Ez így nem teljesen állja meg a helyét. A hátsó váltó az, ami legnagyobb terhelést kapja, ezt a váltót sokkal-sokkal többször használja a kerékpáros mint az elsőt. Ez indokolja azt, hogy hátra nem csak 1-2, hanem sokszor 3-4 "szinttel" is magasabb váltó kerül. Nyilván van marketingértéke is, ha ott virít egy Deore váltó a bringán, miközben minden más Acera, ezt nem lehet letagadni. A felhasználó viszont jobban jár egy vegyes felszereltségű bringával, ahol a kritikus részek magasabb kategóriájú alkatrészekből kerülnek ki, a kevésbé fontosak pedig alacsonyabból. Elméletileg nagyob szép lenne egy full Alivio-s kerékpár, de árban ugyanott lenne mint egy Deore-Acera mix, tartósságban viszont elmaradna tőle.
A váltókarok még érdekesebb kérdést jelentenek, mert a karok belső felépítése (a top modelleket leszámítva) egyforma. Az, hogy mutatóujjal kezelt kar a kormány fölé (Altus) vagy alá (Alivio) kerül, csak esztétikai és enyéni ergonomiai kérdés. De belül ugyanolyan anyagokból állak, és ugyanolyan megbízhatóan működik egy Altus kar is, mint egy Deore. Nem fog előbb széthullani, nem fog eltörni.
Amúgy tényleg, ez a "menő hátsó váltó" parasztvakítás ezer éves trükk. :)
Féknek, agyaknak jó lesz valami gagyi is, az emberek nagy része a hátsó váltóra pillant először.
Szerintem a második pillantás mostanában a fék, ott emiatt lett trendi a tárcsa (töknyolc milyen, csak csillogjon, és az sem baj, ha csipkés. :) ), meg az olajos Magura. :)
Ismert ócska trükk a bringa gyártóktól, hogy a hátsó váltó 1-2 (néha mégennél is több!) kategóriával magasabb osztályból való, mint a bringa többi felszerelése.
Az van a legjobban szem előtt: fúúúú, dejóóre háccsó váltó. Elöl meg esetleg C-050, a Shimano "Zs-kategóriája". :o)
Shimano Acera-ból van első váltó? Vettem egy használt bringát, de az első váltója Altus. A hátsó fék és a fékváltókarok Acera. Esetleg normális dolog egy "gyári" bringán hogy hátra Acera-t tesznek, előre pedig Altust? Városi bringáról van szó.
De ha 30 - 60 000 között keresel, akkor ennek nagyjából a két kulacstartóját tudnád megvenni!
Szóval ne azt kérdezd, hogy melyik a jó bringa! Hanem inkább azt: mit ajánlotok, ha 50 ezer Ft-ból akarok egy kétkerekűt amit évekig gond nélkül tudok hajtani a Tisza gátján, vagy a pesti belvárosban, és ott szeretném hagyni, lelakatolva a romkocsma előtt, stb!
Eddig egyszer nem adta meg egy rendőr nekem az elsőbbséget, ennyi az összes negatív tapasztalatom velük. Máskor meg ott is megadják, ahol nincs, szinte előre köszönnek, semmi hülyeségbe nem kötöttek bele, pedig már akkor le volt járva a mullap az autómban, amikor megvettem, a bringavilágítást csak sötétben szerelem fel, akkor sem használom a bringajárdát, ha nem gyalogosforgalom akadályoz, hanem pl. teherautó, stb., szóval nem tudsz megrémíteni. ;)
végül megúsztam a Bömös helyrehozatalát:) sőt elkészült a brinyóm,az okozó állta a cehet és azt is megtudtam,hogy miért estem oly szerencsésen: teniszből jöttem és a tenisztáska fogta fel a bicajról balra vetődéses esésem,jobbról jött az autós és az elszabaduló brinyóm nélkülem bukfencezett előre már
A behajtani tilos tabla hataja nem a kov keresztezodesig tart!!!!
Nem tudhatom hogy a kov keresztezodestol szabad-e bringazni, mert siman lehet hogy a mellekutca masik vegen van bringaval tilos tabla! Ergo nem jo gondolat hogy ha a melekutcabol jottem nem lattam a tablat, tehat beingazhatok, mert nem tudom hogy a mellekutca masik vegen van-e tabla! A lovaskocsinak ez nem gond, mert nem tolja at a szekerrel tilos tabla alatt, ergo o a kov keresztezodeshez tenyleg csak a mellekutcan at erkezhet meg, akkor meg latja az ottani tablat.
De hiába nem definiálja a KRESZ a tábla hatályát, nem lehet elvárni a következő kereszteződésnél felhajtótól, hogy olyan táblát tiszteletben tartson, amit jó eséllyel nem kellett látnia.
Egyébként előztünk a tábla előtt kb. 1 km-rel lovas kocsit a legutóbbi Érd körbe napján. Nem tudom, az hova tarthatott.
A Balatonnál vannak még olyan vicces megoldások hogy (20)-as tábla alatti kiegészítés [az utca teljes hosszában], ugyanakkor kerékpárral behajtani tilos. A KRESZ szerint pedig a sebességkorlátozó tábla hatályát nem lehet meghosszabbítani, csak rövidíteni kiegészítő táblával.
Jaja, ezaz. Es tobbek kozott ezert irtam, hogy alapveto kresz hianyosag, hogy ennek a tablanak nincs feloldo tablaja, mert a lovaskocsi nem kerulhet moge, ergo nincs szuksege feloldora. De a bringas kerulhet moge, akar kerulouton, akar kerekparuton, akar gyalog.
Sajnos a tippem viszont az, hogy nem ott lesz a gond, mivel miután hazaértem, felemelt hátsó kerékkel tekertem párat rajta, és akkor is recsegett (mondjuk halkabban). Ennek ellenére egy próbát mindenképpen megér! :)
Sebaj, a piacon is lehet "vaskos" beégéseket produkálni, főleg, ha erre rávezetik az embert mémi triviális játékkal. Párom sztorija, hogy elsős gimis korában valami ismerkedős vetélkedős feladatsor része volt, hogy a lányoknak be kellett szerezni a létező legnagyobb uborkát. Nem kicsit örültek a piacon a zöldségesek, amikor a két üde 14 éves leányka méricskélte az árut, hogy ez nem elég hosszú, az meg nem elég vastag. Persze rá is játszottak a dologra, ahogy kell. :)
Majd kiguglizom, mi annak a fémszerszámnak a pontos neve, és legközelebb azon nevezem majd :-)
De hát ott volt a sztori elején, hogy a _piac_ helyett mentem a _szervizbe_, ebből rögtön kiderülhetne, hogy a fakanalat jobban ismerem, mint a mindenféle imbuszizéket ;-) (mondjuk sajnos azt sem...)
Ma méltatlankodásra késztettem egy szegény kerékpárost, akinek autóval nem adtam elsőbbséget a zebrán, ahol egyébként semmi keresnivalója se volt (járdáról járdára vezet). Csúnyán nézett, de nem bántam.
Igen, én sem tervezek rövid távokat, éppen ezért bosszantó ez a nyekergés... Azért különösen furcsa, mert tényleg rendbe lett téve, és ennek ellenére maradt a zaj.
A kattogásnak, recsegésnek, nyekergésnek igen nagy irodalma van itt, a fórumon. Szerintem a lényeg: nem lehet biztosat tudni (így neten keresztül) a zaj forrásáról. Bármi lehet.
Egyébként meg: 5 km-nél rövidebb "táv" már nem is létezik. Az már inkább csak "köz", vagy "ugr" (lásd még: közelség, ugrás, bolhaugrás:-))
A szituáció a következő: a biciklim kb. 5 km megtétele után elkezd középtájról "nyekeregni", viszont nem csak akkor, ha hajtom, hanem egyébként is... Eléggé idegesítő a dolog... Rövidebb távon meg sem szólal. Hozzá kell tennem, hogy ma hoztam haza a szervízből, teljesen zsírba lett téve, ki lettek cserélve a csapágyak, első/hátsó agy szintén... Nem tudok rájönni mi baja lehetett/van még mindig, és vajon ezt a szervíz miért nem orvosolta?
A lámerságomra tökéletesen jellemző lett a vége: szombaton a piac helyett lerongyoltam a szervizbe, ahol a fiú egy harminc centis szerszámmal töredékmásodperc alatt leszedte. Most vagy a nagyobb erőkar miatt, vagy amiatt ment könnyen, mert már a sok ráfújt izé megoldotta ott a szoros kötést, ez már nem derül ki soha. Ha lett volna annyi eszem, hogy reggel még egyszer megpróbálom otthon, akkor talán megspórolok egy utat, de én most vagy soha alapon inkább eltekertem a szervizbe.
Vettem gyorsan még nála ezerötért igengagyi műanyagpedált (az aránylag jó műanyagpedált "ez a szar már úgysem kell" felkiáltással nemrég elajándékoztam), mert a fémpedáltól féltem a tornacipőmet, és ezt is feltette gyorsan. Így jártam.
Én útvonaltervezéshez szoktam használni, aztán már a saját belátásomon múlik, hogy tényleg a javasolt alsóbbrendű utcákat választom, vagy pedig kimegyek a nagyobb forgalmú (de egyenesebb) utakra.
nekem ugy tunik a tetenyi utrol erdre ez szerint lehet bringazni, a hetvegen meg tilto tablat lattam. de nem vagyok benne biztos hogy jol tajekozodom a terkepen.
Viszont ma megnéztem már azt a 10-es táblát és az a meglátásom, hogy eleve tárgytalan, ugyanis (északról) a kerékpárúttól balra van, tehát csak azokra vonatkozik, akik - amúgy szabálytalanul - a gyalogosok között mennek. Tartsák be ők.
A mérőszalag nem kötelező tartozéka az autónak, de attól még érvényes a szabály, hogy zebra előtt 5 méterrel tilos parkolni, járdára feláálláskor pedig legalább 1.5 méter helyet kell hagyni a faltól, stb. Szóval ez a vonal biztos hogy nem jó, nem lehet arra hivatkozni, hogy nem kötelező a kerékpárra a seb. mérő, ezért nem tudja a kerékpáros a sebességét (és esetleg hajt túl gyorsan).
6-os főút tiltott szakaszok miatt szívás (még Bonyhádig csak-csak el lehet vergődni a párhuzamos "régi" 6-os nyomvonalán, de Bonyhád-Szekszárd között jópár helyen nincs alternatíva, csak "kerékpározni tilos" tábla. Ugyanez érvényes a paksi szakaszra is.
Ebből nagyon forgalmas a Pécs-Mohács szakasz, és a Bátaszék-Baja szakasz, függően attól, milyen napon/napszakban mész.
Az 51-es út helyett felfelé használhatod Bajától északra az aszfaltozott Duna-gátat, az M9 hídig biztosan jó a minősége, attól északra még tart egy darabig (valami zarándokút is ott vezet, a hídnál éppen nemrég csodálkoztam rá a táblákra) de hogy annak pontosan hol van vége, azt nem tudom.
SRAM S7 hátsóagy váltómechanizmusa megbetegedett. A rajzon piros körben látható, a nyomócsapot és csövet fixáló közbetét orra letört, ahogy a fényképeken látható, így nem igazán fixál. Hol a búbánatban lehet beszerezni? (Elvileg a három alkatrész együtt, csomagban forgalmazódik a gyártó által, de hol?)
Szerintem meg nem, épp azért, amit írtam. Illetve lehet vitatkozni, csak nincs igazad.
Ha az autóval gyorsabban mész a megengedettnél, de az órád nem pontosan mutatja a sebességedet és te azt hiszed, szabályosan közlekedsz, a rendőr ugyanúgy megbüntethet, mintha tisztában lennél a szabálysértéssel.
A kerékpárnál tekintheted úgy is, hogy nagyobb a szabadságod, mint az autónál, hiszen rád bízzák, hogy hogyan tartod be a szabályt, nem kell műszaki vizsgára hordanod a gépet, stb.
Az autókon kötelező felszerelés a km-óra (és úgy tudom, hitelesített mérőeszköznek is tekintik), ezért elvileg mindenkinek tudnia kell, mennyivel ment, illetve az autó használata előtt meg kell győzödni a berendezések (index, kormány, fék, stb.) szabályszerű működéséről. Mivel a bringán a sebesség mérését szolgáló eszköz nem előírás, így ezen az alapon szerintem meg lehet kezdeni a vitát a rendőrrel, ha ilyenért megállít.
A második kérdésed nem áll meg védekezésként. Senkit nem érdekel, hogy hogyan tartod be a szabályt. Autós gyorshajtásért sem védekezhetsz azzal, hogy rosszul mért az órád (és erről te nem is tudtál, mert nem vetted észre, hogy meghibásodott).
Teljesen igazad van a KRESZ normális kidolgozásán, és az ésszerű jelzések használatán. Nekünk is van, amikor sűrűn anyázok az idétlen megoldások miatt, vagy tanácstalanul állok, hogy most akkor mi van, merre menjek...
Vidéken én sokkal inkább lehet tapasztalni a KRESZ minimális ismeretének a hiányát. Főleg az idősebb korosztályban. Itt biztos felháborodást okozna egy jogosítvány, vagy legalább valami ellenőrzés bevezetése. Viszont (főleg autóval) talán kicsit nyugodtabban lehetne menni, nem kell azon aggódni, hogy mikor fog egy bizonytalanul tekerő, dőlöngélő egyén szürkületben mindenféle szétnézés és kivilágítás nélkül kikanyarodni elém. Itt kiemelném az elektromos robogókat is.
Nem sok. Az iskolások részére kerékpáros KRESZ-oktatásnak, akár vizsgával együtt - ez esetben nem papír, csak a megszerzett tudás ellenőrzése lenne a célja - igen. Azonban a 18 év feletti korosztály meglehetősen nagy hányadának van (valamilyen) jogosítványa, ezzel pedig mindenképpen együtt jár egy KRESZ-vizsga letétele. Vagyis a 'kerékpárosok nem ismerik a KRESZ-t' szöveg csak egy ócska sztereotípia, minimális valóságalappal.
Egy nem reprezentatív felmérés során a kerékpáros válaszadók 81 százaléka válaszolta, hogy van jogosítványa (http://www.minimalmass.hu/jogositvany-birtokaban-kerekparozol). Nyilván egy ilyen felmérés statisztikai szempontból egyáltalán nem jó, de mégis egyfajta irányadónak jó.
Szerintem annak lenne ertelme, ha a kreszt magat atneznek rendesen, hogy kerekparos szempontbol konzisztensse tegyek. Tovabba a kozutkezelonel tartananak minden donteshozonak kresztanfolyamot.
A kerekparosok tobbek kozott azert tesznek a kreszre egy csomo szituacioban, mert ertelmezhetetlen, ertelmetlen helyzetek ele kerulnek.
- kerekparut vege tabla, es onnantol egy leaszfaltozott csik vezet tovabb. Akkor az most jarda, es ott tilos bringazni, vagy parkolo/kocsibejaro/szervizut, ahol lehet, es 20 meter mulva folytatodik a kerekparut? aki eloszor van ott, az gyakran keptelen eldonteni. Pl szamos ilyen hely van a tetenyi uton.
- kerekparral behajtani tabla. ez kedvencem. ahova autova tilos bemenni, azt ki kell kerulnie az autosnak, ezert nincs a kreszben feloldo tablaja, nem kell feloldani, mert az elzart teruleten nincs autos defincio szerint. viszont egy jopar helyen a dolgot ugy ertik, hogy kerekparral behajtani tilos, toljad szepen a bringat. igenam, de mivel nincs feloldo tabla, fogalmad sincs hol ulhetnel vissza ujra
- forgalom elol elzart terulet tabla kivetel jelzo kiegeszito tabla nelkul, ugyanazon az oszlopon javasolt kerekparutvonal tabla, netan eurovelo utvonal tabla. aki ezt kitette az mit gondolt? hogy a kerekparra nem vonatkozik a pirosszelu feher kor? akkor most kinek a kresztudasaval is van problema?
