Keresés

Részletes keresés

ötfelezős Creative Commons License 2014.10.06 0 0 27456

Az expo pillanatában méri.

Azonban, ki kell, hogy igazítsalak, az EX vakuk tudnak E-TTL-t is és TTL-t is. Filmes gépeken az LCD bal felső sarkában az ETTL felirat helyet TTL látható automatikusan.

Előzmény: swarc09 (27455)
swarc09 Creative Commons License 2014.10.06 0 0 27455

mindenkitől elnézést kérek, természetesen ETTL-ről van szó, hisz a 430EXII ezt tudja.   csak egyszerűsítve írtam, értve, hogy nem manuális módban használva a vakut, hanem TTL-ben (most mindegy, annak melyik változata). 

abban is én tévedek valószínűleg, hogy nem végez elővillantást, én arra gondoltam, amikor már fókuszálás közben villog a vaku, hogy fényt mérjen. de ha jól látom, okával figyelve, az expó pillanatában villan többet is, és gondolom akkor mér. (a váz, nem a vaku, ezt is rosszul írtam valóban, bár erre gondoltam)    bár már semmiben sem vagyok biztos. :-)  

szóval ezt kérdezem akkor, az expó pillanatában méri a fényt a váz, vagy előtte, fókuszáláskor? mert nekem nincsenek az exponálás előtt villanások. 

és igen, nem régóta használok vakut vázon, és szeretnék tisztában lenni ezekkel, ha nem gond. ne nézzetek ostobának, azért kérdem, mert ezt még nem tudom, és nem félek kérdezni. ;-)

üdv

1dsmk2_4sale Creative Commons License 2014.10.06 0 0 27454

Sziasztok!

Nem vagyok túl okos ebben a témában, segítséget szeretnék kérni.
Adva van két vaku:

1 db 580ex és 1 db 580 exII.

Ugyanazon beállítás a vázon és a vakukon is.

Klikk után az ex2-vel készült kép sötét marad, a sima meg szépen kivillantja.

Esetleg fejből valakinek van valami ötlete erre?

Köszi!

habazutty_ Creative Commons License 2014.10.05 0 0 27453

Most nézem, hogy nem publikus a mailem.

siposa26 kukacka gmail pont com

Előzmény: habazutty_ (27452)
habazutty_ Creative Commons License 2014.10.05 0 0 27452

Sziasztok!

Ha már így felmerült a 430-as lelkivilága, esetleg valaki el tudná nekem küldeni a 430 EXII használatiját magyarul. Érthetetlen módon az edigibe nem adtak hozzá, akkor meg lusta voltam visszamenni, de már párszor jó lett volna belenézni.

A fotóbarkácson elvileg fent van, gyakorlatilag angol, canonéknál meg nem találtam magyarul.

Előre is köszi!

nemethla Creative Commons License 2014.10.05 0 0 27451

Javaslom a következőt, hogy ne kelljen más feje helyett gondolkodnunk és gondolatot olvasnunk:

Kedves swarc09!

Tisztázd légyszi magadban, hogy mire vagy kíváncsi, fogalmazd meg az előzmények fényében úgy, hogy értsük, és akkor pontos választ kaphatsz.  A fórum lelkes segítőkész olvasói.

Előzmény: ötfelezős (27450)
ötfelezős Creative Commons License 2014.10.05 0 0 27450

Én tudom, hogy "konkrétan ellent" mondok, de hát ha egyszer így van.

kérdésem konkrétan arra vonatkozott, hogy hogyan mér a vaku, ha a vakufej felfelé áll, ha elolvasod. :-) 

Elolvastam, de tán te nem a válaszomat, amiben írom, hogy: De miért ne lenne elővillanás, ha a fej másfelé áll, mint előre? Az a villanócső, ami a kép megvilágítását végzi, az villan egy mérőt. Ha a képet meg tudja világítani felfelé irányítva, akkor a mérést is miért ne tudná elvégezni? Ugyanoda villant, ugyanúgy visszaverődik, ugyanúgy megy be az objektíven, stb.

Ráadásul belinkeltem, hogy ezt Canonék írják...

De honnan veszed, hogy a 430 EXII nem végez elővillanást? Mert mondjuk a 430 EXII kezelési utasításának a 2. oldalán a harmadik pöttyben az 1. pont azt írja, hogy végez...
Persze, ha ETTL-II-ről beszélünk, mint itt alattam Knczsndr topictárs. A TTL az Canonéknál egy filmes fogalom, ott nincs elővillanás, a filmről visszaverődő fényt érzékeli egy szezor, és amikor elég a fény, megállítja a villanást, mint a külső automata vakuk. De mondjuk ott is mindegy, hogy áll a fej, ha a filmre jutó fényt nézi.

Előzmény: swarc09 (27446)
nemethla Creative Commons License 2014.10.04 0 0 27449

Ha nem digi vázon használod, minek a 430EX? Ha meg igen, nincs értelme nem az E-TTL-t használni. A 600EX elővillant, mint minden EX-es Canon vaku E-TTL-ben.

knczsndr Creative Commons License 2014.10.04 0 0 27448

Most a TTL-t kérdezed, vagy az E-TTL-t?

