Keresés

Részletes keresés

mcg Creative Commons License 2020.12.31 -2 1 465063

a szándék megvolt, csak nem annál, akit érint :D

Előzmény: KözlekedésVilág (465058)
KözlekedésVilág Creative Commons License 2020.12.31 -8 2 465062

A budapesti tarifaközösség új szintre lépett, a kormány rendeletben határozza meg, hogy melyik szereplő mekkora részt fizet a költségekből. Ja, hogy közben a bevételeire nincs ráhatása épp minden költségviselő félnek... Az pech. Ráadásul az 1,8 mrd-os többletköltség nem jelenti, hogy a Szolgáltatók is több pénzből gazdálkodnak, mint eddig. 

 

https://telex.hu/belfold/2020/12/31/1-8-milliard-forinttal-megemelte-a-kormany-a-fovaros-hozzajarulasat-az-agglomeracios-kozlekedeshez

Gery1978 Creative Commons License 2020.12.31 -2 1 465061

Érdekes következtetés. Ez ebből jött?

 

"a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal."

 

Csak szólok, itt az és nem 2 személyt, hanem Fürjes Balázs személyének pozícióját jelenti. 

 

A Kormány az 1393/2020. (VII. 13.) Korm. határozattal 2020. július 1. napjától 2022. június 30. napjáig dr. Fürjes Balázst a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossá nevezte ki.

 

Magyarul a Keleti átépítése inkább kiemelt budapesti fejlesztés, mint nemzetközi sportesemény.

Előzmény: 1047 005-2 (465060)
1047 005-2 Creative Commons License 2020.12.31 -4 2 465060

"kinek is lenne ez jó."

 

 

Ott van az utolsó pontban elbújtatva.Kell a parkoló a stadionnak.

Előzmény: KözlekedésVilág (465058)
hmsoft Creative Commons License 2020.12.31 -3 3 465059

Egy kis havas timelapse 1520 mm-en jöhet? Moszkva-Voronyezs, egy órába sűrítve. Pozitívum, hogy a kameraképen felül mutat egy térképet is, hogy éppen merre járunk, a térkép felső részén pedig a pillanatnyi sebességet. Egy EP20-asos távolsági gyors vezetőállásán vagyunk, a táv 585 km. Rjazanyon át közlekedik a vonat, ami legalább két különlegességet rejt: Rjazanyig, pontosabban Ribnoje rendező (kezdőponti bejárat 17:41-nél) végponti végéig baljáratozunk, onnan átváltunk jobbos közlekedésre, de még feszültségnemet is váltunk közben (3 kV=-ról 25 kV~-ra). A bal-jobb váltás, mint általában, itt is látványos, bújtatásos megoldásokat generált. A rendszerváltást szintén muszáj volt kellően elbonyolítani, ugyanis Rjazany-1 állomás lírájának a kifejlődését (20:26-nál) megelőzően, kissugarú jobb ívvel haladunk be Rjazany-2 állomásra, amely már tisztán 25 kV~, míg Rjazany-1 tisztán 3 kV=. Ribnoje és Rjazany között tehát hosszabb szakaszon kell mindkettőt biztosítani.

hm

KözlekedésVilág Creative Commons License 2020.12.31 -3 1 465058

Sokat lehetett mostanában arról hallani, hogy a Keletibe megszűnik a kocsijavító műhely és Istvántelekre viszik át a kocsikat. Nos a szándék immár a Kormány támogatását is bírja, bár ebből sem olvasható éppen ki, ez miért is lenne a MÁV Csoportnak jó, de az sem, kinek is lenne ez jó.

 

A Kormány 2036/2020. (XII. 29.) Korm. határozata a Keleti pályaudvar területét érintő és azzal közvetlenül határos területek hosszú távú fejlesztési lehetőségeiről

 

A Kormány

 

1. egyetért a Budapest Keleti pályaudvar területének északi és keleti sávjában elhelyezkedő – Verseny utca és Dózsa György út által határolt, vasútüzemből kivonható része, valamint az azzal közvetlenül határos a közforgalmú vasúti közlekedés használatából kivont vagy kivonható – ingatlanok (a továbbiakban: érintett ingatlanok) hasznosításának és fejlesztésének szükségességével, valamint azzal, hogy az érintett ingatlanokon megvalósuló ingatlanhasznosítás és -fejlesztés (a  továbbiakban: ingatlanfejlesztés) a  nemzetközi gyakorlattal összhangban a  Kormány számára bemutatott üzleti alapú fejlesztési koncepció alapján történjen;

 

2. felhívja a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a MÁV Magyar Államvasutak Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a  továbbiakban: MÁV Zrt.) útján készítsen részletes megvalósíthatósági és ehhez kapcsolódó szakmai tanulmányokat (a továbbiakban együtt: RMT), és tervezési programot az érintett ingatlanokon történő ingatlanfejlesztés megvalósítására; Felelős: nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Határidő: 2021. november 30.