Ha a dologban lenne rendszer es ertelem, a bringasnak is konnyebb lenne ravennie magat hogy betartsa. Ha azt latja hogy akik csinaljak azok sem ertik es tartjak be, akkor neki miert kellene?
Oda ahova meg kéne figyelmeztető jelleggel, oda nem tesznek táblát. Már várom a kint felejtett 10-es táblákat. Sőt 5-ös táblákat.
Inkább azzal foglalkoznának, hogy ismerik-e a biciklisek az alapvető KRESZ szabályokat. Rajtam múlna, bevezetném a jogsit, és valami alkalmassági feltétel is lenne. Mennyi idiótával találkozom biciklivel is és autóval is.
Normafánál? Sosem vettem észre... És elém áll, ha látja, hogy gyors? Bátor ember.
Én szerintem, aki ezt a 10 km/h-t kitalálta, az még nem próbált ennyivel biciklizni. Ez ugyanis már azért balesetveszélyes, mert imbolyog a bringa. A másik, hogy honnan tudjam én, mennyivel megyek?
Street View-n is látszik: a fasorról a Káplárba jövő autósokat el kellene engedni, ott van macisajt a biciklijárdán, a Retekből kijövő autósoknak viszont még kiegészítő tábla is mutatja, hogy a biciklisek számára is elsőbbséget kell adniuk. És pont fordítva csinálja a legtöbb.
A baj ott kezdődik, hogy a kerékpárosok nem nézik a kerékpárúton a táblákat. A Döbrentei utcánál pedig kanyarodik a főútvonal, amit a kerékpárút keresztez, így ott teljesen normálisan van egy macisajt, amit szeretünk nem észrevenni.
Az egyszerű autós pedig azért áll meg mert ő sem tudja, hogy mi a szitu, hiszen a nagyobb részük indexel azon a sarkon.
Olyan nincs, hogy valakinek lenne elsőbbsége, de a józan ész alapján még sincs. Az más kérdés, hogy meri-e kihasználni.
Egyébként meg, ha életét féltve mindenki mindig lemond a jogairól, akkor az autósok elkurvulnak és tök természetes lesz nekik, hogy nem is kell megadni azt az elsőbbséget. Pár éve még gyalogosként a zebrán senki nem mert elindulni, aztán elkezdett terjedni, hogy az autósnak illene megállni, mára egész elfogadottá vált, amiben valószínűleg nagy szerepe lehetett a testi épségüket kevésbé féltő, agresszív gyalogosok nevelő szándékú belépőinek. (Meg, hogy kinyílt a világ és külföldön sokan látták, hogy kéne ennek működni.)
De nehogy ebből azt vond le, hogy mindenkit kamikáze akciókra buzdítok, ettől még ne ugorjon senki fejetlenül az autók alá, de odafigyelve igenis lehet és kell élni a jogainkkal.
Egyébként fura: amióta ott a macisajt, azóta több autós engedi el a bicikliseket, mint előtte, amikor kötelességük lett volna...
Ugyanennek másik kiváló példája a Retek utca - Káplár utca - Szilágyi E. fasor kereszteződés. Ott a "bicikliút" 2 úttestet keresztez, az egyiknél elsőbbsége van a biciklisnek, ott általában bejönnek az autósok lazán, a másiknál nincs, ott viszont elég gyakran megállnak.
Kresz alapján most meg nem mondom, de JÓZAN ÉSZ alapján azért, mert a kerékpáros egyszerűen NEM LÁTSZIK! Ha valaki a saját életét kevésbé félti, minthogy vélt igazát védje, az Darwin-díjas eset (sajnos túl sok van ilyen).
Egyébként az ilyen helyzetek csak a gyalogkerékpárutak erőltetésével jöttek elő, teljesen idegen a kizálólag autózók számára. Ahhoz bringázni is kell, hogy valaki figyeljen erre.
A kerékpárút létének egyik legnagyobb bűne, hogy a használóinak hamis biztonságérzetet ad. Sokan úgy érzik, hogy az egy védett útvonal, amin nekik mindenkivel szemben elsőbbségük van. Pedig egyáltalán nem védett és legkevésbé sem szabad annak tekinteni. Az egyik kedvenc sarkom a Döbrentei tér - Döbrentei utca, ahol a kerékpárosok nagy része nem veszi észre, hogy rohadtul nincs elsőbbsége. Agyatlanul mennek a kanyarodó autók elé és még néha pofáznak is, ha azok megijesztik őket.
Annyira elképzelhetetlen, hogy egy kerékpárúton közlekedőnek csak úgy simán elsőbbséget kelljen adnia valamiért a keresztező forgalomnak? Amúgy nekem is az :o), de ettől még létezik. Itt a nagy faluban nem is olyan ritka. Igaz, a kereszeződés túloldalán folytatódó kerékpárútnak újra kirakják általában a kerékprút táblát, de a macisajt mellett/alatt nem feltétlenül rakják ki a bringaút vége táblát.
Azért kérdeztük többen is hogy milyen volt a helyszín, mert:
1. nem írtál az első hozzászólásban semmit, ami utalt volna az elsőbbségi viszonyokra
2. hozzá vagyunk szokva, hogy kerékpáros társaink khm... finoman szólva is hiányos vagy téves kresz ismeretekkel rendelkeznek
3. a 2.-ből következően elég sok figura volt már itt, aki habzó szájjal szidta az autós, aztán mikor elmesélte a részleteket, felvilágosítottuk, hogy bizony nem az autós, hanem ő hibázott. Volt olyan, aki megértette, de volt akit még a kresz-idézet sem zavar meg abban, hogy ragaszkodjon a hülyeségéhez.
szerintem meg az már nem kerékpárút amit Te írtál:" a bringásnak van macisajt és sokszor elnézik ám" mert akkor abban a kereszteződésben van egy kerékpárút vége tábla is
senki sem csesztet :) , egyszerűen csak leírtuk, hogy a kerékpárút nem egyenlő az elsőbbséggel. sőt, a biztonsággal főleg nem. sokan elfelejtik/nem hiszik el, ezért nem árt ismételni.
ha ott volt macisajt az autósnak, akkor nincs további kérdés, ő volt szabálytalan.
na akkor leírom 3x is,hogy elsőbbségadás kötelező táblája volt az autósnak,de ha még csesztettek,akkor felhívom,hogy fizetem a lökhárítóját és félhulla brinyómat is
az hogy kerékpárút még nem okvetlen jelenti azt, hogy ott a bringásnak van elsőbbsége. több olyan kerékpárutas kereszteződés van, ahol nem az autósnak, hanem a bringásnak van macisajt és sokszor elnézik ám.
ezért írták a többiek, hogy nem mindegy a helyszín.
ettől durvább veszélyforrást hoztak össze az okosok a helyi temető hátsó bejáratánál, ahol csináltak egy párszáz méteres kerékpárútat,melyet úgy kötöttek össze a meglévő végével,- ami eddig kb. 10 méterre volt a temető téglakerítésétől,- hogy odahúzták a kerítés falához,így az alapvetően idősek illetve zaklatott állapotban lévő autóvezetők tuti,hogy nem mindig fognak arra a sárga jelzésre figyelni
Nekem ez a tipikus hülye forgalomszervezés/túlzott autókban bízás esetének tűnik. Ilyen helyeken, hiába lenne elsőbbségem, TILOS! nagy önbizalommal áthajtani bringával. Mindig az autós szemével kell látni. Bár a legjobb hagyni a p*ba a kerékpárutat, és haladni a sokkal biztonságosabb közúton. Látszik, hogy az autósnak nem sok esélye van látni, ha a bringás 20 km/h felett érkezik. Kb. 5 méter mindkét irányban? Lesz ott még sok baleset.
amúgy ha a Vietórisz 2-4 számot ütöd be,- egy templomnak/kápolnának kell lennie jobbról ami egy idősek otthonához tartozik,- akkor az autós szemszögéből lehet a maps-ban megnézni a kereszteződést és annyit változott,hogy az akkor még járda után lévő elsőbbségadás kötelező tábla a kerékpárúttá avanzsáláskor a régi járda=kerékpárút innenső oldalára került és felfestették a sárga szaggatott vonalat a kerékpárút szélességében a Vietórisz útra
kerékpárút előtt az autósnak szoktak elsőbbségadás kötelezőt kirakni,természetesen itt is kint van,a csaj elnézte,mert éveken keresztül 5-6 méterrel beljebb kellett sasolnia a forgalmat,mondta is,hogy beszélték a szomszédokkal,na vajon ki fogja először elnézni egy kerékpárost,nos Ő volt a káromra:(
kerékpárúton közlekedve lehet kérdés,hogy ki volt a felelős? persze,hogy vállalta, ezért nem is hívtam yardot,- meg hát két karcoláson kívűl bajom nem lett,- elvittük a helyben elég közismert,jónevű üzletük mellett lévő kerékpárboltba a cangámat,ahol helyrehozzák a kárt
poén,hogy harminc éve tekerek elég rendszeresen és rihtig,hogy a 3hónapos bicajommal ért ilyen baj,már csak azon agyalok,hogy ha a két váltó/fékkar leért előre bukva,akkor hogy a p.ba úsztam meg könyök,váll,fej karcolás nélkül,a ruhám se szakadt el,a szemüveg se tört el,a hátamon lévő tenisztáskán sincs nyoma az esésnek,talányos
megnézheted maps-on a helyszínt,- Nyíregyháza,Korányi-Vietórisz utca kereszteződése,- de felesleges mert a gugli évekkel ezelőtt végezte a rögzítést,itt meg két hónapja adták át a kerékpárútat a Nyíregyháza,Korányi út nyugati oldalán Sóstóig, addig évekig a keleti oldalon volt a városhatárig kerékpárút
Pont ezért kérdezek ennyit, mert még mindig nem derült ki nekem semmi konkrétum, és talán a direkt kérdésekkel közelebb jutunk a helyzet rekonstruálásához. :)
Egyelőre még nem tudjuk, hogy az autós volt-e a felelős. Táblákat nem említ a kolléga, és ha ő az autósnak balról jött, akkor az autós meg neki jobbról, akkor bizony a jobbkezet meg kellett volna adni. De majd kiderül.
De tényleg, a részletes beszámoló tanulságos lehet.
Bukó témában: anno 10éve volt egy noname gagyim, utáltam, ennek megfelelően nem is hordtam.
Most vettem egy Rudy-t, beállítottam alaposan, és azóta 100m-re is felveszem. Olyan alap lett, mint a kesztyű. Lehet csak idősebb és parásabb lettem, de az is lehet, hogy ez kényelmes. :) Nopláne felfogja a homlokról lefolyó izzadtságot, és a sok lyuknak köszönhetően jobban hűti a fejet. :) Jah, és elfér benne a göndör összefogott haj. :D
frissen készült kerékpárúton kb 20-al jöttem az autósnak balról,Ő megszokásból vezetve a kerékpárosra nem számított és az első lökhárítójával koccolt illetve a rendszámtáblába beleakadt a jobb pedálom és átfordulva zakóztam
bukó nem volt,eddig nem tudtam magam rávenni:) lehet változik
a bicajt elvittük az üzletük mellett lévő kerékpáros kereskedés+műhelybe, elvileg pár nap múlva tekerhetem
látszólag szerencsétlen ez a péntek 13,mert elcsapott egy BMW-s és fejre álltam a kerékpárúton,de ahhoz képest,hogy kiflibe fordult az első kerék+ a két váltókar ház összekarcolódott és talán a hátsó váltónak is annyi,ahhoz képest 2-3 karcolással megúsztam,a fémpedál belemart a jobb sípcsontom mellé,meg a bal kisujjamról lejött a bőr,de teljes átforduláshoz képest se a fejem,se a vállam,még a ruhám se szakadt el, a szemüveg is egyben van,szóval nem tartom magam szerencsétlennek
Megvoltunk, öten, bár én a többieket már csak a tetőn értem utol. A beígért hidegfront inkább csak kellemes enyhülés volt. Kicsit nosztalgiáztunk a régi, szép időkön, megpedzettük, hogy egy újabb tv-riport kedvéért talán még húszan is is összejönnénk. :-) Az autósok-motorosok továbbra is szeretik a sötét, kanyargós utat a Fenyőgyöngye fölött, bár most még rendőri igazoltatást is láttam a szintút előtt nem sokkal. Lefelé a többség (hárman...) betértek még egy kávéra a Pálvölgyi-barlangnál lévő büfébe, hogy azért a hagyományok se csorbuljanak.
Folytatás egy hónap múlva, akkor is este 9-kor, de legalább szombaton, talán az többeknek lesz jó!
Igen, elnéztem. nem kell pártoló tagnak lenni a regisztrációhoz. Regisztrálás után a Google Mapson bejelöltem a kutakat, a koordinátákat bemásoltam az adatlapra, és sikerült feltöltenem őket.
Megnéztem rajta a környékünket, jónéhány kút hiányzik. Néztem, hogy tudnám rátenni, de úgy látom csak az évi 300-et befizetők tudnak kutakat regisztrálni.
("lakattal is lezártam a bringát" : azért megjegyezném, a kép alapján ez csak szóalakilag igaz, a gyakorlatban az ami ott van nem lakat. Nem arra gondolok, hogy nem olyan alakú, mint a TUTO, hanem hogy a sodronyzárat egy jobb fogazatú tolvaj leharapja... persze, ha a bringa mellett ülsz, még csak-csak van valami értelme. Azért én elviszem a karvastagságú kryptonte-ot.)
Köszönöm mindenkinek. Ez a közkutak megvolt már egyszer szerintem, nem tudom, hogy vesztettem el. A temetőkkel nincs bajom, csak egyik kedvenc vízvételi helyemet megszüntették. A vasúti lehetőségek annyira nem vonzanak, inkább a kékségeknél szeretek pancsolni.
Időről időre jön egy lehetőség, ahol Ferkóval el tudunk indulni, így szépen megkérlek titeket, ha fenn vagytok arckönyvön és nem okoz fennforgást, nyomjatok egy Tetsziket a képemre :)
És most jut eszembe: Lengyelországban is kulcsfontosságúak a temetők, bár valamivel több nyomóskút áll az utcákon, mint Szlovákiában. Itt a legények felsültek a cintorínnal, senki sem értette. Aztán odafülelve megtudtam, mivel próbálkoznak, és a kulcsszót sürgősen kicseréltük cmentarzs-ra. Magyar embernek ezt éppen elég gyötrelmes kimondani...
Egy 2009-es túrán emlékezetes esetünk volt a temetővel:
"Kezdett sötétedni, mikor a falucska kihalt utcáin a szállás felé tévelyegve Szilárdnak az a nagyszerű ötlete támadt, hogy megkérdezze (angolul), merre van itt a temető. A választ megkapta, de nem volt szerencsés a helyzet, mert így az egész falu megtudta, hogy hol keressenek reggel a vadőrök."
Szlovákul a temető "cintorín," és a kérdés valahogy így hangzott: "Good evening, Sir. Can you tell me please, where is the cintorín?" A kulcsszót szerencsére értették, és jó irányba is mutattak. De a temető meglett volna kérdés nélkül is...
Múlt héten mentem életemben először vonattal meg a bringával a Velencei-tóra, oda felé olyan vagon volt, aminek a fele normál ülőhelyes volt a másik fele meg a kerékpártartós, de ott is volt néhány lehajtható szék. Vissza felé az újabb, piros vonat volt, ott kb 6-8 bringa fér el az erre kialakított részben, és nincs szeparálva.
És mindkét helyen lakattal is lezártam a bringát, mint a képen is látszik...:)
Nekem is itt ajánlották, pedig elég kézenfekvő: a Balaton körül a vasútállomásokon könnyű ivóvizet találni. Kivéve októbertől áprilisig, amikor víztelenítik a csapokat.
Így van. Van ahol egy-két lehajtható ülés van. Van, hogy a kocsi egyik felében bringák, másik felében néhány ülés, és ajtó választja el. De ha visz valaki tábori széket, és a bringa mellett ül, azzal sem törődnek.