Ha TTL, akkor a mondat majdnem rendben van: "a 430 EXII nem végez magától elővillantást ttl módban" - TTL-ben nem is kell.
A "magától" kifejezés helyességét én vitatom. Szerintem sosem magától végez, hanem a fényképezőgép vezérlőjelére. - 
Ha elírtad, vagyis azt akarod mondani, hogy a "a 430 EXII nem végez elővillantást E-TTL módban", akkor azt kérdezném, hogy hogyan egyeztethető össze ez az állítás a "430EX II Instruction manual" 2. oldalán írottakkal?

"hogyan mér a vaku"?
- TTL-ben és továbbfejlesztéseiben a vaku sehogyan sem mér. A fényképezőgép mér, hiszen ez a TTL és továbbfejlesztéseinek lényege.
- Automata üzemmódban a vaku mér (már amelyik vaku tudja az A üzemmódot, mint pl. a Metz 58 AF-1/2, 64 AF-1), de akkor meg nem TTL, E-TTL vakuzásról van szó.

swarc09 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 27446

szóval akkor most hogy is van ez? :-)))

ötfelezős és Fuzi69  konkrétan ellent mondtok egymásnak elővillantást és mérést illetőleg! ami tény, hogy a 430 EXII nem végez magától elővillantást ttl módban, sem direkt, sem indirekt állásban. illetve a kérdésem konkrétan arra vonatkozott, hogy hogyan mér a vaku, ha a vakufej felfelé áll, ha elolvasod. :-) 

nemethla a 600RT elővillant?

Előzmény: ötfelezős (27444)
nemethla Creative Commons License 2014.10.04 0 0 27445

Lecsekkoltam kíváncsiságból: 1Ds mkIII 600EXRT még indirektben is követi az aktív AF pontot és láthatóan mást villant 3 kül élességi pontú képnél. De így is kell neki.

Előzmény: ötfelezős (27444)
ötfelezős Creative Commons License 2014.10.04 0 0 27444

De miért ne lenne elővillanás, ha a fej másfelé áll, mint előre? Van elővillanás, hiszen az méri a fényt. Az ETTL lényege az, hogy kiértékelő mérést végez a mérővillanással - nem egypontosat. A mai ETTL az ETTL-II, az meg a tárgy távolságát is figyelembe véve kalkulál, kivéve, ha a vakufej felfelé áll. Vannak más kivételek is.

Már persze, ha Chuck Westfall a CANON USA-tól, illetve maga a Canon igazat mond.

http://cpn.canon-europe.com/files/news/pro_lineup/EOS-1Ds-MkII-Whitepaper.pdf

10. oldalon.

Előzmény: swarc09 (27442)
Fuzi69 Creative Commons License 2014.10.04 0 0 27443

Az e-ttl lényege, hogy mér a váz elővillantás nélkül. Normális esetben beállítod a zársebességet 180-ra, majd a blendét és ennek megfelelően a váz figyelembe veszi a tárgy távolságát és ezeknek az értékeknek megfelelően beállítja a vajusat.

pl iso 100 esetén a tárgy 2 méterre van és te 16-os blendét használsz, akkor 32-es kulcsra állítja a vakudat.

a fotózásban az a szép, hogy mindig lehet kisérletezni ;-)

Előzmény: swarc09 (27442)
swarc09 Creative Commons License 2014.10.03 0 0 27442

igen, köszönöm! :-) vázról vakuzva, nem off camera módban, bocsánat, ha kusza volt a kérdés. napsütésben bizony kevéske a rendszervaku, ezzel tisztában is vagyok, illetve azzal is, hogy optikai módban látniuk kellene egymást, már ha volna master vakum, de nincs még. rádiós kioldót szoktam használni olyankor. 

már csak azt nem tudom, hogyan mér a váz elővillantás nélkül, úgy, hogy derítő állásban nem tudja, mi van fölöttünk...  vagy érdemes olyankor manuálisan elővillantani-bemérni?

Előzmény: nemethla (27441)
nemethla Creative Commons License 2014.10.01 0 0 27441

A "felhajtom a vakut, amit érzékel" - -szóval kissé kusza a kérdés is, igazából a TTL mód nem TTL, hanem E-TTL, a vakut, ami érzékel- erről gondoltam én másodvakuzásra...

Mindegy, no, a válasz megvan, még több kérdésre is, mint amit feltett...)

Szép élfényeket!

Előzmény: THT (27440)
THT Creative Commons License 2014.10.01 0 0 27440

Jóestét :)

Én úgy értelmezem, hogy nem slave üzemmódban akar vakuzni csak azt nem tudja, hogy ha felhatja a vaku fejét, az nem befolyásolja a mérési metódust, mivel a váz mér, nem a vaku. Mint ahogyan irtad is.

Előzmény: nemethla (27439)
nemethla Creative Commons License 2014.10.01 0 0 27439

Javaslom a Canon leírását e célból... mindegyik    zoomos vakut 24 mm-re rántja a felemelt fej.

