Keresés

Részletes keresés

krulis Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6756

A magas cukortartalmű élelmiszerekről jut eszembe, 1084-ről indul a mai söröm:

 

Vespers Abbey Dubbel -néven találtam a receptet:

 

4 kiló pilseni

1 kiló müncheni

0.25 kiló karamünich

0.25 kiló special-b

1 kiló sötétbarna candy syrup (ez mi magyarul?)

 

komló

first wort hop : 45 gramm tetnanger

15 gramm saaz utolsó 5 percben

 

élesztő:

Wyeast abbey 2

 

19 liter lett

 

A candy syrup érdekes volt. Úgy kell csinálni, mintha karamellt csinálnánk, csak az 1 kiló kristálycukorba tettem egy tasak szalalkálit, így alacsonyabb hőmérsékleten is bebarnul és más jellegű lesz, mintha sima karamellt csinálnánk. 

 

Tegnap nagybátyámnak segítettem lefőzni az első sörét. Vicces volt, mert a szőlőhegyen nincs csapvíz, a kútról kellett hozni a vizet, az utca végéről.:)

 

Előzmény: Törölt nick (6751)
robitmoh Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6755

11 re hült vissza a cefre

bekevertem az élesztőt 12 kor már aludtam :-)

jelenleg itt - ott kotyan egyet

remélem beindul 

 

számolni meg úgy számoltam (jobb híján ) hogy a

1 dcl csapvíz 18C fok 1 dcl sörlé X fok összeöntve 33C fok ezt megtudtam mérni,  

33-18 = 15  

15 x2 = 30 (egyik hült másik melegedett)

33 + 30  = 63 kb ennyi fokos a cefre

pár fokot biztos diferál mert a cefre sűrűbb  de más lehetőség nem jutott eszembe

 

Üdv Robit

 

 

Előzmény: WriE01 (6753)
krulis Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6754

Tavaly augusztusban is jól szuperált a hűtőtáska, otthon a hűtőben jól lehűtöttem a söröket, reggel átpakoltam a hűtőtáskába és még este is hidegek voltak. Szalonnasütéshez szerintem mindenki hozza magának a szallonáját, nagyon nehét kitalálni ennyi emberre mennyit, milyent. Óriáskenyeret vigyek a gulyáshoz? 

Előzmény: KRISZ2007. (6731)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6753

Mit csináltál a hőmérsékletekkel? Hogy számoltál?

Mikorra végeztel?

Előzmény: robitmoh (6750)
DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.08 0 0 6752

Akkor maradjunk a gulyáslevesnél, az úgyis bevált :)

Előzmény: KRISZ2007. (6742)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6751

Kedves Fórumozók!

 

Egy on-line kérdőív kitöltésére kérnélek meg benneteket, ahol az egészséges táplálkozásról, elhízási trendekről, a magas zsír-, só-, cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásáról, hamburgeradóról fejthetetitek ki véleményeteket. Tényleg néhány percet vesz igénybe és sokat segítene, ha kitöltenétek.  A kérdőív itt található:

 

https://spreadsheets.google.com/viewform?hl=hu&authkey=CLP1oIUF&formkey=dGVXdDBpMHhPSlJJRjNCRDY4YkNVNlE6MQ#gid=0

 

A kitöltést előre is nagyon köszönöm!

robitmoh Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6750

1032 re jön ki az extract tartalom ez elég kicsinek tűnik

 

sajna csak darálni tudtam a malátát és hmm hát nem lett tökéletes lisztes lett és vannak egész szemek is.

ráadásul betojt a hőmérő 

igy csak számolni tudtam a hőmérségletet (1 dl forró + 1 dl 18 fok) már mérhető a 40C ig mérőhőmérővelis....

 

12 gr komlót raktam + 10gr aroma komló

nemsokára kezdem hűtteni :-)

Előzmény: robitmoh (6735)
attika672 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6749

Bízom benne,hogy mellémtársul a kezdők szerencséje.

A 13l sör alján kb.3centi üledék van.