Más. Ha már a balatoni ivólehetőségeket említettétek, van ilyen POI-adatbázis? Már a legtöbbről emlékezetből tudom, hogy működik-e, de valószínűleg nem eleget ismerek ilyen tikkasztó időjáráshoz, vagy túl kevés kulacsot viszek.
Sokszor utaztam már a bringaszállító kocsiban, nem volt hely máshol, vagy nem akartam otthagyni a bringát, változó. De sose akart a kalauz elküldeni. De ahány bringaszálltó kocsi, annyiféle megoldás van.
Nem elvakult fröcsögő, de sok mindenben nincs igaza. Leírt két jelenséget, amely valóban felelőtlen viselkedést mutat, majd ebből - és saját képzettársításaiból - levont sok hibás következtetést.
Eléggé súlyos eset a cikkíró. Reggeli közben olvastam, befelé végig azon agyaltam, hogy miért publikálhat minden elfogult idióta. Nyilván havi szinten kell produkálnia megfelelő számú cikket vagy karaktert. Az a szomorú, hogy van befogadó közeg az ilyen irományokra.
Biztosat csak a MÁV tud mondani, hogy tényleg az lesz-e, nem mi. Szerintem mindegy, hogy reggeli vagy déli, mert ahogy írod, meló után megy a tömeg. Ez biztos. Kerékpáros jegy fix árú szezonban 450 forint tán a Balatonra :)
Meg kéne neki mutatni néhány 'biztonságos bringautas' megoldást. Kiállítani pár órára a kőbányai út-Könyves Kálmán (vagy Horog) utca sarkára, vagy a Thököly-Stefánia sarokra, hadd nézze, hogy milyen biztonságban is vannak a 'kerékpárúton' (értsd. bringagyalogon) közlekedők. És ha ezek után az lesz a reakciója, hogy Budapesten nem szabad kerékpározni, mert veszélyes, akkor vegyék el a jogosítványát.
Ha egy autós nem ismeri fel, hogy a bringázás veszélyességét ő maga okozza az autójával, az ne vezessen.
Most már akár másik irányba is kipróbálnám, mert nincs kedvem szombaton letekerni a szervizbe, köszi. (Sajna más napokon nem érem ott őket nyitva tartási időben.)
Pénteken elképzelhető, hogy vonatoznék Balatonfüredre a kerékpárommal. Gyerekkoromban csináltam ilyet utoljára, akkor még nem voltak nagyon kerékpárszállító vagonok (de a kontinensek már nem értek össze).
Ahova az van írva, hogy 16 kerékpár szállítható (és tételezzük fel, hogy valóban ráakasztjáka szerelvényre), az olyan vagon, ahol együtt lehetek a biciklimmel, vagy ott nem utazhatok?
Az itt ajánlott járatokon elvileg ilyen van, a menetrend szerint nem csak a hétvégin, hanem a péntekin is.
Pénteken vajon hol lesz bizotsabban hely, a reggelin, vagy inkább a délin? Péntken remélem lemegy reggel aki akar, aki meg nem tud, az csak meló után, talán napközben nagyobb esélyem van felférni. Érdemes bemenni a Déli pu-ra, vagy lesz vajon helyem Kelenföldön is?
Teljesen rágyógyult a patentpedálom a hajtókarra. Erőből nem ment a leszedése (ki akarom cserélni rendes taposóra), utána csavarlazítóval próbálkoztunk, de így is rajta maradt. Tudtok esetleg még valami házi praktikát, vagy cammogjak el a szervizbe vele, ahol valami nagyobb erőkarral rendelkező szerszámmal lehegesztik?
"Az egyik ugye, hogy nem tudunk elég gyorsan menni, mert 40-nél már tekerünk, mint egy félőrült"
Ha jól számolok, 42x11-nél két méter kerületű kerékkel (aminél gondolom nagyobb van) 90-es lábfordulatszámmal (ami bőven kényelmes) 41 km/h fölötti tempó jön ki...
Keresgélésem során rájöttem, hogy az országútira való hajtások nem jók, mert tandem, és ott a tengely és a bal oldal adott. A nagy tányér cseréje nem játszik, amennyiben igaz, hogy a váltó miatt max 22 fok eltérés lehet.
Így viszont könnyen lehet, hogy a hátsó sort is cserélni kell. Ha cserélem, akkor már 9-esre cserélném. 7-est és 9-est használok egyébként, ez a 8 nagyon nem jött be. Lehet, hogy az én hülyeségem, vagy az arányok rosszak hátul, de nem tudok normálisan váltani.
Ha cserélem a hátsó részt is, akkor ahogy nézem az ebike alapján,
- Lánc 5000.-
- Lánctányér 7000.-
- új vagy használt váltó 10000.-
- fékváltókar 3000.-
- első hajtás 7000.-
Ha nem cserélem, akkor
- első hajtás 7000.-
- lánc 5000.-
- lánctányér 3000.-
Hát jó meg kell gondolni. Ha úgy is cserélném, a váltót, akkor lehet, hogy érdemes lenne már mindent.
Milyen hátsó váltót javasoltok, ami bírja a terhelés alatti váltást, jobban, mint az Altus? Az a minimum kell, ami már elviseli a párom terhelését, én tudom mikor váltok, addig nem nyomom neki annyira.
Ha jól gondolom, akkor ez egy monti hajtómű. Tudomásom szerint trekkingeknek nagyobb a nagytányérja (talán 48-as), de az országúti tripla hajtóművek még nagyobbak (52-39-30). Azt azonban vedd számításba, hogy valószínűleg láncot, és talán hátsó váltót is kell cserélni majd.
Régebben kérdeztem a lánctányérokról. 42 a legnagyobb elöl. A többit nem tudom pontosan, kivi szerint 42-32-24 (majd megszámolom). Az egyik ugye, hogy nem tudunk elég gyorsan menni, mert 40-nél már tekerünk, mint egy félőrült. A teljes sor csere azért nem lenne jó, mert akkor a kicsi is nagyobb lenne, meredek helyekre pedig most pont kényelmes.
A közepes és a nagy között érzésre bazi nagy a különbség, nagyobb, mint a kicsi és a közepes között. Szóval a közepeset sem ártana cserélni. Ha viszont cserélem az összeset, akkor a hátsót is kellene, mert akkor a nagynak még nagyobbnak kellene lennie, hogy tudjunk mászni.
Egyenes úton hátszél nélkül tudunk 40-42-vel menni, de az már durva tempó a lábnak. Ettől tudnánk gyorsabban is menni, nem beszélve ha van hátszél, esetleg enyhe leejtő. Ilyen helyeken jó lenne rásegíteni.
Nem szoktam sokat menni Pesten biciklivel, de szerintem itt szarják le őket a legjobban. Persze van sok agresszívebb biciklis is, én is utálom mind kocsival, mind tandemmel ha nem képesek kulturáltan közlekedni. Pesten egyszerűen nem számít sok embernek járműnek a bicikli.
Vidéken szerencsére járműnek számít. (Persze van, amikor hirtelen kihajtanak elém féktávon belül az autósok, biciklisek, de azért ez nem jellemző).
Komoly veszélyben vannak azok, akik nem tudnak elég tempósan haladni a Luppa-szigettel szemközti kerékpárúton. Lerághatják őket a bicikliről a szúnyogok.:)
Tegnap az árnyékos résztől bő 5 m-re álltam, mégis tucatnyi támadást kaptam 11 órakor.
Te egy másik kútról írsz, mint amit bátyó meg én említettünk:
- Amiről én írtam, az ott van a lejtő aljával szemben, annak GPS koordinátái: 46.9618N 18.552E - Amire Te gondolsz, az a domb tetjén van, Siófok felől érkezve a kilátó után kb 150 méterrel, GPS koordinátái: 46.9730N 18.1638E
Siófok felől érkezve a BAL oldalon találod , pont egy vonalban az "otromba" kezdetével. Most éppen élénk fűzöld színűre van festve. Valószínűleg a hotel előtt parkoló autók takarták ki, melyek az úttestre merőlegesen szoktak itt parkolni, emiatt nehéz észrevenni, ha Siófok felől jössz. Itt egy kép róla a Google Streetview-ból:
Igen, saját erőből mentem, jöttem. Immár ötödik éve, hogy így teszek. Szerintem Molnár Tamás is ezt az utazási módot választotta, csak gyorsabb kivitelben. Hozzám képest kb. kétszeres sebességgel húzott el a baracskai falnál (visszafelé az mindig fallá válik:-)). Épp', hogy hallottam, amint köszön és máris a domb tetején volt.
Akkorra elég kellemetlenül éreztem már magam, mert az utolsó körben minden fordulatnál szúró fájdalmat éreztem a jobb bokám környékén. Ennek köszönhetően a hazafelé út amolyan vergődősre sikerült. (Még mostanra sem múlt el. Ma reggel az UVH-hegyre mászva erősen tiltakozott a terhelés ellen a fájós rész. Hiába, nem csak a kerékpáralkatrészek kopnak.)
Összejött a 400 km, de 10 kör esetén mindig be kell iktatnom egy kis kitérőt hazafelé, hogy meglegyen.
A Szántód - Földvár közti pihenőt megnéztem. Működik, a rózsák is szépek. Viszont ma jártam a világosi otromba fele, néztem is ahogy csak tudtam, de mindössze egy telefonfülke tűnt fel (nagyjából a lejtő aljával szemben), nyomós kutat én nem láttam. Persze vaksi vagyok, ha nincs ott egy nagy piros nyíl, hogy "itt a kút te mamlasz" akkor simán elmegyek mellette.
Annyit áruljatok még el segítségül, hogy ha siófok felől megyek akkor a jobb vagy a bal oldalon keressem, és hogy a lejtő előtt vagy után?
és most jönnének a szövegek, hogy pedig látnod kellett volna, meg miért előzöl, ha nem látsz előre 40km-ert, stb...
egyébként jó hogy volt ez az ünnepi mindenkit ellenőrzős kampány a rendőrségnél (tényleg mindenütt állítottak meg autósokat), de ezt inkább este kellett volna csinálni. a félszemű autókat ma már nem is számoltam, de ezen kívül volt 2 teljesen lámpa nélküli, volt egy akinek csak elöl égett, volt nappali menetfénnyel (kiégett a szemem) + tompítottal közlekedő taxis, illetve csak első nappali menetfényes zsírúj audi.
az utcai világítás mentes helyen lámpa nélküli bringások az alap. :)
meg volt egy jóképességű, szintén lámpamentes bringás, aki úgy jött ki a macisajtos mellékutcából, hogy felém sem nézett (fékúton belül).
Tegnap már sötében jöttünk haza a 7-esen Agárdról. Martonvásár és Tárnok között utolértünk egy autót, ami kb. 80-nal ment. Ott egyenes az út, bő 1km-re ellátni, senki nem jött szemből. Kiraktam az indexet, de mielőtt még elkezdtem volna az előzést, az előttem menő megtalálta a gázpedált és gyorsan gyorsult. Így én sem kezdtem előzni, és ez volt a szerencsém, mert 1 másodperc múlva szemből elsuhant mellettünk egy országútis, abszolút nulla világítással és nulla fényvisszaverő felülettel. Ha akkor elkezdek előzni, akkor nagy valószínűséggel halálra gázolom.
A 23/622-es gumi mennyivel "rázósabb", mint a 25/622? A gyárim 25/622, és kaptam egy jó kis defektet, így cserélnem kell, mert szétszakadt. Viszont jó árban van 23/622-es Conti Race. A 25-östől azt mondják, hogy ballonosabb, és nem ráz annyira. A 23-as jobban ráz? Meg a 23-622-ből sokkal nagyobb a kínálat!
Én idén először akartam menni, aztán egyéb okok miatt nem mentem, kb. 11-re értem volna csak le. Kiderült, szerencsém volt, az elmúlt idők tekerései elvették az erőmet, 5 körnél tübbet esélyem sem lett volna teljesíteni. Pedig valamelyik évben meg lesz a 10 kör.
Gratula, szép kupa....:) Én csak 4 kört mentem végig egyedül, most indultam először itt, de eszemben sem volt az új bringaúton menni a déli parton...Igaz, az első körön, direkt nem megnyomva a pedált, csak feltérképezve az utat azért Pákozd után kicsit megkavarodtam, valamiért lementem a Szúnyog-szigetre, de aztán visszamentem az országútra és onnan már ismerős volt minden. Fél 8-kor indultam, akkor elég sokan voltak, de aztán szép lassan elfogytak az emberek, volt, hogy 3-4 km-en keresztül egy rajtszámos bringással sem találkoztam. És rajtam kívül talán ha még öt-hat nem országútival menő embert láttam. Ami még meglepett, hogy több olyan sráccal találkoztam, akik velem vagy max egy körrel előttem indultak el nagy lendülettel és a harmadik körön mindegyiket megelőztem, mert addigra kikészültek, csak vánszorogtak a több százezres országúti gépeiken, rosszul osztották be az erejüket. De volt egy triatlonos srác is, aki keményen nyomta, egy körömön kettőt vert rám...:) Eredetileg 5-6 kört terveztem, de aztán az egyre melegedő idő, meg a tudat, hogy a kis családom strandol úgy döntöttem, hogy az alaptervet teljesítve a 4-ik után befejezem. Kaptam oklevelet, kitűzőt meg matricát a 100 km feletti teljesítményhez,végül 120-at mentem. Utána jól esett a hideg sörrel ülni a vízben...:)
Nem találkoztunk, de ezen a körön ez egyáltalán nem ritka. Tudok még olyanról, aki ott volt, de színét sem láttam.
Tökéletes volt az idő. A hőmérséklet jócskán elmaradt a 2005-ös csúcstól és a szél is nagyon rendesen viselkedett. Rengeteg tekergőt vonzott a hírverés a bicikliútra, ami csak a kötelezően használandó 4 km-es részen volt problémás.
Szerencsétlen módon egybeesett a V10 az öreg motorok találkozójával. Rengetegen gyűltek össze Agárdon és versenyeztek is a körön. Sokszor nagyon büdös lett tőlük a levegő - meg lilás árnyalatú is.
A pákozdi nyalókás ember viszont csuklási rohamban szenvedhetett tegnap. Sokan szidtuk, amiért végig táblázta a hihetetlenül veszélyes pákozdi fő utat. Szerencsére rendőr nem volt, az autósok meg acsarkodás nélkül elfértek mellettünk.
Ez volt sorozatban a tizedik V10-em és már 101 kört teljesítettem. 4 - 5 - 1-es kiállásokkal, kb. a szokásos időt futottam. Sajnos a héten nem a legjobb felkészülést választottam, ezért már az oda úton fájtak a karjaim és a tenyerem - nehéz volt a támasz.
Megint lett egy szálszakadásos külsőm. A 8. körben kezdett ütni az elsőm. Gyorsan leengedtem annyi levegőt, hogy még ne üthessem fel könnyen. Ki is bírta hazáig.
Hozzátok képest némileg többet ettem:-). Bő 1 kilónyi rizsfelfújt fogyott el (úgy látszik, nem romlott meg a melegben, mert semmi bajom). Érdnél kellett letuszakolnom még egy szendvicset. Nehezen ment, pedig nagyon éhes lettem addigra.
Nagyon szép kupát kaptunk:
És itt egy V10-fűrész (J.K.F. alkalmazásával készítve):
Találkozó: Batthyány tér Duna felöli oldala, a HÉV feljáró mellett
Program (Classic): szokásos útvonalon fel a HHH-ra, majd vissza (a szokásos útvonal aszfaltot jelöl, mégpedig Batthyány tér - rakpart kerékpárút - Kolossy tér - Szépvölgyi út - Fenyőgyöngye - HHH). Alternatív útvonalak egyénileg választhatók.
Program (Extra): Visszaúton Pálvölgyi-barlangnál opcionális büfézés, üdítő, dinnyézés, miazmás.
Kötelező kiegészítők: lámpa előre, hátra!!
Ajánlott kiegészítők: bukó, pulóver, bundabugyi, stb.
Mindenkit szeretettel vár a "Rendezőség"!
