Megjegyzem a Mench csak gyűjtést szervez, az üültetést az izraeli nagykövetséggel a Szochnuttal és a MAZSIHISZ-szel közösen bonyolítják.
Szóval a Mench Alapítvány egy egyszerű szociális céllal működő zsidó alapítvány. Szerintem teljesen érthető, ha ők elsősorban zsidó gyerekekkel foglalkoznak.
(Bár mondjuk van egy gyanúm, hogy mi lesz a dologból, de ezt inkább most megörzöm magamnak.)
2006. július 27-én a Mensch Alapítvány Mensch-díjjal tüntette ki George H. Walker nagykövetet, mivel az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként munkáját méltósággal végezte, az általa kezdeményezett vagy támogatott programok összhangban állnak a Mensch Alapítvány céljaival, valamint kedves és szerény személyiség.
Egy dicséretes kezdeményezés, ami sajnos egyoldalúra sikeredett (ez talán az alapítvány egészére is igaz ...) :
http://www.mensch.hu/hirek.html
2007. augusztus 8. - 40 izraeli gyerek érkezik Magyarországra
A Mensch Nemzetközi Alapítvány szervezésében negyven észak-izraeli fiatal érkezik Magyarországra. A 14-18 éves fiatalok az iskolaszünet utóbbi heteit főleg óvóhelyeken töltötték. Az alapítvány több magánszeméllyel és szervezettel összefogva szeretné, ha legalább ezek a gyerekek lehetőséget kapnának arra, hogy ha csak egy hétre is, elfeledkezzenek a lassan egy hónapja dúló háborúról, és rakéták nélkül készüljenek fel az iskolaévre.
A csapat várhatóan 2007. augusztus 8-án érkezik Budapestre. Három napot töltenek a fővárosban és négyet a Joint szarvasi táborában. Az alapítvány reményei szerint a mostani csoport csak az első lesz, és hamarosan újabb gyerekek érkezhetnek Izraelből.
A "MENSCH" Nemzetközi Alapítvány egy kiemelten közhasznú szervezet, melynek célja olyan toleráns társadalmi értékrend, demokratikus történelmi tudat formálása, amely értékeli, tiszteletben tartja a kisebbségek jogait, a felekezetek jogait, elítéli a sovinizmus, a rasszizmus, az idegengyûlölet és a gyûlöletkeltés valamennyi megnyilvánulását.
Támogatni kívánja az erre irányuló kulturális, tudományos és oktatási tevékenység különbözô formáit, különösen a középiskolás korosztályokat érintô felvilágosító tevékenységeket. Munkája arra irányul, hogy a tanárok továbbképzésével, ösztöndíjakkal, könyvkiadással, konferenciák, elôadások szervezésével, az ismeretterjesztés és a kutatás támogatásával aktívan részt vesz a magyarországi múlt feltárásában és közismertté tételében, valamint a jelenben segítse a kisebbségek esélyegyenlôségének ügyét.
"Az éles határ ahol a terrorizmus kezdődik a 0 és az 1 szándékosan megölt civil között van."
Az elgondolás alapján Izrael terrorista állam. ... és ? Izraelt mikor fogják terrorista szervezetként kezelni ? Pedig meg lehetne szakítani a diplomáciai kapcsolatokat, korlátozni lehetne a kereskedelmet (vagy embargót bevezetni ellene, hehe), és kívül lehetne tartani állami embereit a határainkon.
"Azt gondolom, hogy a terror szempontjából nem érdemes összehasonlítani a két felet. Erkölcsileg mindkettő a saját szemétségeiért felel."
Nem összehasonlítás, hanem magyarázat volt, miért nem "síránkozok" az izraeli áldozatokon -> mert nagyságrenddel kevesebben halnak meg Izraelben, mint Libanonban. Azért szabadjon különbséget tenni 1 ember és 10 ember megölésének bűne között, még ha mindkettő a gyilkosság kategóriába tartozik is. Mind a 11 ember egyformán áldozat, és a gyilkosoknak bűnhődnie kell(ene).
Amíg a Hezbollah naponta kilő 30 kályhacső rakétát, ami a "célt" +/- 5 km-es pontossággal találja el (naponta néhány izraeli szerencsétlent ölnek így meg), addig az IDF ledob 800 tonna precíziós bombát, és a behatoló hadserege közvetlen kilő több ezer ágyúlövedéket célzottan, gyakran civileket célozva.