Természetesen ekkor is ugyanúgy kommunikál és mér, ( a szerint, amit leírtam, villanás közbeni fényimpulzussal vezérel, a vázban mér elővillanáskor ) miként a vázon se tesz másként indirekt vakuzáskor.

Slaveben ott leszel gondban, hogy indirekt állásban a 430 gyenge lesz, és nem tölt fel uakkorra, mint a master vakud.

Az E-TTL mérés lényege, hogy nem a vaku szabályoz, hanem a váz. Beállíthatod azt is, hogy eltérő értéke legyen a master és slave vakuknak, az arányait, E-TTL-ben még kissé túl is tudod hajtani, de összértékben, ha a kommunikáció jó, akkor elég pontos lesz. Szabadtéren, erős napsütésben leszel még gondban, és amint írtam,

a derítő ( itt gondoltam én ernyős ) vakuzás esetén akkor lesz nehéz, ha tényleg derítőernyő alá teszed a vakut és az nem lát ki a vezérlő vakura.

430/580-as vakuk leírása magyaruk is elérhető, érdemes böngészni . Vagy az ST-E2-ét.

Előzmény: swarc09 (27438)
swarc09 Creative Commons License 2014.10.01 0 0 27438

minden tisztelettel, ez nem válasz a kérdésemre. :-)   valószínűleg félreértettél.

tehát ha a vázon lévő vakut derítő állásba állítom, azt érzékeli a vaku, a zoom állás pl átáll valamilyen beállításra, gondolom 24 vagy 35 mm, nem teszteltem, de a villanás ereje vajon mi szerint történik ilyenkor? valamit ekkor is mérhet, mert nem lő nagyon mellé. erre lennék kíváncsi!

Előzmény: nemethla (27437)
nemethla Creative Commons License 2014.09.30 0 0 27437

A 430EX és a többi, nem rádiós E-TTL Canon vaku fényimpultzussal vezérelve érzékel.

Nem a fejében, hanem az infra szenzor alatt van ( mármint a vörös búra alatt )

Ezért nem lehet pl nagy ernyő alá tenni slave-nek, mert egyszerűen nem látja a master vakut. Ha pl egy ember közébeáll a master és a slave vakuidnak, nem lesz másodfényed.

Előzmény: swarc09 (27432)
ítélőszék Creative Commons License 2014.09.30 0 0 27436

Kollégák!

Ez a topik nem adásvételi topik. Persze lehet az, ha az itt lakók úgy szeretnék, de akkor átrakom A FOTÓS ADOK-VESZEK CSOPORTBA.  Akkor ott viszont másról nem lehet szó ebben a topikban. Az adásvételi hirdetéseknek szigorú szabályai vannak, így azok a szabályok érvényesülnek is az intézkedéseink nyomán.

Ez a beírás nem vita tárgya, a reakciókat szó nélkül törlöm, a postolót, stílustól függően, tiltom is.

photoagency Creative Commons License 2014.09.30 0 0 27435

Legalább szereztem néhány kellemes percet :) Ár-értékben biztos, hogy jó. No, meg a képen nem látszik, hogy milyen vakuval készült, illetve, ha látszik, már régen rossz. És egyébként is el kellene adnunk még jó néhányat. Talán megbocsátható, ha ezen a fórumon is hirdetem :) 

Előzmény: derült ég (27434)
derült ég Creative Commons License 2014.09.29 0 0 27434

úgy gondolod, hogy az minosegi alternava?  mert akkor én rohogo gorcsot kapok :D

Előzmény: photoagency (27433)
swarc09 Creative Commons License 2014.09.29 0 0 27432

meg tudnátok mondani, hogy a Canon 430EXII esetében, TTL módban, ha felhajtom a vakut, amit érzékel, akkor mi alapján villan, milyen erővel?

Levente.hu Creative Commons License 2014.09.27 0 0 27431

Keresek Hensel Integra/Expert Pro 500Ws-os stúdióvaku kitet, hordtáskával, tartozékaival, esetleg minőségi alternatívákat megfontolok.

Zozii919 Creative Commons License 2014.09.21 0 0 27430

Sziasztok! 

Ha esetleg valakit érdekel profi 600Ws-os stúdióvaku : LINK

Élérhetőség: húsz 418-3339, khaosz@mailbox.hu

Borg8472 Creative Commons License 2014.09.18 0 0 27429

Sziasztok!

Yongnuo 500 ex "C" vakuhoz, magyar nyelvű leírást nem tud nekem elküldeni valaki.   SOS

photoagency Creative Commons License 2014.09.13 0 0 27428

Sziasztok!

Köszönöm a sok érdeklődést, a másik is elkelt.

Előzmény: photoagency (27427)
photoagency Creative Commons License 2014.09.08 0 0 27427

Sziasztok!

Az egyik elkelt, a másik Pixel Mago még várja gazdáját.

Előzmény: photoagency (27418)
t970 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 27426

basszus, tényleg...jövök neked egy sörrel

Előzmény: ph5.5 (27425)
ph5.5 Creative Commons License 2014.09.03 0 0 27425

A vaku mód véletlenül nem vörösszemen van? Állítsd át sima első redőnyre. Ez szokott ilyenkor a gond lenni. 

Előzmény: t970 (27423)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!