Keresés

Részletes keresés

M62 265 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 11

Turistatérképeken nem nehéz felfedezni: semmibe vezető aszfaltút, estleg "elkerített területhet vezető aszfaltút... Mi már ráleltünk néhány bázisra így.

Kb. egy hete a Fókuszban volt egy riport a miskolci kormányüdülővel szemben lévő légvédelmi központról. (Kb. azonos szerepe lehetett, mint a budapesti "Sziklának"). Valaki pár éve megvette, és discót rendezett be benne. Csődbe ment, de a szórakozóhely berendezése ott maradt érintetlenül.

Előzmény: Rephyx (9)
gencsydani Creative Commons License 2005.01.04 0 0 10

Ez érdekes!

Ha megtudsz valami pontosabbat róla, szólj, elmennék megnézni!

Előzmény: Rephyx (9)
Rephyx Creative Commons License 2005.01.04 0 0 9
Hm, errol jut eszembe, anno par eve valahol a Bakonyban turaztunk, ahol talaltunk egy, a turistaterkep szerint 'magaslati pont' -nak jelzett valamit, ami egy volt szovjet laktanyanak bizonyult. Dupla kerites, aszfaltut, fedezekek jarmuveknek, nagy vasajtokkal, 8 ferohely (tank is befert volna, nagyon nagyok voltak) egy kapuepulet, 2 db hatalmas (25-35 meter kozotti) feher szinu csovazas kilato, es a fold alatt 2 emeletes bunker. Majd megprobalok utananezni, hogy merre lehetett, nem emlekszem ra. Valaki esetleg tud rola valamit ?
M62 265 Creative Commons License 2005.01.04 0 0 8

Néhány kép itt: http://kep.tar.hu/bayzs/50005684#2

Az első kettő a Pilisben készült, a másik három pedig a már említett péceli bázis képei. Egyébként a pécelit valóban magánkézben van, 1-2 éve gyógyfürdőt akartak építeni a helyén/környékén.

gencsydani Creative Commons License 2005.01.04 0 0 7
Én úgy tudom, hogy rakétás bázis volt - talán Scud-B vagy Frog-7.
Előzmény: Rephyx (6)
Rephyx Creative Commons License 2005.01.04 0 0 6
Pecel magankezbe kerult ha jol tudom.

A fotokon sajnos pont a legizgalmasabb reszek nincsenek rajta, pl:-
-a hatso "furdohazban" a mozaikbol kirakott sziren a medenceben;
-a hatalmas, kb 6 meter mely godor, kibetonozva; (bejarat a 4es kepen balszelen a betonfedel)
-a domb alatti bazis teljes belso terulete erdekes resz (bejarat a 3as kepen alul)

Amugy tudja valaki eredetileg mi volt a peceli bazis funkcioja ?
Stylist Creative Commons License 2005.01.04 0 0 5
Ugyanez a helyzet a főváros peremén, a budaörsi volt Vasvári Pál laktanyánál! :-(( Körletépületek hosszú sora, még rajtuk az egységek számaival, óriási gyakorlótér, tiszti lakótelep, stb. 10-12 éve még több, mint 2500 katona volt a "Vasiban", az őrszázadok, és a "sötétek" vagyis az építőszázadok mellett főleg légvédelmi rakétaegységek kiszolgáló századai, HV-sek, PU-sok, RT-sek, őrök, stb. Ez volt a bázis, innen mentek ki a Budapestet hajdan övező légvédelmi rakétabázisokra, Érdre, Biatorbágyra, stb. Persze ezek is már rég eltűntek, a Nyevákkal, Volhovokkal együtt...
Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a Vasvári nem teljesen elhagyatott, mert van még valami VÁP-féle a kapuban, de már csak a hajléktalanok elriasztására. Az épületek már ki vannak ürítve, senki sem használja őket.
Üdv:
Előzmény: M.T. (4)
M.T. Creative Commons License 2005.01.03 0 1 4

Nocsak! nem gondoltam volna, hogy ez is eszébe jut valakinek :-)

 

Nem csak a Hétvezérnél, hanem a Hörmann forrásnál is van egy ilyen "örs". Azért idézőjelben, mert mindkettő kétemeletes épület, néhány éve bementünk, komplett tiszti lakások voltak bennük, olajtüzelésű központi fűtés, legénységi termek, a kutyáknak különálló épület. A városban élnek rokonaim, innen tudom, hogy az épületeket képtelenség hasznosítani, mert csak egyetlen lehetne - idegenforgalom. Ez azonban azt jelentené, hogy be kell engedni az autókat, sőt a buszokat. Utat kellene építeni, javítani - nagy a költség nagy a környezeti ártalom. Kulcsos háznak, túristalétesítménynek túl nagy. Reménytelen.

Engem jobban megrázott a börgöndi laktanya (Szfv.-től délre 10 km), mert itt voltam az utolsó egy évben (1978-80). Ez repülőtér volt, helikoptereknek, az elsők között zárták be, úgy 1992 környékén. A laktanyán belül külön 4 m magas kerítéssel elkerítve légvédelmi rakéta egység. Pedig központi fűtés, jó körülmények voltak. Előtte bent Szfv.-on széntüzelésű körletben voltam egy hiradóezredben. Leszerelésem után is épültek épületek, pl. fogda. Néhány éve bejutottam, tiszta kísértetváros, különösebben nincs lepusztulva, mert kint van a prérin. Furcsa érzés volt, hogy ahol naponta járkáltam, léteztem, az most így néz ki. Kint a laktanya előtt komplett tiszti lakótelep szocreál házakból, az is üres. A futball- és teniszpálya dzsungel, törzsszurkolója voltam a Szondy SE-nek, még bundameccsen is voltam.

A kapu előtt vezet a Börgönd-Szabadbattyán vonal. Akkoriban napi két tehervonatpár haladt el ott. Ezt M62 265 miatt jegyeztem meg.

Előzmény: patuha (2)
M62 265 Creative Commons License 2005.01.03 0 0 3

Néhány kép a péceli volt szovjet bázisról néhány kép itt: http://keptar.terep.hu/m_pecel (Matiz képtára).

A környéken pl. Vácegresen is volt egy (magyar) rakétabázis, mikor májusban ott jártunk, épp indultak a bulldózerek, hogy lebontsák :-(

patuha Creative Commons License 2005.01.03 0 0 2
Kőszeg mellett a Hétvezér forrásnál van egy elhagyott határőr őrs. Az kurvaszép hely.
Előzmény: M62 265 (-)
_ Liar _ Creative Commons License 2005.01.03 0 0 1
van egy párr...
Előzmény: M62 265 (-)
4KEREKES Creative Commons License 2005.01.03 0 0 0
O
M62 265 Creative Commons License 2005.01.03 0 0 topiknyitó

Sziasztok!

 

Van még rajtam kivül olyan ember Magyarországon, aki ismer ilyen objektumokat? Szívesen cserélnék "címeket", fotókat, infókat, térképeket... Ha ismertek ilyen helyeket, írjatok! Hamarosan teszek fel néhány fotót, melyek pl. a 3 pilisi bázison, Pécel környékén találhatóak...

 

Üdv, Zsolt

bayzs@freemail.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!