Keresés

Részletes keresés

temporary secretary Creative Commons License 2020.10.22 0 1 39387
temporary secretary Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39386

My pleasure. :)

 

"Everything I do is always supposed to be my last. When I was 50 – “That’s his last tour.” And it was like, ‘Oh, is it? I don’t think so.’ It’s the rumour mill, but that’s ok. When we did Abbey Road I was dead, so everything else is a bonus." 

 

Amúgy ez az album most tényleg bónusz. Köszi covid.
(A trailerben elhangzó zene rajtam már megtette a hatását. De messze van a december...)

Előzmény: Gideon's bible (39385)
Gideon's bible Creative Commons License 2020.10.21 0 1 39385

Kurva jó dolgokat tudsz megtalálni.Thanks a lot!

Előzmény: temporary secretary (39384)
temporary secretary Creative Commons License 2020.10.21 0 3 39384
Mr Mustard Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39383
temporary secretary Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39382

ill. https://www.amazon.com/McCartney-III-LP-Paul/dp/B08LG682XD/ref=sr_1_3?dchild=1&keywords=McCartney+III&qid=1603283944&sr=8-3

 

Paul McCartney will release McCartney III on December 11th. Paul hadn't planned to release an album in 2020, but in the isolation of "Rockdown," he found himself fleshing out some existing musical sketches and creating new ones. Before long an eclectic collection of spontaneous songs would become McCartney III: a stripped, self-produced solo work marking the opening of a new decade. Built mostly from live takes of Paul on vocals & guitar/piano, overdubbing bass, drums, etc. atop this foundation.

 

+

 

McCartney III spans a vast and intimate range of modes and moods, from soul searching to wistful, from playful to raucous and all points between — captured with some of the same gear from Paul’s Rude Studio used as far back as 1971 Wings sessions. And Paul's array of vintage instruments he played on the new album have an even more storied history, including Bill Black of Elvis Presley's original trio's double bass alongside Paul's own iconic Hofner violin bass, and a mellotron from Abbey Road Studios used on Beatles recordings, to name but a few.

Előzmény: Rainvan (39381)
Rainvan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39381
ficere50 Creative Commons License 2020.10.21 0 1 39380

Elemezgetjük/elemezgetitek/ John habitusát...

EMBER-ből volt ő is. Hibái ellenére egy zseni volt.

Ebből az következik, hogy devianciára, indulatokra fokozottan volt hajlamos. 

Nézzetek körül: az igazán nagy művészek, zsenik, (bármelyik művészeti ág képviselője) mind kissé különc, "nehéz ember"...

Mi Johnt is ÍGY szeretjük, meg akár Pault is. 

 

 

Vid ispán Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39379

Igen, sajnos mifelénk erőteljesen él az az attitűd, miszerint ha valakivel elfogultak vagyunk, akkor a másikat biztos kevesebbre tartjuk, illetve ha valakivel nem értünk egyet, vagy nem úgy látjuk a világot, ahogyan ő, akkor biztosan utáljuk is. Kár, hogy ez így rögzült belénk. Most nem a fórumra gondolok, úgy általában.

Én nem érzem amúgy, hogy bármelyikükkel elfogult lennék. Se Lennon, se McCartney személye vagy zenéje nem áll közelebb vagy távolabb hozzám, mármint a másikéhoz képest. Eleve nem úgy kell elképzelni ezt, mintha egyiket föltétlen a másik ellenében akarnánk meghatározni, ez is egy tévedés.

Előzmény: Rainvan (39378)
Rainvan Creative Commons License 2020.10.21 0 1 39378

Szerintem az elfogultság nem baj, én pl. pont ugyanennyire elfogult vagyok Lennonnal, de nem McCartney kárára.

(Pontosabban ma már nem: onnantól, hogy ide regisztráltam, még legalább öt évembe telt eljutni idáig.)