 

3. felhívja a  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy az  RMT alapján készítsen javaslatot a  Kormány részére az  érintett ingatlanok tulajdonosi jogviszonyainak rendezésére, piaci alapú hasznosítására és fejlesztésére vonatkozóan; Felelős: nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Határidő: 2021. december 15.

 

4. felhívja a  pénzügyminisztert, hogy a  2.  pont szerinti feladatok megvalósítására biztosítson 800 000 000 forint forrást a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény 1. melléklet XLIII. Az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadások fejezet, 2. Az  NVTNM tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos bevételek és kiadások cím, 2. Az  NVTNM tulajdonosi joggyakorlásával kapcsolatos kiadások alcím, 3. Az  NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok támogatása jogcímcsoport terhére; Felelős: pénzügyminiszter Határidő: azonnal

 

5. felhívja a  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy a  4.  pont szerint biztosított forrás terhére gondoskodjon a 2. pont szerinti feladatok megvalósítására vonatkozó támogatási jogviszony létrehozásáról a MÁV Zrt.-vel; Felelős: nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Határidő: a forrás rendelkezésre állását követően azonnal

 

6. felhívja a  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy az  RMT, a  kapcsolódó tanulmányok és a tervezési program előkészítése során gondoskodjon arról, hogy a MÁV Zrt. működjön együtt a feladatkörükben érintett miniszterekkel, valamint a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal. Felelős: nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter Határidő: folyamatosan

 

Orbán Viktor s. k., miniszterelnök

Fizolti Creative Commons License 2020.12.31 -1 2 465057

Az első körben beszkennelt menetrendi mezők itt érhetők el, a címben szereplő vonalakkal. Alapvetően a 200-s, 300-as, 400-as, és az ezekből kiágazó vonalak nagy része, a 900-as temesvári vége az ottani mellékvonalakkal, és az 500-as vonal Moldvában lévő része a csatlakozó vonalakkal. 

A 316-os vonal esetében a részleges megszűnés, és az ehhez kapcsolódó átláthatatlan lábjegyzetek miatt nem tetem bele.

 

 https://drive.google.com/drive/folders/1-XIYlBf_s_qn_ZTvVvoZjVhaX4I5Q9Qy

 

@nidsz Tengerpart: lehet róla szó, elöljáróban annyit, hogy átláthatatlan: csak a Bukarest és Constanta között 45 darab lábjegyzet van egy irányban. 

Előzmény: Abymot (465037)
riezaK Creative Commons License 2020.12.30 -1 0 465056

Sajnos nem, keresésre se találtam most infot (pedig vonatoztam is akkoriban arra)

Előzmény: nagype106 (465055)
nagype106 Creative Commons License 2020.12.30 -2 0 465055

Szervusztok, minap ismerősömmel beszélgettem és szóba jött, hogy annak idején kiégett egy gyorsvonat Szilije Győrszentivánon, amit véletlenül pont lekéstünk Győrben. Kb. 2004-2006 környékén történt. Valaki tudja a konkrét dátumot? :D 

riezaK Creative Commons License 2020.12.30 -4 1 465054

Földrajzilag Erdély hátat fordít Bukarestnek.

 

És nem csak úgy.

Előzmény: Lovrin (465052)
Chebee87-3 Creative Commons License 2020.12.30 -3 3 465053

Én pont azt nem tartom szerencsésnek, hogy le akarsz mindent fordítani magyarra.

Egyszerűen más felépítésű és más méretű az ország, ebből fakadóan mások a gondolkodás és az építkezés léptékei is, ennyi. Olyan ez, mintha magyar vasúti viszonylatokat akarnánk lefordítani mondjuk lengyel szintre. Lehet, hogy nem találnánk hasonlót.

