A magas cukortartalmű élelmiszerekről jut eszembe, 1084-ről indul a mai söröm:
Vespers Abbey Dubbel -néven találtam a receptet:
4 kiló pilseni
1 kiló müncheni
0.25 kiló karamünich
0.25 kiló special-b
1 kiló sötétbarna candy syrup (ez mi magyarul?)
komló
first wort hop : 45 gramm tetnanger
15 gramm saaz utolsó 5 percben
élesztő:
Wyeast abbey 2
19 liter lett
A candy syrup érdekes volt. Úgy kell csinálni, mintha karamellt csinálnánk, csak az 1 kiló kristálycukorba tettem egy tasak szalalkálit, így alacsonyabb hőmérsékleten is bebarnul és más jellegű lesz, mintha sima karamellt csinálnánk.
Tegnap nagybátyámnak segítettem lefőzni az első sörét. Vicces volt, mert a szőlőhegyen nincs csapvíz, a kútról kellett hozni a vizet, az utca végéről.:)
Tavaly augusztusban is jól szuperált a hűtőtáska, otthon a hűtőben jól lehűtöttem a söröket, reggel átpakoltam a hűtőtáskába és még este is hidegek voltak. Szalonnasütéshez szerintem mindenki hozza magának a szallonáját, nagyon nehét kitalálni ennyi emberre mennyit, milyent. Óriáskenyeret vigyek a gulyáshoz?
Egy on-line kérdőív kitöltésére kérnélek meg benneteket, ahol az egészséges táplálkozásról, elhízási trendekről, a magas zsír-, só-, cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásáról, hamburgeradóról fejthetetitek ki véleményeteket. Tényleg néhány percet vesz igénybe és sokat segítene, ha kitöltenétek. A kérdőív itt található:
Akkor mi viszünk: bogrács, nyárs, 1 kis tüzelő, Rena süt baconos kiflit, kenyér, ha öhöm lesz viszek bele házi kolbászt. Azért mindenki jelezze mit hoz, mert ne az legyen, hogy lesz 40kg kenyér és 2dkg szalonna :)
Meg el kell dönteni mi legyen a kaja, eddig gulyáslevesre és öhömre lehetett szavazni. Más javaslatokat is várunk :)
Szerintem minél előbb kezdd el a főzést, nagyon későn fogsz így végezni. 6-7 órát biztos számolhatsz. Ha ez az első akár még többet is. (nekem is volt vagy 8 az első).
52 c fokon pihentetni 20-30 percet (fehérje pihentető),
63 c fokon pihentetni 30-50 percet (ß-amilázos pihentető, ilyenkor keletkeznek az egyszerűen erjesztehtő cukrok, az alkohol mennyiségét növelik), 72 c fokon pihentetni 20-30 percet (alfa-amilázos pihentető, nehezebben erjeszthető cukrok keletkeznek, ízt fokozzák, persze nem ilyen triviális),
jódpróba, hogy maradt-e keményítő (erjeszthetetlen): pár csepp a letisztult cefrés cuccból kihűtve + pár csepp jód. ha kék/fekete, nem jó tovább kell pihentetni 68 c fok környékén. ha jódszínű, akkor okés.
Bográcsot viszem, nyársat is tudok párat, aki tud hozzon1-2 darabot, mert tavaly is bozótot kellett vágni :) Kajának még egy öhöm (pásztortarhonya) is szóba jöhet. Akkor bográcsállványt nem viszek.
A vacsit kellene még megbeszélni. Ha megint szalonát akartok sütni, akkor nem várhatjuk el a Kruliséktól ,hogy hozzanak. Meg akkor annak az árával is csak a huza vona van. Mi biztos viszünk valami abrakot, lehet süthetőt lehet mást, még nem beszéltük meg. Tavaly én kihagytam a vacsit. (Vajon miért?)
Ja, fát viszek valamennyit, a gulyáshoz csak elég lesz, de lehet, hogy kellene még, ha szalonnasütés is lesz. Vagy, ha nem lesz sütögetés, akkor mindenki hozzon valami ennivalót. Persze ha marad gulyás azt is lehet enni. HA MARAD!
Kenyeret szerintem mindenki hozzon, az sosem elég.
A hűtő ott van a campingben. Nem nagy, de nagyobb mint az én kis hűtőm, ami tavaly volt. Olyan kis kommunista általános kishűtő(kb 80cm magas, de hogy hány liter?).
Azért aki tudja hozza hűtőtáskában, hogy ne kelljen órákat várni, mire lehül. Fogalmam sincs milyen hordó volna jó, meg nem is nagyon van olyanom, ami jó lehetne. Meg aztán jeget el nem tudom képzelni, honnan lehet szerezni.
A gulyáshoz megveszek mindent. Saccra kb 300ft/fél literes tányérba jön ki. Jó lenne tudni, hány adag fog kelleni. Az nem baj, ha megmarad, csak kevés ne legyen.
Aztán az egyszerűség kedvéért kiteszek valami becsületkasszát. :) Szóval nem akarok szuttyogni a pénzzel, mindenkinél sorbaállni, meg váltogatni.
Ja! Aki nem sátrazni akar, az ha lehet foglalja le a szobát, a faházat, vagy a konténert. Igaz még alig van forgalom, de biztos, ami biztos. Sátorozóknak nem kell, ahhoz van hely bőven. :)
A kajáról nem sok szó esett az utóbbi időben. Gondolom marad a jól bevált gulyáska. Vacsi?