Értelmi szerző: robi
Szervező: esetleges, alapjáraton dhpage
127. Sijófoki Telihold Túra
Hely: Siófok
Dátum: 2014. június 12. (csütörtök)
Időpont: 21:00
Találkozó: a Víztorony melletti parkolóban
Program (Classic): végig aszfalton kirándulás a balatonvilágosi Panoráma kilátóhoz.
Program (Special): a balatonvilágosi Panoráma kilátó megközelítése autópályán (matrica kötelező!).
Program (Extrém): Közlekedés céljára a Balaton felületének igénybe vétele(vitorlások előnyben, de a dombra cipeléshez külső segítség nem vehető igénybe).
Az első 50km-t tök jó, pontosan mérte. Kár, hogy a 4 soros kijelzőn nem lehet megválasztani, hogy mi legyen a 4 info, csak váltogatni 4 lap között a laponkénti 4 fix infoval. Illetve van olyan, hogy váltogatja automatikusan az infokat.
Sokkal többet tud, mint az előző Cateye. Eddig jó cuccnak tűnik.
Életemben először elmentem Velencei tó körzésre. Kisfiam ötlete volt. Végül 3 kört mentünk, hagyományos, kevert és vadiúj bringautas verzióban. Csak egy ostoba akart kioktatni hogy menjünk inkább a bringaúton, amúgy nyugis volt. Kisgyerekes csoportoknak tök jó. Utána még keringtünk egy kicsit hogy fiamnak meglegyen az első 100km-e. Öt órát tekertünk, ehhez képest ketten ettünk összesen 15 nápolyit meg két csokiszeletet. Jó meleg volt.
Alig 500-600 méterrel nyugatabbra egy hotel előtt (ahol egy meredek utcán fel lehet hajtani a balatonvilágosi vasútállomáshoz, követve a Balatoni Bringakörút jelzéseket) van egy nyomós kút. Az sem működött?
Érdeklődnék, hogy tudsz-e valamit a Mészöly Géza forrásról? (amit a nyári Teliholdas túrákon szoktunk visszafele meglátogatni). Ma arra jártam üres kulacsokkal, de ráfaragtam, mert nem jött belőle a víz.
A másik kérdésem, hogy a Szántódról Földvár felé haladó út mellett lévő kerékpáros pihenő működik? Oda is száraz kulacsokkal szoktam érkezni, de ezek után lehet hogy hétvégén azzal a hellyel sem fogok számolni.
Ha valaki (akár te) csatlakozni akar, kb. 3-kor indulok az aquincumi vasúti hidacskától. Kell már egy 400-as túra, ha már ez: https://www.facebook.com/fixedxhungary?ref=nf pusztán logisztikai okokból nem jöhet össze (pedig jó lett volna).
Kajakon tök jól tud mérni a GPS, mivel a vízen általában igen jó rálátása van az égboltra, így kisebb az esélye a nyomvonal cikkcakkosodás miatti "túlmérésnek".
...egy picit butaságot írtam, amikor azt állítottam, hogy a nyomvonalpontok rögzítési sűrűsége (Garmin GPS-eknél) hatással van a mért távolságra. Ez csak a rögzített nyomvonalat PC-n feldolgozva mért távolságra igaz, a Trip computer a Garmin-oknál ettől függetlenül mér, ha jól emlékszem. Tehát pl extrém ritkára (percenkénti rögzítés) állított nyomvonalpont rögzítés esetén a trip computer pontosabban számol mint ami a nyomvonal hosszából kijönne, mivel a kütyü "fejben" leköveti az útkanyarokat is és számol is velük a távolságnál, a nyomvonalba viszont csak a megadott időközönként (1 perc) kerül nyomvonalpont, így abból számolni sem lehet pontosan.
Igazából jobban hiszek a kerékpár computernek. Azon egy velencei kör szép, 27,5 km-es és ez jó is így. Csak a kajakon nem tudom mással mérni a távolságot, mert még a folyamkilométer táblák sem adnak igazi értéket.
...egyes régebbi Garmin etrex készülékeknél a Trip computer nagyon vacakra sikerült, "túl okos" próbált lenni, ezért a túrázók meglepve tapasztaltak elég durva eltéréseket a trip computer távolságadata és a nyomvonal PC-n számított hossza között, pl: Trip computer: 28km, nyomvonal: 30km. Egy későbbi készülék-szoftverfrissítésben a Garmin javította ezt a hibát, legalábbis csökkent a különbség a két érték között. Szerintem érdemes mindig megnézni a nyomvonalból számított hosszt is egy-egy túra után, nem csak a trip computer által kiírt értéket.
A GPS több okból is mutathat kisebb/nagyobb távot, mint a km óra.
Bringázásnál pl. az egyik az, hogy a műholdakat nem a felhasználó állítja be mint a kerékkerületet, ezért pontosabb tud lenni. :o) Az esetek túlnyomó többségében a kerékkerület túl optimistára lett beállítva, ezért ilyenkor a GPS rövidebb távot mutat. A másik ok, amiért a GPS rövidebb távot mutat az, ha túl ritkára van állítva a nyomvonalpontok rögzítési sűrűsége. Ezért vagy "Automatikus / legsűrűbb"-re kell állítani, vagy távolság alapúra és 3m-enkénti rögzítésre. Garmin GPS-ben ezt csak egy kis trükkel lehet beállítani, mivel metrikus távolságegységnél a legsűrűbb beállítható rögzítés 0.01km vagyis 10 méter. Ezért át kell állítani a távolságmérés mértékegységét "yard"-ra, beállítani "3.28 yard"-ot, majd visszaállítani metrikusra a mértékegységet. Ekkor látszólag ugyan "0.00km" a rögzítési gyakoriság, de valójában az 0.003km, csak nem látszik az utolsó számjegy. Így már nem lesznek annyira szögletesek a kanyarodások, pontosabb lesz a távolságmérés.
Szinte az egyetlen eset arra, amikor a GPS mutat NAGYOBB távolságot a valóságosnál, amikor nagyon lassan haladsz, vagy nagyon sűrű erdőben. Ilyenkor ugyanis a rögzített nyomvonal (különösen sűrű rögzítés esetén, pl az iménti 3m) nagyon cikkcakkos lesz egyenes vonalú haladás esetén is. Kis sebességnél ennek az az oka, hogy a pillanatnyi pozíciód meghatározásához a GPS vevő nem csak a "nyers" GPS adatokat veszi figyelembe (mivel annak több méteres szórása lehet), hanem az addig mozgásirányodat/sebességedet figyelembe véve igyekszik "finomítani" a nyers adatokat. Ha viszont túl rövidek ezek a mozgásvektorok, a pozíció ilyetén finomítása nem tud elég hatékony lenni. Sűrű erdőnél (vagy magas épületek között) pedig nyilván a GPS jelek ide-oda verődése miatt lesz pontatlan a számolt pozíció, és pontatlan a mérés. Érdekesség még, hogy ilyen esetekben a GPS vevőn megnézhető "trip computer" távolságadata és a nyomvonalat PC-n feldolgozva kapott távolság is jelentősen eltérhet, mivel a GPS vevőn futó szoftver érzékelheti a rossz vételi viszonyokat, és próbál egy kicsit lefelé csalni a távolságban (feltételezve, hogy nem ökörhugyozás-nyomvonalban haladsz), míg a rögzített nyomvonalba a valóban mért (de az előzőekben leírt módon az utolsó pár másodperc mozgásvektoraival korrigált) kerül rögzítésre.
1-1 embert korábban is láttam, mert azért tesztelők vannak. Csak ma valahogy sokan voltak. Ráadásul egy egész ami nyugdíjas turistacsoport. (mondjuk lehet, h. a bringák terhelhetőségét tesztelték :)))
Egyébként ma a belvárosban már több ember láttam bubizni. Sőt, a bazilikánál egy egész bubis turistacsoportot láttam. Akkor most titokban tényleg beindult, vagy mi van?
Kenésre az olajozandó dolgokhoz műszerolajat és Berner PTFE szervizspray-t használok. Ezeket 5-600 km-enként tisztítom és kenem.
Zsírt utoljára Du Pont Teflon - Lítiumbázisú zsírt vettem. De használtam már decathlonos teflon zsírt is, és azzal sem volt gondom.
Az országútin a láncot sosem mosom és sosem bontom. Minden használat után áttörlöm, 250-300 km-enként Valvoline White Synthetic láncspray-vel kenem. Kenés után pihentetem, majd szárazra törlöm a láncot. A nyúlást szinte minden kenéskor ellenőrzöm.
Ruhákat nagyon kímélő mosásban valami kímélő, csak folyékony cuccal mosom, centrifugázom és szárítom a címke szerint.
Ruházatnál semmi extra, megy a többi ruhával a mosásba. Láncmosáshoz Brigéciol, lánckenéshez már sok egyéni ízlés létezik, igazából a legtöbb jó, a lényeg inkább a rendszerességen van. A csapágyak átzsírozására nekem teljesen megfelelt az átlagos lítiumbázisú kenőzsír. Itt is sokkal fontosabb, hogy meglegyen, mint az, hogy mivel :)
Ez kedden a Nyugatinál konkrétan úgy nézett ki, hogy kijött egy bbk-s/bubi-s kisfurgon, kidobtak belőle egy aggregátort, és egy ötös elosztón keresztül elkezdtek életet lehelni a lecsoffadt gépekbe, hogy legalább a tesztüzemet el tudják kezdeni vhogy.
Állítólag a tesztelési metódusban is van egy nagy hiba: a kb. egy hónapja utcára dobott több száz bringát alig-alig hajtották, lemerült az akkumulátoruk, ami a beépített számítógépet táplálta (normál használat esetén az agydinamó biztosítja az akksik feltöltését), ezért is jeleznek olyan magas százalékban hibát, mint amiről a cikkekben olvasni lehet.
"A Nextbike által kínált rendszer a világ számos városában működik, ám a Budapesten megvalósított rendszer a már meglévő megoldásoknál is bonyolultabb. A rendszer egyes elemei (így a fedélzeti számítógép, az érintőképernyős terminál, a mobiltelefonos kölcsönzés, a speciális parkolási, vészleadási funkciók stb.) már több, különböző városban működnek, de az összes elemet együttesen először Budapesten rakták bele egy rendszerbe."
már csak az a kérdés, hogy a T vagy a BKK akarta, hogy benne legyen az összes funkció?
egyébként amit itt nem írtak, hogy közben bejött a hülye online pénztárgépes törvény, amit utólag kellett beleheggeszteni (tehát minden bubis kölcsönzésről megy adat egyből a nav rendszerébe).
de szerintem egy ilyen rendszernél az indulás kevésbé fontos, én továbbra is azzal nem értek egyet, hogy ennyibe kerül a használat.
Van egy szingó szelepes belső amihez nem adtak csavart ami a felnihez rögzítené a szelepet, valószínűleg ezért ha nincs felfújva a belső, elmozdul és a végén a szelep ferdén kb. 45 fokban áll, emiatt egyrészt nehéz felfújni, hosszú távon pedig gondolom a gyűrődés miatt a felni kikoptatja a belsőt és defekt lesz a vége.
Vennék rá valamelyik barkács boltban egy csavart ami rögzítené, de nem tudom pontosan mekkora a szingó szelep belső átmérője. Ha valaki tudja megírná a pontos méretet?
Nemcsak a vízbázis, hanem a déli végen lévő, fokozott természetvédelem alá eső terület miatt is necces lett volna egy lehajtó. A védett terület északi vége az 5-ös tábla (helyénél) van - bőven a Luppa fölött.
Egyébként a szigetmonostoriak nyernek a legkevesebbet egy gyalogos híddal, mert baromi messze van a falu a komptól, míg Pócsmegyer, Kisoroszi szinte lábát mossa a Dunában. A monostoriakon talán az segíthetne, ha a szentendrei oldalon létesítenének egy megbízható bringatárolót.
Tudtommal ezt elég hamar elvetették a védett vízbázis miatt. A szigetiek a Szentendre-Szigetmonostor hídért lobbiztak, ha jól emlékszem, amiatt kapott a megyeri híd csak ideiglenes használatbavételi engedélyt, mert a híd elkészültéig nem járultak hozzá a szigeten lakók.
A helyi lakosok ott egy eleg erdekes tarsasag. Egyaltalan nem biztos hogy vagynak idegenforgalomra. Nem kevesen vannak koztuk, akik pont azert koltoztek oda mert szar a kozlekedes, zsakutca vege, nincs atmeno forgalom csak nyugi.
Ezt erzem lenyeginek en is. Az autok utazosebessegehez, gyorsito-lassitokepessegez gyorsabb eljutas ha a keresztezodesek feleben megall, a masikfelen meg lassitas nelkul athalad. A bringa parametereivel viszont szinte mindenutt az adja a leggyorsabb haladast, ha a keresztezodesnel lassit, es szukseg eseten all csak meg.
Sosem törtem rajta a fejem, hogy miért mennek át a piroson. De valószínűleg azért mert semmilyen veszélyt nem találnak benne. Gyalog vagy bringával rendszeresen veszélytelennek látom a szabálytalan átkelést, mivel teljesen átlátható a teljes forgalom, magam szabályozom az azonnali megállást és elindulást és határok között a sebességet is. Autóval viszont korlátozott az érzékelés, a kerékpárhoz vagy a gyaloghoz képest töredékét hallod, látod vagy érzed a forgalomnak. Autóban sokan keresik, hogy merről jön a szirénázó egység, viszont bringával még senkit sem láttam tanácstalannak ilyen esetben, magam is azonnal tudom, hogy honnan várjam a mentőt vagy tűzoltót. A robogó kicsit jobb mint az autó, de azzal csak nagyon egyértelmű helyzetben mernék pirosozni.
Ott már eddig is volt rámpa kerekesszékek (és babakocsik) számára, a lépcső jobb szélén. Igaz, hogy az olyan meredek, a feljutáshoz szükség volt egy ép és erős ember segítségére is. (De a Tátra villamosra amúgyis.)
Azt a dolgot én is csak futtában szemléltem eddig, de így sem tetszett.
Rég volt, hogy fent kereszteztem a gyalogosok útvonalát. Ha a híd alatt kell elmennem, mindig az úttestet választom. Ha most erre az izére vezetik rá a kerékpárutat, nem tudom, mivel lesz jobb.
A villamosmegállóból a liftet nem az utcaszintre, hanem az aluljárószintre viszi a mozgáskorlátozottakat, onnan még vagy 15 lépcső az utcaszint, szóval rámpát kell építeni.
Nem csak a balesetveszély csökkentése, hanem a sebesség növelése is szerepet játszik a szabályozásban. Mennyivel tovább tartana beérni a külvárosból a belvárosba zöldhullám nélkül, minden kereszteződésnél a jobbról jövőnek elsőbbséget adva...
"Szegény révészek! Remélem, tettek félre valamennyit a pofátlanul magas kerékpár viteldíjból a szűkös időkre."
Ha valamit bringásoknak építenek abból a bringásoknak csak szívás lesz :D
Hetek óta építenek valamit az árpád híd és a fő téri buszállomás között, de mindig nagy ívben elkerültem. Tegnap már kíváncsi voltam, átmentem a híd alatt, de szerencsére fékezés nélkül át tudtam rombolni, így nem sokat láttam az egészből, de amit érzékelt az agyam az kb olyan, mint valami túlbonyolított emberfogókészülék-bicikliscsapda.
Mit építenek ott és mire jó? (azon kívűl, hogy annyira lehetetlenné tegye az átjutást, hogy inkább elkerüljem az úton?)
