Előzmény: Tibbe (279)
Tibbe Creative Commons License 2004.10.04 0 0 279
Gratulálok!
Fejlődőképes babytek van, a többi már csak rajtatok múlik!
Ügyesedjetek és okosodjatok!

Baján nagyon jól éreztük magunkat, mert kiállitás után főztek nekünk bajai halászlét és túróscsuszát!

És a 17 hónapos Hannelore begyűjtötte az 5.-ik CAC-t, többet még nem tudott, mert csak ennyi kiállitáson volt 15 hónapos kora óta.

Előzmény: trisa (278)
trisa Creative Commons License 2004.10.04 0 0 278

Sziasztok!

Remélem mindenkinek jól telt a hétvégéje!

Nekünk remek volt Baján annak ellenére, hogy Robin kissé khmm.. képzetlennek :-)bizonyult és hogy elég sokat kellett várni a sorunkra.

Érdekes módon pont a beállás nem ment, amit otthon többet gyakoroltunk, viszont amikor ügetni kellett, azt úgy adta elő, mintha ez lenne a legklasszabb dolog a világon :-)). Nagyon szépen ment a pórázon, nem húzott, nem maradt le, fönt volt a feje, a farka.  Így hát szép bírálatot kapott és megajándékozták egy nagyon ígéretessel.

Bement a Baby BIS-be is, de ott már nagyon kilógott a sok katonásan álló picur közül a mi kajlánk, szóval nem sokáig volt bent.

Ettől függetlenül nagyon megdicsértük és eszméletlenül büszkék vagyunk rá :-))!

Kaptunk sok hasznos tanácsot a beállításra vonatkozóan, most majd elkezdjük átültetni a gyakorlatba...., hogy a Derbyn már jobban menjen.

És Tibbe, nektek milyen volt Baja?

