Egy perverz gondolat: amíg a lepiukkant mellékvonal jár, senkinek sem tűnik fel, hogy van. Lehet, hogy az a megoldás, hogy meghírdetni, hogy bezárjuk, be is zárni, majd kicsit felújítani és megnyitni, mint új dolgot. Az azért mégiscsak valami. Bár, nálunk addig jutna a dolog, hogy jó, zárjuk be. És, annyi...:(
Az ember olyan, hogyha valami új van, annak tud örülni, ha elvesznek valami azért tud felháborodni, de nem tud annak örülni, ha valami egyszerűen csak van....
Gondoljatok bele abba, hogy ha ti lennétek MÁV főnökök, akkor mi lenne lopás ügyben? Én bevallom, hogy engem sem nagyon érdekelne, mert szinte lényegtelen ahhoz képest, hogy mekkora csődtömeg a MÁV.
Hát igen a Bicske-Székesfehérvár vonalról jut eszembe, hogy azért ezt föl kéne újítani és ha nem is maximális számon,de egy napi mondjuk 10 Desiro vagy Bz járna rajta már is segítenének az utazáson
A Bicske - Székesfehérvár vonalon az állomások is jó helyen lehetnének, nem olyan messze a falvaktól. De, egy Desiro 800 millió és új felépítményt és biztosító berendezést kellene építeni. Teherforgalom alig lenne. Most már nem éri meg.
Kétségtelen, sokat lehet írni a vicinálisokról. Nemsokára már csak múlt időben.
Köszönet érte.
Nézd, Taxxx, én komolyan gondoltam a beszélgetést annak ellenére, hogy nagyon felelősnek érezlek a vici helyzet 2007. márciusi alakulásában. Mint már írtam, Néhány ember mellett Neked lett volna módod tenni ellene, hogy ne így alakuljon.
Mint láthatod, két napja kicsit meghegyeztem a ceruzát. Ennek csak az az oka, hogy leírtad: Vajon miért is gond az, ha ellopják a vasutat.
Sajnálom az elmardt találkozást, de így nincs kedvem hozzá.
A GKM (és persze Taxxx) áldásos tevékenységének köszönhetően a lopások száma annyira elfog szaporodni a magyar vasúthálózaton (már most is naponta 8-10 kábellopás fordul elő), hogy néhány komolyabb baleset is bekövetkezik.
Ez persze nem szempont (normális országban fel sem merül), de Magyarországon ez a helyzet.
Hát igen a Bicske-Székesfehérvár vonalról jut eszembe, hogy azért ezt föl kéne újítani és ha nem is maximális számon,de egy napi mondjuk 10 Desiro vagy Bz járna rajta már is segítenének az utazáson,mert most például Budapest-Kelenföldig kell elmennünk, hogy a Balatonra eljussunk vonattal,persze a legtöbbször kocsival megyünk,de ha nincs kocsi akkor vonattal.És ha ez a vonal működne akkor mind nekünk Tatabányaiaknak és mind főképpen a Bicske és környékének jól jönne ez.
Egyszer a pénztárban találkoztam egy fiatal csinos hölggyel.
Akkor Ő volt.
Ő vele mi lesz?
Ha nem lesznek személyvonatok, akkor áthelyezik máshová?
Hetente 3 tehervonathoz marad mint állomáskezelő, ahogy Enyingen, vagy Lovasberényben volt?
Ja van tekerős soromó Tarnaszentmáriánál 2 illetve Verpeléten 1, Feldebrőn is 1. Siroknál 1.
Ezeket a vonatszemélyzet is tudja kezelni, van vonat által befolyásolt fénysorompó, Így a 3 as útnál vagy Recsk Sirok között (Kőbánya) valamint egy ilyen szintán Kőkútpusztánál..
Ha jól tudom, a mátraballai, vagy a mátramindszenti van a forgalmista átal működtetve, talán a Kál Recsk között a tehervonatoknál így a sorompók kérdése megoldott.
Igen szerintem is ez lenne a forgalmasabb mellékvonalakra az ideális jármű, mert nagyban növelné a komfortfokozatot is.