Azt gondolom, hogy ez a különbségtétel alapvetően hamis. Most nem a konkrét számokon akarok vitakozni (bár nem harminc, hanem 150-200 rakéta, de mondjuk azon, hogy Izrael nagyságrendekkel nagyobb tűzerőt vet be, nem változtat) hanem az összehasonlítás elvével.
Ugyanis a Hezbollah valszeg azért nem szór le 800 tonna bombát naponta, mert nincsen neki légiereje, meg nehéztüzérsége, Izraelnek meg van.
Azt gondolom, hogy a terror szempontjából nem érdemes összehasonlítani a két felet. Erkölcsileg mindkettő a saját szemétségeiért felel. A Hezbollah számára nem mentség, hogy kevesebb embert öl meg (nincs annyi fegyvere), de még az sem, hogy arányaiban is kevesebb civilt öl meg. Az éles határ ahol a terrorizmus kezdődik a 0 és az 1 szándékosan megölt civil között van.
Az arányok felemlítése, még egyszer hangsúlyozom, csak azoknak szól, akik azt szeretnék látni, hogy Izrael ám nem is öl szándékosan civileket.
"Nem tudom hogy mi cseng rosszul a te fulednek es mi nem, ..."
A "lőszerpazarlás" szó cseng rosszul, amikor emberek halálára (jellemzően) ezt a szót használod. Nem, nem gondolom, hogy pazarolja a lőszerét a zsidó állam.
"... eddig meg nem hallottam hogy sirtal volna a haifai (es egyeb izraeli) aldozatok miatt."
Te és én közösen sírunk az összes áldozatért. Mr. Spockot és téged sem olvastalak, hogy sírtatok volna a II. vh. németországi szőnyegbombázásainak tűzhalált halt és pincékben füstbe fulladt polgári áldozataiért, amikor a Holocaustot emlegetitek.
Ezt sohasem értettem. Minden létező háborús bűnért és terrorcselekményért minden egyes hsz-ben sírni kellene, különben te számonkéred rajtam ?
Olyan nem létezik, hogy "standalone" beírom : 33 gyümölcsszedőre bombát dobott a szemétláda IDF, hanem csak olyan, hogy "33 gyümölcsszedő itt, 2 civil rakéta-áldozat a másik oldalon, előtte 50 halott a libanoni lakóházban, előtte 1 halott Haifában, ... stb." ?
A helyzet az, hogy ezt a háborút a civilek ellen az IDF indította, és a figyelem a megtámadottra összpontosul. Fr2, én nem akarok elfogulatlan lenni. Elfogult vagyok, mert állami szinten Izrael gyilkol, és az áldozatok száma nagyságrendileg különbözik a két oldalon, a civilek aránya pedig (Ikaljant olvasd el) sajnos az IDF által megöltek között toronymagasan nagyobb, mint a Hezbollah terrorszervezet által megöltek között. A Hezbollah áldozatainak nagyobb része bizony izraeli katona.
"De ha kemenyek vagyunk, legyunk azok, mindket oldallal szemben, nem? Haboru van."
Igen, totális háború van, a szó klasszikus értelmében : az IDF mindenre lő, ami mozog az utakon, így kilőnek mentőket és padlótól plafonig menekülőkkel tömött kisbuszokat, teherautókat, gyümölcsszedő munkásokat, és akik otthon lapulnak, azokra meg bombát dobnak. Szándékosan, terrorcéllal.
Amíg a Hezbollah naponta kilő 30 kályhacső rakétát, ami a "célt" +/- 5 km-es pontossággal találja el (naponta néhány izraeli szerencsétlent ölnek így meg), addig az IDF ledob 800 tonna precíziós bombát, és a behatoló hadserege közvetlen kilő több ezer ágyúlövedéket célzottan, gyakran civileket célozva.
A szembenálló erők és az áldozatok száma nem összehasonlíthatóak.
"Te egeszen komolyan gondolod hogy az izraeli hadsereg a draga penzen vett loszert szant szandekkal becsuletes zoldsegesekre meg lokereskedokre pazarolja?"
Azt hiszem egészen egyértelmű, mi történik. A "lőszerpazarlás" azt hiszem enyhén rosszul cseng, amikor emberek haláláról van szó. Nem pazaroltak el semmit, kinyirták őket hatékonyan, és biztosan megérte nekik.
"Az izraeli hadsereg nem tudja a terroristakat celba venni ha ok civil celpontok moge rejtoznek."
Ugyanez nálam így hangzik : Az IDF célba veszi a terroristákat, és tüzel rájuk, és nem érdekli, hogy hány civil hal meg előttük, mögöttük, mellettük, ill. az IDF gyakran direktben, minden terrorista célpont nélkül lő civilekre, hogy terrorizálja őket.