Előzmény: olasz66 (6744)
robitmoh Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6748

Most tartok a máslásnál 

még emelhető :-)

a qbrew ben 15 litert állítottam be az eredménynél és ez a tartidional bock esetén középértéket ad.

Mennyi legyen ?

 

Előzmény: olasz66 (6747)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6747

A komlókból, nem kevés ez a mennyiség??

Előzmény: robitmoh (6735)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6746

Egyszer csináltunk a balatonparton egy barátommal. Elvileg nem lehet elrontani, de nelünk sikerült. Igaz, közben sokat ittunk, mert nagyon meleg volt.

Szóval nagyon hasonló egy krumplistésztához. Jó kaja bográcsban. Sok uborka mindenképp kell hozzá.

Előzmény: KRISZ2007. (6742)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6745

Én mindenképpen megyek, legalább másik három főzőtárssal.

Előzmény: DanielOrtega (6739)
olasz66 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6744

Ha nagyon lisztes volt, akkor szerintem ,nem lessz 1 x ű

Előzmény: attika672 (6740)
attika672 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6743

OK. Köszönöm.

Előzmény: frirudi (6741)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6742
Öhömöt nem tudok. Igazából sosem ettem, nem is csináltam.
Előzmény: DanielOrtega (6738)
frirudi Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6741

Szia!6342.számú hozzászólást olasd el.Itt megtudhatod a módját. A lapszáma13.

Előzmény: attika672 (6740)
attika672 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6740

Üdv.

Élesztőmosáshoz szeretnék segítséget kérni. Még soha nem csináltam.

Elég sok üledék lesz az edény alján mert lisztesre sikerült darálni a malátát

remélem ez nem gond.

DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6739

Hányan leszünk egyáltalán? :)

DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6738

Akkor mi viszünk: bogrács, nyárs, 1 kis tüzelő, Rena süt baconos kiflit, kenyér, ha öhöm lesz viszek bele házi kolbászt. Azért mindenki jelezze mit hoz, mert ne az legyen, hogy lesz 40kg kenyér és 2dkg szalonna :)

Meg el kell dönteni mi legyen a kaja, eddig gulyáslevesre és öhömre lehetett szavazni. Más javaslatokat is várunk :)

 

csülök2 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6737

Pontosan, ahogy írod. Nekem az eddigi 2 főzésem 6-6 órát vett igénybe.

Előzmény: WriE01 (6736)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6736

Szerintem minél előbb kezdd el a főzést, nagyon későn fogsz így végezni. 6-7 órát biztos számolhatsz. Ha ez az első akár még többet is. (nekem is volt vagy 8 az első).

Előzmény: robitmoh (6735)
robitmoh Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6735

Üdv

ebéd után indul az első főzet

 

ezt a receptet állítottam (szedegettem) össze

 

Barna sörnek szánom :-)

 

QuantityGrainTypeUse

 0.25 kg   chocolate malt Grain Mashed

2.50 kg   German pilsener  Grain  Mashed

 

QuantityHopTypeTime

 8.00 gHallertauer TaurusPellet 60 minutes  

2.00 gSpalter selectPellet        20 minutes

 

1 tasak élesztő


Recipe Notes

52 c fokon pihentetni 20-30 percet (fehérje pihentető), 

63 c fokon pihentetni 30-50 percet (ß-amilázos pihentető, ilyenkor keletkeznek az egyszerűen erjesztehtő cukrok, az alkohol mennyiségét növelik),
72 c fokon pihentetni 20-30 percet (alfa-amilázos pihentető, nehezebben erjeszthető cukrok keletkeznek, ízt fokozzák, persze nem ilyen triviális),

jódpróba, hogy maradt-e keményítő (erjeszthetetlen): pár csepp a letisztult cefrés cuccból kihűtve + pár csepp jód. ha kék/fekete, nem jó tovább kell pihentetni 68 c fok környékén. ha jódszínű, akkor okés.

Batch Notes

2,5 kg cefrézővíz 8 l
máslóvíz 12 l
össz :20 L

 

kb 15-18  liter levet várok tőle

 

 

Vélemény módosítsak valamin?