purina Creative Commons License 2004.10.03 0 0 276
Szia Spillo ! Örülök, hogy tudjuk folytatni az eszmecserét, akkor irom tovább az észrevételeimet. Lehet, hogy fiatal vagyok a szervezett kutyás világban, de te irtad, hogy csak 5 éve van afgánod és 17 éve tanulod a fajtát. Az én irfarkasom 10 éves elmult, azóta tanulgatom az agarakat úgy általában. Minden birálatot figyelek és igyekszem rögziteni a látottakat. Szerintem nem az számit, hogy én csak jövőre jelenek meg barzojjal, mert amire én a kiállitásig eljutok, már szinte mindent ismerek. Sokan évek óta tartanak egy-egy fajtát, almokat is csinálnak és mégsincs egyetlen igazán eredményes kutyájuk sem és van olyan aki vesz egyet valahonnan, ő választja ki és minden kiállitáson nyer. Itt nem az idő számit. Ha valaki ért egy fajtához, mindegy, hogy mennyit tart belőle, vagy tart-e egyáltalán. Az irásaidat alaposan végig olvasom, ezért találok bennük hibát. Ha tévedek, javits ki és elnézést fogok kérni, mert nem szeretnélek megbántani, csak kutatok az igazság után, remélem sikeresen. Irhatnék ilyeneket, hogy majd én összefogom az agarasokat és megmutatom, hogy együtt milyen erősek vagyunk, de az elmúlt 10 évben láttam sok dolgot és tudom, hogy ez lehetetlen, ezért csak az marad, hogy tapasztalatot cserélünk és megpróbáljuk az emberekkel megszerettetni az agarakat, remélem sikeresen. Egy dologban igazad van. Az amiről mi irunk egymásnak, az már nem a kiállitási dolgokhoz tartozik, inkább az agarakhoz, ezért mostantól az agár topicban keresd a válaszaimat. Szia !
Előzmény: Törölt nick (275)
purina Creative Commons License 2004.10.03 0 0 273
Szia ! Tudod Spillo azért nem jó ahogy irsz, mert aki nem ismeri az agarászást, az nem kap tiszta képet arról mi is az agarászás tulajdonképpen, mennyi pozitivuma van, vagyis csak pozitivuma van. A sérülések nagyon ritkák és szinte soha nem örök életre szólnak. Az agár annyiban több egy bármilyen kutyánál, hogy nem csak kecses, szép, elegáns, hanem fut is. Egy agárral szinte minden hétvégére van program. Kiállitások, coursingek, versenyek, sokszor azt sem tudom hova nevezzek,mert szivesen mennék mindenhova. A hétköznapok szintén ugyanilyen szinesek és érdekesek. Sokan félnek egy agár tartásától, mert szertelen, nehezen kezelhető, de ez nem igy van. Ha egy agárnak jó életet biztositunk, akkor az a kutya nyugodt, kiegyensúlyozott és lehet póráz nélkül sétáltatni. Egyetlen dolog van, ami nagyon fontos az agár tartásban. Minden sétánál előre kell nézni és nem a kutyát kell figyelni, hanem a macskát. Minden esetben nekem kell előbb észrevennem, különben elmegy a kutya, de ha nem jön semmi mozgo állat arra ahol mi sétálunk, akkor szépen a járdán jön az agár. A futtatás is egy olyan dolog, hogyha el van engedve, lefutja magát. Ha nem meri valaki elengedni, akkor nagyot kell vele sétálni és utána nyugodtan alszik. Nagyon jó dolog agárral együtt élni. Egy igazi agár végig megy a pályán. Akár sántitva, akár kuszva is, de elmegy a nyulig és nem áll meg. Több esetben is láttam már kisebb sérüléssel végig ment a kutya, megfogta a nyulat. Egyik évben valaki vitt Sóskútra egy idős szőke afgánt, nagyon meleg volt, de a kutya elfutott a nyulra, végig ment a pályán. A döntöben is végig ment, közben megakadt a nyúl és megfogták a kutyák a cél előtt és ez az idős afgán összeesett a pályán. A gazdája ölben vitte le a pályáról, de megfogta a nyuszit. A kutya azóta is él, de már nem engedik el a pályán, mert halálig űzné a nyulat. Gyere coursingre, ha lesz kölyköd, szeretettel várunk ! Ezek a mostani afgánok már kezdenek kiöregedni, kell a frissités. A megtanulom a fajtát mit jelent nálad ? Szerintem minden kiállitó arra törekszik, hogy jól megismerje az általa kedvelt fajtát és úgy fedeztet ahogy az a legjobb tudásának megfelel. Itt persze vannak eltérések, de az igazán nagy bizonyiték az, ha a saját tenyésztésű kutya ICH lesz. Neked van ICH kutyád ? Tudom, hogy van genetika. Ha tekutyádnak megvan az összes foga, de a testvérének hiányzik valamelyik P foga, vagy az ösöknek, akkor a te kutyád is örökiti, ezért olyan nagyon nehéz kiszürni ezt a hibát. Ez a genetika !?! Na meg persze az is amikor a kutyának semmi mozgása nincs, sőt amikor egy kutya nem akar elindulni a ringben. Láttad azt a