Keresés

Részletes keresés

WriE01 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6723

Köszi, de úgysem aktuális még. A következő egy fekete lesz. Lehet hogy az elsőt ismétlem meg nagyon minimális változtatásokkal, mert eddig az lett a legjobb söröm....

A kezdők szerencséje :)

És csak utána akarok megint világosat. Remélem addig kitartanak a világos tartalékok.

Addig meg vagy megrendelem, vagy ha addig mos valaki ilyet, akkor gondoljon rám.

 

Persze az is lehet, hogy a következő világos egy pilsner urquell vagy hoegaarden klón lesz...

Ez a legnehezebb része az egésznek (pláne ha türelmetlen típus vagy).... Nehéz a választás....

Előzmény: krulis (6721)
krulis Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6722

Ott leszünk! 19 + 3 + 3 +1. Az 26 pohár sör, jó ki bemelegítés lesz szombatra...:) Na jó, néhány lehet, hogy kimarad.:)

Előzmény: tonycaviar (6720)
krulis Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6721

Igen. Ha előbb tudom, hogy kell, tettem volna félre Neked is. Tegnap mostam élesztőt és csak két üvegbe töltöttem, azoknak már megvan a gazdája.

Előzmény: WriE01 (6719)
tonycaviar Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6720

Mindenkit szeretettel várunk a jövő hétvégén a Főzdefeszten! 19 féle magyar kézműves sör! 3 prágai sör (PivoDum), 3 szlovák kézműves (Kaltenecker) és 1 osztrák (Gösser Zwickl)!

 

17.00 - Szakmai Beszélgetés
Hegyesné Vecseri Beáta, a Corvinus Egyetem Söripari tanszékének docense, dr. Jenei Béla,
a házi sörfőzők képviselője, Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének Elnöke, és
Vétek György, söríró a magyar sörfőzés múltjáról, jelenéről lehetőségeiről.

 

És Ti is képviseltetitek magatokat!

 

további info: www.fozdefeszt.hu

WriE01 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6719

Ez az S-05 pontosabban a "SAFALE US-05" és a brouwland ről rendeled?

 

Előzmény: krulis (6718)
krulis Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6718

Én is gyakran száraz sörökre törekszem, a következőkre jutottam:

 

- kicsivel 60 fok fölött cefrézek, akár 2 órán keresztül is. Ugyanis a jó jódpróba csak azt jelzi, hogy nincs keményítő, attól még sok nem erjeszthető cukor (dextrin) lehet a sörlében, amit a beta-amilázok bontanak le és ők kicsivel 60 fok fölött a legaktívabbak.

-karamell malátát kerülni, sötétíteni bécsivel, münchenivel.

-S-05 -ös élesztő, ami egy amerikai ale élesztő, az a sajátossága hogy 18 fok körül kevésbé gyümölcsös, már-már "lagerszerű" söröket produkál.

Előzmény: WriE01 (6712)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6717

És mennyire erjed le? Nem méred?

Előzmény: olasz66 (6714)
attika672 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6716

OK. Köszönöm bízom benne,hogy jó lesz. Leerjedés után meddig hagyjam a

tartájban, mikor érdemes palackozni?

Előzmény: olasz66 (6715)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6715

Ne nem probléma szerintem. le fog forrni

Előzmény: attika672 (6713)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6714

Nem szoktak nagyon édesek lenni. Most az utólsót direkt édesnek akarom. Azért rövídítettem le drasztikusan a 62 fokos pihentetőt

Előzmény: WriE01 (6712)
attika672 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6713

Akkor mi lehet az oka a lassú erjedésnek, vagy ez nem probléma?

Előzmény: olasz66 (6711)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6712

Olasz, a Te söreid mennyire erjednek le és mennyire édesek?

Én egy kicsit szárazabb söröket szeretnék, de valamiért a világosak édesek lesznek. Lehet legközelebb kipróbálok egy másik élesztőt is.

Előzmény: olasz66 (6711)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6711

Én utoljára 44 liter sörhoz 12g Brewferm top élesztőt adtam és elég volt.

kb. 3 nap alatt leforrt.

Előzmény: attika672 (6705)
attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6710

Sötét helyiségben van, az edény se teljesen átlátszó inkább matt

de a folyadékszint látszik.

Előzmény: Dobic74 (6709)
Dobic74 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6709

A söröd fény sokkot kap,rakj rá dobozt vagy valamit hogy sötétben erjedjen,fontos.

Előzmény: attika672 (6705)
attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6708

13 l lett 21c fokra volt lehűtve a cefre.

Előzmény: per/sanchez (6707)
per/sanchez Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6707

A brewferm oldala szerint a top élesztő 1050 Og-nél 10 literhez jó, 1080-as OG-nél 8 gr. kell. Gondolom itt is van azért tűrés

Hány liter sikerült?

 

Fermentation temperature: 18 - 25°C.
Dosage depends on the original gravity:
1.050: 5 g /10 l.
1.080: 8 g /10 l.

Előzmény: attika672 (6705)
attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6706

Még annyi,hogy az élesztőt 1,5dl cukros vízben elkevertem 20perc után

hozzáöntöttem 4dl sörcefrét 30perc múlva beleöntöttem a cefrébe.

attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6705

Sziasztok!

Tegnap lefőztem az első sörömet. Inkább barna lett mint világos ami nembaj

csak sikerüljön. Attól tartok,hogy az erjedés túl lassú.