Az tényként kezelhető, hogy a forgalom változása tette szükségessé a közlekedés irányítását. Eleinte az autók előtt még futnia kellett egy zászlós embernek, hogy jelezze a közelgő veszedelmet... Aztán jött a forgalomirányító rendőr, majd a lámpa. De ezeket nem az autósok találták ki maguknak, hanem a mindenkori hatalom próbált így, vagy úgy gátat szabni a növekvő balesetveszélynek. De nem csak a nagyobb sebesség, hanem a megnövekedett számú közlekedő miatt is szükséges a szabályozás. És ebben a tekintetben már mindegy, hogy ki mivel vesz részt: gyalogosan vagy vonatot vezet, vagy bármit e kettő között. Azzal viszont nagyon nem értek egyet, hogy a bringás -sebességénél fogva- jobban átlátja a helyzetet és ezért nincs szüksége a lámpára. Nem csak az ő saját sebessége limitálja az észlelhető veszélyforrásokat, hanem a veszélyforrások sebessége, láthatósága is. Gondolj csak a bringás útvonalát keresztező, egyébként dugóban álló sort előző (mellett elhaladó) motorosra...
Nem szorosan tatozik ide, de kitalaltam egy elmeletet, es erdekel a velemenyetek.
Azon agyaltam, hogy a bringasok miert mennek at a piroson. Es hogy miert van ertelme van annak, hogy azt mondjuk a piros az stopptabla, a stopptabla az elsobbsegadas kotelezo.
Es arra jutottam, hogy azert, mert a kerekparosnak nincs szuksege a lampara. A lampara az autosoknak van szukseguk, a lampa az autosok miatt van ott.
Amig az uton gyalogosok meg szekerek jartak, nem az volt a fo kulonbseg hogy kisebb volt a forgalom, hanem hogy lassabb. Mire odaert a jarmu a keresztezodeshez, boven volt ideje a hajtonak attekinteni a helyzetet, es eldonten hogy haladhat vagy meg kell alljon, esetleg eleg lassitania. Az autok viszont gyorsak, nincs ideje a sofornek donteni es alkalmasan reagalni. Le kellene lassitania minden keresztezodes elott, ez viszont nagy idoveszteseg. A lampa ugy oldja fel a helyzetet, hogy messzirol latszik es mutatja hogy mit kell tenni, haladni vagy felkeszulni a megallasra. Igy az autosnak nem kell elore latnia a szituaciot csak a lampat, es az alapjan nyomja a gazt vagy kenyelmes lassulassal megall.
A kerekparosnak viszont nincs erre szuksege, o a szokasos sebessegevel es lassulo kepessegevel szepen meglatja a helyzetet mire odaer, es kepes annak megfeleloen megallni ha kell vagy elhaladni ha nem kell.
Szoval a lampakat az autosok talaltak ki, mert szukseguk volt ra, es ra akarjak kenyszeriteni a hasznalatat azokra, akik teljesen jol megvoltak es megvannak nelkule.
Ilyen jellegű öröklődés sose volt, legalábbis bicikli és motoros közt. Volt időszak, még a 70-es évek elején, amikor a kerékpárral behajtani tilos automatikusan vonatkozott a segédmotoros kerékpárokra is, de már ennek a kapcsolatnak is több évtizede vége.
Én egy titkos elméletet találtam ki rá (és remélem, a hatóság sose tudja meg). Azt, hogy eredetileg bicikli állt ama táblán, de aztán egy mérges biciklista átfestette motorra. Egy reálisabb elmélet az lehetne, hogy volt idő, mikor a motortilos automatikusan biciklitilost is jelentett, és ennek alapján készült a tábla. Aztán az automatikus tilalom-öröklődés kikerült a jogból, de a tábla úgy maradt. Ezt a lehetőséget talán a régi jogszabályszövegekből lehetne valószínűsíteni, de nincs rá erőm.
Én is, ez nem kérdés. :o) Még a buszok miatt meg is érteném, hogy a bicikliket kitiltanák - bár az útvonal miatt azt is konkrétan leszarnám őszintén szólva. De hogy egy motoros vajon kit akadályoz, és mivel, csak ez ütött szöget a fejemben...
Adorján-Magas: tavasszal van amikor nekem sem sikerült egyben a kettő, elfáradok, a Magasúton 24% szerintem is. De az is elég ahhoz, hogy elfogyjon az áttételem.
"A Pesti úton a felüljáróhoz volt kirakva ilyen tábla, motoros volt rajta" - Én ott mindig széles vigyorral szoktam elhajtani a felüljárón a tábla mellett...
Köszi a választ a táblás kérdésre. A Pesti úton a felüljáróhoz volt kirakva ilyen tábla, motoros volt rajta, és elmorfondíroztam, hogy egy normál motorral vajon mi a fenéért ne lehetne felmenni rá, és ha mégis, akkor meg logikus lenne, hogy ugyanezen - általam elképzelni se tudott - ok bőven vonatkozik a biciklisekre is. Sima felüljáró. Semmi extra nincs rajta.
Köszi! Sajnos annyi ezzel a módszerrel a problémám, hogy kb. 150 km-re van a bringabolt.............
De mé gegyszer köszi, mert félre téve az iróniát, a jöv. héten úgys megyek személyesen, akkor meg ki tudom próbálni ezt a módszert.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy milyen "következménye" van annak, ha az ember nagyobb vázat, vagy éppen kisebbet vesz, mint az ideális, és melyik "tévedés" adja a kisebbik rosszat?
Én régebben bringás könyvben azt olvastam ,hogy ha a lábad közé veszed a bringát akkor a kb 15-re kell tudni felemelni (felső cső ennyit tudjon felemelkedni mielőtt "ütközik"). Ez alapján lehet a váz méretet meghatározni.
Egy kis tanácsadásra lenne szükségem. Új bringát fogok venni, és a vázméret meghatározásával van a problem. 170 cm magas vagyok, 81 cm az átlépési magasság, és egy Kellys 2014 Alpina ECO C20 bringát néztem ki magamnak.
Kinek mi a javaslata, hány colos vázméret lesz a jó?
Minden segítséget tanácsot előre is köszönök!
Bár tudom, hogy van "közös halmaz" a két topik között, de felteszem a túrakerékpáros topikban is a kérdést.
A kétfelé osztott táblán személygépkocsi és motorkerékpár van, a háromfelé osztott táblán ("mercitábla") pedig kerékpár, kézikocsi és lovaskocsi szerepel a Kresz jelenlegi verziójában, mint illusztráció (54, 55. ábra), de ez nem korlátozás, csak példa, tehát bármilyen egyedi design elképzelhető elvileg a megrendelő igénye szerint (a para 14.2 alapján a para 14.1 o-tól x-ig található járműtípusok ízlés szerint tilthatók).
Az viszont biztos, hogy olyan járműspecifikus tábla, amin nem szerepel bicikli, az sztem nem tilthatja a biciklizést a Kresz szerint:
"(2) Ha a jelzőtáblán az (1) bekezdés o)-x) pontjában említett táblák jelképei közül több van feltüntetve, az útra a jelképekkel jelzett valamennyi járművel tilos behajtani (54., 55. ábra)."
(Persze a hazai viszonyokat ismerve, nem lepődnék meg, ha lenne egy párhuzamos rendelet, pl. az útvonalak táblázásának műszaki előírásairól, ami telesen mást mond, de én a közlekedési szabályokat a Kresz-ből veszem.)
Lehet hüye kérdés, lusta vagyok utánanézni, hátha tudja valaki : a háromfele osztott tiltótáblán ha motor van (a traktor meg a nemtudom mi mellett), nem biciklis, akkor az tiltja a kerékpározást is azon az úton?
Ez így van, de a váz így van kialakítva. Egyébként olyan fék kéne, hogy az egyik karral az első és hátsó féket húzom, a másikkal pedig az első tárcsát, ha lesz.
Egyébként az egyik hátsót a hátsó utas kezeli. Leejtőn jó, mert könnyen füstölnek a fékek, ha csak 2 fék van. 1X%-os leejtőn 50-nel masszív füst jelentkezik.
A hátul 2 V helyett nem jobb, ha elöl van a kettős fék? A hátsó kereket már egy fékkel is le lehet blokkoltatni nagyobb tömeg esetén is, a két fék ezen nem javít. Ha viszont pont a nagyobb tömeg miatt az első kerékre nagyobb erőhatás kerül, ott jobb lehet a két fék.
Az egész hajtómű cseréjét hanyagolnám, mert ugye itt a másik oldalon is van lánc. Legkisebbnek elöl 22-t számoltam. Világosban lefényképezem. Az van a legnagyobbra
Még nem foglalkoztam annyira a nyereg dologgal, de valószínűleg igazad van. Csak eddig tanyabájkos nyereggel találkoztam, ahol oldalt van egy csavar, amivel dönteni lehet.
Persze lesz rugalmasság, de az a kölcsön tandem, amivel eddig tekertünk, a sok száz kilométer alatt nem produkálta ezt. A mostani kerékagyhoz képest hozna javulást mondjuk egy Deore agy? Érdemes lenne esetleg küllőt cserélni? A kerékagy viszont gyengének tűnik.
Tárcsafék tervben van előre, de eddig is tárcsafék nélkül mentünk. Elférne egy kis plusz fékhatás, de elöl egy V, hátul 2 V azért elég szokott lenni. Majd ha minden meg van, akkor lesz az is.
A 28 fog azt jelenti, hogy ekkora legnagyobb hátsó lánckereket tud kezelni. Ha felraksz egy 32-est, akkor a váltó felső görgője hozzá fog érni a nagy lánckerék aljához. Egyszerűen nem tud annyira elmozdulni a váltó, hogy "beférjen" a 32-es kerék alá. Talán még a 30-at elvinni, mert egy kis ráhagyás mindig van benne, ki kellene próbálni. De a 32 esélytelen, oda már másik váltó kell..
A cserélk hajtóművet MTB-ről trekkingre. Most 42-32-24 van neked, a trekking 48-38-28 lesz.
Minden nyeregcső feje dönthető, gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy a tiéd nem ilyen. Nem kell csövet cserélni, a meglévőt kell beállítani.
Egy jó felni fontos, de a kerék oldalirányú rugalmasságát nem a felni határozza meg, sokkal inkább a küllők. De valamennyi rugalmasságuk mindig lesz, ha két ember tömege nehezedik rájuk. Vehetsz erősebb felnit, főleg a freeride felnik jöhetnek szóba, de a rugalmasság ott sem lesz nulla.
Lenne pár kérdésem a tandemünkkel kapcsolatban. Kezd kialakulni, hogy mire is van szükségünk.
Egyik az, hogy nincs elég nagy áttétel. A hátsó 8-as sor megfelelő, mert eddig az emelkedőkre elég volt, viszont nem tudunk elég gyorsan menni. Elöl 4 ágú hajtókar van, a legnagyobb tányér 42-es. Hátul a kicsi 11, de ettől nem láttam kisebbet.
Tudom nem jó kérdés, de szerintetek mekkorát vegyek? Még bőven van erőtartalékunk vízszintes úton, de még enyhe emelkedőn is. A 48-as az brutális lenne?
Gondolom egy legegyszerűbb shimano megteszi, most is az van.
BR-M420-as fékből van 3 db (hátul 2). Ennél jobbat gondolom nem érdemes venni.
Az egyik legfontosabb probléma, hogy az egyik nyereg nagyon előre dől. Nem párhuzamos a kettő, a hátsó vízszintes, az első nem. Van olyan normális nyeregcső, ami dönthető, mint a tanyabájkokon? 27,2 mm ha jól mértem.
Melyik az a minimum pedál, ami már jó túrázáshoz? Gondolkozom valami SPD/taposós megoldáson, de azt lehet, hogy nem tandemen kéne gyakorolni, de addig kéne egy egyszerű pedál.
Felni mit ajánlanátok a Schwalbe Marathon alá? RemerX Dragon 559-18 felnik vannak FH-RM40-8 és HB-RM40 agyakkal. Egyedül szépen fut, de ketten mintha nem lenne az igazi. Kanyarokban, kacsázáskor beleér a fékbe a kerék. Ezen segítene egy tisztességes felni és agy, vagy csak a küllők lazák?
Nekem mindig bevált. Más helyzetben (lovon) is, olyan, egyébként ismerős kutyát is le tudtam beszélni az üldözésről, akit bármilyen más módon lehetetlen volt.
Felvetődik azért a kérdés, hogy mi van, ha mégsem válik be a dolog? Megnyugtatásul, akkor a bringáról is leszed, mert életveszélyes helyzetbe csak nagyobb kutya ellen lehet kerülni (kutya minimum 20 kiló, de inkább 30+ esetén). Az meg tud futni, ha akar. A kisebb kutyák mind meggondolják magukat, ha szembefordulsz velük.
Én csak lassítok, felveszem a tekintetkontaktust, de nem nézek szúrósan a szemébe, csak olyan szórt figyelem. "Jól van, na, derék dolog!" ( Mármint, hogy védi a házat.) - mondom neki nyugodt hangon, és felkészülök a lábam felkapására, ha felhúzná az ínyét, és ugrana. Területvédő pózolásnál nem húzza fel, csak ugat, jelzi, hogy most meg fog enni, és mindig hagy egy kis távolságot. Egyszer egy kuvasz hasonló támadásánál elgondolkodtam kicsit az elméletem hitelessége felől, de aztán úgy gondoltam, egy ilyen intelligens kutya nyilván értelmetlennek tartaná a ténylegesen kivitelezett támadást, és igazam lett.
Eddig mindig bejött a megállás, szembefordulás, és a nagyon határozott rászólás, vagy a visszaugatás (ettől nagyon meg tudnak lepődni és elsomfordálnak).
Nyilván a hosszú, egyenes szakaszokon pihengetnék. Amúgy meg szoktam is, csak kicsit fárasztó. Alkarral támaszkodom a markolaton, és a két első fékbowdent fogom. Ennél nyilván biztonságosabb a "pihenőkormány". Csak ugye magas építésű kellene, hogy ne kelljen túl mélyre hajolnom, mert azt meg a nyakam bírja nehezen egy idő után.
Bringázás közben elő kell venned, rá kell iránytanod a csaholó, lábad után kapkodó ebre és valamennyire el kell találnod a fejét. Gondold végig, hogy menni fog-e. Szerintem nem hagyhatod szem előtt a bringádon, mert nem hiszem, hogy szabályos lenne a nyilvános viselése.
Kutyatámadásra mit tudtok ajánlani? Azt olvastam, hogy le kell szállni, és a biciklivel tudjuk védeni magunkat, de ezt önmagában soványnak érzem. Néztem, hogy van spray ellenük, meg létezik ultrahangos riasztó is. Mit javasoltok? Pár napja Hűvösvölgynél majdnem leszedett egy kutya a bicikliről, de szerencsére megunta az üldözésem pár 100 méter után.
Forgalomban közlekedni könyöklővel elég veszélyes és nem ajánlott dolog. Sokkal nehezebben lehet kontrollálni bármilyen úthibát, elhaladó autó szelét, a hirtelen kikerülésről nem is beszélve.
Köszönöm mindenkinek aki válaszolt! Jövô héten kipròbálok pár útvonalat. Üllôin a forgalom nem zavar,csak nem akarom szívni a kipufogó gázokat,de ha nincs nagy forgalom reggel rajta akkor majd ott megyek
Menj az Üllőin végig, széles, túl sok autó sincs rajta, én évek óta ezen járok, ez a legegyszerubb.
Nepligettol kényelmesén max 30 perc...kifele a Zilah kavehaztol elég szar az út, de még ez is sokkal jobb mint a Gyömrői a gyorsforgalmi mellett, az sokkal veszélyesebb, és razósabb.
Wow, ez ám a nagy áttétel matek. Amúgy utánagondolva, tök jogos. :)
Más téma, sisak körkérdés. Anno még nem annyira érdekelt, borultam pár nagyot sisak nélkül, de most már ésszel tolnám.
Mit ajánlotok ésszerű kereteken belül? Oké, 3000-től 40000-ig vannak, messziről nézve mind egyforma, de valakinek valami személyes ajánlás, tiltás, mit érdemes kerülni, mire kell figyelni? Normál, 58-as fejméretre, lófarokkal...
