Saját szerver =/= saját hardverrel, egy hőmérő adatfogadása és tárolása adatbázisba további feldolgozásra néhány sor php kód egy bármely, akár ingyenes tárhelyszolgáltatónál. Nem kell azért ágyúval lőni a verébre, nekem egy 1M havi oldalletöltés feletti weboldalam van, mégsincs saját vasam, még csak VPS sem.
Az "egyszerűbb" nem a legjobb szó,de, ha megvannak a lehetőségek, akkor én is azt ajánlom, hogy saját szerver. Egyszerű egy IOT adatbázis használata, pl. Thingspeak, és ott alapból grafikonokat, statisztikai mutatókat is lehet használni.
Sziasztok. Hőmérséklet adatokat szeretnék menteni és online elérni. Tudnátok segíteni hogy lehetne megoldani? Felhő, webserver Melyik a jobb egyszerűbb megoldás?
Még egy kérdésem lenne. DTH22-vel mérek hőmérsékletet és páratartalmat. Működik, de:
A kódban a két változó "float". LCD-re iratom ki, a megjelenített érték 5 karakteres: tizedes pont, előtte és utána is 2 karakter. A hőmérsékletnél még lenne értelme 1 tizedesnek, de a páratartalomnál csak egész érték kellene. Hogyan kellene megoldani? Változó konverzióval?
Ez van most (kivonatosan):
#include "DHT.h" #define DHTPIN 2 //2pin hozzárendelve a DHT-hez #define DHTTYPE DHT22 // DHT 22 (AM2302) #include "LiquidCrystal.h" LiquidCrystal lcd(4, 5, 6, 7, 8, 9); int tempPin = 0;//változók rendelése az A0-ás és A1-es lábhoz int lightPin = 1; DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
void loop() { float h = dht.readHumidity();//h a páratartalom értékét adja float t = dht.readTemperature(); lcd.print(t); lcd.print("C"); lcd.print(h); lcd.print("%"); }
Használt már valaki SSD1306-s meghajtóval OLED kijelzőt? Leginkább Nanóval?
Egy kicsit összezavarodtam, hogy SPI portot használva a 7 kivezetéses OLED lábait a Nano milyen lábaira kössem? UNO-ra találtam példát, de Nano-ra nem. Ugyanazokra köthetem?
OLED-UNO (NANO?)
D0 - D13
D1 - D11
CS - D10
DC - D9
RES - D8
Eddig I2C busszal próbálkoztam (ehhez át kellett forrasztani a panelen 2 ellenállást), a Nano A4, A5 portjait használtam, de semmilyen teszt programra nem reagált. Vagy eleve rossz volt a kijelző, vagy én rontottam el. Ugyanis közvetlenül kötöttem össze a vezérlő lábakat, mivel azt írták róla, hogy a tápja 3V-5,5V lehet. (A Nano az USB 5V-járól ment, a táp kimenete így kb. 4,7V) De később vettem észre, hogy az SSD1306 már csökkentett tápot kap. A panelen van egy 3 lábú stabilizátor a vezérlő tápjának (tehát tényleg lehetne nagyobb is), de a többi láb közvetlenül van kivezetve. Kell ide valamilyen 5V -> 3,3V osztó, vagy ettől nem lehet baja?
Gondban vagyok. A vezérlő projektben nem tudok sd kártyára írni, a kártya inicializálásig sem jut el. Ha jól gondolom a Nextion HMI soros komunikációjával veszik össze. Létezik erre megoldás?
Nekem ez a cuccom simán elmegy egy hónapot szabány 18650 akksival még télen is. Nézz rá a kódra, folyamatos hőmérés tök felesleges, ha 3-5 percenként méred nagyon elég, közben meg alszik a vas. Ez mondjuk ESP8266, de tökmindegy, arduinoval is ugyanaz pepitában.
A nextion+mega akváriumvezérlős projektemben szépen, lassan haladok. Sajnos úgy tűnik elértem a mega határait:
Global variables use 6 313 bytes (77%) of dynamic memory, leaving 1 879 bytes for local variables. Maximum is 8 192 bytes.
Low memory available, stability problems may occur.
Már majdnem minden benne van amit szerettem volna, csak az sd-re írás maradt még el. Ha azt beleeszkábálom tovább fogy a memória. Lehet, hogy lehetne optimalizálni, vagy egyszerűsíteni a kódot, de tőlem egyenlőre ennyire futotta.... Hány százalék foglaltságnál kezd bűntetni fagyásokkal vagy egyéb csintalanságokkal ténylegesen a vezérlő? Maradhat így, esetleg 80%-ot még elérhetem?
Már rendeltem egy Due-t és néhány szintillesztőt, hátha szükség lesz rá....
Ha szükség lesz rá, akkor a relé modulokhoz is kell szintillesztés vagy a 3V-ot már HIGH-nak veszi?
- felesleges másodpercenként küldeni, még 5 másodpercenként is lehet hogy túl sűrű. mondjuk mérnék 5másodpercenként, és csak akkor küldeném el, ha változott.
- nem delay-el kell várni, hanem el kell menni sleepbe. ilyenkor szinte nulla a proci fogyasztása.
A kérdésedből az derül ki - bocs ha tévedek -, hogy még eléggé az elején vagy az Arduino ill. mikrovezérlő témának. Ugyanakkor a feladat amit kitűztél egyáltalán nem kezdő szintű. Nemtom érzékeled-e az ellentmondást.
Én a helyedben valószínűleg nem keverném bele az Arduino -t, hanem beszereznék olyan eszközöket, amik memóriakártyára tudnak hangot rögzíteni lehetőleg tömörítetlen formátumban, és van külső mikrofon csatlakozási lehetőségük hogy a mikrofonokat be lehessen építeni a kaptárba. Aztán a kapott hangállományokat PC -n már úgy gyúrnám ahogy akarom. Meg ahogy tudom ...