Keresés

Részletes keresés

krulis Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6900

Szia!

 

Jó helyen vásárolsz, jó könyvet olvasol!:) Bár a Wolfgang könyvben van néhány dolog ami elavult vagy csak lager sörökre igaz vagy van egyszerűbb módszer is. Ha tudsz angolul, akkor a howtobrew.com-ot ajánlom.

 

12 liter sörlevet ha odateszel forralni, akkor abból a végén kb. 10 liter söröd lesz, mert ugye párolog belőle. Ehhez egy legalább 14 literes edény kell, mert erősen habzik, vagy ahogy én csináltam régen, kettévettem és két 7 literes húsleveses fazékban forraltam.

 

Komló: ez igazából a sör típusától függ, 20 literhez általában 30 gramm keserű és 30 gramm aroma komló kell, 10 literhez a fele. Ha a http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/category/20498 -ról veszed a keserűkomlót akkor elég 10 gramm is, ott nagyon erős komló van ha jól emlékszem 15% -os alfasav tartalmú. Persze vannak extrém esetek, mint pl. a tegnapi recept amit beírtam, vagy az IPA típusú sörök.

Előzmény: szsztücsi (6898)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6899

Kösz átjött.

Le kellett töltenem egy konvertert, mert ezt a docx et nem ismerte az én world-om. De végül sikerült.

Előzmény: krulis (6896)
szsztücsi Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6898

Sziasztok!

 

Végre elhatároztam, hogy csatlakozok először meg próbálok egy 10 literes próbát. 

Találtam egy két anyagot is ezeket megosztom veletek. Ha már ismeritek elnézést.

Nagyon szívesen fogadok jó tanácsokat ötleteket.

 

Ahol vásárolnék:

 

http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/category/20498

 

Ebből tanulok:

 

http://data.hu/get/3462270/Vogel-Wolfgang__hazisor_keszitese.pdf

 


Sok oldalatokat végig olvasva látom, hogy több komlót használtok, a 10 literes próbához

mennyi kell?

 

Ehez a mennyiséghez mekkora főzőedény szükséges?

 

Előre is kössz.

 

SzSz.

BoBoYSA Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6897

Eddig is átom a letöltési linket, de nem töltődött.  :-(

Előzmény: krulis (6896)
krulis Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6896

Sima docx file, csak ezek szerint nem teszi ki a letöltés linket, ha nincs írás jogod. Elvileg lehetne online szerkeszteni ezzel a google docs-szal ahova feltettem és akkor többen is dolgozhatunk rajta egyszerre, de múltkor ezt nem sikerült megoldanunk. Felvettelek írás jogosultsággal, elvileg így már le is tudod tölteni. Ha továbbra sem látod a linket akkor küldöm sima levélcsatolmányként. 

Előzmény: BoBoYSA (6895)
BoBoYSA Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6895

Beleolvastam, tényleg jó alap.

 

Csak letölteni nem tudtam.

Küld át légy szíves.

Miben van ez? Milyen program olvassa?

Tudod egy e-mailem régről, de most feltettem nevem alá egy másik publikusat oda is címezheted.

Kösz.

Előzmény: krulis (6893)
bigbuzz Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6894

Sziasztok, Miskolc környékén hol lehet malátát beszererzni?

 

Köszi!

 

Bb

krulis Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6893

Erről jut eszembe! Réges régen elkezdtem kijegyzetelni a howtobrew.com-ot, mármint a könyvet ami ott található html formátumban, de valahol 2/3 -ánál abbamaradt. Azóta Wrie01 frankón letisztázta, fel is töltöttem ide:

 

https://docs.google.com/leaf?id=0B1l_49SHnIRnOWM1ZTA4N2YtMjI2NS00OTc0LTkyZWYtNWZlM2Q1OGNjMjU0&hl=en&authkey=CJ34t_oL

 

Szerintem elég jó a felépítése -mármint az eredetinek, amit átvettem- és már van vagy 50 oldalas, kiindulási alapnak tök jó . Ha valakinek van kedve hozzáírni, befejezni, szépíteni/jobbítani az ne fogja vissza magát! 

