Keresés

Részletes keresés

zordonC3 Creative Commons License 2008.11.11 0 0 13
lehet hogy városi legenda, de az autólopásoknál használt brutális mobileszközzavaró állítólag hangolható úgy is, hogy ezeket a 433Mhz vagy milyen frekiket fogja és zavarja. Ezek után besétál ha tisztán vezeték nélküli a rendszered, bár a riasztó érzékelő jelez, de nem jut el a központig.

Ennek kiküszöbölésére állítólag az USA-ban már olyan riasztórendszerek is vannak amik egymásnak "adják" a jeleket (mármint az érzékelők) így több út is lehetséges a központig, nem csak a direkt "jelet küldünk a központba"...

Olyat is olvastam hogy egy rúdon ráragasztanak egy ragaccsal ellátott mini zavarót a vezeték nélküli szirénára, ha a központ nem telefonhívásos, a sziréna meg nem kap jelet...

Asszem értitek ezért inkább vezetékezek. Persze ennek is vannak támadható pontjai és én meg nem vagyok szakmaibeli.
Előzmény: B Jano (12)
B Jano Creative Commons License 2008.11.10 0 0 12
Vezeték nélküli nyitásérzékelőknek kb 1évet írnak, de de ez ablakhoz (napi 1 nyitás)vagy bejárati ajtóhoz (10-20nyitás) vonatkozik azt nem tudom. Az elemek amiket eddig láttam azok lítiumosok voltak (1/2 AA méretű kb 1500 Ft).
Ha eléggé intelligens a rendszer akkor jelzi a lemerült telepet.
Én nem tartom elég komolynak a rádiós érzékelőket, pláne egy teljesen rádiós rendszert.

Olyan még nem volt hogy a nyílászáró nem lett volna beépítve amibe érzékelőt kellett szerelni.
A REED-et megfelelő méretű fúróval befúrni majd a tok és a fal találkozásánál kutakodni. :-)
Ha még látszik körbe a rögzítőhab akkor egyszerű az eset, ha nincs előkábelezve akkor a kábelcsatorna takarja a kis lyukat ahol a falnál ki kell piszkálni a vezetéket.
Célszerű festés előtt riasztót szerelni, mert az elmaradt kábeleket akár a vakolatba bekaparva, majd glettelve is el lehet tüntetni.

Bukó ablaknál alulra egy kis kísérletezéssel be lehet építeni az érzékelőt, de a biztosítók szerint a buktatóra nyitott ablak = nyitott ablak !
Valamint rejtett nyitásérzékelőket fogad el, ami a rádiósak esetén a kb. gyufásdoboz méretével elég problémás lenne.
Brazsik Creative Commons License 2008.11.10 0 0 11
Egy tipp: nyitásérzékelőt tehetsz az ablak aljára is (ha nem olyan üvegtörésérzékelőben gondolkodsz, ami hangra reagál), igy bukó nyitásra nem szakad meg a kontaktus.
6x0.22 vezetékek tényleg jók, és vezetékes riasztót kombinálhatsz vezetéknélkülivel is ha a kábelezés kimaradt az ablakoknál.

(jelzem én nem vagyok hivatalos szerelő csak nagyon érdekel a téma)

mi meddig birja? attól függ mekkora akkut kötsz rá, mi van rajta...de ez kiszámolható az eszközök függvényében...
1 - 3 nap...
Előzmény: Dínó (10)
Dínó Creative Commons License 2008.11.10 0 0 10

Köszi. Sajnos ettől tartottam :)

 

Vezeték nélküli nyitásérzékelők esetén mi a helyzet a tápellátással (meddig bírják általában és mi történik, ha lemerül)?

 

A rejtett/befúrt érzékelőket már beépített nyílászáróknál hogyan oldják meg? A szárnyba a mágnest bele lehet rakni, de az érzékelő kábelezését hogyan vezetik ki?

 

Van olyan érzékelő, ami egy bukó/nyíló ablak esetében a normál kibuktatási funkciót még elviseli, de ha a standardnál nagyobb mértékben nyitják bármelyik irányban, akkor jelez?

Előzmény: B Jano (8)
zordonC3 Creative Commons License 2008.11.10 0 0 9
Van valakinek ötlete arról hogy mit lehet tenni két macskával? Hogyan csináljak mozgásérzékelőt? Ha jól tudom, radar, infra, ide, háziállatlencse oda sz*rt sem érnek.

Ha jól tudom a háziállatlencsés mozgásérzékelők jók a kutyára, mert x kg alatt x cm-en a padlón mozgó állatkát nem látnak. Nade a két macska, mikor kergetőzik és valamelyik bútor tetejéről kb 2 méter magasan átrepüli a fél szobát...

Milyen megoldások léteznek? Villany felújításkor behúztam mindenhová a riasztónak 6-8-12 eres vezetékeket, de kellenének a mozgásérzékelők...

Tapasztalat valaki? A marketingben nem hiszek...
B Jano Creative Commons License 2008.11.09 0 0 8
Dínó!

