Keresés

Részletes keresés

WriE01 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6719

Ez az S-05 pontosabban a "SAFALE US-05" és a brouwland ről rendeled?

 

Előzmény: krulis (6718)
krulis Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6718

Én is gyakran száraz sörökre törekszem, a következőkre jutottam:

 

- kicsivel 60 fok fölött cefrézek, akár 2 órán keresztül is. Ugyanis a jó jódpróba csak azt jelzi, hogy nincs keményítő, attól még sok nem erjeszthető cukor (dextrin) lehet a sörlében, amit a beta-amilázok bontanak le és ők kicsivel 60 fok fölött a legaktívabbak.

-karamell malátát kerülni, sötétíteni bécsivel, münchenivel.

-S-05 -ös élesztő, ami egy amerikai ale élesztő, az a sajátossága hogy 18 fok körül kevésbé gyümölcsös, már-már "lagerszerű" söröket produkál.

Előzmény: WriE01 (6712)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6717

És mennyire erjed le? Nem méred?

Előzmény: olasz66 (6714)
attika672 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6716

OK. Köszönöm bízom benne,hogy jó lesz. Leerjedés után meddig hagyjam a

tartájban, mikor érdemes palackozni?

Előzmény: olasz66 (6715)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6715

Ne nem probléma szerintem. le fog forrni

Előzmény: attika672 (6713)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6714

Nem szoktak nagyon édesek lenni. Most az utólsót direkt édesnek akarom. Azért rövídítettem le drasztikusan a 62 fokos pihentetőt

Előzmény: WriE01 (6712)
attika672 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6713

Akkor mi lehet az oka a lassú erjedésnek, vagy ez nem probléma?

Előzmény: olasz66 (6711)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6712

Olasz, a Te söreid mennyire erjednek le és mennyire édesek?

Én egy kicsit szárazabb söröket szeretnék, de valamiért a világosak édesek lesznek. Lehet legközelebb kipróbálok egy másik élesztőt is.

Előzmény: olasz66 (6711)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6711

Én utoljára 44 liter sörhoz 12g Brewferm top élesztőt adtam és elég volt.

kb. 3 nap alatt leforrt.

Előzmény: attika672 (6705)
attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6710

Sötét helyiségben van, az edény se teljesen átlátszó inkább matt

de a folyadékszint látszik.

Előzmény: Dobic74 (6709)
Dobic74 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6709

A söröd fény sokkot kap,rakj rá dobozt vagy valamit hogy sötétben erjedjen,fontos.

Előzmény: attika672 (6705)
attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6708

13 l lett 21c fokra volt lehűtve a cefre.

Előzmény: per/sanchez (6707)
per/sanchez Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6707

A brewferm oldala szerint a top élesztő 1050 Og-nél 10 literhez jó, 1080-as OG-nél 8 gr. kell. Gondolom itt is van azért tűrés

Hány liter sikerült?

 

Fermentation temperature: 18 - 25°C.
Dosage depends on the original gravity:
1.050: 5 g /10 l.
1.080: 8 g /10 l.

Előzmény: attika672 (6705)
attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6706

Még annyi,hogy az élesztőt 1,5dl cukros vízben elkevertem 20perc után

hozzáöntöttem 4dl sörcefrét 30perc múlva beleöntöttem a cefrébe.

attika672 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6705

Sziasztok!

Tegnap lefőztem az első sörömet. Inkább barna lett mint világos ami nembaj

csak sikerüljön. Attól tartok,hogy az erjedés túl lassú.

6g brewferm TOP élesztőt tettem bele este 8 körül hajnalban  kezdett erjedni

lassan pezseg kb. 3mm hab van a tetején (átlátszó az edény) a kotyogó éppen

csak jelez. Lesz e még intenzívebb az erjedés? Baj e ,hogy ilyen lassan erjed.


csülök2 Creative Commons License 2011.05.05 0 0 6704

A 3. képen a Guinness gyár eredeti malátázó része látható, ami szélmalomnak épült anno, csak a lapátok elkorhadtak, leszerelték őket, s ezután lett malátázóegység. A 4. képen egy lakatlan ház felső ablakában láthatjuk Babi nénit, aki mérges, mert a pókok belemásztak a Guinness-ébe.....:DDDDDDDDD

 

Bezárt mára a bánya, hazakergettek....tök érdekes, hogy 8 óra alatt a komló nekiállt felcsavarodni a karóra....

 

Megyek aludni, mert 6kor ismét meló van.

 

 

Jólét

Előzmény: DanielOrtega (6701)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6703

Nagyon jók :) Thx.

Előzmény: DanielOrtega (6701)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6702

Mindkettő ugyanabból a sörléből készült. A különbség annyi, hogy szűrés után, miután ketté (1/3-2/3 arány) vettem, külön tettem bele a komlót a mézet és a gyömbért; és a gyömbérest végül felhigítottam a kívánt értékig. Minden más ugyanaz.

Előzmény: krulis (6700)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6701

Az 1. az lemezes hőcserélő (rá is van írva) :) 2. malátadaráló, 3. sörgyárból tájkép, 4. egy kőműves aki vízmérték híján egy pohár sörrel ellenőrzi, hogy az ablakpárkány vízszintes-e (nem, látszik is a habon) 5. azt tudjuk. :)

Előzmény: WriE01 (6699)
krulis Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6700

Egészségedre!

 

A méz miatt erjedt lassabban a gyömbéres, ezt már én is tapasztaltam és olvastam is másoktól. 

 

Az első azért maradt édes, mert csak 1016-ig erjedt le, tehát sok nem erjeszthető cukor volt és van benne.  A 1006 már száraznak mondható.