Előzmény: BoBoYSA (6889)
krulis Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6892

Biztos vagyok benne, hogy sikerül! Ha megvannak a hozzávalók, ez is egy nehezen elrontható sör szerintem, a komló elnyomja a többi ízt. 

 

Nem úgy,  mint az olaszházi világost. Már próbáltam párszor hasonló ízvilágú sört csinálni, de még nem jött össze. Olasz, leközölnéd mit tettél bele, és főleg, hogy hány fokon, milyen élesztővel erjedt? Nekem nagyon bejött!

Előzmény: KRISZ2007. (6882)
krulis Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6891

A csokis porterbe mit tettél, mennyit? Én is próbálkoztam csokis-meggyessel, abba ment 50 gramm holland kakópor, de nem vagyok tőle elájulva, palackoztam pár üveg meggy nélkülit belőle. Még tavaly hozott a találkozóra víztamás egy csokis portert, az viszont ízlett.

Előzmény: per/sanchez (6888)
krulis Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6890

Csülök, per/sanchez, BoBoYSA és a többiek, akik nem tudtak a mostanira eljönni:  az idén nyár végén lesz még egy találkozó, szeptember 10-ét jelöltük ki.

BoBoYSA Creative Commons License 2011.05.19 0 0 6889

Nagyon kevés fórumot látogatok.

Az egyik egy ehhez teljesen hasonló amatőr (de az legalább legális tevékenység :-)))

Az a tapasztalatom, hogy mindig jönnek újak, mindig ugyanazt kérdezik, és most már nem az öregek válaszolnak, hanem azok akik tavaly tanulták meg ugyanazt. Aztán jövőre majd azok magyarázzák, akik most kérdezték.

Közbe meg fel-fel merül egy teljesen új izgalmas probléma.

Örüljünk, hogy mindenféle trollok eddig nem piszkítottak ide. Jó kocsma hangulat van.

 

A recepteket meg tényleg gyűjteni kellene, honlapon vagy egy blogon.

Sőt igazából nem is recepteket érzem itt igazán fontosnak, hanem a technológiai trükköket.

Ha legalizálódunk, könyvet kell kiadani ebből, amiben a Vogel csak egy a hivatkozások között!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

B

 

 

 

per/sanchez Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6888

folyik a nyálam, hogy nem lehettem ott. jók a képek, egy-majdnem-köműves dekoltázst is láttam:)

 

Szerintem saját honlap létrehozása nem nagy ügy 3000-5000 huf kb 2 évre egy domain, és ott lehet akár- zártkörű- eszmecserét is folytatni megosztani dolgokat. és amellett a fórum is maradhatna.

 

A csokis porterem újra beindult ( köszi Krulis a tanácsot -plusz élesztő meg felkavarás) most 1022-n áll (1074ről indult), még nem palackozom, mert olyan büszkén kotyog. Nem gyakran, de büszkén.

A csokis íz egyelőre csak az illatában érződik Itt van egykép a jól sikerült(nekem jó) feketéről+ meg egy füstös vörösről

WriE01 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6887

Nem veszem dorongálásnak. Pláne nem dorgálásnak... :-)

Csak úgy terveztem, hogy egy csomó mindent meg tudunk beszélni majd a talákozón, de aztán többnyire a kikapcsolódásnak szenteltük a napot (természetesen cseppet sem bánom). 

Épp azért kérdeztem, mert engem nagyon nyomaszt, hogy a tudásotok nehezen hozzáférhető (kinek van ideje végigolvasni több éves "kocsmai" beszélgetést).

És hát pont ilyen őszinte válaszokat vártam, mint amilyenek jöttek.

Részemről ezzel le is zárva, majd arhiválom magamnak a fontos infókat ahogy eddig is; esetleg a wikipédia még szóba jöhet, de ez majd kialakul.