kutyát, aki a tavaly őszi Bp. CACIB-on nem akart menni a köveken? A biró mindennel próbálkozott, de a champion szuka nem ment. Azt mondta a biró, hogy kiadja a kutyának a CAC-ot, nem érdekli hogy néz ki, csak lépjen párat. Erre kivitte a csaj a ring mellé és futott vele, a biró meg a fejét fogta, hogy inkább ne látta volna a kutyát mozgásban. Kiadta a CAC-ot, mert elindult a kutya, de amikor az összevetésre beakarta vinni a lány a kutyát, kiküldte őket a biró. Az milyen CAC, amit igy adnak ki ? Megnéztem azt a kutyát, amig állt szép volt. Hosszú fülekkel, nem túl sok, de hosszú szőrrel. A háta nem volt egyenes és kicsit duci is volt, de szép volt a feje. Viszont a mozgása, az valóban borzalmas volt. Keresztez az első lábaival, a hátsót dobálja. Én egy ilyen szukát nem fedeztetnék, hiába lett champion és hiába van meg az összes foga. Beszélhetünk a standardról, van benne sok dolog, például a fogról is, de a testrészekről és a mozgásról is. A kutyák nálam sem véletlenül lettek. Találtunk egyet, befogatuk, aztán még egyet és igy tovább. Mindegyik kutyámat szeretem és nem sajnálatból vannak nálam. Az irfarkast ajándékba kaptam, a magyar agarakat én szerettem volna, hogy futhassunk. Most egy kiállitási barzojt szeretnék. Megkérdezhetem hány éves vagy, ha már 17 éve kutyázol ? Én is a HAK tagja vagyok, ismerem azt a lányt, aki évről-évre begyűjti a szuka serlegeket. Csak nem az a lány vagy ? Bár neki nem 1 kutyája van. Ha jól emlékszem 1999 óta minden évben ő volt a szépséggyőztes szuka tulajdonosa. Mikor kaptál te ilyen cimet ?
Előzmény: Törölt nick (272)
purina Creative Commons License 2004.10.03 0 0 271
Szia ! Figyú Spillo ! Én nem vádolok senkit semmivel, csak hangosan gondolkodom. Azt hittem találtam egy olyan embert akivel méltóan megtudom beszélni az agaras világ szövevényes hátterét. De úgy látom te nem vagy partner ebben, pedig annyi mindent szeretnék még mondani neked ! Úgy láttam te nem csak a mindennapok csipp-csupp dolgait beszéled meg itt a többiekkel, hanem mélyen átlátod a kiállitások, versenyek, tenyésztés hátterét. Tévedtem ? Ha igen sajnálom, ha nem jelezz, mert van még bőven észrevételem, szeretném megosztani veled ! Szép álmokat !
purina Creative Commons License 2004.10.02 0 0 269
Szia Spillo ! Én azt gondolom, hogy aki foghibás kutyával fedeztet, annak benne van a pakliban, hogy a kicsik is foghibásak lesznek és ezt nyilván vállalja, ha fedezett, akkor meg miért ne irhátnánk le bármilyen nevet ? Egyébként úgy emlékszem, hogy a te kutyád apja is abból a foghibás kutyát tenyésztő kennelből van ?! Soha nem igyekszem félre magyarázni a dolgot, nincs is miért. Amióta folyamatosan vannak a coursingek, mindig ott vagyok és pontosan tudom, hogy egy 5-6 hónapos kutyának csak egyenest huznak, mert fiatal és vigyázni kell az izületeire. Tehát bármit is irsz, nem fedi a valóságot. Másfél éves kora előtt nem versenyezhet egy agár sem és ez régen is igy volt és most is igy van. Az nem baj, ha nem találkoztunk, nem ez a lényeg, hanem az, hogy ezt az oldalt esetleg olyanok is olvassák, akinek fontos lenne tudni, hogy mi az az agár és mi az a coursing és annak nem azt kellene olvasnia, hogy megsérült a kutya és soha többet nem versenyezhet, mert ez kb. 1000 kutyából eggyel fordul elő, de talán helyesebb ha úgy fogalmazok, hogy eggyel sem. Egy olyan agárnak, akinek jók a szögellései, erős a kutya és kapott elég kalciumot, annak nem lehet olyan sérülése amiből nem épül fel. Irhatnék példát magunkról is, mert az élsportolók is nagyon sokat sérülnek, mégsem hagyják abba a sportot, esetleg kihagynak egy évadot, de nem hozok fel példákat, mert azt hiszed megint félremagyarázom. Egyébként meg az is lehet, hogy a kutyád még nincs is 5 éves és akkor ha jobban utána számolok, akkor szinte meg sem született amikor már megsérült. Sajnálom, hogy ma nem kérdeztem meg a coursingen, hogy egy 5-6 hónapos kutyának huznak-e végig pályát, ha a saját felelősségére kéri, de azt hiszem tudom a választ. Nem. Versenyen nem indulhat, ez teljesen biztos ! A másik érdekes dolog, hogy azt irod csak az első kutya került hozzád véletlenül, a többi tudatos volt. Akkor hogy van az, hogy 4 hónaposan hoztad el az afgánt és azt irod éppen akkor volt rá lehetőséged és éppen akkor született olyan