"Pedig lehetne annyit mondani hogy ez a hazugsag most nem jott be elvtarsak. A tobbi meg bejon. Ennyi."
Egyébként számomra meglepetés, hogy egy hivatásos fotós ilyen munkát adjon ki a keze közül, még ha hamisítás is. Ha 10 percem van a melóra, nagyságrenddel jobbat hamisítok ... Ez fércmunka a javából, amit nyeretlen kétéves, kezdő photoshopperek művelnek, de ők is látják, hogy primitív az eredmény.
Erről ordít, hogy belepiszkáltak, de azt hiszem nem kell magyarázni (a füstben szabályos minta van).
Itt te egészen másról beszélsz, mint amit a szemedre vetettem. A téma nem a zsidóság, arabság 1946-os, vagy akármilyen helyzete volt. Mégcsak nem is a Hezbollah vagy Izrael politikai céljai evvel konfliktussal.
Erről lehet vitatkozni, vagy még célszerűbb elemzni a dolgokat.
Itt összesen erről az egy mondatról volt szó:
Igenis a civilek elleni ztamadasokat terrornak tartom
Ez a mondat így helyes, ha így vélekedsz, akkor egyet gondolunk.
Teljesen mindegy, mik (és mennyire indokolhatók) valakinek a politikai céljai, mik a motivációi, miért teszi. A lényeg, bármely más körülménytől függetlenül e fenti mondat. Az emberség alapja.
Persze ezt a mondatot, így alapból minden ember, te is, mások is elfogdják, és bőszen hangoztatják. Csakhogy aztán az esetek többségében mégiscsak kiderül, hogy más okok miatt léteznek kibúvók.
A legegyszerűbb kibúvó - aminek még az az előnye is megvan, hogy magunk előtt továbbra is humánusnak látszunk, és nem kerülünk szembe a fent vallott értékeinkkel - , ha egyszerűen nem veszünk tudomást a történtekről.
-Ha gondolkodás nélkül elfogadjuk, hogy ha a "mi" oldalaink áldozatainak nagy része civil, akkor akkor az csakis véletlen lehet, de különben is nem is igaz. Nem akadunk fenn azon, sőt még erényt is kovácsolunk belőle, hogy az ellenoldali "terroristák" többségében katonákat lődöznek le. (Arról már nem is beszéljünk, ha a mi oldalunkon tudjuk kimutatni, hogy a "mieink" kevesebb civilt öltek meg... ekkor már egyáltalán fel sem merül, hogy azért, mert valaki kevesebbet ölt, még nem lesz kevésbé gyilkos.)
-Nem akadunk fenn azon, ha civil áldozataink aránya lényegesen rosszabb képet mutat, mint a második világháború hasonló arányai. (mindez nyilván azért van, mert a szőnyegbombázás, a náci és szovjet népirtás, még humánusabb volt)
-Nem nem... ezek mind kimagyarázható dolgok. És ehhez nagyszerű hátszelet adnak nekünk a "saját" sajtónk hírei... ha meg nem, akkor keresünk magunknak olyan sajtót, ami minket támaszt alá. (A sajtószabadság nagyobb dicsőségére)
Nekem ez a véleményem. Azt a véleményt, amely csak hangoztatja, hogy hogy a civilek elleni támadásokat terrornak tartja, de közben kibúvókat keres (talán saját maga előtt is), én nem tudom respektálni.
Lehet, hogy a személyt kedvelem, más dolgai miatt tisztelem is, s ha így van annál inkább fontosnak tartom, hogy felhívjam a figyelmét... vigyázz, hogy ember maradj.
(nem utolsó sorban azért, mert könnyű beleesni ilyen csapdákba)
Más bármely más kérdésben, legyen szó politikai célokról, Istenről, vallásról, történelemről, szociológiáról, tudományról respektálom bárki véleményét. Ebben a kérdésben nem.
De azt hiszem ebben a kérdésben nem is lehet vitatkozni, hiszen nem tényekről vitatkozunk. Az ember vagy elgondolkozik magán, vagy sem.
Egyébként csak azért szúrtam be a linkemet, mert Mumu folyton arra hivatkozik, hogy az izraeli hadsereg a terroristákat vette célba, és van néhány civil áldozat. Hát nagyon úgy tűnik, hogy szimplán terrorizálja a civileket, és meghatározó a civil áldozatok aránya az összes áldozaton belül.
Legkevesebb 33-an életüket vesztették, amikor izraeli repülőgépek gyümölcsszállító teherautókra dobtak bombákat a Bekaa-völgy északi részén, a szír határ közelében. A 30 sebesültet szíriai kórházakba vitték.