 

 

Előzmény: Tibeer (6874)
csülök2 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6886

Jó estét kívánok a Tisztelt Serfőzőknek!

 

Már jópár napja akartam írni, csak nem volt időm. Irigykedve néztem a képeket, milyen szép idő van-volt....én meg még mindig fűtök, mert ha nem, akkor csak 14 fok van a házban....

 

Látom sikerült 3 generációnak összejönnie egy kis sörkóstolgatásra-főzésre-örömködésre. Olyan szívesen mentem-mennék én is. De

 én ilyen "mindenhonnan kilógó" arc lettem ezzel a külföldre szakadással. (Itt csak külföldi vagyok, otthon meg "a szerencsés emigráns...") Sajna nincs otthon autóm, ez sok mindenben korlátoz....Emellett úgy kell "kiverekednem" a szabadságot minden évben. Mikor nincs meló, azért nem lehet szabira menni, mikor sok meló van, azért nem lehet szabira menni.....

 

Másrészt bármilyen sört vittem haza repülőn, mind bedöglött, igaz eddig csak dobozosakat vittem. Valaki vitt már repcsin üveges sört? Bedöglött vagy okés volt??????

 

Nagyon örülök, hogy jól sikerült az esemény és sokféle sört tudtatok kóstolni. Én péntek 13-án palackoztam a Hoegaarden klónt. ELég jó íze van és szénsavasodik is rendesen, tegnap este kinyitottam az egyik csatosüveget, rendesen szisszent-durrant.

 

Szép estét. (Azért jövőre megpróbálok valami szabit kicsikarni a főnöktől és odaérni a találkozóra. Addig kiderül az is, hogy az üveges sör hogy bírja a repcsis utazást...:DDDDDDDDDDD)

krulis Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6885

Nem semmi, fél9-kor tettem ki a linket és már 32 különböző helyről kattintottak rá....

krulis Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6884

No én is kifejtem a véleményem, ha már megmondós nap van.

 

Információszerzésre tényleg nagyon gáz a fórum, pedig elég komoly tudás jött össze benne, ha jól emlékszem valaki meg is találta a neten az első pár ezer hosszászólást egy pdf-ben.:) Ezt tényleg össze kellene gyűjteni, mert néha már nincs kedve leírni az embernek pl. az élesztőmosást tizenvalahányadszor, erre valami wiki tök jó lenne. Egy másik fórumnak nem lennék ellene, de egyenlőre kevesen vagyunk, hogy az a napi 10-20 jó esetben 30 hozzászólás többfelé menjen és így teljesen elvesztené azt a kocsmajellegét, amit Krisz is írt. Szóval jó lenne egy olyan hely, mint pl. homebrewtalk.com, csak olyan érzésem lenne tőle, mintha az MTK a Real Madrid stadionjába játszaná a hazai meccseit a 300 átlag nézőszámukkal.:)

 

Ilyesmi érzésem van az egyesülettel kapcsolatban is, csak nem nagyon írogatom be, hogy ne negatívkodjak, bár páran már ismeritek a véleményemet. Kis túlzással  azt a 10 tagot sem tudjuk egyenlőre olyan könnyen összeszedni,  ami kell az alapításhoz. Szóval véleményem szerint még korai, persze örömmel csatlakozom, ha lesz ilyen! Szerintem most az a fontos, hogy ha valaki beír a fórumra, hogy sört szeretne főzni, akkor segítsük, bátorítsuk. Aztán ha megfőzi, hívja a haverokat, ad a szomszédnak, kollegáknak és egyre több ember jön rá, hogy nem egy bonyolult dolog és ő is szeretne ilyent csinálni. Ha majd  2-3 év múlva tízszer ennyien leszünk a találkozón, akkor már tényleg kell az egyesület és a honlap, lobby stb... Amúgy tök jó, hogy mahdnem kétszer annyian voltunk, mint tavaly! Meg aztán ezekhez a dolgokhoz kell egy fanatikus amber, aki időt, energiát nem sajnálva csinálja, intézi.