 

Ha nálunk is sok vidéki nagy (tehát 3-400 ezer lakosú) város lenne a fővárostól távol, amik között vasúttal a fővárost elkerülve _sokkal gyorsabb és rövidebb_ kapcsolat lenne létrehozható, és a buszközlekedés is szervezetlen lenne, akkor nálunk is közlekednének Isai - Temesvár viszonylatok. Csak hát itthon ilyen viszonylatok nincsenek...

 

"Itt az a kérdés, hogyha kieső helyen lenne nálunk is a főváros, mi is sportot űznénk-e az interkontinentális személyvonatokból."

 

Én szerintem nem csak a kieső helyen lévő fővárostól függ az kizárólag, hogy kellettek-e hosszútávú személyvonatok, vagy sem. Egy olyan korban, ahol a vasútnak nincs épkézláb alternatívája, és naponta még a fontosabb vonalakon is csak 4-6 személyvonatpár és 1-2 gyorsvonatpár közlekedik, (amik között tökéletes csatlakozások amúgy sem alakíthatóak ki), ott teljesen észszerű megoldásnak tűnnek a hosszú, közvetlen viszonylatok, akár csak napi 1-1 alkalommal is. Főleg akkor, ha a társadalom egy jelentős hányadának drága a gyorsvonati díjszabás és főleg akkor, amikor a városkörnyéki (regionális/elővárosi) forgalom még csak gyerekcipőben járt.

 

Másrészről, napi 1-2 pár távolsági személyvonatot szerintem elég nehéz úgy értékelni, hogy sportot űztek belőle :) Ennyi, vagy még sokkal több távolsági személyvonat nálunk is volt, csak az ország méreteiből adódóan nem tudtak hosszabbak lenni.

 

"Záhony-Bp helyett a Gyékényes-Mátészalka személyt tartanánk-e a menetrend alappillérének, persze minden görbe fánál megállítva"

 

A párhuzammal pont az a probléma, hogy csak rendkívül megerőltetve lehet azt ráhúzni román viszonyokra és emiatt a felállításának sincs is igazán értelme. Én nem gondolnám, hogy egy "semmit a semmivel összekötő" Gyékényes - Mátészalka még csak egy lapon is volna említhető egy Isai - Temesvárral, vagy egy Bukarest - Arad személlyel.

 

Meg amúgy is, mitől lesz egy vonat "alappillér"? Főleg ha mások már kijelentették, hogy a román vasúton a csatlakozások amúgy is ismeretlen fogalmak? :)

 

"Ami nálunk szűk keresztmetszetnek a Duna, nekik a Kárpátok, csak jóval nagyobb szűk keresztmetszet."

 

Szerintem más a helyzet a két országban. Magyarország pl. "simán" elvan vele, hogy Budapesten kívül nincs komoly Dunán átvezető vasúti tranzitforgalom. Románia, ezt az ország méreteiből adódóan már nem engedheti/engedhette meg magának.

 

"Földrajzilag Erdély hátat fordít Bukarestnek."

 

Szerintem vasúthálózati oldalról ezt a földrajzi/gazdasági lehetőségeikhez képest viszonylag jól leküzdötték. Amúgy meg nem az számít, hogy földrajzilag mi a helyzet. Ha a társadalmi/gazdasági/politikai érdekek megkövetelik, le fogják azt küzdeni.

Előzmény: Lovrin (465052)
Lovrin Creative Commons License 2020.12.30 -2 5 465052

Fordítsuk le magyarra: ha Bukarest Szeged, Déva már országhatáron kívül van. Az aradi vonat egy Szeged-St Pölten mindenhol megálló személy lenne, Bukarest-Szucsáva meg Szeged-Zakopane

Itt az a kérdés, hogyha kieső helyen lenne nálunk is a főváros, mi is sportot űznénk-e az interkontinentális személyvonatokból. Záhony-Bp helyett a Gyékényes-Mátészalka személyt tartanánk-e a menetrend alappillérének, persze minden görbe fánál megállítva. Ami nálunk szűk keresztmetszetnek a Duna, nekik a Kárpátok, csak jóval nagyobb szűk keresztmetszet. Földrajzilag Erdély hátat fordít Bukarestnek.

Előzmény: Chebee87-3 (465050)
nidsz Creative Commons License 2020.12.30 -1 0 465051

engem a tengerpartra menő, az országot átszelő nyári vonatok menetrendje érdekelne. (Arad - Mangalia , Nagyvárad - Mangalia, stb.)