Igaz, hogy csak hobbiból, heti 100-150Km-t megyek, fele aszfalt, fele terep, de ez alatt is lehet nyalni nagyokat... :)
99 %-ban alföldön tekerek, és a 34 túl kicsi. Ha nagy szembe szélben megyek, akkor a hátsót nem akarom feljebb tenni 3-nál, a keresztbe váltás miatt, ezért elöl leváltok a kicsire, akkor viszont a hátsót le kell tennem 5-6-ra, hogy jó legyen az áttétel. HA már kicsit csökken a szél, akkor a hátsó 7-ben már keresztbe váltva megy, ezért pakolhatom fel az elsőt a nagyra, és a hátsót is 4-re, szóval össze vissza kell váltanom. Viszont ha elöl a kisi 39 lenne, akkor nem kellene annyit váltogatni a hátsóval. Korábbi bringámon 52/42 volt ami jónak bizonyult ilyen esetekre.
FSA Tempo 50/34-es compact hajtóműhöz keresek 39-es kis tányért, 110-es osztókörrel, de nem nagyon találok. Tud valaki segíteni? 8 sebességes rendszerhez kellene. Köszi!
Jó a görgős (én az XTR-hez is használom az oldschool Avid Rollamajig-et kiküszöbölendő a bowdensúrlódást, bekoszolódást), csak annyi a hátránya a TX-nél, hogy ha komolyabb ütés éri, akkor letörhet. De hát nem kell ugye odabaszkodni a falhoz a váltót. :-)
Ez esetben vennék egy 44/32/22 fogszámú bontható Shimano hajtókart, megtartanám a 44-est, a másik kettőt meg eltenném tartalékba, vagy fel a netre. A Shimano karokhoz tudjuk hogy milyen tengely kell.
Én is max Altus/Acera szintben gondolkodtam a hátsó váltónál (bár az Acera már lehet, hogy túlzás lenne). Még a Shimano Tourney RD-TX75 váltótest is biztatóan néz ki, csak a görgős bovdenvezetésében nem bízom, attól tartok egy kicsit. Joggal, vagy pedig jó az? Van tapasztalatod ilyen görgősekkel?
A hajtóműre visszatérve: abból nem tudsz valami tisztességesebb (max 6-7eFt) modellt ajánlani, mint ezek a nagyon noname-ek? 46T kellene, esetleg 44 vagy végső esetben 42T. Sajnos amit eddig találtam és normálisabban néz ki az mind max 36-38T körüli volt (Sturmey Archer, Shimano Nexus). :( A tengelyhossz-hajtókar méricskéléssel az a bajom, hogy neten rendelnék mindent. Persze megthetném, hogy monoblokkot itteni boltban veszek, de tartok tőle, hogy neten kettőt kapnék azért az árért.
A legtöbb noname hajtóműhöz csak próbálgatással lehet meghatározni a tengelyhosszt, mert nincs gyári adat. Viszont segítségül hívhatod a meglévő hajtókart: nézd meg, hogy a négyszöges nyílás belső pereme milyen messze van a lánckerék belső síkjától. Utána nézd meg, hogy az új hajtókar ehhez képest milyen. A különbségből már tudni fogod, hogy a mostanihoz képest milyen hosszú tengely kell.
Az MF-TZ20 jó lesz, váltóból legfeljebb egy Altust tennék fel, és hozzá egy plusz fülre is szükség lesz.
Én is szeretnék kérdezni szereléssel kapcsolatos dolgokat. Anyám város biciklijét (láncváltós, 6 sebességes) szeretném kicsit felújítani: új bovdenezés, fékpofák, hajtómű, monoblokk, racsni, lánc.
A középágy úgy néztem, hogy jelenleg még csak nem monoblokk, hanem olyan szétszedhető "izé" (pedig a bicikli 5-6 éves, nem értem miért spóroltak néhány száz forinton egy 50-60 ezres bringán), illetve a hajtómű is valami nagyon hitvány acéllemez szerkezet, ami összevissza üt, függetlenül a középcsapágy kotyogásától is. Ehhez a hajtóműhöz hasonlít a kinézete, csak azt hiszem Prowheel gyártmányú, 46T-s: LINK. Ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem hogy szerinted milyen 46T körüli hajtóművet érdemes vennem és ahhoz milyen monoblokk illik, hogy jó legyen a láncvonal (jelenleg 44mm körüli értéket mértem, legalábbis átlagosan ennyi, mert a kacsázás miatt néhol kevesebb, csaknem hozzáér olyankor a láncvillához).
A másik kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi "ZS-kategóriás" hátsó váltó (ilyen Shimano, szögletes, lemez-izé) helyett milyen hátsó váltót érdemes beszereznem. Azt hiszem a mostani füles, nem csavaros rögzítésű.
Láncot valami patentszemest gondoltam rátenni (pl Sram PC-830), a 6 sebességes racsni valószínűleg Shimano MF-TZ20 lesz, a bowdenezés mindenképp rozsdamentes lesz és nem galvanizált, meg veszek valami alap bovdenhüvelyt is. DE a kérdésem nem is ez lenne, hanem a korábban leírtak, tehát hogy milyen monoblokk/hajtómű párost ajánlasz venni, illetve milyen hátsó váltót.
A nagy-nagy és a kicsi-kicsi áttételek összeadott fogszámai közötti különbség. Érthetőbben:
ha a hajtómű 53/39 fogú, a racsni pedig 12-25-ös, akkor (53+25)-(39+12)=27, tehát ide elég a rövid kanál is.
Ha viszont egy 52/42/30-as tripla hajtóműved lenne, akkor (52+25)-(30+12)=35, ide már hosszú kanalas váltó kell, mert a rövid csak 33 fogat képes átfogni.
Nekem az Árpád híd budai oldala alatti munkálatok is tetszettek. Délről érkezve lutri volt, hogy átérve híd alatt mikor futsz bele az építkezésbe (mert persze hetekig vagy csináltak ott valamit, vagy nem). Persze senkinek eszébe nem jutott a híd ELŐTT kitenni, hogy ne menj arra te marha, mert vissza kell jönni. Na ez nem pénzkérdés... :(
Barom ország idióta fővárosának kerékpárosbarát közlekedésszervezése (remélem, Tarlós és Vitézy csuklik eleget) az egyik legforgalmasabb kerékpárúton, természetesen előrejelzés, közlés és terelés nélkül.
50/34-es első hajtóműhöz használható hátra rövid kanalas váltó, vagy hosszú kanalast kell venni? Jelenleg Claris hosszú kanalas van gyárilag fent. Ha Claris váltókart nem cserélek, csak hátsó 105-ös váltót, az működni fog együtt? Érdemes hátsó váltót komolyabbra cserélni? (Később tervezem a váltókarok cseréjét is)
Nekem ennek a nagyobbik testvére van, szerintem méretre nincs különbség. Nyitott fedéllel nem tudom lefotózni, lévén az enyém nem nyitható fedelű (nem AA elemes, hanem beépített Li-Ion akkuja van).
Ha nagyon kell, lefényképezhetem a kormányt, hogy legyen viszonyítási alapod, vagy megpróbálhatok mellétenni valami általad ismert méretű tárgyat. De alapvetően egy átlagos méretű lámpa, semmi extra, jól kezelhető cucc. A Magicshine-nál kisebb a keresztmetszete, természetesen annál hosszabb.
Jobbulást! Esetleg fontold meg a leggyakrabban használt bicikliden az agydinamót. Nulla ellenállása van szinte, mindig kéznél van. Nem egy reflektor, de kifejezetten lehet vele látni. És sosem merül le az elem benne. Akkor is nálad van, ha világosban indultál és közben rádsötétedett. Hátrányok: ár, súly.
én ezzel szemezek most, hasonló okból, de szerencsémre nekem még nem volt balesetem. Neked gyors gyógyulást kívánok.
Azt hittem itt a városban egy kis "látszani" lámpa elég lesz, de nem. Sok olyan hely van, ahol nagyon jól kivilágított helyről hirtelen majdnem koromsötétbe megy át, kátyúk, bóklászó ninják stb.
Van egy magicshine klónom, de egyszerűen lusta vagyok azt bepakolni. Utálom, hogy két darabból van, nagy, stb. Valami kisebb kellene (összességében, akksival együtt, egyben). Vicces, de a fenti lámpáról nem találok méretet. Ha van valakinek, lefotózná nyitott fedéllel? Az AA elemhez lehetne viszonyítani. Gondolom nem sokkal nagyobb mint 3 AA elem + a fej. ?
Más tippetek van esetleg?
Ami korábban nekem nagyon bevált, 18650 elemes rúdlámpa, nagy fényerővel, az a falvak közötti tempóhoz nagyon jó volt, de most a városban nagyobb szögben vetített fény kellene, de sokkal kisebb fényerő is elég. Legjobb lenne a rúdlámpa fényét jobban teríteni, de amit láttam eddig, mindegyik nagyon kis szögben koncentrált.
Tegnap én is beléptem a KTT-be, alattomos módon elém ugrott egy kivilágítatlan buszmegálló a kerékpárúton, én meg a sötétben neki a padkának, aztán át a kormány fölött. Érkezés jobb kézre (törött könyök), majd bal oldalra (zúzódások a combon). Teljes mértékben a saját hülyeségem okozta, szóval kellene olyan lámpa, amivel nem csak látszok, hanem látok is, továbbá egyszerűen át lehet tenni egyik bicikliről másikra.
Határ úton be a Vak Bottyánba, biciklisávon el a Köki Terminál előtt, tovább egyenesen a Derkovits/Nefelejtsen. Ezen a lőrinci temetőig el lehet menni, onnan viszont nincs sok alternatíva : vagy az Üllőire mész ki, vagy a Gyömrőire. Utóbbi gyakorlatilag a gyorsforgalmi, nem tilos, részben van mellette valami bringagyász szerűség is. Én az Üllőit választanám rendszeres közlekedéshez.
Én rendszeresen ingázok Pestlőrinc és a Népliget között az Üllőin, szerintem egyáltalán nem olyan vészes. Tény, kisebb megszokást igényel. Az Üllői út Pestlőrinctől kifelé már kisebb forgalmú, viszont jelentősen rosszabb minőségű. Elvileg van valami nagyon kerülős kerékpárút lehetőség is (csak térképen láttam nyomait), vagy mehetsz mindenféle mellékutcákon, de ott sok a jobbkezes utca, veszélyesebb mint egyenesen az Üllőin.
A következő hónaptól kéne a népligettől eljutnom a Vecsési széchenyi utcáig. Nézegettem a térképet is és a határ útig el lehet jutni kisebb forgalmú útvonalakon,viszont onnan csak az üllőit találtam. Ott viszont nem nagyon szeretnék menni a forgalom miatt. Valaki aki esetleg ezen az útvonalon jár vagy tud jobb utat??
Az 1-es az ún. direkt áttétel, ott azért nincs hangja. Agyváltótól függ, hogy miképp oldják meg a napkerék a kiegészítő kerekek kapcsolatát. Van amelyik ciripelős, van amelyik nem. Mint ahogy sima hátsó agynál is van amelyiknek van racsnihangja, van amelyiknek nincs.
Vettünk egy Csepel Budapest B2 N3 as 28 as kerót. Az normális, hogy az agyváltó 1-esben szépen némán tekerhető, viszont 2, 3-ban már ilyen zakatoló hangot ad, (mint a mtb-ken ha hátrafele tekerik és az racsnizik)? Nem lehet megszüntetni ezt? Hosszú távon jobban szeretem a némaságot, és más agyváltós keróknál nem tapasztaltam ilyet.
Nekem is ilyen problémám volt 1-2 éve, nem tudtam eldönteni, hogy elgörbült-e a váz egy esés után. Aztán azt a tanácsot kaptam, hogy mérjem meg a piros és zöld vonalak mentén a vázat mindkét oldalon. Ha nincs elgörbülve a váz, akkor mindkét oldalon egyeznie kell a méreteknek. Abban az esetben te vagy görbe...!
Igen, azt én is örömmel üdvözöltem, hogy nem dzsungelharcosként kell átverekedni magunkat a gáton... :)))
Ma már nem volt semmiféle korlátozás, csak a négyszögletes foltokat láttam. Talán egy helyen csinálták meg úgy, ahogy tavaly közvetlenül a nagylejtő előtt, azaz teljes szélességében újraaszfaltozva.
Tényleg nem tudom, ennek mi értelme így.... Előbb-utóbb szép patchworkmintás lesz - az agyunkat meg szétrázza. :-s
Én továbbra is azt tartom, hogy ennek így semmi értelme. Ha már nem csinálják meg rendesen (megalapozva, síkra), akkor elég lett volna kivésni a nagyobb bütyköket, ahogy a Balaton északi partján csinálták. Úgy kevesebb anyag megy kárba.
Másrészt igazán rászokhatnának, hogy kitáblázzák a felújítást ott, ahol még van másik út, és akkor nem kellene kb. 1 km-t visszagurulni, vagy off-road vagánykodni. Bár állították, hogy azért nem táblázták ki, mert az önkormányzat nem ad táblát, de egy-egy műanyag dosszié, nyomtatott A4-es lap, meg ragasztószalag csak beleférne a költségvetésbe.
A gáton meg lecsapták a két oldalról már szinte összeérő gazt, pedig nem csak apróbb madarak fészkeltek, de már fácánt is láttam. :)
Szerintem ott, ahol Szerémi útnak hívják, és van mellette bringagyász vagy kerékpár út, ott talán tilos, de máshol szerintem nem. Még ott sem, ahol a Duna mellett megy lent kerékpár út, és a Növény utca környékén sem, ahol a töltés mellett van. Attól kifele meg már ilyesmik sincsenek, szerintem nemigen tilos...
Ma este fél 9 felé, már erős szürkületben három kivilágítatlan, egymástól teljesen függetlenül tekerő országútis kolléga haladt a 6-os út bp-i szakaszán kifelé... Kb 1 km-ként voltak egymástól és egyiken sem volt semmilyen lámpa, prizma, semmi, sőt elég sötét szerkó volt rajtuk.
Értem én hogy vagányak és tökösék az oútisok egy része, de a f@szert nem bírnak legalább egy lámpát hátra felpattintani, ha már a 2x2 sávos úton, megjegyzem, bringásoknak ott végig tiltva nyomják a pedált, az autósok meg joggal anyázzák őket...
Fényes nappal ok, azzal általában senki nem problémázik, hisz szar a mellette levő bringaúton, de este...én is anyáztam, mert a közvilágítás meg nem kapcsolt be, millió autó lámpája meg szemből kissé vakít....
Ismét köszi! Igen, 3x8 sebességes, és azon leszek, hogy ez jól működjön. Különösen, hogy pénzem nyilván nincs is rá különösebben. Csak megkérdeztem, ha lenne, akkor mit lenne érdemes. Hátsó váltó egyébként Alivio, azzal nincs gondom.
Ha 3x8 sebességes a bringa, akkor csak 8-as első váltót tudsz felrakni, az fog szépen váltani. Hiába vennél egy 15 ezres SLX-szet, nem volnál vele sokkal beljebb. Régebbi Alivio-t ha találsz, az jó lesz. De először ezt állítsd be, mert ez a váltó egyáltalán nem olyan szar, mint ahogy neked most működik.
Inkább nem írom be, nem szeretnék sem pozitív, sem negatív reklámot nekik. Viszont ha esetleg mégis fejleszteném az első váltót, akkor 10-15k környékén mit ajánlanátok? A sok emelkedő miatt fontos lenne nekem, hogy ne azon kelljen parázni, hogy vajon ma milyen napja lesz a váltónak, különösen, hogy munkába járásra használom.
Valószínű, hogy most kiemelt figyelmet fogsz kapni tőlük, általában egy szerviz ugyanazt a malőrt ugyanazzal a vevővel nem követi el kétszer. Melyik szerviz volt, ha nem titok?
Köszi a választ, az lesz. Egyébként e-mailben visszajeleztek (nem támadtam be őket, csak szépen, tényszerűen leírtam, hogy nem lett jobb a dolog), írták is, hogy most emberhiányuk van, így ott kéne hagynom. Mondjuk előtte is otthagytam, szerintem szimplán elcsúsztak, d nem lényeges, hétvégén úgy sem akartam tekerni, kezdőként elég a napi 50 km+ bőven, főleg a számomra gyilkos emelkedők miatt.
