Legutóbb egy csini barnának csaptam a szelet, hogy a saját szavait idézzem: "tip-top kis picsa" a lelkem, oszt mindemellett gépészmérnök, és az én munkámat végzi jelenleg az előző munkahelyemen. Csak 12 évvel fiatalabb nálam, ennyi vele a bibi.
Hiszek neked, csak azon próbáltam poénkodni, hogy végigfotóztam a Megyeri hidat iso 1600-on, és még az se volt gyanús, hogy a többiek már rég állványoztak, amikor én még kézből nyomtam... ;-)
Jó a kép amúgy, tényleg használható teljesen ilyen magas izón!
Még az ISO 12800 is jó papírképet ad (A/4). A szombati talira (ahol nem voltál) Buffa hozott ISO 6400-as printeket. Senki nem találta el, hogy mekkora érzékenységen készültek (mindenki lejjebb tippelt).
A napokban printeltettem A/4-re kettős portrékat (ISO 400). Zavaróan sima képek jöttek elő. El is határoztam, hogy legközelebb minimum ISO 3200-on fogok dolgozni. :)
Ehhez egy kicsit vissza kell kanyarodnom az időben.
Volt egy haverom reklámfilmeket készített és kiderült, hogy sem nekem, sem más haveromnak nem az jött le, amit ők akartak a "történettel" mondani. Amit meg is vitattunk ott és akkor, hogy ez nem baj. Azóta a fotóim mondandóját titkolom. :) Pontosabban, nem az a lényeg, hogy én mit akarok mondani, hanem az, hogy a befogadó mit érez mikor látja.
Én már megelégszem azzal, ha elgondolkodtató a fotó kb. 3 másodpercre.
Szóval, mondandót ne kérdezz tőlem. Egy érdekes fotót szerettem volna, ami a fejemben sokkal jobban előjött, mint itt a fotón.
Az egyik kolléga kérdezte, hogy milyen kanon gépet vegyen magának. Mondok mit szeretne. Van valami 8 megapixeles kompaktja, annál jobbat, de nem akar profi gépet, meg sok objektívet. Jó, mondok vegyen egy G11-et. Elküldtem neki a linket. Egy idő után szól, hogy átküldött egy linket, nézzem már meg, az nem jobb? Megjött a mail, nézem, 7D. Mondtam neki, hogy de, az sokkal jobb. Meg megmondtam neki az árát is. :-D
Ez nekem is eszembe jutott már, talán ezért is nem szóltam idáig... De még gondolkodom a megoldáson. Persze lenne egy kérdésem, ha még erről nem volt szó: pontosan mit is szeretnél a fotóval kifejezni? - mert számomra ez okozza az egyik bizonytalanságot, nem tudom értelmezni, hogy mi is a mondandó, túl azon, hogy azt mondod, poénnak szántad csupán.
Vegyél egy pásztázó elektronmikroszkóp-szerű szerkentyűt, vagy használj olyan progit amelyik sokszáz képből összrakja neked a fülétől farkáig borotvaéles képet úgy, hogy minden átlátszó is rajta. :-)
Hát egy kicsit végig kell lapozni a 350d topikot, oszt láthatod, hogy a képeket nem azért hozzuk, hogy megdícsérje valaki. Neked talán még nem akadt meg a szemed a helyes eljárásrendet leíró mottón: a képről rosszat, vagy semmit.