Előzmény: Fizolti (465035)
Chebee87-3 Creative Commons License 2020.12.30 -2 1 465050

Szerintem közel sem kell túlmisztifikálni ezt a dolgot. Távolsági személyvonatok régebben nemcsak a románoknál voltak.

Mennyiben más egy Budapest - Záhony mindenhol megállós személyvonat (1960-ban pl. büféskocsival) egy Bukarest - Arad személyvonatnál? Semmiben, csak a románoknál pusztán nagyobb az ország, amit át kell szelni...De volt hasonló személyvonat a regáti részen is, pl. Bukarest - Szucsáva. Én sokkal inkább úgy látom, hogy egyszerűen egy régebbi közlekedésszervezési gyakorlat, ami adott esetben szociális szempontokkal is párosult. (Pl. a gyors és rapid vonatokra a tarifa is jóval drágább volt.)

Előzmény: Lovrin (465049)
Lovrin Creative Commons License 2020.12.30 -3 3 465049

"Kevésbé izgalmasak, viszont még megmagyarázhatatlanabbak voltak az alacsony vonatszámú személyvonatok"

 

Gondolom menetrendszerkesztésben kiemelt szempont volt a nagyromán területi integritás hangsúlyozása már 1920-tól - csak hogy minden útba eső faluban tudják meddig terjed a birodalom és hol az új főváros. Azután nem volt menetrendszerkesztő aki bevállalta volna ennek a hagyománynak a megtörését. A román menetrendszerkesztésben a legnagyobb tabu az erdély határán visszaforduló vonat lehet.

Előzmény: nazareth (465047)
paca664 Creative Commons License 2020.12.30 -1 0 465048

Ez Románia történetének első ütemes menetrendje :)

Nem, a kínai piachoz (Dragonul Roşu) indított Bukarest Nord - Pantelimon - Bukarest Obor vonatok voltak először ütemesek. Pantelimonnál nem deltáztak hanem az állomásra bejártak, irányt váltottak.

Előzmény: nazareth (465042)
nazareth Creative Commons License 2020.12.29 -1 10 465047

A CFR azért is érdekes esettanulmány, mert a legutóbbi időkig (kb. 5 évvel ezelőttig) konzerválta azokat a '70-'80-as évek menetrendjeire jellemző vonásokat, amiket a MÁV évtizedekkel ezelőtt kiirtott: klasszikus, fél országot átszelő, 15-kocsis gyorsvonatok, soha oda nem érő távolsági személyvonatok, hajnali munkásjáratok; csatlakozások jobbára csak hírből ismertek, helyette ott vannak a mindenféle idióta viszonylatban napi egy-kétszer közlekedő vonatok; az ütemesség pedig végképp sci-fi volt.

 

Kb. ezek lehettek azok az idők, amikről a magyarországi vasútbarátok párás szemmel álmodoznak, amikor még bezzeg a miskolci gyors is 15 kocsival közlekedett... (mondjuk naponta 3-szor.) :)

 

Kiskoromban imádtam a CFR menetrendjét böngészni, elég kalandos volt egy-két gyorsvonatot végigkövetni. Adott esetben már minden kezem ügyébe kerülő kacatot be kellett gyömöszölnöm könyvjelzőként a menetrendbe. Itt van pl. a Temesvár–Báziás–Lugos–Ilia–Piski–Alvinc–Tövis–Kocsárd–Vásárhely–Déda–Gyergyószentmiklós–Csicsó–Adjud–Mărăşeşti–Tecuci–Galac gyors: a 803 kilométernyi, 15 és fél órás útvonal 11 menetrendi mezőt érintett 13 oldalon.

 

A vonat azóta már a múlté, de a hasonlóan cikkcakkos Temesvár–Iaşi (~850km) máig is él és virul, sőt, azóta napi három közvetlen járat van, mind más útvonalon. E keresztirányú vonatok létjogosultságát a Ceauşescu alatt politikai programmá váló "lakóságcserék" (értsd: románok betelepítése az erdélyi városokba) adták: az említett Iaşi–Temesvár vonat pl. kiérdemelte magának az "Éhség vonata" elnevezést, mert mindig tele volt ágrólszakadt moldovaiakkal, akik szerencsét próbálni keltek át a Kárpátokon a jobban szituált Erdélybe. Én egyszer utaztam rajta a Vásárhely–Enyed szakaszon: végletekig lelakott, mocskos moldvai kocsikból állt, a fülkénk ajtaja ki volt tépve a helyéről, a folyosón meg vértócsát kerülgettek az emberek...

