Bocsánat, biztos volt egy párszor: a Kihajolni veszélyes című filmben látható bizt. ber. az valami fiktív "cucc"?? Kicsit fura nekem a gombnyimásra működő alakjelző....
Egy autós gyalogost gázolt, de félrerántotta a kormányt és bedarált mindent. A gyalogos a jobbon, az autó meg a balon feküdt, emiatt teljes volt a pályelzárás és a káosz.
Zavarba megy igen amint eléri a kiszámláló pontot. A nagyobb baj az hogy nem zár le a sorompó ha a két pont között tesznek a vágányra járművet. ( Pontszerű vonatérzékelésű sorompó)
Kis zavar: Ha az emelt sebességű vonalon az autómata sorompó nem teljesíti az emelt sebességre előírt feltételeket. Ellenőrzi a csapórudak épségét, elindulását és megfelelő helyzetét.
Ha jól emlékszem, a korábbi Kezelési Szabályzatokban külön le volt írva, hogy a beszámlálási pont és a kiszámlálási pont között nem lehet járművet helyezni a pályára, mert zavarba megy az AS.
Az még hozzátartozik a dologhoz, hogy az útátjáró közepén szigeteltsín van kialakítva, de a két-két sínütköző el van tolva, gyakorlatilag átfedéssel készített egysínszálas szig. sin...
Két átfedéssel telepített tengelyszámlálós szakasz vágányonként. Nincsen szigeteltsín. Valamit félreérthettél... :-)
a minap hallottam egy érdekeset, bár bizt. ber. műszerész ismerős szerint (aki jobban ismeri nálam a terepet) üzemszerű a jelenség, de nem én vagyok az egyetlen kétkedő.
Szóval van egy korszerű, LED optikás, tengelyszámlálós (és szig. sin-es), fedezőjelzős fény- és félsorompó berendezés, kétvágányú pályán. Kétpályás jármű érkezik, feláll az átjáróban, majd elindul az egyik vágányon. A sorompó ekkor beszámlálja az egységet, de a kiszámlálás egyéb okok miatt hátra marad. A sorompó az átjáró közepén történt beszámlálás után LE vezérlést kap, a fénysorompó vált, a csapórúd indul, és a megfelelő fedezőjelzőn megjelenik a Szabad jelzés, majd 6 perc után elmegy zavarba. Közben a másik vágányon vonat közeledik, visszajön az átjáró a (kis)zavarból, de a fedezőjelző nem vált át, marad Megállj.
Amit nem értek: ez az átjáró üzemszerűen 15 km/h-val járható, a kiszavar áramköre pedig 120 km/h-nál nagyobb sebességgel járt átjáróknál szokott kialakításra kerülni, de nem baj, ha hogy tervezték, a biztonság felé hat. :)
Továbbá nem világos, hogy miért nem kell a távoli behatási pontnak működnie ahhoz, hogy a Szabad jelzés megjelenhessen a fedezőjelzőn (az, hogy a kétpályás jármű miért nem küldte el zavarba, külön rejtély).
Ha már visszajött (mint kiderült kis) zavarból, akkor miért nem jelenik meg a Szabad jelzés a fedezőjelzőn?
Az még hozzátartozik a dologhoz, hogy az útátjáró közepén szigeteltsín van kialakítva, de a két-két sínütköző el van tolva, gyakorlatilag átfedéssel készített egysínszálas szig. sin...
Az említett sorompó Pomáz és Szentendre között a Szentendrei HÉV vonalán található, AS sorompó, a Signelit Zrt. gyártmánya. Zénóka23, te is kifejtheted, hátha megértem, akár ábrával is! ;)
Így, hogy a lencséket is kiverték, inkább talán discos duhajkodók lehettek. Bátran megharcoltak egy szerencsétlen, védtelen sorompószekrénnyel! Hősiesen le is terítették!
Ja, ránagyítottam, mert azt észre sem vettem. Jó sokáig zárva lehetett, ha így feldühödtek rá. :-) Azért ez így már tényleg gáz! Az ilyen hülyét darálja le a vonat nyugodtan!
Én vasasi vagyok. Busszal járok Pécs felé, aminem az átjáró felé megy, így ezt nem láttam. Nálunk lehet hallani a vonat kürtjét (kb. 2,5 km-re lakom az átjárótól), ma több vonat is elég sokéig kürtölt. Hát ezért!
De itt nincs fedezőjelző, a mozdonyvezető nem is láthatja, hogy nem működik a berendezés...
Néhány hónapja volt egy ilyen a kezemben - egy selejt-konténerben turkáltunk.
Elég bonyolult példány. Az ottani kollégáim elmondása szerint néhány LED sorba kötve, de ilyen sorba kötött csoportokból aztán jónéhány párhuzamosan, és olyan kapcsolással, hogy ha egy-két soros csoportban rövidzár van, még akkor is mûködjön.
Ami a dolgot még bonyolultabbá tette: ha már elég sok baja volt, akkor úgy kellett viselkednie, hogy az izzólámpák ellenõrzésére kiépített ellenõrzõ áramkörök észleljék a problémát, miközben még mûködött.
De sajnos nem tettem zsebre a jószágot (elég nagy zseb kellett volna hozzá).