Szerintem vidd vissza, és mondd el a problémát. Esélyes, hogy rá sem néztek, esetleg az egyik dolgozó azt hitte hogy már a másik megcsinálta és (érthető módon) nem ellenőrizte a kollégája munkáját. Nem mondom azt hogy ez így jó, de szezonban annyira leterheltek a szervizek, hogy ilyen hiba időnként becsúszik.
Az M191 váltó nem a csúcsok csúcsa, de azért lehet vele váltani rendesen, ha be van állítva.
Sziasztok, adott egy Shimano M191 első váltó, amely kicsit nehezen váltott fel a kis lánckerékről a középsőre. Most voltam 300 km-es ingyenes szervizen, amikor is jeleztem ezt a problémát. Miután elhoztam a gépet (másnap), ugyanígy váltott, majd egyszer csak semmilyen módon nem váltott le a kis fogaskerékre (ez még a hazamenetel alatt). Gyanús nekem, hogy semmit nem néztek meg rajta, mert be volt tolva a szerelőhöz (aki éppen egy másik bringát rakott össze, amivel csúszott, mert már jöttek volna érte), miközben a kész bringákat a kinti részen tárolják. Mondjuk váltó állítás miatt nem is vinném vissza, de amit nem néztem (mert nem is igen értek hozzá), az első kerékben van egy nagyobbacska 8-as, a hátsóba meg egy kisebb, ezt szerintem orvosolhatták volna. Szerintetek vigyem vissza, vagy hagyjam a francba? Én mondjuk a 8-as miatt vinném.Még egy kérdés: ez az első váltó ennyit tud, törődjek bele, vagy a nagy emelkedők miatt érdemes lenne egy jobbra cserélni (ha igen, minimum milyenre?) Muszáj lenne valami megbízható, mert sok emelkedőt kell legyűrjek, amihez nekem sokszor nagyon kevés a középső kerék.
Nézesd meg egy szervizben, hogy mindkét kerék a váz középvonalában van-e. Emellett azt is nézd meg, hogy te középen ülsz-e a nyergen, vagy valamelyik oldalra el vagy csúszva? Nem feltétlenül a kerékben van a hiba, elég ha 1-2 centivel arrébb ülsz mint kéne, és máris az első kerék oldalát látod.
Ahogy tekerek a bringán és ránézek az első kerékre, akkor látom a kerék jobb oldalát... Tehát valahogy nem vagyok egy síkban a kerékkel. Továbbá az egyensúllyal sem stimmel valami, mert ha kéz nélkül próbálok tekerni, akkor ki kell dőljek balra (nem is kicsit), hogy egyensúlyban maradjak. Hosszabb távokon (30km felett) a derekamnak sem szokott tetszeni a dolog Mi lehet a gond, mi van rosszul beállítva? (Teleszkóp nélküli montim van.)
A bringákhoz elég zöldfülű vagyok, előre is elnézést, ha marhaságot kérdeztem.
Lehet, hogy veszek akkor egy párezres markolatot, mert a mostani vállalhatatlan. Még szerencse, hogy tandem, és mögöttem ül a párom, és néha hátra nyújtom a kezem egy rövid masszázsra. Azért ilyen luxus nem mindenkinek adatik meg :D
Azért kérdezek ennyit, mert nem rég vettem egy tandemet, és szeretném magunkhoz szabni. Válogatni meg nem lehetett, örülök, hogy ezt kifogtam.
Mi eltévedtünk, betévedtünk egy meredek zsákutcába (tanyák között), ami egy meredek völgyön át ment, a völgyben egy nem belátható hajtű kanyarral. Visszafele a belső íven jöttünk, és kölcsön bicikli volt alattam, egy helyen kopott külsővel. Folyamatos fékezéssel ereszkedtem lefele (~35km/h) készülve a kanyarra. A belső íven láttam a bemosott apró kavicsokat, kicsit engedtem vissza fékekből, de a kopott gumi rész megcsúszott. Ez volt az egyetlen túrám, amikor még sisak sem volt rajtam. Még a munkába is vittem magammal sisakot. Oda nem, de szerencsére nem a betonozott árokban landoltam.
Adnék egy plusz egyest az Ergonra. Az olcsóbbak egész más érzetet nyújtanak, nekem megérte a különbség, bár a második Ergonomnál nem panaszkodhatok, ugyanis féláron sikerült hozzájutni egy GP3ashoz, ráadásul S-es méretben, amikor is rájöttem, hogy az még jobb, mint az L-es :) Nekem pont kézreálló és méret a szarv, de egy méretesebb férfikéznek inkább a 4es végűek kellenek. Nézz körbe ebayen és használtpiacon, ki lehet fogni használtan belőle jó áron.
Kesztyű: ha enélkül indulok el, meztelennek érzem magam a bringán :), ráadásul én nyáron is hosszú ujjast viselek, mert volt egy letenyerelős, enyhe esésem még évekkel ezelőtt, amit megúsztam volna, ha van az ujjam végén bármi, így viszont kivágott egy darabot valami (gondolom üveg), és mehettem tetanuszért, meg visszaapplikálták a lifegő részt :) 10 nappal később estem egy óriásit, ott a tenyerem sima zúzódéssal megúszta.
Sajnos épp friss (2 órával ezelőtti) tapasztalatom van a kesztyű nélküli esésről, úgyhogy tökéletesen értelek. Szerencsére nem vészes, csak egy kanyarban nem figyeltem, hogy a múlt heti esők lemosták a fél hegyoldalt, és gyakorlatilag kicsúszott alólam a bringa. :-s Szinte mindig hordok kesztyűt, de már elég hülyén nézett ki, hogy a kezem tök fehér, a karom meg szép barna - gondoltam, napoztatom egy kicsit... Hát pfff..... :(
Egyébként még a lobogó mellényre: kiméred, hogy mennyivel bővebb a kelleténél, és két oldalt varrógéppel végigszaladsz rajta. Én egy XL-es méretűt karcsúsítottam be ilyen módon. 1-200 ft-ért adták, de csak ilyen méret volt. :D De most már nem lobog.
Anyaghibának tűnik. A nyomás nem fogja szétvetni, mert a teherviselő rész (a szövet) ép. Viszon sokkal sérülékenyebb így, mert nincs előtte a futófelület. Cseréld ki.
Egész télen pihent a bringám, most vettem elő és az alábbi sérülést találtam a hátsó gumin. Természetesen nem tudom mikor keletkezhetett, de most vettem észre. Ez lehet szándékos rongálás, vagy menet közben szerezhettem? Nagyon durva sérülés ez vagy mivel a bordák közt van kihúzom még egy jó darabig bele? 3,5bar-on használom kb, max 4,5bar a megengedett.
"Fényvisszaverő mellény (ruházat): az MSZ EN 471:2003. számú szabványban meghatározott követelményeknek megfelelő mellény vagy ruházat."
Ha a mezed ilyen, akkor szuper. Ha nem, akkor hivatalosan nem minősül láthatósági ruházatnak, még akkor sem ha sárga, és van rajta valamennyi fényvisszaverő felület.
Köszi. Pont ilyen akármikre gondoltam. Bár egyik másik árát nem értem, de jó lesz egy egyszerűbb is.
Nem tekerünk olyan sokat sötétben, de ha nem rikító színű póló van rajtam, akkor jobbnak látom (autós szemmel is nézve).
2 éve felszántottam a szlovén aszfaltot kesztyű nélkül, az hogy a gatyám rommá szakadt, és lett egy tenyérnyi horzsolás a combomon semmi, a tenyereimbe állt 4 kavics mellett.
a kesztyu felbecsulhetetlen szolgalatot tesz abban a par masodpercben amig a tenyereden csuszol az aszfalton. nekem egyszer teljesen eltunt a tenyere, de a kezemnek semmi baja nem lett. (mas reszekrol ez nem volt elmondhato)
nekem az a fontos, hogy ne legyenek hulye varrasok meg toldasok a tenyeren ahol tamaszkodok, mert azok nagyon tudnak zavarni/nyomni.
A kesztyű mennyit számít? Egy legolcsóbb Decathlonos van, azzal az javult, hogy hosszútávon nem dörzsöli ki a kezem a markolat, komfortosabb, viszont ugyanúgy elzsibbad.
Közúton láthatóság kedvéért mit használtok? A láthatósági mellény amellett, hogy csúnya, melegít, lobog, semmire sem jó. Elvileg kötelező lenne. Gyerekeken láttam már ilyen V alakú valamit. (persze, prizmák, lámpák vannak)
vaktában nem venném, csak próbálom belőni, hogy kb mi az ami szóba jöhet. Meg ugye a megtapogatás sem ad sok információt a hosszabb túráról. Persze mindenkinek más a jó.
Ergonhoz hasonló olcsóbb markolatot keresek. Ergonból maximum a GP1-eset engedhetném meg magamnak. 7000 forint a lélektani határ, ami fölé nem megyek, de inkább alatta kéne megállni. A szarv nem létfontosság, de jó lehet változtatni a fogást hosszútávon.
Viszont nagyobb vagy "ergonomikus" markolatot nagyon sok ceg gyart. Integralt szarvval is, meg anelkul is. Szerintem mindenkepp tapogasd meg oket mielott megveszed, vaktaban megrendelni a neten - foleg egy dragabb darabot - eleg rizikos. En pl. Velo markolatot hasznalok a montin, van kulon nyulvanya a tenyernel, de nincs hozza szarv. Kb. 4000 Ft az ara es nekem nagyon bevalt. Termeszetesen bilincses a rogzitese.
A kormányszarvról (ha arra gondolsz) csupa jót mondhatok. :) Megfogni ugyan soha nem szoktam, viszont nagyon alkalmasan rá lehet akasztani pl. a sildes sapkát, a kesztyűt vagy a gyümölcsöszacskót. Rá lehet csattintani a pótlámpát, ami a kormányra már nem fér. És persze fejreállításkor gondoskodik arról, hogy ne kelljen leszedegetni a kütyüket a kormányról...
Markolatot keresek, mert a mostani akármilyen kör keresztmetszetűtől fáj a kezem. Zsibbad a tenyerem, nem érzem az ujjaim.
Az ERGON markolatok tetszenek, csak baromi drágák. Az olcsóbb alternatívái (pl.: BBB) is kényelmesek hasonlóan, vagy meg sem közelítik?
A kis szarv mennyire használható? Előfordult, hogy mostani markolatot is a végénél fogtam, tehát valószínűleg jól jönne, csak azon gondolkodom, hogy egy tenyérbe illő szarv nélkülivel és egy külön szarvval járnék jobban, vagy egy integrálttal.
Melyikek váltak be nektek hosszútávon? Egész napos túrákat szoktunk csinálni.
ugyanilyen van nekem is. az en labamon nem lehet programot valtani, utcai cipovel is hatulrol elore lepek ra, aztan egy fordulat utan atforditom mert nyomja a talpam.
Az enyém (PD-M324) meg többnyire függőlegesen áll be, mégpedig úgy, hogy menetirány szerint 'hátrafelé' van az SPD rész. Ilyen a kiképzése a pedálnak, oldalról ránézve látszik rajta rendesen.
Ez a kép nagyítható, lehet látni, hogy vastagabb az anyag a pedál egyik oldalán.
Így aztán ha SPD cipővel használom, akkor a cipő legelejével lépek a pedálra, kicsit előrefelé tolom a pedált, az befordul, és azzal a mozdulattal dokkolok. Utcai cipővel pedig inkább talpközéppel, és hátrafelé húzom a lábam, és így a talpam alá fordul a taposó rész. Ez utóbbi néha nem jön össze, és akkor kell játszani még vele, de feltehetőleg a gyakorlatlanság miatt, mert >90%-ban az SPD felét használom.
Az én egyoldalas SPD-m mindig úgy áll be, hogy az utcai oldala van felül, mondjuk logikus is, mert az SPD patent nehezebb, mint a sima taposó felület, ezért mindig átfordul. SPD cipővel meg ez nem gáz, mert bekattintáshoz meg csak egyszer átforgatom, és kész.
A képet elnézve (na meg végiggondolva, hogy hogy néznek ki a montis spd-cipők) jobban járnál az egyoldalassal.
Mivel egy montis SPD cipőnél a stopli nem áll ki a talp síkjából, adódik a következtetés, hogy bármely keretes SPD esetén a dokkolórésznek ki kell állnia a keret síkjából, különben nem tudnál montis cipővel bedokkolni. Ami pedig kiáll a talpközépnél, ahol a stopli szokott lenni, az nyomni fog.
Én egyoldalast használok (PD-M 324), és igaz, hogy figyelni kell az oldalra (főleg utcai cipőben, SPD-nél teljesen 'kézreáll' (hehe), de ez nem okoz nagy gondot.
A keretes shimano spd pedál (PD-M785) mennyire alkalmas sima cipőben tekerésre? A fitnessz bringát egyre többet használom városban és sokszor nem spd cipőben, de a shimano műanyag taposót kiszedni berakni mindig nagyon macerás.
Olyan pedált nem szeretnék, aminek egyik oldala spd másik meg sima. Biztos mindig rosszul állna be és forgathatnám :-)
Ez a keretes pedál jónak néz ki, de ha az spd csati nagyon kiáll, akkor megette a fene.
Szóval, használtok keretres spd pedált nem spd cipővel?
Ma láttam, hogy a Bringalandnál (de lehet, hogy máshol is, csak ők hirdetik a bikemag aprón) akció van pedál+cipő egyben. Lehet, hogy érdemes megnézned.
Nekem anno úgy volt útban, hogy a felsőcsőn csupaszon futott a bowden, de onnan már házban kanyarodott le, és a nyeregvázcső közepe táján lévő szemből már újra a sima bowden jött ki és ment le a váltóhoz. A szem alá nem fért a konzol nyilván, a szem fölé meg éppenhogy, de akkor a bowdenházat kellett oldalra "kifeszíteni" a szemből. Szóval majdnem megtört, de éppen nem, nekifeszült a konzol oldalának. De működött, nyilván nem ideális vonalvezetés, de nem volt gond a váltással.
A Polisport konzolja is hasonló felépítésű mint a Hamax-é (legalábbis én hirtelen ezt találtam, gondolom a Tied is ilyen lehet):
A hátul levő fémlemeznek a váz és a bowden között kell lennie. Ha a bowden annyira közel van a vázhoz, hogy hozzáérne a lemezhez, akkor, ahogy Kivi írta, húzz rá egy bowdenház darabot, hogy abban fusson.
A Hamaxnál sincs hely a bilincs "alatt"elvezetni a bovdent, viszont annak olyan a kiképzése, hogy a hátsó oldala a gumialátéttel együtt is nagyon vékony (igazából csak egy meghajlított fémlemez), hogy ha ott is fut vmelyik zsinór azt nem nagyon akadályozza.
Azért ha a bowden ráfeszül a bilincsre, és azon megtörve fut tovább, az nem jó.
Sok ülésnél az a megoldás, hogy a bowden a bilincs és a váz között marad. Egy darab bowdenházat kell húzni a szabadon lévő bowdenszakaszra, és így kell "beszorítani" a váz és bilincs közé. Én mindig így raktam fel őket.
Én személyesen még nem próbáltam, de térkép alapján két ösvény is vezet át a Magas utcára, a Katicához, az egyik a Gorkij végéből, ez meredekebb, a másik a Móricz végéből, ez lankásabb, de a Móricz most tudtommal fel van túrva, talán holnapig. Esetleg nézd meg, ha arra jársz, hátha használható vmelyik.
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek: Kisfiam már elég nagy ahhoz, hogy felültessem magam mögé a bicajra és velem jöjjön, amikor bicajozni megyek. Vettem is egy gyerekülést, de ennek és ahogy nézem az ülések nagy része is olyan, hogy az ülést a nyeregvázcsőre kell rögzíteni. Ezzel nincs is bajom, mert csomagtartó nincs rajta, azaz máshova nem nagyon lehetne. A baj az, hogy a bovdenek a felsővázcsövön futnak, és az első váltó bovdene a nyeregvázcső hátsó oldalán megy le a váltóig. Emiatt nem tudom rögzíteni az ülést, mert útban van a bovden.
