Itt a forumon egyszer valaki belinket egy zip file-t ami tele volt minta cimkékkel. Ha nem találjátok, majd felteszem valahova. A gimp-nek van egy nagy előnye a photoshoppal szemben: ingyenes. Ugyanakkor egy kínszenvedés (...megismerni). Én is ezekkel csináltam.
Viszont hogy vágtál ki ovális cimkét? Ollóval? Az jó nagy macera nem?
Kösz! Valamelyik címkerajzoló honlapon csináltam a keretet, a logót meg a többit pedig nagy nehezen összehoztam valahogy egy képszerkesztővel, gimp a neve, olyasmi mint a photoshop.
Szerintem legrosszabb esetben 250 ft/liter körül van, ez akkor fordul elő, ha belgiumból rendelsz mindent. A legolcsóbb pedig kanizsai malátából, herbáriás komlóból és budafoki élesztőből, így talán 50 ft sincs litere.
én egyszer kiszámoltam, le is írtam talán idem de nem emlékszem.
3 m3 gáz megy el főzésnél nálam kb. amiben benne van a mosogatás is. víz átalány, azt nem tudom, de saccra 200-300 liter lehet kb. hűtéssel, mosogatással. alapanyag, mint daninál. a komló olyan 10 ft/g áron van nálam. vagy olcsóbb volt? nem emlékszem. az áram a legdrágább tétel sztem. ha hűteni kell a sört. minden attól függ, hogy mennyire kell igénybevenni a hűtőt, azaz mennyi a külső és a célhőmérséklet. most direkt mértem fogyasztásmérővel, de meghalt sajnos, szal 2 hónap mérése ment sutba. 6 c fok volt most a cél. ilyen melegben kb. 1 kw/nap, hűvösebb időben 0,5 kw. ezt szorozd fel 30 nappal. de csak azért ennyi, mert ászokolni kell. ez kb. 40 literre van vetítve.
100 ft/üveg körül van. sztem az jó. és a legdrágább része az egésznek az idő. ezért ha valaki nem hobbiból csinálja, nem éri meg.
jellemzően 18 c fokra kéne levinni (télen fel :) ), tavaszi időszakban elenyésző a költség. nyáron meg saison-t kell főzni. :))
a kerekasztal beszélgetésen felvetnéd esetleg egy valamilyen fajta egyesület (tagozat a kisüzemiekkel) lehetőségét.
bár ezt szombaton kellene eldönteni, hogy ki hogy érzi. vegyes volt a fogadtatás itt a fórumon. én preferálom. :)
Én a legutóbbi beszerzési áron számoltam+nem használok hűtőt az ászokoláshoz. De a legdurvább esetben is kijön 100Ftüveg áron. Az elég jó, még ha 150 lenne se bánnám, mert nagyságrendekkel jobb, mint bármelyik népszerű (és drága) lötty.
Én tudok vinni tüzifát egy nagy zsákkal, meg egy pavilont (3x3m) eső esetére.
Kb olyan du 2-3ra tervezem az érkezést és valószínű hogy sátrazás lesz. Laci barátomat is próbálom fűzni, hogy jöjjön hisz múltkor is ott volt. Kicsit bátortalan, hogy ő mit keresne ott mikor ő nem főz... :) Persze lehet, hogy most én sem tudok vinni saját sört, mert még nincs egy hete hogy palackoztam, így az még elég éretlenke. Viszont próbálok majd valami egzotikus sörfajtákat beszerezni addigra kóstolónak.
Jó hogy mondtad, most vettem észre, hogy a qbrew progiból ki lehet nyomtatni a recepteket. Épp most vágtam ki a sörcímkéket is, a végére már egész jól belejöttem.
Volna egy kérésem, ha lehet a hozott sörök készítését rögzítő füzetet hozzátok el az abszolút kezdők / mint én is / támogatására és okulásként, hogy mit is kellene másként csinálni. Na meg ha valakinek pont a megkóstolt sör tetszik és szeretné ő is kipróbálni, akkor van leírás, hogy hogyan is készült, mivel van etalon így össze lehet majd hasonlítani a kezdőknek, hogy milyent is sikerült kotyvasztania.Aki egyetért a kéréssel az támogassa a leendő főzőket.
Nekem ez jött ki egy főzésre. Villanyt nem számolok, mert a pincében tárolom. Persze a költség télen feljebb kúszik ,mert akkor az 1,060-1,080°-os söröket preferálom :) A maláta a drágábbik weyermann, nem a kanizsai, komló és élesztó brouwland-os, víz az érdi hartwasser, gáz meg palackos, igaz most már 4900 egy palack.