Vége lett ...hálla az égnek...Balázs Fecó műsorának Ruzsán (Szeged mellett) .Ha mást nem, hát legalább annyit megtudhattunk a műsor elején pár mondatban,hogy ők még megtanultak játszani , és élőben játszik ,bár a közönségnek ez kicsit túlzásként hatott ,látva a szinpadon őtet egyedül egy szál 5 oktávossal. Megtudhattuk azt is ,bevezető beszédéből ,hogy a vendéglátós zenészek minősithetetlenek hozzájuk képest. Érdekes volt ezt igy szinpadról hallani bevezetőként. Ez kicsit rosszul esett, de megnyugtatott az a gondolat ,mikor eszembe jutott egyik ismerősömmel korábban folytatott beszélgetésem (nevét nem mondom.... az első betű Tra ,az utolsó mbi) , amiben úgy foglalt állást ,hogy sok jó zenészt ismer a vendéglátó iparból is. Ó , mik meg nem történhetnek , igaz Ruzsán volt, az talán nem is hely egyesek szemében ,de akkor meg minek válalja el...A hangzás, -de kár hogy ennek az országnak csak mélysugárzókra telik ,bár az manapság nagydivat. Jó Nektek ,pestieknek oda talán jobban felhangolják a muzsikát.
Roger Niznik Hammond trioquartetje nagyon szépen játszik. (gitár: Jake Langley) Bárcsak nálunk is lennének ilyen szüreti fesztiválok! Érdemes megnézni mind a három felvételt:
Május 20, Pecsa, Marcus Miller. Még nem tudom hogy AB3, vagy C3
Május 21, Debrecen, ugyanez.
Május 27 Táborfalva (Kecskemét közelében, motoros buli), Főnix. Szintén EMU+Motion Sound, de Hammond trió lesz a basszer távolmaradása miatt. (hogy a basszusra Fender jazzbass mintákat, vagy a standard Hammond basst alkalmazom, az első számokban kiderül :-)
A mély hangszóróm sajnos egy Celestion KT150, amire 150 watt zenei teljesítményt hazudtak. Ehhez képest egy jó kontra c-dúr akkord lefogásával olyan hangot lehet belőle kicsikarni, mint egy kávédarálóból. Szóval az tuti csere. A szivacsozás jó ötlet.
Az USA rendszerü leslikben levő spirál rugó azért is volt, mert "rásegitett" a gravitációnak, ennyi különbség volt igazán az alsó és a felső motorok között,
mivel a felső állóba alul volt a kis rugó a másodmotor forgórésze alatt, mig az alsó "fejenállóban " felül van. Az olasz rendszerü "lemezjátszós" rendszerü motoroknál
a két motornak a forgórésze nem elönyős ha tengely irányban lóg ,a természet gyógyászok szerint sem
Esetleg egy pici spirálrugót betenni a forgórész alá? Tényleg picit. A kis/lassú lezlimotoroknál is van egy ilyen rugó, mert ha kimegy belőlük az áram, az löki el a gumi dörzskeréktől.
A 142-esemben nem volt az igazi ami benne volt, aztán magam hajtottam egyet. Nem szép, kellett is próbálkoznom a rugó erejével, de működik.
Aha ,milyen mély hangszorót is raktál bele?, eminence mit is ? A specifikációjában megadják a saját rezonanciáját a hangszorónak mennyi is az?. És csillapitani is lehet a dobozt,szivaccsal, filccel stb és akkor nem fog rezonálni a tengely. Gondolom valami drasztikus kűlsö erősitővel küldöd meg. Ilyet már én is játszottam, Marshall
OFF: Nagyon jól értetek a "régebbi" hangos eszközökhöz... :)
Manapság feltűntek az elektronikai áruházak polcain újra a bakelit (vinyl) lemezjátszók. Az a kérdésem, hogy ezek mennyire jók? Mennyire barmolják szét a lemezt? Egy avatottabb ismerősöm szerint az S alakú karok jók, elliptikus tűvel, stb... Legalábbis régen azok voltak a jók, de mi a helyzet a maiakkal? Már egy ideje tervezem, hogy beszerzek én is egy nagylemez játszót, ezekkel érdemes próbálkoznom?
