Én nem szoktam évközben rezes-kénes szerekkel permetezni a fákat, az idén kivétel volt. Permeteztem a szőlőt meg a zöldségeket a Ridomil gold plussal, maradt belőle és láttam hogy nagyon hitványul néz ki a cseresznyefa, már letermett, hátadtam neki de nem lett jobb tőle.
Volt a kert végében egy a szomszédból vadonnőtt kétéves kis meggyfám, annak is adtam és megöltem vele mert leszáradt az összes levele.Pedig nem volt erősre keverve. Mindegy, mert amúgy sem akartam megtartani de megtudtam belőle, hogy a meggyfák nagyon rézérzékenyek.
Az almát olvastam még hogy lehet évközben rézzel meg kénnel permetezni de minek? Vannak felszívódó jobb szerek.
Azt gondolom, hogy- a mégis csak megváltozott körülmények között -év közben,nyáron is kell permetezni egyes fákat rezes-kénes szerekkel... A törzset, ágakat. De erről szívesen meghallgatnék másokat is.
Én is szedtem már ki az évek során néhány elpusztult fiatal fát, a többségének gyökerén valami fehér penész volt. Nem tudom mi ez, az is lehet hogy már akkor penészedett meg amikor elpusztult.
Itt egy példa.Tavaly erős növekedésű negyedik éves növény őszre elvesztette lombját, az elhalás körbeért, levágtam. Idén tavasszal a csonk szépen hajtott, láthatod, huszonöt centis levele van, még él. A kép mindent elmond.
Ki kell ásni, megnézni gyökere ép-e, szára beteg-e...
Az általad leírt tünet nem talajügy. Homokon van általános tápanyaghiány, van mészhiány, de emiatt nem pusztul el a néhány éves fa. -kiszárad -megfullad vízben -baktériumos ágelhalása lesz -gombás ágelhalása lesz -ezek kombinációja
Mivel kötözted? Ha rugalmas a kötöződ, nyugodtan hagyhatod még ha tavasszal vastagodik is. Majd látod, ha szorul. Én csak akkor szoktam levenni, ha a hajtást ki tudom kötözni, vagy ha bevág a köröző.
Idén már nem fog vastagodni, ezért nem muszáj leszedni. De éppen ezért már rajta hagyni sem fontos, mert az erős növekedés nem fogja a szemet kifordítani.
Körülbelül 1 jó hónapja szemeztem ,a szak irodalom azt írja hogy 18 nap után a kötést le kel szedni . Az lenne a kérdésem hogy szedjem le vagy majd jövőre
Mindegy a módszer, az elhalt rész (öreg fa) akkor is ott marad, és akadályozza az erős kör keresztmetszet kialakulását. Alul pár év múlva kör helyett egy ív lesz, és a körrel való találkozásnál az első komolyabb viharban reccs.
Tévedsz ez nem oldalról van neki téve mint egy szemezés hanem egy az évgyűrűkre merőleges hasítékba.Ettől függetlenül én sem tartom hosszú életűnek csak amikor csonkoltam a fát gondoltam kipróbálom.Hozott az öreg fa bőven hajtást majd tavaszra abba is oltok.
Ja, itt a 3. képen, ahol egy nagy vastag lefűrészelt rész fölé van oltva, ez nem lesz hosszú életű szerintem, mivel nem tud körbe nőni, csak egy oldalról, ezért a szél ki fogja törni pár éves korában.