"Az en alalsfoglalsom fuggetlenul melyik szervezetrol vagy orszagrol van szo, a civil laksoag elleni terror cselekmenyek eleln van."
A lakóházak szétlövését és bombázását, és a menekülőkkel teli buszok lerakétázását minek tartod ? Terror vagy baleset ?
"Azt is figyelembe vehetned hogy akar itt akar mas topicban is elleneztem a pausalis antiszemita minositest mindenre ami a zsidokkal szemben tortenik..."
Nemtudom hogy ztudomast szereztel arrol hogy Ikaljan kezdemenyezsere en is nevem publikalasaval ,egy amrikai? kanadai ? site-n megegyezesert ki alltam.
Sokszor de nagyon sokszor jegyeztem meg hogy az arabokat terhelik meg a mi nemzeteink buneiert,hogy a valamikori ujra benepesitese Palesztinanak zsido telepesekkel kesobbi Izraelel azert volt mert mi nem adtunk lehetoseget a sajat kriminalis viselkedesunk utan hogy a mi nemezetunktol uldozottek es megygilkoltak csaldjai most mar sajat maguk sorsa felett rendelkezenek...
Inkabb szavaztak egy Izrael alalm fuggetlensegere valahol meszi tolunk..
Nem tudod hogy meg a haboru uatn is voltak zsidoegetesek,egy lengyel faluban,valaki majd ide irja a nevet, a visszatero zsidokat akik kerestek a lengyel oylan valalsosos parasztoktol elidegenitett javaikat oszegyujtottek egy istaloba es felygujtottak oket.. 1946-ban. Nos, ezert mindig is irtam hogy az arabokkal szemben igazsagtalan volt a vilag. Ugyanakkor ha mar ott voltak es miutan mi teremtettuk ezt a helyzetet ,ok csak azzal jarultak hozza hogy az uj helyukre erve megvedtek azt az akkori szomszedok ellen (megjegyzem a legtobb foldet megvettek azelott az araboktol,azok szivesen is adtak annak idejen,nem eroszakkal ultek oda abban az idoben ).
Egy ido utan azzonban a helyzet mar stabilizalodott, ott szuletett egy masodik generacio akinek az volt a szulohazaja...
Ilyen igazsagtalansagokat szentesitett a mindenkori tortenelem maskep nem elnne ma itt Magyaraorszag,ki tudja kit turtunk innen ki annak idejen vagy oltunk meg,nem lenne Nemetorszag es az USA...
Az en alalsfoglalsom fuggetlenul melyik szervezetrol vagy orszagrol van szo, a civil laksoag elleni terror cselekmenyek eleln van.
Hogy enenk mi az alaja az sem szamit (kereshetnek mindig talalunk ) hanem az a procedura amelyben felujitottak az artatlan civilek gyilkolasat ez emg a mostani estekbe (Az alalm megalpitasa elott voltak kolcsonos arab-zsido faluk felgyujtasok ) es minden helyzettol fugg.
Az arab szokasas es ez a sajatjaik megvetesevel jar egyutt igen szeretnek aszonyok es gyermekeek mogul loni,azokat inkabb felaldozni politikai toket csinalni belole... Termeszetesn az izraeiek isemgetszik azt ha van egy uinformaciojuk hogy szamba veszik az artatlan aldozatokat ha megatalnak egy egy terror vezetot es ki akarjak nyirni...
Azt is figyelembe vehetned hogy akar itt akar mas topicban is elleneztem a pausalis antiszemita minositest mindenre ami a zsidokkal szemben tortenik...
De nem "mosakodok " . Igenis a civilek elleni ztamadasokat terrornak tartom a valszt ra pedig terrorelleni valasznak. A terroristak elpusztitasat helyesnek...
Ez az en velemenyem,kiallok erte. Respektalom a masik velemenyet is , vitatkozok vele es ervelek ellene.
A mostani provokacio a Hezbollah evek ota elokeszitett terve szerint,akkor tortent mikor ar megvoltak a beton raktarok a fegyvereknek es mar megvot az a menyikseg raketa amelyel lepni lehetet. Akkor jon mikor Irannak a legmegfelelobb...
Mumu, szerinted az Irgun óta minden izraeli lépés tisztességes volt, és respektálandó ? Az Irgunt már valóban kétszer is láttam elítélni részedről, de ez azt a benyomást kelti bennem, mintha azóta nem történt volna semmi, amit helytelenítesz zsidó részről.