 

Kevésbé izgalmasak, viszont még megmagyarázhatatlanabbak voltak az alacsony vonatszámú személyvonatok: ezek a különféle fővonalakon cammogtak végig Bukarestig és vissza, mindenhol megállva. Ez itt pl. a P2001 Bukarest–Ploiesti–Brassó–Segesvár–Kiskapus–Medgyes–Tövis–Fehérvár–Piski–Arad, 828 km, 14 és fél óra. A vonat (majdnem) minden állomáson és megállóhelyen megáll :) Ezek a vonatok is elég nehezen pusztultak ki; a Kolozsvár–Bukarest személy (ez ~500km) emlékeim szerint még 2010-ben is élt, bár akkor már Tövisig visszavágva (csak ~400km).

Előzmény: PCSGibson (465045)
r1232 Creative Commons License 2020.12.29 -1 0 465046

Három vagy négy, ha jól rémlik.

Előzmény: zjakabfi (465039)
PCSGibson Creative Commons License 2020.12.29 -1 1 465045

Köszönöm a válaszokat, sok érdekes dolgot írtatok :)

Fizolti Creative Commons License 2020.12.29 -1 6 465044

Romániában nincs olyan, az egész ország területét lefedő, állami buszos cég, mint nálunk a Volánbusz, így sok helyen a vasút az egyetlen hivatalos menetrend szerint közlekedő, fix tarifájú, és ez által többé-kevésbé kiszámíthatóan működő tömeg/közösségi közlekedési lehetőség. Ezek miatt míg a MÁV hálózatán a kétpár vonat egyértelműen a politikai alibi menetrend kategória, itt más híján ennyi vonattal még komolyan gondolják, hogy ez egy szolgáltatás. A Curtea de Arges-i és Campulung-i vonalak (906 és 905) az újranyitás óta 2-3 pár vonattal működnek, amik viszont a fővárosból jövő vonatokból jönnek közvetlen (motor)kocsiként.

E mellett egyes mellékvonalakon sokszor több a személyvonat, mint az ugyan azon megyeszékhelyről induló fővonalon. 

 

És igen, bár ütemes menetrend nincs, egyes helyeken van olyan mellékvonali sűrűség, ami akár a MÁV-nál sem számít rossznak. 

A teljesség igénye nélkül: 

203 Brassó-Zernyest: napi 9 pár vonat. Reggel egyértelműen a brassói bejárás dominál, a 6-ra, 7-re és 8 előtt is érkezik ide vonat (ami eggyel több, mint a 200-as fővonalon, Fogaras felől befut ebben az időszakban). 

304 és 306: Hasonló sűrűség van, kissé bonyolultabb közlekedési korlátozásokkal a Ploiseti - Maneciu és a Ploiesti  - Slanic vonalakon. 

215 Arad-Nagylak: 7 pár vonat.

919 Temesvár-Zsombolya 7 pár vonat. 

801 Titan Sud - Bucuresti Sud Gr Calatori- Oltenita: 11 vonatpár, ez kb. évek óta - akkor is, amikor a 800-as fővonalon napi 5 pár személyvonat lépte át a főváros határát. Ez a vonal hasonlít a mi 142-esünkre, abban is, hogy a jelenlegi infrastruktúrával nem nagyon lehet sűríteni (egy 30 Km-es állomásköz miatt). 

Az államvasúti oldalon a 208-as, Kiskapus - Nagyszeben vonal, vagy az509-es Bacau-Piatra Neamt rész viszonylag jó a 6-7 pár vonatával. 

Érdekes a 922-es, Temesvár-Stamora Moravita és az ebből kiágazó 922a Voiteni-Resita Nord vonalak helyzete, ahol az egyik irányba 4 pár CFR Calatoris, és 5 pár Regio Calatoris vonat van: bár a 9 pár vonat elsőre nem tűnik rossznak, a külön tarifa mellett problémásabb, hogy a két társaság vonatai esetenként negyed órával egymás után mennek a közös szakaszon, majd több óráig nincs vonat. 