 

Azt is tudom miért erjedt le a mézes 1006-ig: lassan járj, tovább érsz.:) Na jó, ezt csak a poén kedvéért írtam, fogalmam sincs mitől volt. Nem lehet, hogy a sima világos az elején szűrt sörléből készült?

Előzmény: WriE01 (6698)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6699

Köszi a képeket. A legviccesebb a kormány mellett a két fakanál :)

Mik ezek amúgy, azt tudni?

Előzmény: csülök2 (6685)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6698

Két napja végre volt egy kis időm kipalackozni a legutóbbi főzetet.

Közben megmértem mindkettőt, az eredmények:

Világos: og:1052 fg:1016

Mézes-gyömbéres: og:1032 fg: 1006

 

Érdekes tapasztalat, hogy a kétszer annyi élesztő a végén a vödör alján sokkal kevesebb lett, mint az előző főzetek esetében.

Ez lehet azért, mert több mint két hétig volt a primery-ben?

Aztán az is fura volt, hogy a világos 3-4 nap alatt leerjedt, és onnan szinte meg se mozdult a kotyogó. Ekkor még a gravity 1021-volt. A gyömbéres is az első 2-3 napban volt a legaktívabb, de még két hét után is jöttek a bubik.

De ami méginkább meglepett, hogy a páromnak akartam édes könnyű sört. Ebből csak a könnyű sikerült, mert édes az nem lett. Viszont a világos az meg édes lett. Vajon mért?

Ugyan az a főzet, a forralásnál vettem ketté és tettem bele az egyéb anyagokat. Ugyanannyi élesztő volt mindkettőben és ugyanott ugyanannyi ideig hagytam a primary-ben.

Ízre nagyon kellemes egyébként. Köszi a receptet Krulis kollega.

 

 

WriE01 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6697

Én is próbálkoztam cimkével. Az egyik programnak a mintáit felhasználva csináltam egyet gimp-pel. Első körben az volt a cél, hogy az infók rajta legyenek, és ne keveredjenek a palackok. Másodsorban ki kell tökölni, hogy melyik papír milyen ragasztóval szedhető le a legkönnyebben. Az első tapasztalat, hogy a kicsit keményebb (talán 100g-os) papír a stift es ragasztóval nagyon könnyen lejön. Ragadni is könnyen megragad.

A darabolással bénáztam egy kicsit, mert egy A4-es méretre 6 darab fér fel, és én hagytam mindegyik között egy kis rést. Na, azt nem kellett volna. A vágásnál 2x többet kell vágni.

Második körben valami "zöld" papírra nyomtattam a cimkéket. Azok nem lettek jók, mert a leáztatásnál szétmálik a papír és csak a gond van vele.

 

Előzmény: olasz66 (6690)
csülök2 Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6696

Hello!

 

Ez nagyon tetszik, én is szórakoztam a cimkeszerkesztővel, ha kész leszen a Hoegaarden klón, akkor biztos lesz pár cimke nyomtatva.

 

Próbálok képet feltenni a komlókról, Eickelmann-os forrásból vannak. Érdekes, hogy a friss hajtások kicsit sárgásnak tűnnak, aztán ahogy nőnek úgy zöldülnek, sötétülnek...

 

A nagyobb a Tettnanger, a kisebb meg a Magnum.

 

No megyek a bányába....

 

 

Tettnanger:

 

 

 

 

Magnum:

 

 

 

 

Jólét

 

Előzmény: krulis (6693)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6695

Zseniálisak ezek a címkeszerkesztők.

Mit össze tököltem a fenti címkével.

 

Jó-jó ez a sajátom (bár átsejlik a Pilsner Urquel).

 

B

Előzmény: krulis (6693)
krulis Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6694

Jövő hét péntek a mostani meló határideje, az előtte találkozás sajnos nem jön össze részemről. 5 órára sem lesz egyszerű odaárni, de azt megoldom.

Előzmény: DanielOrtega (6682)
krulis Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6693

Ez nagyon vagány! Címkeprojekt van nálam is. Ilyen menő csillivillit nem tudok csinálni, úgyhogy inkább minimalista stílusban készült el, de jobb mint a tavalyi Akkor ráragasztottam egy füzetcímkét és arra írtam hogy melyikben milyen sör van, csak olyan rondán, hogy senki nem tudta elolvasni.:)

 

Szerintem valami ilyesmi kellene neked a személyre szabható címkékhez:

http://www.beerlabelizer.com/

http://start.beerlabelbuilder.com/DIY-Text-Beer-Labels/New-Super-Beer-Label.htm

 

I

 

Előzmény: olasz66 (6690)
krulis Creative Commons License 2011.05.04 0 0 6692

Én is a friss narancshéjból csináltam és nem vágtam bele a fehérjét szerencsére.:) Jó lett.

Előzmény: csülök2 (6685)
attika672 Creative Commons License 2011.05.03 0 0 6691

Köszönöm a válaszod.A malátával azért bíbelődtem mert hozzájutottam

tavaszi árpához,gondoltam megpróbálom.

Egyébként a te régebbi leírásod alapján csináltam.

A startert,hogy csináljam?

Előzmény: KRISZ2007. (6687)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.03 0 0 6690

Fényes, fotóminőségű mosható matricára tervezem.

 

Ha valakinek van grafikai 5lete, segítsen.

 

Szeretnék olyan cimkéket nyomattatni valahol, ami nem személyre szóló, és bárki számára letölthető lenne.

 

Vagy,,, Készen elérhető áron megvásárolható lenne.

 

Saját söröm,  vagy valami hasonlóra gondolta,

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!