Nagyra tartom mindkettőt, de Lennon jóformán minden szempontból "közelebb áll hozzám" - de ettől még Macca sem lesz kevesebb, sem a szememben, sem általában.

Előzmény: Vid ispán (39377)
Vid ispán Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39377

Bocs, pontatlan voltam, amikor azt mondtam, hogy igazad van, a mondat első felére értettem, miszerint McCartney valóban történeteket mesél. Lennont mint alanyi költőt már én gondoltam tovább.

Előzmény: temporary secretary (39375)
Vid ispán Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39376

Te az egyikük felé elfogult vagy, de ez nem baj. Igen, igazad van, McCartney történeteket mesél a lányról, akit látott a buszon, meg arról, hogy milyen egy átlagos nap, miközben Lennon az alanyi költő, aki a saját belső világáról tudósít. Nem kizárólagos alapon, mondjuk, hogy átlagolva. Ismétlem, egyik se negatívum, hanem külön attitűd.

Szerintem a hatvanas években McCartney-nak Barry Miles és Robert Fraser lehettek a legjobb barátai, amikor épp nem a Beatlesszel dolgozott, velük lógott a legtöbbet. De, ismétlem, ez se negatívum, nem kell a barátokat mindenáron a melóhelyen megtalálni.

Előzmény: temporary secretary (39373)
temporary secretary Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39375

Nem kéne ennyire sekélyesnek nézni a fiatalokat. Én rendszerint azt látom, hogy a John&Yoko kapcsolat nem egészséges mivoltát, a képmutatást a köbön egyre jobban kiismerik az emberek, és sokkal inkább vágyódnak a Paul és Linda által megtestesített életmód iránt.
Egymás iránti (tényleges) szeretet, hűség és őszinteség, egészséges kapcsolat, valódi hippi életmód (legalábbis 69-72 között mindenképp), farm, állatok, gyerekek, zene, természet, izoláció, a trendeknek való megfelelés és "az elvárt" leszarása, valamint a média és magamutogatás iránti teljes közöny. Ez inkább álom. Okkal.

Előzmény: Törölt nick (39354)
temporary secretary Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39374

"De Lennonnak a bandából Stu volt a lelki társa, később Harrison állt hozzá a legközelebb"

 

Na és akkor most hallgassuk meg erről az érintettet ;).. Lennon 72-ben:
"Is [Paul] your best friend?"
"I guess in the male sex he was, I don't know about now, because I don't see much of him."

 

Azt hiszem ennél egyértelműbb választ aligha kaphatunk, bár szerintem a két főszereplőnk viselkedése és beszámolói a napnál is világosabbak. Ha barátság, ha szakmai kapcsolat oldaláról nézzük (ha a bandázás a mennyisége a mérce, ott is elég jól állnak: Nerk Twins, Párizs 61-ben ill 66-ban, Lennon a Pepper alatt félig McCartney-nál lakott stb, meg hát nekik a dalszerzés is hobbi volt, és az együtt lógással volt egyenlő. Viszont azt is tudjuk, hogy Macca a belvárosban élt, és egészen új baráti körre is szert tett. Ez pedig Johnnak nagyon nem esett jól.), nyomába sem ért se Stu, de Harrison meg pláne nem. Abszurd állítások, de tényleg. Az egyetlen ember akivel párhuzamot lehetne vonni, és ezt maga Lennon tette nem egyszer, az Yoko. Habár ez is megér egy misét.
George Martin, még a Let it Be forgatása alatt mondta, John és Paul egy csapat, annak ellenére(!), hogy már nem igazán írnak együtt úgy, mint régen. Ha valaki pedig testközelből látta milyenek is voltak ők egymással, az az öreg Martin. 