Igaz relatíve ez nagy kiadás lenne ha jól tudom 3 egységnyi ikerbz-nek átalakítása az ára=1db új Desiro árával (idézet a máv.hu-ról: "A prototípus 120 millió forintba került. Az egy ülőhelyre vonatkoztatott beszerzési költség 1,45 millió forint, ami összehasonlításképpen a Desiro esetében 5,9 millió Ft.").
Meg nem hallani hírt arról se, hogy gyártanák tovább, mert ezt írták: "Amennyiben a jármű az üzemeltetés során beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor a következő 3 évben 30 darab hasonló vonatot rendel a MÁV." Talán nem vált be? Bár gondolom az anyagiak miatt nem nagyon lehetséges.
Ő azt mondta, hogy az egyterű iker Bz-nek lenne értelme, nem kellene kapcsolgatni, körüljárni, a jegyvizsgálónak nem kellene az egyik kocsiból a másikba átmenni, ez kiküszöbölhető így.
Az ülései KIEL típusúak, olyan mint a Desiróban, legalábbis, ezt láttam fényképen. 96 üléses jármű és Vmax= 90 km/h 16-os vonalon van egy ilyen jármű.
Tekintsük a cementet! Ez jó, mert olyan áruféleség, amelynek az átrakása egyszerű, nem igényel különösebb intézkedéseket. Végülis elég sok árunál meg lehet találni azt a vasúti szállítási mennyiséget, távolságot, amikor már nem probléma az átrakás. Az ömlesztett cementnél ez a mennyiség/távolság aránylag alacsony lesz, a zsákosnál (mivel ott az átrakás már több eszközt igényel) viszont magasabbra adódik. Így még azt is ki tudod hozni, hogy mely áruféleségek azok, amelyeket átrakásos módszerrel biztosan nem éri meg vasúton szállítani, Magyarországon belül. (Akár egy jó kis képlet is kijöhet: áruféleség, átrakás szükségessége és száma, átrakási technológiák, adott technológiára eső költség (beruházási, üzemeltetési) és idő, és ezek után a gazdaságos minimális vasúti szállítási távolság, mennyiség. Turbózható a meglévő technológiák számbavételével és az áttérési hajlandóságokkal, a konkrét fuvaroztatók szállítási szokásaival, ... Végül belevehető a képletbe a mutyi-tényező is: ezt technokrata felfogással hajlamosak vagyunk kihagyni, tagadni, pedig akárhogy vergődünk, lételeme a társadalmaknak.)
De érdemes más tehervonatokat is megnézni! Végülis minden egyes tehervonat minden egyes kocsiját érdemes megnézni: ki mit miért szállít vasúton, ki mit miért nem szállít vasúton. Engem - gonosz módon - elsőként még csak nem is a technikai problémák izgatnának, hanem hogy vajon a vasúti szállítási nem-hajlandóságnak mekkora hányadát okozzák egyszerű emberi nemtörődömségből fakadó rossz tapasztalatok, valamint hogy ezek a nemtörődömségek milyen szinteken jelentkeznek. Ugyanis minél szerteágazóbbak, annál nehezebb őket kordában tartani, és annál sérülékenyebb a teljes rendszer.
Egyetlenegy előnye van ennek, hogy kisebb a potyázási lehetőség, így a kalauz több menetjegyet tud lekezelni/kiállítani, ez az egyetlenegy magyarázat ami megállná a helyét sztem.
2006.dec. 10-től újra megállnak a vonatok Tardosi Kőbányák mh.-nál. Szerintem teljesen felesleges, mert kifele a Bz nagyon erőlködik, ha meg még nedves a sín, hát volt olyan,h harmadjára sikerült elindulni. Ráadásul ha nem állnának meg a páratlanok kevésbé tartanák fel a páros vonatokat Eger-Felnémetnél.
1. A 35514.sz vonat Tardosi Kőbányáknál. 2. Elmenőben a 35514. 3. A 35513 az almári egyenesben.