 

Üdv Robitmoh

 

DanielOrtega Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6734

Bográcsot viszem, nyársat is tudok párat,   aki tud hozzon1-2 darabot, mert tavaly is bozótot kellett vágni :) Kajának még egy öhöm (pásztortarhonya) is szóba jöhet. Akkor bográcsállványt nem viszek.

WriE01 Creative Commons License 2011.05.07 0 0 6733

Igen, igen.

Ki mit vigyen?

Nekem van egy nem túl nagy bográcsom állvánnyal. Vannak nyársaim. Esetleg műanyag tányérok (eldobható/nem eldobható), kések, villák, kanalak.

Más hirtelen nem jut eszembe.

Előzmény: viztamas (6730)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6732

A vacsit kellene még megbeszélni. Ha megint szalonát akartok sütni, akkor nem várhatjuk el a Kruliséktól ,hogy hozzanak. Meg akkor annak az árával is csak a huza vona van. Mi biztos viszünk valami abrakot, lehet süthetőt lehet mást, még nem beszéltük meg. Tavaly én kihagytam a vacsit. (Vajon miért?)

Ja, fát viszek valamennyit, a gulyáshoz csak elég lesz, de lehet, hogy kellene még, ha szalonnasütés is lesz. Vagy, ha nem lesz sütögetés, akkor mindenki hozzon valami ennivalót. Persze ha marad gulyás azt is lehet enni. HA MARAD!

Kenyeret szerintem mindenki hozzon, az sosem elég.

 

Előzmény: viztamas (6730)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6731

A hűtő ott van a campingben. Nem nagy, de nagyobb mint az én kis hűtőm, ami tavaly volt. Olyan kis kommunista általános kishűtő(kb 80cm magas, de hogy hány liter?).

Azért aki tudja hozza hűtőtáskában, hogy ne kelljen órákat várni, mire lehül. Fogalmam sincs milyen hordó volna jó, meg nem is nagyon van olyanom, ami jó lehetne. Meg aztán jeget el nem tudom képzelni, honnan lehet szerezni.

A gulyáshoz megveszek mindent. Saccra kb 300ft/fél literes tányérba jön ki. Jó lenne tudni, hány adag fog kelleni. Az nem baj, ha megmarad, csak kevés ne legyen.

Aztán az egyszerűség kedvéért kiteszek valami becsületkasszát. :) Szóval nem akarok szuttyogni a pénzzel, mindenkinél sorbaállni, meg váltogatni.

Előzmény: viztamas (6730)
viztamas Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6730

KRISZ!

 

ki mit vigyen?

 

sajtot sajnos nem tudok vinni, de kenyeret/zsömlét/akármit szívesen sütök. mit vigyünk még? mi lesz a menü (bár a bogrács sokat sejtet :) )?

 

Tibeer: engem - és sztem másokat is :) - nagyon érdekelne az élesztőszaporítás, tudnál valamit demózni majd esetleg? :) nagyon megköszönném.

 

mekkora lesz a hűtő majd? lehet, kéne jeget szerválni, meg egy nagy hordót, amibe jeges vizet tuduk rakni a söröknek.

Előzmény: KRISZ2007. (6724)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6729

Ja! Aki nem sátrazni akar, az ha lehet foglalja le a szobát, a faházat, vagy a konténert. Igaz még alig van forgalom, de biztos, ami biztos. Sátorozóknak nem kell, ahhoz van hely bőven. :)

A kajáról nem sok szó esett az utóbbi időben. Gondolom marad a jól bevált gulyáska. Vacsi?

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6728

Kár, hogy olyan drágán adják!

Az én nemtudom nevű komlóimból az egyik nagyon megindult, már több, mint 2m. Az 5 tőből csak egy nem eredt meg. Gondolom elpusztult.

Előzmény: viztamas (6727)
viztamas Creative Commons License 2011.05.06 0 0 6727

kedden megjöttek a komlók végül.

 

egészen jó állapotban vannak.  3 tő northern brewer, 1 saaz és 1 tettnanger. remélem, már idén lesz 1-2 tobozka! :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!