Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.17 0 0 1421

Nem használok puffertartályt, nincs is nekem, de a hipó igen hatékony, gondolom megpróbálnám azzal. Csak utána többször át kellene öblíteni, jól feltölteni, hogy híguljon, leereszteni, míg a koncentráció minimálisra csökken.

A hipó tulajdonképpen nem tartalmaz mérget, hiszen ivóvízbe és fürdővízbe lehet adagolni, csak persze nem mindegy, milyen koncentrációról beszélünk.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Klór 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hypo 

De mindamellett (soha nem lehet tudni, ki téved ide, gyerek stb.) maradjunk annyiban, hogy a háztartási Hypo önmagában veszélyes, maró anyag.

Előzmény: Spezial (1420)
Spezial Creative Commons License 2010.08.12 0 0 1420
Köszi! Valami hasonlót gondoltam ki én is. Aztán a mosás végén gondolom nem árt vizet járatni benne szűrők nélkül, hogy a vezetékekbe került mosószer kiöblítődjön. A tartályt vajon hogyan lehet kimosni? Mert abba tisztított víz kerül, ami védtelen a bacikkal szemben. Mivel csak egy bejárata van elég lehetetlennek tűnik. Szerintem, ha abba valami tisztítószer kerül az életben nem lehet teljesen kiöblíteni.
Előzmény: Törölt nick (1419)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.11 0 0 1419
Van egy olyan módszer, egy karbantartási leírásban olvastam, hogy kiszedik a betéteket, hipós vizet vagy Cloroxot öntenek a szűrőházakba, összerakják (betétek nélkül) és jól összerázzák az egészet. De ehhez le kell zárni a kimeneteket is, és persze nem árt vigyázni, hogy a hipó ne fröcsögjön az ember ruhájára, vagy bárhová, aminek kiszívhatja a színét. Utána le kell öblíteni minden alkatrészt vízzel. Betétek, RO-membrán hipóval ne érintkezzen!

De én inkább csak szétszedem darabokra, alkatrészeket elmosogatom. Szűrőpoharakat lehet hipós vízzel is öblíteni, állni hagyni benne.

Összerakás után az új szénbetétről érkező szürke vizet nem ajánlatos ráengedni az RO-membránra, hanem először lefolyóba engedni és csak később bekötni a membránt is a rendszerbe, nehogy szénszemcse kerüljön a bele. Bár a szénszűrő után egy mikroszűrőt szokás beiktatni, de azért nem árt az óvatosság.
Előzmény: Spezial (1418)
Spezial Creative Commons License 2010.08.06 0 0 1418
Köszi! Értem. Mivel érdemes öblíteni, átmosni? És melyik részét? Az én víztisztítóm 5 fokozatú.
Előzmény: Törölt nick (1417)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.06 0 0 1417
6 hónap után baktériumok szaporodhatnak az aktívszenes víztisztítóban, emiatt ajánlatos betétet cserélni és átmosni a rendszert. Erre egyébként az USA-ban forgalmazott, NSF minősítéssel ellátott, General Electric kétlépcsős víztisztítómhoz mellékelt füzetben is hangsúlyozottan figyelmeztetnek, de ez egy általános "ökölszabály".

De amint említettem máskor is, észre is vehető. Tapasztalatom szerint a szénbetét végén található gumitömítéseken hajlamosak megtelepedni a baktériumok, nyálkás réteg formájában, már 6 hónapnál hamarabb is. Elvileg a betét anyagában is, de az ilyen egyszerűen nem érzékelhető. Függ a víz minőségétől is, az öblítés (használat) gyakoriságától, hőmérséklettől. De éjszaka mindenképpen pang a víz ezeknél, mert egyszerűbb szerkezeteknél automatikus öblítés nincs.