 

Központi eleme volt a kapcsolatuknak a dalszerzés, és valóban ez tette őket tényleg különlegessé, de ha valakivel csupán szakmai alapon működtök együtt, az egyáltalán nem így néz ki. (Biztosan ezért fontolgatta Lennon 74-ben a Paullal való írást megint, mert hiányzott neki az az igazi, színtiszta szakmaiság, az, hogy ismét fogcsikorgatva üljön le vele dalokat írni. Mert amúgy ki nem állhatja, meg végre felbomlottak és nem kell vele írni, de amúgy May-től meg Art Garfunkel-től kérdezgette, hogy na de mégis, szerintük mi lenne ha... de persze csak a közjó érdekében.) Ésatöbbi ésatöbbi 

Előzmény: Vid ispán (39355)
temporary secretary Creative Commons License 2020.10.21 0 0 39373

Igen mert McCartney zenéje a szomszédbácsiból jött nem? :D Paul elég sokat megmutat magából, viszont ezt általában nem a Lennon-féle szájbarágós, mindenkiidenézzen módon teszi, ezért tudni kell olvasni a sorok között. Pl egy nyilvánvaló kontraszt, Yesterday vs Mother. Macca egy rendkívül privát ember mind a médiában mind a magánéletben, ezért kiváltképp érdekes a helyzete mint szövegíró és a dalaiban réteg rakódik rétegre. (A másik meg, hogy nem csak szövegben lehet érzéseket kommunikálni...) De ettől egyáltalán nem kevésbé autentikus a munkássága. Igen, elmondtad hogy egyik módszer sem jobb a másiknál, de annyira jó lenne, ha ez a "Lennon volt az őszinte művész, McCartney meg mindig csak a közönségnek játszott" nonszensz kikopna végre a köztudatból.


Emellett had említsem meg, hogy ha valaki ennyi karaktert, történetet tud kitalálni, ennyi empátiát és kíváncsiságot tud megjeleníteni mások iránt, az is egy ritka és értékes tulajdonság. McCartney olyan dalai mint a Rigby, Ob-La-Di, Another Day, Temporary Secretary, Average Person, She's Given Up Talking, Mr Bellamy stb, mind arról tesznek tanúbizonyságot, hogy milyen jó fantáziája és érzéke van a történetmeséléshez. Plusz ilyenkor is általában utat tör a dalban az író személysége, vagy egyenesen az egész egy metafora egy saját életében megtörtént esetről. De ha valaki az olyan dalokat szereti, hogy "ilyen voltam és azért mert XY így meg úgy éreztem", az is megvan nála, pl Scared... Viszont időben még jobban is visszamehetünk, és olyanokat találunk mint a Maybe I'm Amazed, For No One, amelyekben nem kevés sebezhetőség lelhető fel. És még órákon keresztül sorolhatnánk őket. Hagyjuk már, hogy valami közönségnek játszó, fake, sekélyes emberről lenne szó a személyében, aki eladja saját magát és az érzéseit, csak hogy a közönségnek tetszelegjen 60 évig. Ez egyszerűen félelmetes.

Előzmény: Vid ispán (39372)
Vid ispán Creative Commons License 2020.10.20 0 0 39372

És abból a projektből mi lesz, hogy McCartney kiadatlan dalokat rendez albumra?

 

Még egy gondolat. Lennon sokkal impulzívabb és intuitívabb, ha úgy tetszik, őszintébb a zenéje, valóban belőle jött, természetesen mindig az aktuális állapotai és érdeklődése függvényében. McCartney 60 éve a közönségnek játszik, ebből a szempontból tudatosabb, viszont hajlamos beleragadni a szerepeibe, és igazából keveset mutat meg a valódi arcából. Ez egyik se negatívum vagy pozitívum: két eltérő személyiség- és művésztípus.

Gideon's bible Creative Commons License 2020.10.20 0 0 39371

...én még tudok kukorékolni, és van mély és magas hangom is.