Ez jellemző más vonalakra is, ahol több társaság van jelen. 

Kolozsvár elővárosaiban most mindhárom irányban viszonylag sok vonat van, itt a CFR Calatori, a Transferoviar Calatori és az Interregional Calatori is versenyez az utasokért. 

 

A kínálatot sok helyen próbálják konkrét igények kiszolgálásával helyettesíteni: a most két pár vonatos Szálva - Alsóvisó szakasz folytatásán Máramarosszigetig 5 pár vonat van, reggel egy esetben egy órás, délután egy esetben visszafelé másfél órás követéssel. 

Ehhez hasonló magánvasúti szolgáltatás a Marosludas-Beszterce között (406-os vonal), ahol szakaszosan változó 4-5-6 pár vonat, és a Balázsfalva-Parajd vonal (307) a szakaszfüggő 2-4-6 vonatpárjával, mindkét részen van olyan viszonylat, ahol 80-90 perc körüli követési idő is előfordul. 

 

Ütemes menetrendnek egy helyen látom jelét: a 901-es vonal Bukarest-Ploiesti szakaszán nap közben kétórás, a reggel és délután órás indulásokkal, és kb. egységes megállási renddel indulnak IR-ek. 

 

 

 

Előzmény: PCSGibson (465040)
timetable Creative Commons License 2020.12.29 -1 0 465043

Az említett reptéri vonalra az érintett szolgáltatók külön-külön árulják a jegyeket?

Előzmény: nazareth (465042)
nazareth Creative Commons License 2020.12.29 -1 7 465042

Nem igazán. Emlékeim szerint kb. egy éve, hogy a CFR történetében először nagy csinnadrattával bejelentették az első "elővárosi" sűrítéseket Bukarest elővárosában a 800-as kirakatvonalon. Ez reggel és délután 3 pár vonatot jelentett, felül rá nem is ütemesen. Ezen kívül maradtak a távolsági vonatok meg a 2-3 órás likak.

 

Érdekes például, már a '80-as évek óta többé-kevésbé megmaradt a CFR-nél a szokás, hogy dél környékén nincsenek vonatok; így az említett 800-as vonalon is ott vigyorog egy lik 9:30 és 13:30 között, közvetlenül Bukarest elővárosában. Távolabbra tekintve még aggasztóbb a helyzet (bár pl. a 400-as fővonal Déda-Szeretfalva szakaszán a '80-as évek óta meglévő 12-órás likba az utóbbi években sikerült berakni egy vonatot, így most a menetrend 3 darab 6 órás likat tartalmaz egyenletesen elosztva hajnali 5-től éjjel fél 12-ig).

 

Üdítő kivétel a Kolozsvár--Nagyvárad szakasz. A két városban kb. 450.000-en élnek; az őket összekötő, katasztrófálisan túlterhelt, 1001 falun átvezetett, 2x1 sávos országútnak köszönhetően itt a közúttal párhuzamos 300-as fővonal rendesen ki van használva, nem utolsó sorban a magánosoknak köszönhetően -- ez pl. a Kolozsvár--Bánffyhunyad szakaszon napi 30 pár vonatot jelent. Ami figyelembe véve az infrastruktúrát, szép teljesítmény...

 

Ezen kívül a legújabb szenzáció, a Buc. Nord -- Otopeni (újabban Henri Coanda) reptér vonal: 19km, 20 perc (megállások nélkül), 40 perces ütemes menetrendben 3 szolgáltató adja ki a vonatokat. Ez Románia történetének első ütemes menetrendje :) (...leszámítva talán a bukaresti metrót...)

Előzmény: PCSGibson (465040)
timetable Creative Commons License 2020.12.28 -1 1 465041

A csúcsidőben koncentrálódnak a járatok, de kínálatról (mondjuk egy ~óránkénti forgalomról) általában még így sincsen szó. Gondolom eszköz sincs hozzá. Csúcsidőn kívül meg hosszú vonatmentes időszakok...

Előzmény: PCSGibson (465040)
PCSGibson Creative Commons License 2020.12.28 -1 1 465040

Tulajdonképpen van egyáltalán Romániában olyan vasútvonal(-szakasz), ahol napi ingázáshoz (iskola, munkahely különböző kezdései és végzései) alkalmas kínálat van, alkalmas sűrűséggel, vagy mindenhol random 0-néhány járat megy csak?