 

 

olasz66 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6883

Én már felajánlottam egyszer , hogy az én webáruházam felületén , bármit meg lehet csinálni. ( forum,Wiki stb)

A tárhely korlátlan, ráadásul egy amerikai szerveren van elhelyezve. Nagyon nehéz lenne bárkinek is hozzáférnie. (most a hatóságokra gondolok)

 

Ha valaki segítene, mármint aki ért a weblap szerkesztéshez. Megadnám a belépési kódokat , aztán próbálkozzon. Hátha valami jó sülne ki belőle.

 

Gondoltam arra is , hogy akár recepteket, vagy leírásokat is fel lehetne tenni, mint árucikk, inygyenes letöltéssel, fotókkal, videokkal illusztrálva stb.

Előzmény: WriE01 (6873)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6882

Remélem sikerül hasonlóra megcsinálnom, mint a tiéd.

Azon gondolkodtam, hogy nem adok többé angol nevet a söreimnek. Magyar égre magyar csillagot! :))) (De gagyi)

Előzmény: krulis (6879)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6881

UFFF! Vagy ÁMEN! Kinek mi tetszik. :)

Előzmény: Tibeer (6874)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6880

Van már ilyen helyünk, ahol a jó receptek és mindenféle infó megtalálható. A VIZTAMÁS csinált egy ilyen blogot. Sajnos most a címét nem tudom bemásolni, mert ezen a gépen nincs elmentve, de majd biztos belinkeli, ha olvassa. Aztán oda bekerülhetnek a fontos infók, receptek, meg imindenféle fontos dolog.

A külön-külön fórumnyitás mindenféle dologra nem tudom mennyire jó. Persze van előnye, nem kell mindent elolvasni. Hátránya viszont, hogy esetleg nem olvasom el valamelyiket, és akkor nem is írok rá választ.

Az tuti, hogy ha lesz egyszer ilyen én ott is megpróbálok irkálni, de EZT A FÓRUMOT EL NEM HAGYNÁM SEMMIKÉPPEN!!! Időnként nem is a sörről van szó, ide mégis beírom, aztán lesz ami lesz. Olyan ez, mintha elmennék a kocsmába, és megbeszélném a gondjaimat a barátaimmal. Mert így is van. Ez amolyan interaktív söröző nekem. :)

Előzmény: WriE01 (6873)
krulis Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6879

Épp most kortyolgatom az eggyel előtti verzióját ami teljesen ugyanúgy készült, csak a 40 gramm szárazkomlózás nincs benne. Ez is finom lett, de pont az a különleges illat és zamat hiányzik belőle , vagyis pontosan csak nagyon szolídan van benne.  A szárazkomlózás a kulcs ezek szerint. 

 

No de a black soup sem volt bakfitty!:)

Előzmény: KRISZ2007. (6878)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6878

El is mentettem. Nagyon bejött. Az illata annyira kellemes volt. Persze az íze is.

Előzmény: krulis (6871)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6877

A Hopsz atom volt, nem is lehetne hasonlítani a Grabanchoz. A te Mittel Führered nagyon hasonló volt hozzá, de sokkal jobb. Szerintem. A Hopsz az kemény. Nem is IPA, hanem HÜPA. :)))

Előzmény: krulis (6867)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6876

Én 21 üveg sört vittem, és abból 1 van az asztalon. :) De ciki.

Előzmény: krulis (6866)
étolajos Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6875

Csatlakozom az előttem szólóhoz!-:)))

Előzmény: Tibeer (6874)
Tibeer Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6874

Értem, hogy mi vezérel a mondanivalódban, de...

Ez a fórum sokunk szívéhez hozzákötődött! Itt bontogattuk szárnyunkat, tanácsokat adtunk másoknak. Meséltük sikereinket, kudarcainkat. Ez az a hely, amelyik melegen fogadott minden újonnan érkezőt (beleértve Téged is). Én a viszonylag ritkán írók közé tartozom, de olvasni rendszeresen olvasom a fórumot. Most már arcokat is kötök hozzá. Viszont vannak páran, akik szívük-lelkük kiteszik a fórumért és, valljuk be, sikeresen életben is tartották, amikor úgy tűnt nem fog tovább menni.