Lehet,de a hang színe,fénye,csillogása azóta már "átment" a papírzörgés tartományába. (Elnézést a kíméletlenségemért)

Előzmény: jogértelmező (39365)
Rainvan Creative Commons License 2020.10.20 0 0 39370

Én kicsit valahol amúgy sajnálom is azt, aki überképzett zenében, mert gyakran látom, hogy az ilyen arcok csak azt a zenét tudják már élvezni, ami bonyolult, technikás, amiből egyből kihallják a tudást és a belefektetett melót.

És az ilyen nem tudja élvezni mondjuk az In My Life-ot (legfeljebb a szólóját), az I Need You-t vagy a Here, There and Everywhere-t, ami szerintem szomorú.

Egyszerűen a zene (vagy bármilyen művészet) nem sport és nem a technika alapján kéne elismerni, hanem amiatt, ad-e neked valamit, megszólít-e vagy sem. És külön szomorú, hogy ezt pont egy művész (Charlie) nem érti.

Igaz, különösen okosnak soha nem tartottam.

Érdekes, Pressernek is a kisujjában van a zene, felteszem, jobban is, mint Charlie-nak, mégis odavolt, amikor May Pang a Lennon által használt hangszereket mutogatta neki - nem azon gondolkozott közben, "én mennyivel technikásabban meg tudnám szólaltatni ezt a zongorát, mint a Lennon!"

 

Mr Mustard Creative Commons License 2020.10.20 0 0 39369

Engem a hideg kiráz a (ny)álprogresszív zenéjétől jégduplaviszkiveltől nyújorknyújorkig. "37 lemezt csináltam, a Beatles például sokkal kevesebbet" És? Szerintem Dieter Bohlennek is több lemeze van mint a Beatlesnek.

Rainvan Creative Commons License 2020.10.20 0 0 39368

Jaj, Charlie...

Annyira vicces, amikor a képzett csávó, aki előadja a mások által írt szöveget a mások által írt zenére, beszól a képzetlen zseniknek, akik megoldották az egészet ők maguk szövegestül-zenéstül (oké, egy képzett zenész, George Martin segítségével, de mégis).

Én többre tartok egy kreatív képzetlen zenészt, mint egy agyonképzettet, aki vagy dögunalmas vagy eleve mások által írt anyagot interpretál - de nem alkot.

Keith Richardsról mondta egyszer valaki, hogy lehet, hogy tíz akkordot használ összesen, de azokkal varázsol.

Na, baromira ez a lényeg szerintem.

Előzmény: jogértelmező (39365)
Gideon's bible Creative Commons License 2020.10.20 0 0 39367

...mi a Joe Cocker- meg a Rod Stewart-vonalat játszottuk.

Biztos azért,mert ők aztán kurvára képzett zenészek voltak.

A fiúk köszönik,hogy nem tartod őket rossz zenekarnak.

Mi is igazán köszönjük,hogy újabb megerősítést nyertünk rajongásunk alanyaival kapcsolatban,de tényleg.

Előzmény: jogértelmező (39365)
jogértelmező Creative Commons License 2020.10.20 0 1 39365

Egy vélemény:

"... a Beatles sem azért jutott fel a csúcsra, mert nem volt náluk jobb zenekar, hanem mert volt egy csávó, aki öntötte bele a pénzt, és mindenhol megjelentek. Nem azt mondom, hogy rossz zenekar volt, de nem voltak képzett zenészek. ..."

 

Innen idéztem:

https://24.hu/kultura/2020/10/20/horvath-charlie-interju-mindenen-tul-raktarkoncert/

Gideon's bible Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39364

Juj,bölcsésztarisznya! :D                                                                                                           Arccal a McCartney III felé!

Előzmény: Rainvan (39361)
Mr Mustard Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39363

Ebben is ő lesz az első, mint élete során már annyi mindenben? Mármint hogy a covid bezártság alatt home officeban készített és ki is ad egy komplett új albumot.

Előzmény: Rainvan (39361)
Rock'n'RollMan Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39362

Köszönöm szépen!