Előzmény: Fizolti (465035)
zjakabfi Creative Commons License 2020.12.28 -2 0 465039

Jár már utasforgalomban pirosból kékké lett Flirt?

siófoki35 Creative Commons License 2020.12.28 -1 1 465038

Hát, amikor próbálkozott a CFR a napi egy pár reggeli vonattal, akkor is levittek egy kis Malaxát Oravicára. Valamint nincs rá személyzet: egy mozdonyvezető, egy kalauz és egy vonali tolatásvezető van az egész vonalra, ha valamelyikük szabadságra megy, Temesvárról hoznak embert. Amíg járt a plusz berzoviai kör, túlórában csinálta az egy szem mv és jv (na jó, mv talán van kettő, de Florin úr, a jv biztosan csak egyedül dolgozik a vonalon).

Előzmény: nazareth (465036)
Abymot Creative Commons License 2020.12.28 -1 1 465037

Ha tudsz szkeknnelni, engem a 300-as, 307-es, 308-as, 400-as, 404-es, 405-ös, 406-os vonalak menetrendje érdekelne elsősorban. Előre is nagyon szépen köszönöm.

Előzmény: Fizolti (465035)
nazareth Creative Commons License 2020.12.28 -2 2 465036

Ha már a napi egy pár vonat miatt (sziget-)üzemben tartják a 73-as sorozat egy-két példányát, igazán lekanyarinthatnák Berzoviára... beleférne a fordába, és úgy Temesvárról is megközelíthető lenne a vonal. De ezek szerint végképp arra alapoznak, hogy a turista megérkezik autóval, oda-vissza vonatozik, kattintgat, aztán beül az autóba.

Előzmény: Fizolti (465035)
Fizolti Creative Commons License 2020.12.28 -1 9 465035

Megkaptam a 2020/2021-es román vasúti menetrendkönyvet, így igény esetén majd tudok belőle szkennelni vonalakat, ha valakinek erre lenne szüksége túratervezéshez.

Érdemi változások: a nemzetközi mezőkből és az 500-as vonal lapjairól is hiányzik az eddig megmaradt Vicsani - Vadu Siretului átmenet, így a menetrendkönyv szerint Románia és Ukrajna között nem lesz vasúti személyszállítás, ehhez kapcsolódóan Dornesti elágazóállomástól Vicsaniig sem lesz vonat. A határátmenetet a menetrendi térkép még működő vonalként jelzi.

Moldávia felé az egy pár éjszakai, a "Prietenia" IR-N Bukarest - Chrisinau vonat csak heti kétszer, oda péntekről szombatra, és hétfőről keddre, míg visszafelé csütörtökről péntekre és vasárnapról hétfőre virradóan fog közlekedni. Nekem a napok elrendezése alapján ez olyannak tűnik, mintha járműhiány lenne, és egyszerre egy rendelkezésre álló szerelvénnyel ennyi jönne ki. E mellett napi két pár Iasi - Ungheni határátlépő személyvonat lesz naponta, és egy pár Socola - Chrisinau vonat pénteken, szombaton és vasárnap.

 

A magánvasutak közül az Interregional Calatori terjeszkedik, A Marosvásárhely - Szászrégen - Déda szakaszon (405-ös vonal) és Bukarest elővárosában a 800-as és 900-as vonalakon is lesznek új járataik. A Regio Calatori (Ex Regiotrans) január elsejétől megszünteti a közlekedést a Borosjenő - Brád szakaszon (317-es vonal), és ezzel együtt a Borosjenő - Csermő vonal (318) vonatainak nagy része összevonásra kerül az Aradról jövő vonatokkal.

 

A menetrendkönyvbe a repülőtéri vonatok nem kerültek bele (bár a borítóra a repülőtéri állomás képe került fel, a térkép még építés alatt álló vonalnak jelöli).

 

A népszerűbb vonalak között:Az Oravica - Anina vonalon (925) egy pár vonat marad, a visszaútban közlekedő vonat nem lesz szétválasztva nyári és téli időszámítás szerint, így téli időszakban is 85 perc tartózkodás után fog visszaindulni, bár alapvetően még így is napnyugta előtt vissza fog érni Oravicára.Zsidovin/Berzovia és Oravica között idén sem lesz közlekedés, bár a temesvári programok mellé jól mutatott volna, ha kiegészítő programként az aninai vonal vonattal is megközelíthető.