Nem vagyok szentimentális, eléggé nyitottnak érzem magam a változtatásokra, de kérlek, hogy legyél tekintettel arra, amit mások már tettek.

Szükség volna tematikus gyűjteményre, amire már sokszor volt is próbálkozás. Mindig visszatérünk ide.

Szerintem senkinek nem fáradtság újra leírni, amit mások (újak-régiek) megint megkérdeznek.

Nem mondom, hogy nem lenne jó a váltás, de csak csínján a negatív véleményekkel...

Ne vedd dorongálásnak, de én is meg akartam mondani az őszintét. :-)

Előzmény: WriE01 (6873)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6873

Én most megmondom az őszintét!!!

 

Tök jó ez a közösség, de ezt nem is kell ecsetelnem. Viszont ez a fórum egy használhatatlan Xa*!

Én javaslom, hogy mielőtt újabb mérföldköveket tennénk le, keressünk egy jobb otthont az információknak.

Gyakorlatilag az elmúl tévekben hihetelen mennyiségű tapasztalat gyűlt össze a fejetekben, amit többnyire le is írtatok, de a gyakorlatban ez el is veszett a fórum többszáz oldala között. Lehetetlen egy korábban már leírt információt feleleveníteni és hasznosítani. 

Most Krulis leírt egy olyan receptet, amit szívesen kipróbálna valamennyiünk (előbb vagy utóbb). De ahhoz, hogy kéznél legyen, el kell mentenem magamnak, mert később elfelejtem, hogy ki írta, mit írt, mikor írt. 

Szóval értitek...

 

Javaslom, hogy mihamarabb keressünk egy olyan helyet, ahol a fórum tematikus és minden új kérdésnek lehet külön topicot nyitni, ahova lehet dokumentumokat feltölteni, wikipédiát szerkeszteni, és esetleg külön lehet választani a publikus és nem publikus információkat 

(Az sem baj, ha a fórum szervere nem tárol személyes adatokat).

Persze ezt lehet, hogy egybe kell kötni az egyesület megalakulásával, és akkor váltásnak mindjárt lenne apropója is. De a fő kérdés, hogy egyetértetek -e ezzel, és ha igen akkor kezdjük el átgondolni a lehetőségeket (meglévő szerverren tárhely használat, saját szerver, saját fórum üzemeltetés, stb stb...-természetesn elsősorban ingyenes vagy ahhoz konvergáló megoldásokat kell keresni).

 

Az egyesülethez mindenképp szükség lesz egy jó logóra is. Az ismeretségi körömben (barát/rokon) van több grafikus is, akikkel meg tudnám rajzoltatni, de a motívumokat együtt kellene megbeszélnünk. Erre ötleteljünk minél előbb, hogy a papírok beadására már meglegyen ez is.

 

 

Ezen kívül szeretnék megkapni minden képet ami a találkán készült. Jó lenne ennek is valami központi hely....

 

krulis Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6872
krulis Creative Commons License 2011.05.18 0 0 6871

Kezdem is a sort, szóval Mittel Führer:

 

3 kiló pilseni

2 kiló világos féle müncheni

negyed kiló rozs (kihagyható, főleg a hab miatt van meg hogy kicsit kenyér íze legyen, de a komló eléggé elnyomja)

 

komló:

60 gramm Hallertauer Mittelfrüher 60 percig

50 gramm Hallertauer Mittelfrüher 10 percig

40 gramm Hallertauer Mittelfrüher szárazkomlózáshoz

 

szerintem a Herbsbruckerrel is hasonló lesz a végeredmény, csak úgy másik poént kell kitalálni a nevének.:)

 

cefrézés valahol kevéssel 60 fok fölött, erjesztés US-05 élesztő 18 fok körül. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!