RO-membrán esetén annyi könnyítés van, hogy a membrán a baktériumokat nem engedi át, itt esetleg 1 évig halogatható az előszűrők cseréje. Ennél tovább nem ajánlatos, főleg ha rendszeres öblítés sincs.
Előzmény: Spezial (1416)
Spezial Creative Commons License 2010.08.05 0 0 1416
Köszi, az öblítés előtte bőven megvolt. Csak még így is, bár alig észrevehető kis szenet látni, de most már tiszta.
A szűrőket muszáj 6 havonta cserélni? Mert nálunk átlagban kb. 6 liter víz fogy naponta ami így fél év alatt 1100 liter, ez messze kevesebb mint a szűrők 2000 literes kapacitása.
Előzmény: Törölt nick (1415)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.05 0 0 1415
Kb. annyira lehet "ártalmas", mint a széntabletta, de ami látszik vízben, az csak a szénpor. Érdekesebb kérdés a fertőtlenítőszer, amivel a betéteket kezelik, hogy a raktározási idő alatt ne nagyon szaporodjon rajta semmi.

RO-membránom csomagolásán fel is volt tüntetve, hogy 1 %-os nátrium-metabiszulfit oldattal kezelt, amit 2 óráig kellett volna öblíteni, de ez talán túlzás. Elvégre élelmiszeriparban is használt tartósítószerről van szó (E223). Persze, a gyártónak ilyenkor biztosra kell menni, mert nem mindegy, hogy valaki esetleg túlérzékeny az anyagra, vagy gyerek, vagy teljesen egészséges felnőtt.

Más szűrőbetéteknél nem tudom, de komolyabb mérgeket bizonyára nem raknak bele. Ha már megitta valaki, a felszívódási idő is eltelt, sok mindent nem lehet tenni, gondolom.
Előzmény: Spezial (1414)
Spezial Creative Commons License 2010.08.04 0 0 1414
Szűrőcsere után az új aktívszenes szűrőből még szokott belemenni az ivóvízbe valamennyi szén. Legalábbis látni. Bár nem muszáj meginni, de ha úgy alakult, az ártalmas? Vagy olyan mint az orvosi széntabletta?
ajojo Creative Commons License 2010.07.13 0 0 1413

Üdvözlet Minden Fórumosnak!
UV-vel történő fertőtlenítéshez keresek hozzáértőt. Arról van szó, hogy házi vízművel használt - amúgy jó - kútvizet kellene fertőtleníteni, természetesen családi házi viszonyok között. Folyamatos üzemü pl. medencevíz fertőtlanítése világos, de szakaszos működésre nem találok megoldást.

Ha van szakértő, vagy csak a témában jártas fórumozó - köszönettel veszem segítségét. ajojo.

tigerton Creative Commons License 2010.07.12 0 0 1412
háát nálam TERMÉSZETESEN NINCS visszasózó!!
Előzmény: Törölt nick (1411)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.12 0 0 1411
Szokott ilyen lenni, a topikban írták már mások is. Pláne, ha a visszasózó után méri valaki. Áll benne a víz, oldja az ásványokat, később öblítődik, hígul.
Előzmény: tigerton (1410)
tigerton Creative Commons License 2010.07.12 0 0 1410
jóó ez a mértékegységváltó !

hát valóban nagyon durván folyik ezek szerint nálam, de lehet hogy valóban a gyártás során van szórás és.....talán mákom van :)
továbbá a víz nem túl hideg valamint elég jó lehet a nyomás, a sima víznek 250 ppm je!

az normális hogy a csap megnyitásakor közel 50-60 ppm
majd 1 liter lefolyása utána kb. 20 ???
Előzmény: Törölt nick (1409)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.11 0 0 1409

Nekem csak azért tűnt furcsának, mert a 150 GPD membránom 5 perc alatt 1.2 litert is csak a legjobb meleg időben, jó hálózati nyomásnál ad le. Vagyis nála ez már a csúcs, mármint szivattyú nélkül.