Ehhez kapcsolódik, hogy az egy pár Gátalja - Resita Nord vonat december 31-én megszűnik, így a 922a-n 5 pár vont, és egy Berzovia - Resita Nord vonat marad.

 

A Szálva - Alsóvisó szakaszon (409-es vonal) most már csak két pár vonat van, amiből az egyik szombaton, vasárnap és évi további 9-10 napon nem közlekedik. Érdekes módon egy vonatnak vannak közvetlen kocsijai Bukarestbe, de visszaútban csak kolozsvári átszállással lehet utazni.

Ehhez a vonalhoz hasonló a módszer több vonalon is: először a napi néhány vonatból egy pár közlekedése heti néhány napra korlátozódik, majd ezek a vonatok idővel eltűnnek, később a maradék, sűrűbben közlekedő vonatnál jelennek meg új korlátozások. Így:

Nagybánya/Baia Mare és Sarmaság (412) között már csak 3 pár vonat közlekedik, és ezek közül is egy "kalapácsos", egy A-s, és egy a nyári idényt leszámítva szombat, vasárnap és ünnepnap nem jár, így ezen pár éve még távolsági közlekedéssel rendelkező vonalon az év 9 hónapjában heti egy napon semmilyen személyforgalom nincs.Hasonlóan három helyett csak két pár vonat lesz az 509-es vonal Piatra Neamt - Bicaz szakaszán, és ezek közül egy pár szombaton nem jár.

Caracal és Corabia között (910) a néhány évvel ezelőtti napi három pár vonatból, kettő pár maradt, és ezek egy része sem közlekedik szombaton és ünnepnap, illetve szombaton és vasárnap, így szombati napokon ide sem jár majd személyvonat.

 

A Nagyszalonta - Pusztahollód - Vaskoh vonalpáron, illetve a Piski/Simeria - Vajdahunyadon továbbra sincs személyszállítás.

 

A Duna-Deltához vezető (804-es) Medgedia - Tulcea Oras vonalon szokásos módon nyári időszakban 3, egyébként 2 pár vonat lesz, az egyik irányban nyáron a hét adott napja alapján változó, hogy mikor lesz vonat; itt érdemes megjegyezni, hogy a menetrendet továbbra is közel átláthatatlanná teszi a rengeteg jelmagyarázatos, és a további nagy mennyiségű lábjegyzetes közlekedési korlátozás - a 800-as vonal Mangalia - Constanta szakaszán pl. egy oldalon 13 vonathoz 13 különböző lábjegyzet tartozik, itt akármennyire érdekel a vonal állomásai közötti munkamegosztás, meg sem próbálom kielemezni, hogy pl. melyik állomásra hány kereszt jut, hol lenne idő leszállni egy gyors fotózásra stb.

A menetrend olvashatóságát nagyban rontja a mezőnként különböző méretű, sűrűségű táblázat, a kisebb-nagyobb nyomtatási hibák.Hasonló okok miatt a fővonali, sűrűbb és bonyolultabb forgalmú vonalakon még nem igazán tudtam átnézni a menetrendet, de a lassú leépülést leszámítva érdemi változásokat egyelőre nem nagyon látok.

 

Bukarest elővárosában megmarad a néhány "kirohanós" vonat a 800-as vonalon, de újra lesz Bucuresti Nord - Pantelimon - Bucuresti Obor vonatpár is - itt el tudom képzelni, hogy ennek a szerelvénymozgatás az egyik célja.

Az 1000-esen maradtak az random megállási rendű, egymást össze-vissza előző, sűrűn de ütemtelenül közlekedő vonatok, pár betétjárattal, és megint nagy mennyiségű lábjegyzettel.

A 902-es vonalon még mindig nem állították helyre a Gradistea előtt leszakadt hidat, így a napi egy pár nemzetközi vonat Bulgária felé továbbra is Videlén és a 903-as vonalon át közlekedik, így a bukaresti körvasút Bucuresti Progresu állomással együtt - a szigetüzem 802-es Titan Sud - Oltenita vonalhoz kapcsolódó Bucuresti Sud állomást leszámítva - továbbra is személyforgalom nélkül maradt.

paca664 Creative Commons License 2020.12.27 -1 1 465034

Mivel náluk járatos típus, így talán igen, nekikjó vásár.

Előzmény: f_k (465015)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!