Akik tőlem érdeklődnek az oltás-szemzés mibenlétéről, mindenkinek azt ajánlom, hogy őszibarack szemzésével kezdje, ez a legegyszerűbb és leggyorsabb, mert az őszibarack vesszője egyenes felszínű, szemben mondjuk az alma vagy cseresznye kiálló szemlapjával. Ha gondolod, meg tudom mutatni élőben, tényleg csak 1 perc kötözéssel együtt.
Soha ne mondd, hogy soha vagy nem! Már csak azért is megpróbálod, mert más is megpróbálta! Kaptam az Ali-bá-tól, vagy hét fajta őszi szemzőgallyat, úgy számolom 32 db szemzést csináltam aug. 23 körül, ma átkötöttem mindet / a szorítógumi kezdett elérni/ és a rügyalap mindnek zöld! Ami nekem öröm, de a kérdésem a következő, mire számíthatok a tavaszi hajtáskor? A másik, hogy július vége felé szemzett más fajták közül az egy db. kajszi nem sikerült, a három db. szilva szerintem rendben, a három db. cseresznye rügyalapja zöld és hegnyomokat látok, de a rügy mintha nem lenne elég fejlett. Ami picit aggaszt, mintha azt látnám, hogy az ősziken a rügyek kezdenének hajtani, látni vélem a levélkezdeményezést/ az aug.-i Blasing gold szemzésen egyértelműen látom/ !
Az lenne a kérdésem hogy a képen látható gyönyörű virágú majd szép levelű szilva fát mibe oltsam ill szemezem potyoka szilva alany jó lenne neki mert amit láttam ilyen fát meg lett sértve a fa töve vagyis a gyökérnyak és a sarjak úgy néztek ki mint a potyoka szilva hajtás
Majd télen, ha ráérsz kitanulod hogyan kell, aztán csak akad június idusától szept. közepéig 5 perced. (Gyakorlottabbaknak csak 2 perc egy szemzés, de a faiskolai szemző ember több, mint ezer szemet betesz egy nap, igaz két betanitott munkás kötöz utána.)
Nem adom fel mert el sem kezdtem.:-)Nem is fogom.Nekem mint villanyszerelőnek igen ritka hogy ráérek márciustól októberig.Ez az év ugyan ilyen volt de remélem a jövő év már nem.Zöld oltást próbáltam egy állt meg.Az a baj hogy a szemezésnél azt sem tudom melyik szem alkalmas meg mikor.De lehet hogy mégis ráadom majd a fejem csak nem valószinű.
Le merném fogadni, hogy fogsz szemezni! Előbb utóbb meg fogod próbálni. Már csak azért is, mert az őszibaracknál messzemenően az a legbiztosabb. No meg nem olyan fából faragtak téged, hogy feladd. Amúgy mindenki így kezdi, aztán nem tud ellenállni a 'kísértés'-nek. Majd meglátod még a kerted is kicsi lessz!
Nem kérdezem,de nem értem :) könnyebb /az alvószemzés legalább is sztem/ és szebb eredményt is ad...és hosszabb idő is van rá.De te tudod,mindenki csinálja azt amire esküszik.Így van ez jól :)
Hát csalódott lennék,ha legalább 50 %-os arányt nem érnék el a szemzésekben.Annyi energiát fordítottam a beszerzésekre,a szemzésekre,hogy nem lenne jó,ha csak kevés jönne össze.Ráadásul az őbarack tavaszi szaporítását soha nem próbáltam...és időm se nagyon lesz rá.Épp elég lesz tavasszal a metszés,az ültetések és a körteoltások.
Nekem se jön össze mindig,de azért nem török össze.Nem örömteli,ha nem sikerül vmi,de azért a kedved sose menjen el.Ráadásul olyan sok szaporítási mód van,hogy gyakorlatilag jó arányt érhet el az ember az adott "kihajtási" évben.Hiszen ha nem sikerül az alvó szemzés pótolhatod oltással,chip-szemzéssel stb és nem veszítesz évet.Szóval hajrá :)))
Az 1 éves magoncokba gyökérnyakba, és feljebb is szoktam szemet rakni, aztán az alsót elfedem, a felsőt nem. Általában, ha mindkettő megfakad a felső szokott (jobban) kihajtani, de volt már, hogy nagy tél után csak az alsó maradt meg. De garancia semmire nincs. 1990-ben beszemeztem 50 db helyére vetett őszibarack magoncot, és csak 2 maradt meg (az egyik fát éppen ma vágtam ki). '91-ben megismételtem a szemzést, a maradék 48-nál és mind megfakadt.
Nem lebeszélni akarlak, mert hátha sikerül, és akkor nyersz egy évet, csak leírtam a több éves tapasztalatomat. Ami jól feladta a héját, annak még jó esélye van szerintem.
Én soha nem szoktam bebugyolálni.Földdel amúgy sem szoktam,mert ahhoz túl magasra szemzek,de nem is tekerek be semmivel.Ami megmarad az jó,ami meg elpusztul...hát ez a természetes kiválasztódás.Én mindenesetre bizakodó vagyok :)
Én is nagyon remélem. Én a biztonség kedvéért kora télen, az első héhány milliméteres talajfagyok után el szoktam fedni a talajközeli szemzéseket 5-10 cm földel és kora tavasszal, mikor kienged a fagy kitakarom. Lehet, hogy tulzott óvatosság. (Had érezze az a kis szemecske, hogy gondolunk rá, foglalkozunk vele, hátha meghálálja.) A magasabban levőeket meg bekötözöm 1-3 réteg cementeszsák papirral. No persze igy se marad meg mind.
Olyan teljesen nyílt seb nincs, de a forradás ilyenkor már nem lesz tökéletes, a szempajzs egy része nem forrad oda, csak beszárad. A forradásnál és a vágásnál is olyan vékony a védőréteg, hogy ezen az eső, hólé által bemosott baktérium át tud törni. Azt nem tudom, hogy a valóságban ez milyen gyakran történik meg, vagy mégis a fagy a felelős a többségért, de azt biztos, hogy decemberben a mostani szemzéseid szempajzsát így-úgy, ha nem is tökéletesen, de valamennyire le lehet majd szedni, elválik az alanytól, ennyire gyenge csak a forradás, a nedvkeringése is ezért rossz télen, ezért veszélyes rá a fagy.