kutya amilyet szerettél volna. Az én életemben a választás másképp megy. Az előre eltervezett dolgok úgy müködnek, hogy megkerestem egy barzoj tenyésztőt, akitől olyan kutyákat ismerek, akik nekem nagyon tetszenek. Még nem vagyok teljesen otthon a barzojban, de igyekszem tanulni. Most nincs kölyök, de várják a tüzelést és ha majd megszületnek a kölykök,akkor megnézem őket és csak akkor hozok el kutyát, ha tetszik nekem, de akkor 8 hetesen elhozom, nem várok 4 hónapig. Most persze már látom magam előtt a soraidat, hogy te is ismerted kicsinek a kutyát és neked is nagyon tetszett, de akármiért csak 4 hónaposan tudtad elhozni. Nekem viszont az eddigi irásaidból az jön le, hogy úgy történt a kutyavásárlás, hogy jött egy ötlet, megtaláltad ezt a tenyészetet,elmentél, láttál X kutyát és ránéztél erre a szinre és neked ez kellett. Bármit mondott is a tenyésztő, hogy ő melyiket ajánlja, neked ez kellett. Egy dolog biztos. Agarat nem szinre kell választani, hanem fazonra. Együtt birálják őket, nincs előbbsége a szine miatt semelyik kutyának sem, de a mozgása miatt igen. Ja és a fogakhoz még annyit tennék hozzá, hogy szerencsére a legtöbb CACIB-on külföldi biró birál, talán ők reálisabbak, mint a magyarok és 10 biróból 9 csak a fog záródást nézi, a hiányokat nem. Nyilván ez nem véletlen ?! Ezekről mi a véleményed ? Jó éjszakát, szia !
purina Creative Commons License 2004.10.02 0 0 266
Szia Spillo ! Először is nagyon örülök, hogy egymásra bukkantunk és végre van egy ember, akivel lehet az agarakról és a kiállitásokról "vitatkozni". Elnézésedet kérem a hibáért, rosszul irtam, a fekete szuka Nagyvázsonyban volt növendék osztályos, Szentendrén nyilt osztályos volt.. A mutogatás nem csak azért lehetséges,mert leirsz bármilyen kennel nevet. Én leirtam a Faricka kennelt, de hidd el engem nem érdekel soha a kiállitáson, hogy melyik kennelből van az afgán, én magyar agaras vagyok. Én csak azt tudom, hogy fekete szőke, vagy csikos az afgán és ennél többet nem is szeretnék róluk megtudni. Egyébként utálom azt a felfogást, hogy ez innen van, akkor az jó, de ha onnan van, akkor biztosan hiányzik a foga, meg túl magas lesz, stb. A mutogatást úgy értem, hogy tényként irtad az afgán foghibáját, pedig az agaraknál nem veszik szigoruan, vannak más fajták ahol igen. Például az uszkároknál. Az egyik barátnőmnek gyönyörü fekete törpe uszkárja van és az első két foga alul nem cserélődött le, a babafogai vannak ott, a többi 4 fog pedig nagy fog és mindig kiteszik pirossal. Pedig amúgy halálra dicsérik a kutyák. Már gondolkodott a barátnőm, hogy elviszi a kutyát röntgenre, hogy megvan-e a foga a kölyök fog alatt, mert ha igen, akkor miért nem lökte ki, ha nincs meg, akkor meg nem érti, hogy lehetséges. Mindegy, Az a lényeg, hogy éppen az afgán győztes kutyáról irsz, miközben itt az országban 1-2 kutya van ott a kiállitáson és szinte mindig valamelyik a győztes. Talán ha azt irod, hogy X Y afgánnak hiányzik a foga és mégis nyer, az sokkal korrektebb lett volna. Akkor biztosan tudná mindenki, hogy valóban van ilyen kutya, volt ilyen eset és nem csak találgatás lenne ez az egész ,meg példázgatás. Tudod az a baj, hogy ez az irogatás nagyon személytelen és jól el kell olvasni a sorokat, hogy az ember megértse azt is ami mögötte van és sokszor nem egyértelmű. Például az sem amikor azt irod, hogy 5 éves a kutyád és 4 évvel ezelőtt sérült meg coursingen. Ez azért érdekes, mert 3 éve mennek a coursingek, illetve ez a 4. év és amióta Orosz Móniék csinálják a coursinget, én mindig ott vagyok. Ma is ott leszek. Ha a te kutyád 4 éve sérült, találkoznunk kellett volna ?! A másik dolog pedig az, hogy egy agárnak nem adnak verseny engedélyt 17 hónapos kora előtt, legalábbis az én kutyáim nem kaptak, szerintem az afgánra is ugyanaz vonatkozik. Tehát 1 évesen nem lehetett versenyben a kutyád. Az pedig, hogy kinek mennyit huznak és milyen gyorsan, az mindig attól függ, aki huz, de évek óta az a tapasztalatom, hogy bárki huzza is a nyuszit, nagyon jól huzza és nagyon ritkák a sérülések. Most mennem kell, mert elkésni nem akarok, este felé leszek, várom válaszod ! Szia ! Purina
Tibbe Creative Commons License 2004.10.01 0 0 265
Előzmény: Törölt nick (264)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!