Ha jól tudom akkor már csak kondenzációs gázkazánt lehet beépíteni ami akkor üzemel jó hatásfokkal ha alacsony előre menőt csinál, kb mint a hőszivattyú. Lenne padló van aminek oké a 40 fok de fent radiátorok vannak. Most párat nagyobbra cseréltem hogy alacsonyabb előre menővel teszteljem. Van abban valami amit mondasz, lehet érdemes lenne mérlegelni, és kérni egy ajánlatot. Annyi hogy szerintem új kémény is kell a kondenzációsnak illetve engedélyezés, tervezés.... Lövésem sincs hogy mennyi lenne
Én meghagynám a gázt, de egy minőségi kondenzációsra cserélném, és talán lehetne fejleszteni a meglévő fűtésrendszeren is.
Azt ne felejtsd, hogy a hőszivattyú baromi drága, telepítve közelebb van a 3 millióhoz mint a kettőhöz egy minőségi cucc ekkora hőigényre.
Aztán számolhatsz évi egy karbantartással is, ami nem 20ezer forint.....míg gázkazánnál jóval olcsóbb, és nem is kell azt évente...sőt, akár magad is megcsinálhatsz egy-két dolgot.
De talán a legfontosabb: a hőszivattyút szinte mindig alacsony előremenő vízhőfokra méretezik.
Van néhány még sokkal drágább (Panasonic) típus, ami tud akár 60°C-os előremenőt is, de nem ez a jellemző.
Na most az alacsony előremenőhöz méretezett fűtésrendszer is kell, márpedig abból amit elmondtál, a tiéd jó eséllyel nem ilyen....
Aztán a hőszivattyúhoz hely kell kint is, bent is....mert gondolom nem monoblokkban gondolkodsz.
Azt már tudjuk hogy nem lesz szaldó a 2024 után szerződőknek.Ez tiszta sor.De most te 15-17 évet írtál.Megtérülésnél azonnal rávetik magukat a fórumozók,hogy nem számolhatsz annyi időt stabilnak, mert bármi változhat.
> Te akkor ezek szerint közel 4000kWh-t pluszban betáplálsz és kiszámlázol a szolgáltatónak?
Betáplálok, de nem számláztam ki. Mondhatjuk hogy zöld vagyok, de hívhatjuk egyszerű lustaságnak is. Még a mosogatásnál is jobban rühellek bármilyen szolgáltatóval egyezkedni :)
Ha jön a brutto, akkor nyilván változni fog a képlet.
> mivel méred szolgáltató felé az oda-vissza energiaforgalmat? (Gondolom van ami okosházas cucc)
Fronius SmartMeter. Okosházba is be van kötve, de az elképesztő limitált a smartmeter + solarweb premiumhoz képest.
> a villanyóra és a az elszámolószámla is ezeket mutatja kb
Hogy őszinte legyek, nem tudom. Nem vagyok otthon, nem tudom megnézni a villanyórát, ezért írtam, hogy solarwebes adatok. Holnap ha nem felejtem el, akkor megnézem.
A napelem Nem csak kimondottan a hőszivattyú miatt kerülnek felszerelésre. Ahhoz hogy számolni lehessen tudni kéne hogy egy szezonban mennyit megy a hőszivattyú és mennyi áramot fogyaszt el. Így a H tarifával egyértelműen ki lehetne számolni hogy mennyibe kerül az üzemeltetésre... És ha tudnám hogy mennyit fogyaszt egy szezonban akkor egyértelműen látnám hogy mennyivel kell nagyobb napelemet vennem a mostani durván 2,5 kW os éves fogyasztás ahhoz képest... Ha tudod hogy mennyit eszik egy ilyen hőszivattyú egy szezonban akkor jöhet az infó ;)
A szaldó majd kiderül, hogy marad-e. Számold ki, hogy mikor térül meg egy olyan mapelem rendszer aminek az "ellenfele" 24Ft/kw áram. szerintem 15-17 év.
Ha jól tudom még szaldó van és aki 2022 elött szerződik dzaldóra annak az is marad... Egyébként nem értem miért jobb a 24Ft körüli "H" mint egy saját napelemes rendszer. Kifejtenéd?
- Te akkor ezek szerint közel 4000kWh-t pluszban betáplálsz és kiszámlázol a szolgáltatónak?
- mivel méred szolgáltató felé az oda-vissza energiaforgalmat? (Gondolom van ami okosházas cucc)
- a villanyóra és a az elszámolószámla is ezeket mutatja kb? Azért kérdem mert 3 fázisnál a kisköcsög digitális óra fázisonként mér ki-be. Azaz egyidőben akár nőhet mindkét regiszter ha L1-en kifelé megy 4A, L2-n és L3-on befelé 2A pl. Ahelyett hogy az eredője, 0 lenne az eredmény.