Amikor otthon tartózkodik valaki (éjjel és már sajos nappal is) és kell térvédelem akkor üvegtörés érzékelővel és az összes nyílászáróra nyitásérzékelőkkel lehetne védeni a helységeket, de távollét esetén mozgásérzékelőkkel is védeném.
Egy ilyen megoldáshoz egy particionálható vagy éjszakai (othonni) üzemódot tudó riasztóközpont kell. A Paradox Esprit 738 Ultra megfelelő.
Ha van lehetőség akkor vezetékes érzékelők (kábelek falba becsövezve), nyitásérzékelők rejtett (befúrt).
Dínó Creative Commons License 2008.11.09 0 0 7
Mire gondolsz? Csak a nagyon drágák "feltörésbiztosak", vagy az érzékelőkből nem szabad gagyit venni?
Én a sajátomat 100e alattira számoltam (Paradox Esprit 738 Ultra alapon, LCD-s kezelővel, két akkuval, 2 nyitásérzékelővel, öt mozgásérzékelővel).

Mondjuk tényleg megérne egy beszélgetést az összetevők kiválasztása. Csak a mozgásérzékelőből is sokféle (infrás, mikruhullámú, eze kombinációja, stb) van, jó lenne kihámozni a marketinganyagokból a lényeget és kitalálni, melyik az igazán jó választás.
Előzmény: ncc1701 (6)
ncc1701 Creative Commons License 2008.11.09 0 0 6
Az a baj, h fél misi egy olyan rendszer, ami tényleg véd is.
Előzmény: moonshadow (3)
janijani Creative Commons License 2008.11.08 0 0 5
Nézz körül itt, talán némi barkácsolással megoldható a mobiltelefonos riasztás is.
Előzmény: moonshadow (3)
Dínó Creative Commons License 2008.11.08 0 0 4
Amennyit én sejtek a dologról:
- azok a rendszerek, amelyeket a riasztós cégek magánházakba-lakásokba szoktak szerelni abszolút "lego-szerűek": van egy központ, kezelőpanel, akku, nyitás- és mozgásérzékelők, meg minden, amire szükséged van. Mondjuk a felprogramozása nem tudom mekkora kaland (szerintem némi műszaki érzékkel/képzettséggel lazán megoldható).
- Léteznek vezeték nélkül kiépíthető rendszerek is, néha még a barkácsáruházakban is vannak ilyen szettek.
- Valószínűleg érdemes valami minőségibb darabot beszerezni a tartósság, üzembiztonság és a biztonság miatt.

Amire érdemes figyleni az építkezés során:
- vezetékek csatornáját ki kell építeni minden egységhez (nyílászárókhoz is, ezt én elrontottam :) )
- zónák száma
- bővíthetőség a később felmerülő igények miatt (pld garázs, pince, tetőtér, ...stb)
Előzmény: moonshadow (3)
moonshadow Creative Commons License 2008.11.08 0 0 3

Részemről még építkezés közben vagyok, nincsen beszerelve a villany sem, de szeretnék valamilyen mozgásérzékelős, akkumulátoros, mobiltelefonon keresztül riasztós megoldást beüzemelni, hogy mire jönnek az értékes gépészeti cuccok, addigra ki legyen építve. Kb. egy km-re lakom az építkezéstől, így öt perc alatt oda tudok menni, ha riaszt. .

Létezik ilyesmi gyáriban, vagy érdemesebb barkácsolni?

Sziréna nem kellene, csak mozgásérzékelő és hogy felhívjon telefonon.

A mozgásérzékelőkben létezik elemes kivitel?

 

Dínó Creative Commons License 2008.11.08 0 0 2

Tehát helyesen:

 

Nekem is időszerű ez a kérdés. Én egyelőre elakadtam ott, hogy minden nyílászáróra tegyek-e nyitásérzékelőt (ez nálam 10-nél több ilyet jelentene), vagy elég a bejáratokhoz, a többit meg térvédelemmel oldjam meg.
Ennek mondjuk az lenne a hátránya, hogy éjszaka nem lehetne minden helyiséget megfelelően védeni, hisz nem lenne jó, ha egy barangoló gyerek miatt beindulna a riasztó...

 

 

 

Előzmény: Dínó (0)
Dínó Creative Commons License 2008.11.08 0 0 1
na, ezt ellámáskodtam :)
Előzmény: Dínó (0)
Dínó Creative Commons License 2008.11.08 0 0 0
Nekem is időszerű ez a kérdés. Én egyelőre elakadtam ott, hogy minden nyílászáróra tegyek-e nyitásérzékelőt (ez nálam 1[size12]0[/size]-nél több ilyet jelentene), vagy elág a bejártokhoz, a többit meg térvédelemmel oldanám meg.
Ennek mondjuk az a hátránya, hogy éjszaka nem lehet minden helyiséget megfelelően védeni, hisz nem lenne jó, ha egy barangoló gyerek miatt beindulna a riasztó...
moonshadow Creative Commons License 2008.11.08 0 0 topiknyitó

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!