Ehhez képest: ha a 100-as membránod 5 perc alatt 1 litert ad, az első ránézésre sem tűnik arányosnak. De egyébként a 100 GPD kapacitásba simán belefér:

http://www.engineeringtoolbox.com/flow-units-converter-d_405.html 

Így legfeljebb arra tudok gondoloni, hogy mivel nálunk igen meszes a víz (karsztvíz), az enyémet az fogja vissza ennyire. A vízhozamot erősen befolyásolják a körülmények (nyomás, sótartalom, hőmérséklet), például hidegebb időben is már jelentősen vissza szokott esni. Plusz ott van még a membránok gyártási szórása is.

Úgyhogy akkor nem kell vele foglalkozni, mivel nincs szivattyú, túlhajtásnak úgysem tudod kitenni, így remélhetőleg évekig szolgálni fog.

Előzmény: tigerton (1407)
tigerton Creative Commons License 2010.07.11 0 0 1408
és ez a TDS műszer!

http://viztisztitobolt.hu/tds-mero-muszer-cseppmentes-p-110.html?osCsid=11dac193dfabb537dc0eadb850cc69d1
Előzmény: tigerton (1407)
tigerton Creative Commons License 2010.07.11 0 0 1407
Azt hittem már írtam!

http://cleanlife.hu/cleanlife-clro6fd-haztartasi-viztisztitobrdupla-csappal-p-178.html

ez az a gép, kis átalakítással! mégpedig NINCS tartály, és 100-as százas szűrő van benne!

NINCS szivattyú!!

néztem aTDS műszert milligramm/Liter ben mér!!! és 35 szokott lenni!!!

az ásványvizeket még mindig nem értem mert azokon is ebben a mértékegységben van megadva az oldott ásványigaanyag tartalom! de én kevesebbet mérek!

jaa megnéztem biztonság kedvéért a szennyvizet is és ott jóval telítettebb az oldat, kb pont annyival mint amennyit kivesz a szűrő! szóval úgy tűnik minden ok!

lehet hogy fizikai képtelenség, dee mégis .....szerinted?:D
Előzmény: Törölt nick (1406)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.11 0 0 1406
Egyébként azt sem látom egyértelműen, hogy van benne rásegítő szivattyú, vagy nincs?

Erről volt szó:

...földszint tehát elég jó lehet a víznyomás

...amiből én arra következtettem, hogy valószínűleg nincs szivattyú, ezért is írtad. Ha mégis van benne rásegítő, akkor érthető, hogy ennyire megtolja a vizet, figyelembe véve még a nyári hőmérsékletet is, a bejövő, ismeretlen vízkeménység mellett.

Tehát a lentebb írtaknál:

...fizikai képtelenségnek tűnik, még szivattyúval is.

A mondat végét most inkább felejtsük el. Rásegítő szivattyúval elvileg lehetséges, ha jól számolom.
Előzmény: tigerton (1404)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.10 0 0 1405
Nem tudom, így távolról nem egyszerű, nem ismerem készülék felépítését, alkatrészeit. Talán csak a mérés nem pontos, de érdemes lenne lemérni a szennyvíz arányát is.

Az ettől függetlenül sem árt, ha tudja az ember, hogy a víztisztítója milyen hatásfokkal üzemel, én legalábbis kíváncsi voltam rá.
Előzmény: tigerton (1404)
tigerton Creative Commons License 2010.07.10 0 0 1404
ahamm

de énn most mit tegyek ha ilyen gyorsan lefolyik ennyi?????

TDS mérőt direkt ezért vettem hogy lássam valóban ok -e
és a műszer szerint igen!

akkor most???
Előzmény: Törölt nick (1403)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.10 0 0 1403
Az ásványvizeken mg/l van feltüntetve, a TDS-mérőt meg Te tudod, mi van ráírva. Lehet például ppm (parts per million), ami majdnem olyan, mint a százalék, vagy ezrelék, csak ez már "milliomodék". De ezt én is csak most találtam ki, nincs rá magyar szó, gondolom.

TDS-mérő nekem nem kellett, miután rozsdamentes edényben (amin szemre is jól látszik a mészlerakódás) elfőztem RO-vizet. Láttam, hogy nem látok meszes maradékot, ennyivel meg is elégedtem.