A motorok érdekelnének, kereslek emailben hamarost. A gumikkal nem érzek bajt, a rotorok tengelyeit meg zsíroztam. A gond a következő (elég speciális, ez az a pont amikor az ember haja erősen el kezd hullani): Pont amikor ott voltál a stúdióban, akkor cseréltem ki a mélynyomót 15-ösre. Az rendben is muzsikál, de a legmélyebb C hang leütésekor az alsó lassú motor tengelye olyan hangosan berezonál, hogy még! Elvittem ilyen motor szakértő mechanikushoz a cuccot, azt mondta, hogy ezen nem lehet segíteni. De azért valamit mégiscsak kéne tenni vele! Ráadásul nem oldalirányban van kikopva, a csapágynak semmi baja, csak a tengely hosszanti játéka miatt verődik. De a többi motor nem csinálja, csak a lassú.
Jon Lord azert is nagyon jo, mert sose jatszik egy szolot ketszer, barmilyen inspiralatlan is volt, mindig valtoztatott valamit. Ez Don Aireyrol nem mondhato el :/. Ez egy viszonylag friss felvetel, raadasul elegge inspiralt is.http://www.youtube.com/watch?v=aSR7SWfHN-8
Ja és Hegyi Úr találtam egy fadobrotros, motoros,hangszorót, és van egy láda is hozzá, ha érdekel irjál ,mert a cimed valahova elkeveredett, és küldök képet róla.
Megvan a Vk7 is és a E100 is, küldök képeket, a drawbarokról. Prermecz úr kérem
van két darab olasz motorom , kipróbálhatók, de tessen megtekinteni hogy a motorok felfüggesztő gumik nincsenek é megkeményedve, mert azoktól is tud hangos lenni a az egész szerkezet Az alacsony fordulatú nagy áttételezésnél mind egy kicsit hangosabb genetikailag. A tengelyeket a dobnál, és a felső rotornál szoktad néha olajozni, szilikon zsirozni ? mert attól is lehet hangos ha szorulása van .
Keresek az európai leslie-khez való motoregységet. Arra az olasz motorblokkra gondolok, ami az Allsound, a Dynacord, a Solton stb. leslie-kben található. Csak jó állapotú, zajtalan darab érdekelne.
Érdekelne olyan eladó Lezli, ami a későbbi spinetekben van, a kis dob motorral, hangszóró nem is lényeges. hvikk@freemail.hu, ha valaki tud segíteni. Üdv
Gratulálok én is, nagyon jó ahogyan játszol
Más: reggel már be sem engedett a fórum, csak a fejléc látszott, a böngésző azt mondta kész.
Mi lesz a fórummal? Kép az változatlanul nem megy!
Kedves Kollégák, Mindenki!
Sikerült a múlt héten Londonban megvennem Dávid Bennett Cohen: Blues & Rock Techniques for Hammond Organ DVD-jét.
Szívesen "...kölcsön..." adom bárkinek, a fájdalom annyi, hogy el kellene jönni érte.
Ha valakit érdekel írjon a mail-emre, küldjön akár telefonszámot és egyeztetünk időpontot.
Más: tényleg valami gond van evvel a fórummal... Dupla ablak, nem megy a kiemelés, stb...
Pár Hammondos ajánlat:.................................
Máj 19 szombat, Bp. III ker Geronimo - a Főnix-szel játszom. Cucc a bemintázott B3, Motion Sound. Máj 20 vasárnap Petőfi Csarnok, 21 hétfő Debrecen, Marcus Miller Band. Hammond B3-at fognak használni.