Hagyományos gázkazánnal egy szezon alatt kb 150m2-re megettem 1600m3 gázt. Ez a leírtak alapján 12.000kWh. így látszik,hogy a hőszivattyú jó megoldás lehet. Az érdekes kérdés, hogy érdemes e bántani a még működő rendszert. Egyelőre kisebb hibákkal de üzemel. De jövőre 21 éves. Mekkora hőszivattyúra van szükség és az mennyit fog fogyasztani egy 1 alatt? Nyilván ehhez mérten kell a napelem teljesítményében gondolkodni
2. Zéró személyeskedés volt részemről vagy kigyo részéről a témában
3. Erre megint kezded ezt a baszakodást, magas lórol mellébeszélést.
Magyarázod, de akkor is fos ez a megoldás, mert kényelmetlen. Ha pedig kényelmetlen, akkor előbb-utóbb meg lesz kerülve. Innentől kezdve pedig semmi értelme.
Azt meg elfelejted, hogy üzemszerűen elveszed az áramot a mosógéptől amikor LEKAPCSOLOD ALATTA A DELEJT miután beprogramoztad. Az invertert ha jól csináltad, akkor be lehet állítani garantált üzemre adott ideig, de persze csak akkor, ha biztosan tudod, hogy meddig fog tartani a program. De a modern mosógépek konkrétan becsülik a hátralévő időt, és a töltet 1000 paraméterétől függően változtatják a program hosszát. Átlag feleséggel ez az egész móka maximum addig fog tartani, amíg egyszer véletlenül túl nem fut a program a beállított időn, és mondjuk pont a centrifugálás előtt jár le a wifi konnektor ideje.
Vagy, csak simán összeszorítod a fogad, megveszed az eggyel faszább mosógépet, ami majd szépen lebeszéli ezt az egészet az inverterrel LAN-on.
Persze, hogy nem volt jó ötlet,..,..., sőt kifejezetten szar ötlet.
Mert megcsinálni meg lehet, persze, de teljesen életszerűtlen így használni valamit.
Mint ahogy mindent, ezt is megmagyarázza ha beledöglik, akkor is.
Amikor szorul a hurok, akkor meg mindenféle hazugságokkal akarja alátámasztani, mint például a sorozatos áramszünetek a környékükön, akár naponta többször is....ami megint hazugság.
Megkérdeztem egy kollégámat, aki 22 év után tavaly költözött el onnan (Kecskemét, Alsószéktó - Szeleifalu), és elmondása szerint szerint semmivel sem jellemzőbbek ott az áramszünetek, mint máshol.
Hidd el, átlátom az algoritmusokat, ahogyan te is.
De az nem algoritmus amikor hol a fronius kimenetéről, hogy okos dugaljról, hol szolgáltatói áramszünetről hadoválsz, miközben hol belekevered a mosógépet, hol nem.
Ez nem algoritmus, ez fotelkommandós bullshit.
Ezért próbáltam konkrétumokat kihúzni belőled, de hiába.
Izé, mi a bánatnak kellene mégegy boyler egy normális vezérlés helyett ???
Illetve milyen gépészet kellene a két boylerhez, ami mindíg tudja, hogy honnan vegyen el melegvizet ? Vagy kössek 2db melegvíz csapot mindenhova ?
Nem nagyon éreztél rá a megoldásra.
Azért kell két bojler, mert a HMV nem függhet attól, hogy van-e napsütés, így az egyik bojler a hálózatra kötve biztosítja, hogy mindig legyen.
A másik (a szolár) praktikusan ez elé köthető, ezzel sorba, amibe csakis a napenergia által szolgáltatott energia melegíti a vizet.
A megtakarítás ott jelentkezik, hogy a rendszerbojlerbe a a szolár bojler által felmelegített víz kerül, így annak sokkal kevesebbet,m vagy semmit nem kell fűtenie.
Semmiféle csapot nem kell kettőt a szerelni sehová.
Ez a megoldás szépen működik a gyakorlatban is.
120 l-es szolárbojler, amit az Ohm-pilot elvének megfelelően, szabályozottan vezérlünk, ennek a beállítása magas hőfokú.
Ennek a kimenő vize megy egy 80 l-es, hálózatra kötött bojlerbemenetére, ami 45 fokra van állítva.
A napi bojler lényegében nem kér hálózati energiát, ugyanakkor mindig van melegvíz.
Semmiféle ki-be kapcsolgatás nincs, főleg ilyen wifi, meg hasonló megoldás nem szükséges.