Létezik olyan ülés, ahol ez valahogy meg van oldva, vagy mindenkinek, akinek gyerekülés van a bicaján, máshol fut a váltóbovden?
Remélem jó helyen tettem fel a kérdést, ha nem, legyetek szívesek segítsetek, hogy hol találok témába vágó fórumot!
A szervezők nem fogják nézni, hogy ki milyen útvonalon megy. Szabadon választott, régen is volt olyan, aki úgy gondolta, hogy rövidebb, ha nem a sportpálya mellett megy el a parti útig, hanem bemegy a kis utcákba (lehet, hogy rövidebb egyébként, de nem gyorsabb). Ahogy mindenki maga döntötte el, hogy a 7-es mellett lemegy e a bringaútra, vagy bevállalja az anyázós sofőröket. A nagyobb (és gyorsabb) bolyok nyilván a 7-esen mentek, én szólóban hol itt, hol ott.
Nem tudom, én tegnap jártam ott, nem hinném, hogy lenne ott több ösvény (de persze el is nézhettem). Én azt láttam, hogy egy rendkívül keskeny, köves-saras, elég meredeken indul meg lefelé.
Szerintem nem egyről beszélünk, amit én ismerek, az egyáltalán nem horror. Békésen lejt. Felfelé is járható, csak nem kellemes. (Kazinczy u. északi végétől a Fenyő u. / Magas u. találkozásához.)
Az összes többi szakaszon aki a V10-en a bringautat választja, az hülye.
Vagy változatosságra vágyik :) Pákozd után el lehet menni az erdőben a bringaúton, és utána nem a főúton, hanem jobbra át a pálya alatt, ott van egy kicsit változatosabb rész, ami aztán Velencén csatlakozik vissza a klasszikus körre, az M7 alatti átjáró túloldalán. Nem mondom, hogy jobb, mint a klasszikus kör, de legalább kicsit más. Egy része annak is bringaút.
Azt még nem próbáltam, de akkor egyelőre nem is fogom. Jelentem az erdő kimaradt, én ott gyalog sem szívesen mennék le (mert azért megnéztem). Mondjuk a Budai Nagy Antaltól indulva lefelé kapaszkodni kellett rendesen a fékba. Végső soron reggel Hidegkúti út lesz a nyerő, hazafelé meg jó a Kerekhegyi rész, ami mellesleg tényleg szép. A Budai Nagy Antalon az én szintemen nem érdemes egy jó darabig próbálkozni felfelé, mert az nem megy. :)
Barátom használtan vette, az is nagykerekes, de az előző tulaj sok mindent kicserélt rajta. Magura fék, xt hátsó átdobó. Váltókarok, első váltó, agyak Deore. Így hirtelen ennyi, mit elsőre tudok róla.
Mivel az én bringám minimál, nekem csak a sárnehéz bicikli emlékét hagyta. :)
Az pár évig a velencei tó kapuja projekt miatt katasztrofálisan fel volt túrva. Most igaz visszafele irányban nem nagyon tűnt fel, tehát annyira rossz nem lehet, de nem tudom a valós minőségét.
Most ha jól látom a rajt/cél kicsit arrébb lesz, közvetlenül a körforgalom után. Ha jól azonosítottam be a vasútállomásnál levő üzletsort.
Pár éve még hatalmas bolyozás volt (akár 40 bringással is az első körökben). Aztán az eltérő erőnlét és bokszutca taktika miatt osztódással szaporodtak a bolyok.
Célegyenesnek a tó keleti partja mellett, a vasút felé futó utat nevezem. Enyhén lejt és korábban a nagy fa alatt volt a cél. (A rajt is.)
Sajnos nem tudom, melyik a célegyenes, még nem voltam V10-en eddig. A parti utat ahogy láttam nem újították fel. Velence után ahol a kerékpárút keresztezi a parti utat, beraktak két méretes fekvőrendőrt. Bringával nem vészes, de az autók szinte állóra fékeznek előtte, és bolyban sem szerencsés. Bár fogalmam sincs mennyire megy ott a bolyozás az elején.
Csak a déli oldalon 1-1.5 km-el hosszabb, ha bringaúton mész, a "hivatalos" adatok szerint. V10-en max. Agárd vége és Dinnyés között érdemes bringaútra menni, az a kb. 1-2 km hosszú szakasz egyenes, nincsenek kereszteződések, és megspórolsz egy forgalmasabb részt. Az összes többi szakaszon aki a V10-en a bringautat választja, az hülye...
Ja, és egyelőre nincs kint a parti úton a bringával behajtani tilos tábla, a bringaúton viszont végig kinnt van a gyalog-kerékpárút jelzés, tehát abszolút legálisan lehet tekerni a parti úton!
A prücök mindössze az, hogy a kevésbé gondolkodó bringás átmegy a baloldali sávba a beláthatatlan kanyar kezdete után, mert ott nincsenek ezek a döcögős baromságok.
Aztán jön a frontális ütközés a szembe jövővel.
Most vasárnap is jó néhány majdnem karambolt láttam.
tud valaki segíteni abban, hogy hol találok régebbi biciklikről adatot? Konkrétan keresek egy KTM típust, ami 2010-2012 körüli évjárat lehet, 29"-es kerekű monti, többnyire Deore cuccokkal szerelt, V-fékes, "fun" van a vázra írva, narancssárga-fehér-fekete színű, és egy fehér Suntour NCX lockolható teló van rajta. A többi kiegészítő asszem mind KTM sajátmárka, még a felni is arra volt matricázva. Kilences fogaskoszorú volt hátul.
Hasonlóan néz ki mint ez _itt_, több feketével. De ez pl. tárcsafékes, és olcsóbb cuccokkal van szerelve. Az idei katalógust találtam meg, abban szinte mind tárcsás már, de amit én keresek, az biztos 2-3 éves van már.
Óbudáról a Kocsis Sándor út - Máriahegyi dűlő az egyik leggusztustalanabb mászás, amivel találkoztam. Meredek és szar az út. Vállalható, az egész negyed óra, de mindig utálom. A túloldal meg esőben vicces lehet, gyakorlatilag egy agyagbánya.
A kerekhegyi részt nem értettem, honnan hova akarsz átvágni? Kerekhegyről a Zerind vezér úton nagyon szépen ki lehet jönni Hűvösvölgyig, az egyik kedvenc utam arra felé.
Néhol kicsit töredezett és kátyús, de az kikerülhető, és legalább végig aszfalt, sztem nem lesz gond, nézd meg (tavaly őszi infó). Várhatóan romlani fog egyébként az útminőség középtávon, mert tudtommal újabban arra megy a 157-es busz, és az a vékony aszfaltréteg nem buszra lett méretezve, de sztem ez még a bringásforgalmat nem fogja akadályozni csak kicsit jobban szlalomozni kell, mint most. Hosszútávon ugyanez azt jelenti, hogy kénytelen lesznek felújítani, különben a BKK beint és nem rázatja szét ott a buszait többet.
Köszi a választ! Kerekhegyi terv volt nekem is, csak az erdőn nem mentem át, az nem tudom mennyire járható bringával. Miután meg legurultam a hegyről, már nem volt hangulatom visszamászni (hogy az erdőt kihagyjam). Meg kéne néznem az erdőt mennyire járható.
Ha át akarsz vágni a virágos nyeregnél napi szinten munkába járás céljából, az sztem elég húzós lesz, mert mindkét oldalán vannak elég meredek szakaszok. PHK oldalon a templom utcai kaptató lesz húzós, visszafelé pedig a Kocsis Sándoron felmászni nem lesz egy leányálom, nekem ez már kiesik a normál közlekedés kategóriájából, de próbáld ki és döntsd el. A Hideg u. és Kocsis Sándor közötti szakasz végig földút, méghozzá nem erdei, tehát esőben fokozottan sáros, csúszós lehet.
Ha inkább kerülsz, ahogy eddig, akkor tudom ajánlani Solymár Kerekhegyről végig aszfalton a Zerind vezér-Géza fejedelem-Zsíroshegyi út-Ördögárok út útvonalat Hűvösvölgyig (ez elvileg kitáblázott kerékpáros útvonal volt, de most már nem látom OCM-en, törölték, ezért a Géza kifelé egyirányú szakaszát lehet, hogy kerülni kell ha levették a kerékpáros kivétel táblát), onnan már lehet az erdőben menni tovább karbantartott lejtős erdei úton át a Széna tér és a Margit-híd felé, visszafelé pedig a párhuzamos Völgy utcán, hogy az erdei kaptatókat elkerüld.
Nem, ez a Dunlop szelep, régen ez volt az általános (eltekintve egy-két meglehetősen ritkán látható szingós - Presta - szeleptől), még az autószelepek elterjedése előtt. Van olyan pumpa, ami ezt is tudja, de jobban jársz, ha inkább a gumit cseréled le autószelepesre. Tudtommal ugyanakkora furat kell ennek is a felnin, tehát minden további nélkül lecserélhető.
Azt a pedált csak spd-vel használtam, a műanyag keretnek semmi értelme, hisz amit Friczy is írt kiáll az spd csatlakozás...
A 324-es viszont hibátlan, de recés talpú cipő kell a taposó részéhez, mert a sima talpú lecsúszhat...nem is szeretem így használni én sem, de praktikus nagyon...
Nem olcsó a dolog. A pedál 14 körül + cipő, bőven 30-40 ezer között lesz:(
A fűzős, túra-spd cipők nem nyikorgós, nyeklik-nyaklik cuccok? Szabad ilyenben gondolkodni, vagy inkább normális MTB vagy országúti cipőt érdemes venni? Találtam olyat, hogy SPD adapter országúti talpra, használt itt valaki ilyet?
Ma Solymárról jöttem be Zuglóba dolgozni, majdnem 30 km lett. Első tervem, hogy átvágok az erdőn Kerekhegy felé, de addig is sok mászás volt, ami teljesen kinyírt, így inkább legurultam a Mátyás Királyra, majd onnan Hidegkúti út stb. Tudja valaki, hogy Kerekhegynél át lehet-e menni az erdőn bringával? Cél lenne kikerülni a Hidegkúti utat, bár hajnalban még nincsenek sokan, délután hazafelé már lesznek. Ha az erdő nem járható, akkor a másik ötletem, hogy csak a Máriaremetei útig megyek a Hidegkúti úton, onnan Temető utca, Templom utca, Patakhegyi út, Jánosbogár u, Máriahegy dűlő, Kocsis Sándor utcán jövök. Ez utóbbit ismeri valaki, be lehet vállalni? Az útvonal minőségére gondolok, mert ha jól sejtem ebben is van erdő.
Van más fajta szelepcsatlakozás, vagy csak autós meg a szingós:
Régi MTB-men olyan van, hogy kis vékony, van benne egybelülre csavarható kis csavarszerű, de középen a szeleptűnél nyitott szelepsapka, ezt kicsavarva lehet pumpálni. Maga a pumparész meg a külső menetes peremre csavarható. Ez a szingós szelep? Tehát ha átalakítót akarok hozzá, akkor egy sima szingós-autós átalakítót kérek akkor nem hibázok? Vagy ebből is van több féle csatlakoztatású?
Thule. Egy magassági korlát elnézése után simán letörtem a régi típusú (nem aheadset) kormányt a bringáról, miközben a tetőn ugyanolyan stabil maradt, mint előtte. Úgy tűnik jól fogja... :)
Én vettem ilyet. Nem estem tőle hanyatt. A bringa sajnos igen: a Bauvalami szakáruházban vett bringaszállítónak látszó tárgy feladta: a rögzítősatu műanyag borítása jóval nagyobb volt, mint a fém része, és letört, az iszonyú vastag vázcső nem állt neki testre. Szerencsére csak a saját tárgyaimban tettem kárt.
1. kérdés: milyen biztonságos, tetőcsomagtartóra szerelhető szállítót ajánlotok hozzá? Kerékkel lefelé szeretném szállítani, egyébként a haszutmaforban is azt írták, hogy csak így szabad.
2. kérdés: a kormány részeinek hogy kellene állnia? Ez a kép felülről mutatja a kormánycsövet? Valami olyan dizájnos hullám van a kormánycsőben, hogy nem igazán tetszik, akárhogy forgatom. Ez esés előtt is megvolt. :) A markolatnak hogy kellene állnia? A világos szürke rész előre nézzen?
Érdekes, hogy míg általában a bénább bringákat is x ezer forintért üzembe szokták állíttatni, Aldiéknál ez csináld magad. Pedig nem vitték túlzásba a gyári beállítást: kapásból súrlódó fék, ötletszerűen meghúzott csavarok, ferdén berakott nyereg, még ferdébb bilinccsel, stb. De az egyik példány nyeregcsövén legalább annyi zsír volt, hogy két-három agyhoz elég lett volna.
A kábelezésért sem osztanék díjakat egyelőre. Pl. sárvédő alatt?
Néztem én a 424-et is annak idején (meg az 545-öt is), de nagyjából azt láttam a képek alapján, hogy taposó módban csak kiáll a keretból a dokkoló rész, ami nyomja a talpat (nehéz is lenne másként megcsinálni), akkor pedig pont azt nem tudja, ami a célja, hogy taposó módban a cipő a kereten támaszkodjon fel. Így inkább játszom a megfelelő oldal kiválasztásával, belépéskor figyelni kell rá, de aztán pár száz kilométerig nincs gond :)
Speciális súllyal rendelkezők alatt törhet :) Alattam még nem tört, de én már aboltig is totál ki vagyok, ha nincs meg az a kapcsolatom a bringával. csak a szenvedés :) (pedig 800 méterre van kb a bolt)
Sziasztok. Trekking-re keresek pedált. A mostani m már nem nagyon bírja, recseg kattog stb. Nem fogas kellene hanem valami cipő kímélő és minőségileg elfogadható pár.
Móváriak figyelem. A lenti fickót kellene megtalálni, meg a bringát. Jelentkezzen a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztályán, vagy a 215-957-es telefonszámon.
Akkor még jó pár évet ki fog bírni nálam is...:) Előtte a műanyag keretes, PD-M424-em volt, az szart sem ér,az nem használható taposóként, el is tört a műanyag nekem....
Szintén ez a típus van nálam is, csak kicsit nagyobb futásteljesítménnyel (szerintem már legalább 20-30 ezernél jár). Meg kell szokni, hogy a könnyebb belépés az SPD-oldalára esik, de nem túl kényelmetlen a taposóoldali használat sem.
Nem olyan régen vettem VP márkájút, 10 helyett 4-ért akcióban. Hosszútávú tapasztalat (több ezer km) még nincs vele, de szinte stopli árában kaptam meg.
Spd pedálra kapható olyan műanyag platform, amit rápattintasz és taposóként használhatod. Én mostanában váltottam az spd-t look pedálra, ugyanakkor néha előfordul, hogy 5-10 percnél többet megyek utcai cipőben. Én arra gondoltam, hogy egy kiszuperált stoplira rácsavarozok valami platformszerűséget és így alkotok a sufniban valami taposó adaptert, amit a bepattintok a pedálba az ilyen alkalmakkor. Persze ez csak boltba járós megoldásnak lehet jó, mert elcseszi a beállított magasságot, meg mindent, 2x20 km-re nekem már nem lenne megfelelő. Én erre a célra szokásos kerékpáros cipőmet és pedálomat használnám (vagy vennék egy pár olcsó országúti pedált), és a munkahelyen húznék utcai cipőt.
Én ilyet használok, pont azért, mert nekem az spd kell a munkába járáshoz is, viszont gyerekekkel való rövid erdei utakra meg pont nem, hiszen ott sokszor kell megállni, lassan menni, stb, stb.... Hátránya, hogy viszonylag nehéz és nem olcsó, de használtan az új ár feléért ki lehet fogni. Nagyon strapabíró, 4000km-et tekertem vele, kapott hideget, meleget és olyan mintha új lenne.....