100 GPD kapacitású membrán, szerintem nem adhat le 1 litert 5 perc alatt, fizikai képtelenségnek tűnik, még szivattyúval is.

Én a konyhai digitális mérleggel, grammra pontosan szoktam vizet mérni, 5 vagy 10 perces hozamot. Azért kell pontosan mérni, mert napos mennyiségre felszorozva, a mérési hiba is többszöröződni fog, vagyis csak félrevezeti magát az ember. Nagyobb (órás stb.) hozamot viszont nem is akarnék közvetlenül mérni.
Előzmény: tigerton (1402)
tigerton Creative Commons License 2010.07.10 0 0 1402
sikerült beszerezni TDS mérőt az érték 36!

mint ha most kicsit belassult volna már kb 5 perc is kell 1 liter lefolyásához!

de alapvetően szerintem jóóó a rendszer

az lenne még a kérdésem, hogy méregettem mindenféle vizeket TDS-el

és rosszul gondolom hogy pl ásványvíznél azt kéne mutatnia amennyi benne
az oldott ásványi anyag????

mert vagy 100 kevesebbet mutatott mint pl az EMESÉbe van!
Előzmény: Törölt nick (1401)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.07 0 0 1401
Ha jól számolom, ez 190-150 GPD-nek felel meg (3-4 percre kalkulálva).

Véletlenül nem 2x100 GPD membrán van benne, rásegítő szivattyúval? 100-as membrán ennyit nem tolhat. Az én 150-esem sem tud ennyit. A víz pedig inkább savanykás szokott lenni elsőre, a meszes vízhez képest. (Az ízérzet relatív.)

Esetleg rosszul van összeszerelve? TDS-ellenőrzés volt? Netán fel van cserélve lefolyóba menő cső és a szűrt víz csöve? Meg lehet mérni a kettő arányát, hogy 1 liter tiszta víz készítéséhez mennyi megy a lefolyóba, ebből is lehet következtetni.

Ki kell húzni a csövet, ami a szifonba csatlakozik, valamilyen edényben vagy vödörben felfogni, lemérni.
Előzmény: tigerton (1400)
tigerton Creative Commons License 2010.07.07 0 0 1400
Misland

köszi a válaszokat!
sikerült venni egy gépet, átfolyó rendszerű 5 színtű tartály nélküli, és 100 as szűrővel

azt ezért megkérdezném hogy az ok szerinted hogy 3-4 perc alatt megtellik egy 1,5 literes edény?????
(4 es panel, földszint tehát elég jó lehet a víznyomás)

én azt hittem, ahogy írtad, sokkal lassabban csordogál majd
egyébként kicsit édeskésnek érezzük az ízét, amúgy semmi extra......

Előzmény: Törölt nick (1398)
steelhaand Creative Commons License 2010.07.07 0 0 1399
Sziasztok!
Nem tud valaki erősen savas és bázikus kation és anion cserélő (pl. Varion Ks, Ad) gyanta beszerzési forrást? Úgy 10 liter körül kellene. 25 kg-os zsákos kiszerelést találtam már, de az sok egyenlőre.
Köszi és üdv!
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.05 0 0 1398
A képen látható kompakt víztisztító patronos szűrővel van ellátva, amiben betétet nem lehet cserélni, csak komplett kidobni. Az igaz, hogy szerelési és higiéniás szempontból jobb megoldás, viszont drágább is, beszerzés is nehézkesebb.

Az RO-membrán védelméhez megfelelő kapacitású előszűrő és szénszűrő szükséges. Itt csupán egy patron található a membrán előtt, ami (gondolom) mindkét feladatot ellátja. Bejövő víztől függően, ez hamarabb cserére szorul, mint a szokásos, 10 collos betétek.
Előzmény: tigerton (1392)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.05 0 0 1397
Meszes víztől nálam ízületi panaszok jelentkeztek, ozmóvíznél nincs ilyen. Esetleg eleinte volt, kisebb mértékben. De már azt sem érzem, mióta rászoktam a gyógyszertári NaCl fogyasztására (a Tejfalussy-féle irományok nyomán). Amúgy Tejfalussy vállalhatatlan agyszüleményeitől elhatárolom magam, de abban igaza lehet, hogy a tiszta só nem egy rossz dolog.