6g brewferm TOP élesztőt tettem bele este 8 körül hajnalban  kezdett erjedni

lassan pezseg kb. 3mm hab van a tetején (átlátszó az edény) a kotyogó éppen

csak jelez. Lesz e még intenzívebb az erjedés? Baj e ,hogy ilyen lassan erjed.


csülök2 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6704

A 3. képen a Guinness gyár eredeti malátázó része látható, ami szélmalomnak épült anno, csak a lapátok elkorhadtak, leszerelték őket, s ezután lett malátázóegység. A 4. képen egy lakatlan ház felső ablakában láthatjuk Babi nénit, aki mérges, mert a pókok belemásztak a Guinness-ébe.....:DDDDDDDDD

 

Bezárt mára a bánya, hazakergettek....tök érdekes, hogy 8 óra alatt a komló nekiállt felcsavarodni a karóra....

 

Megyek aludni, mert 6kor ismét meló van.

 

 

Jólét

Előzmény: DanielOrtega (6701)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6703

Nagyon jók :) Thx.

Előzmény: DanielOrtega (6701)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6702

Mindkettő ugyanabból a sörléből készült. A különbség annyi, hogy szűrés után, miután ketté (1/3-2/3 arány) vettem, külön tettem bele a komlót a mézet és a gyömbért; és a gyömbérest végül felhigítottam a kívánt értékig. Minden más ugyanaz.

Előzmény: krulis (6700)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6701

Az 1. az lemezes hőcserélő (rá is van írva) :) 2. malátadaráló, 3. sörgyárból tájkép, 4. egy kőműves aki vízmérték híján egy pohár sörrel ellenőrzi, hogy az ablakpárkány vízszintes-e (nem, látszik is a habon) 5. azt tudjuk. :)

Előzmény: WriE01 (6699)
krulis Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6700

Egészségedre!

 

A méz miatt erjedt lassabban a gyömbéres, ezt már én is tapasztaltam és olvastam is másoktól. 

 

Az első azért maradt édes, mert csak 1016-ig erjedt le, tehát sok nem erjeszthető cukor volt és van benne.  A 1006 már száraznak mondható.

 

Azt is tudom miért erjedt le a mézes 1006-ig: lassan járj, tovább érsz.:) Na jó, ezt csak a poén kedvéért írtam, fogalmam sincs mitől volt. Nem lehet, hogy a sima világos az elején szűrt sörléből készült?

Előzmény: WriE01 (6698)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6699

Köszi a képeket. A legviccesebb a kormány mellett a két fakanál :)

Mik ezek amúgy, azt tudni?

Előzmény: csülök2 (6685)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6698

Két napja végre volt egy kis időm kipalackozni a legutóbbi főzetet.

Közben megmértem mindkettőt, az eredmények:

Világos: og:1052 fg:1016

Mézes-gyömbéres: og:1032 fg: 1006

 

Érdekes tapasztalat, hogy a kétszer annyi élesztő a végén a vödör alján sokkal kevesebb lett, mint az előző főzetek esetében.

Ez lehet azért, mert több mint két hétig volt a primery-ben?

Aztán az is fura volt, hogy a világos 3-4 nap alatt leerjedt, és onnan szinte meg se mozdult a kotyogó. Ekkor még a gravity 1021-volt. A gyömbéres is az első 2-3 napban volt a legaktívabb, de még két hét után is jöttek a bubik.

De ami méginkább meglepett, hogy a páromnak akartam édes könnyű sört. Ebből csak a könnyű sikerült, mert édes az nem lett. Viszont a világos az meg édes lett. Vajon mért?

Ugyan az a főzet, a forralásnál vettem ketté és tettem bele az egyéb anyagokat. Ugyanannyi élesztő volt mindkettőben és ugyanott ugyanannyi ideig hagytam a primary-ben.

Ízre nagyon kellemes egyébként. Köszi a receptet Krulis kollega.

 

 

WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6697

Én is próbálkoztam cimkével. Az egyik programnak a mintáit felhasználva csináltam egyet gimp-pel. Első körben az volt a cél, hogy az infók rajta legyenek, és ne keveredjenek a palackok. Másodsorban ki kell tökölni, hogy melyik papír milyen ragasztóval szedhető le a legkönnyebben. Az első tapasztalat, hogy a kicsit keményebb (talán 100g-os) papír a stift es ragasztóval nagyon könnyen lejön. Ragadni is könnyen megragad.

A darabolással bénáztam egy kicsit, mert egy A4-es méretre 6 darab fér fel, és én hagytam mindegyik között egy kis rést. Na, azt nem kellett volna. A vágásnál 2x többet kell vágni.

Második körben valami "zöld" papírra nyomtattam a cimkéket. Azok nem lettek jók, mert a leáztatásnál szétmálik a papír és csak a gond van vele.

 

Előzmény: olasz66 (6690)
csülök2 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6696

Hello!

 

Ez nagyon tetszik, én is szórakoztam a cimkeszerkesztővel, ha kész leszen a Hoegaarden klón, akkor biztos lesz pár cimke nyomtatva.

 

Próbálok képet feltenni a komlókról, Eickelmann-os forrásból vannak. Érdekes, hogy a friss hajtások kicsit sárgásnak tűnnak, aztán ahogy nőnek úgy zöldülnek, sötétülnek...

 

A nagyobb a Tettnanger, a kisebb meg a Magnum.

 

No megyek a bányába....

 

 

Tettnanger:

 

 

 

 

Magnum:

 

 

 

 

Jólét

 

Előzmény: krulis (6693)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6695

Zseniálisak ezek a címkeszerkesztők.

Mit össze tököltem a fenti címkével.

 

Jó-jó ez a sajátom (bár átsejlik a Pilsner Urquel).

 

B

Előzmény: krulis (6693)
krulis Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6694

Jövő hét péntek a mostani meló határideje, az előtte találkozás sajnos nem jön össze részemről. 5 órára sem lesz egyszerű odaárni, de azt megoldom.

Előzmény: DanielOrtega (6682)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!