Előzmény: Vid ispán (39360)
Rainvan Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39361
Vid ispán Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39360

Harrison sokat lógott Lennonnal, már a korai időkben is, aztán meg feleségestül, együtt LSD-eztek először stb. Ugye van az a híres fotó is, amikor ketten együtt meglátogatják Stu kiürült szobáját Hamburban, és Harrison Lennon vállára teszi a kezét. Aztán részt vett pár Lennon-sessionban is, Instant Karma, Imagine album stb. A Banglades-koncertnél lett feszült a viszony, amire Harrison meghívta Lennont, de ő Yoko Ono nélkül nem volt hajlandó föllépni, amibe meg GH nem ment bele. Később Lennon azt nyilatkozta, hogy GH nem írta bele őt az I, Me, Mine c. önéletrajzába, ami f@szság, beleírta. Meg amikor GH-nak volt a Shirelles-pere, Lennon akkor is tett valami pikírt megjegyzést, hogy a kis George ezt jól benézte. De a Beatles-ben szerintem ők ketten voltak a legszorosabb személyes kapcsolatban. Indiában is ők maradtak a legtovább. Kicsit olyan báty-öcsi viszony volt.

Nekem úgy rémlik, Lennon nem bevenni akarta Claptont a Beatlesbe, csak amikor Harrison megsértődve lelépett pár napra, azt javasolta, hogy addig vegyenek fel pár szólót Claptonnal (mint a WMGGW-ben).

McCartney és Lennon 1974-ben találkoztak újra, L.A.-ben, majdnem öt év után, egy éjszakát jameltek, utána McCartney valóban párszor felugrott Lennonhoz nosztalgiázni, de miután Lennon egyszer a kaputelefonban azt mondta neki, hogy ne essen be hívatlanul, többet nem ment. Előtte még volt az a híres eset, amikor együtt tévéztek, és egy show-műsorban elhangzott, hogy ha most bejönne a Beatles a stúdióba, mekkora összeget fizetnének nekik, akkor majdnem taxit hívtak, de végül mégse. Talán '77-ben találkoztak utoljára, egy étteremben, de Lennonnak tele volt a töke azzal, hogy McCartney a Wings sikereit szajkózza.

Ő egyébként, ha jól tudom, utoljára Ringóval találkozott a Beatlesből, sőt talán egész szólókarrierje alatt vele töltötte a legtöbb időt, beleértve a Lost Weekendet is, amikor heteket piáltak együtt.

 

Gideon's bible Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39359

Ha nem is rúgták össze,de durvára neheztelt érte,hogy egyszerűen kihagyta a biográfiából.Tehát jól tudod.

                                                                                                                                                                                                 .

Tényleg többször találkoztak a Dakotában,csak azt nehezményezte,ha minden előzetes jelzés nélkül,meglepetésszerűen,

quasi csak betoppant hozzá.Megjegyzem,néha gitárral is felszerelkezve.

Hátha valaki tud többet is.

Előzmény: Rock'n'RollMan (39358)
Rock'n'RollMan Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39358

Ha már felhoztad, tisztelettel kérnék 1-2 mondatos megfogalmazást a Lennon-Harrison kapcsolatról. Ugyanis a '70-es évek elején jóban voltak nem? Közös felvételek stb. De talán Lennon uccsó interjúiban azért kiviláglik, h talán a Harrison önéletrajz miatt, összerúgták a port. Vagy nem? Hogy is volt ez?

 

Állítólag McCartney is átjárt Lennonhoz a 70-es években (gondolom inkább közepe táján).. tehát emberileg vagy a nosztalgia miatt, de kötődtek egymáshoz.

Előzmény: Vid ispán (39355)
Rock'n'RollMan Creative Commons License 2020.10.19 0 0 39357

Igen, és hozzátéve, ez mennyire borzasztó....

Előzmény: Törölt nick (39354)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!