De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a vízkő lerakódna az ízületekben, ilyet én nem állítottam, hanem valamilyen közvetett hatásról lehet szó.

Mindamellett, az ebédszállító cég bizonyára akármilyen sót és csapvizet használ a leves megfőzéséhez, így remélhetőleg biztosított a "sokoldalú" táplálkozás, a hiánytünetek elkerülésére.
Előzmény: tigerton (1391)
cumpika Creative Commons License 2010.06.28 0 0 1396
Csakhogy Neked Rolls-Royce-t kínálnak Rollse-Roycie néven ugyanolyan minőségűnek hazudva Opel áron.:-))
Előzmény: tigerton (1394)
cumpika Creative Commons License 2010.06.28 0 0 1395
Azért szar, mert ismeretlen eredetű és minőségű.
Nem is tudom ember hogyan adhatja vásárlásra a fejét egy olyan weboldalon ahol eleve az átb@szására van minden.
Hazugság az egész.

Nem mindegy pld egy elektronikai kütyü esetében, hogy mondjuk a XY márka kínai gyárában készül az általuk meghatározott anyagokból, gyártástechnológiával, minőség-ellenőrzéssel, vagy egy noname fostalicska gyárban lapátolják össze.

Úgyhogy a Te kifogásod a gyengusz /szinte minden elektronika kütyű, stb kínában készül/

Gagyi imádók szokták ezt kifogásként felhozni.

Persze mindenki azt és ott vesz ami neki tetszik.

Előzmény: tigerton (1394)
tigerton Creative Commons License 2010.06.28 0 0 1394
azért mert kínai nem biztos, hogy szar
már szinte minden elektronika kütyű, stb kínában készül szóval ez gyengusz kifogás, attól még lehet jó.....

tudom tiéd az király, deee nem Rolst akarok venni, nekem jó az Opel is :)
Előzmény: cumpika (1393)
cumpika Creative Commons License 2010.06.28 0 0 1393
Az egész egy bazi nagy átverés ami mögött az Ökonet is fellelhető.

A Biocomnak köze nincs az USA-hoz, nincs ilyen cég de az sem amire hivatkoznak,a domain nyomonkövetés eredménye:

biocom-usa.com ("j lap - 1") is delegated to two nameservers, however one delegated nameserver is missing in the zone and one other nameserver is listed instead. All of them are on different IP networks. Incoming mail for biocom-usa.com is handled by one mailserver at biocom-usa.com themselves. biocom-usa.com has one IP number , but the reverse is nd.erthungary.hu. ecig.hu, okonet.hu, patosz.hu, roverek.hu, maxteam.hu and at least eleven other hosts point to the same IP and also shares nameservers. pxs.hu, gram.hu, miata.hu, ver-ker.hu, bravotel.hu and at least 57 other hosts point to the same IP. tmx.hu, dlink.hu, molti.hu, admind.hu, gradiel.hu and at least 23 other hosts share nameservers with this domain. mail.biocom-usa.com and hostmaster.biocom-usa.com are subdomains to this hostname. biocom-usa.com is ranked #8871134 world wide and is hosted on a server in Hungary. Reputation is not yet known.

Kinai szarok webáruháza, ellenőrizetlen, ismeretlen eredetű táplálékkiegészítők víztisztítók stb.

Siralmas az egész.
Előzmény: tigerton (1392)
tigerton Creative Commons License 2010.06.28 0 0 1392

Misland

és erről mi a véleményed ebben 200GPD filter van! és átfolyó rendszerű!

nem is beszélve a kedvező áráról!

http://www.biocom-usa.com/index.php?bio=product&p_id=698

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!