Keresés

Részletes keresés

Ggeri89 Creative Commons License 2015.09.06 0 0 119

sziasztok!

 

Kinek hol tart most a kékfrankos? Én ma mértem 1 szálvesszőn 19 magyar mustfokot, két szálvesszőn pedig 18-at. Nem is emlékszem mikor volt utoljára ilyen korán ennyire fokos, lehet soha? :)

gyusy Creative Commons License 2015.09.05 0 0 118

Sziasztok!  Nem szöllővel de borral kapcsolatban volna kérdésem?! Bodza világból készítettem bort recept szerint 40 nap után leszürtem,de azóta is folyamatosan pezseg, ez normális?

Vagy ha nem, mit tegyek, illata nagyon szuper, bár ízét nemkostoltam még!

Tigris0704 Creative Commons License 2015.09.04 0 0 117

Szia.

 

1 dl/hl  5% törzsoldat 25 mg/l emeli a bor SZABAD kénessav szintjét.

Előzmény: patya.t2 (116)
patya.t2 Creative Commons License 2015.09.03 0 0 116

Sziasztok!

 

Törzsoldattal  (5 %-os )szeretnék kénezni.

Valami képletre lenne szükségem,ami

alapján tudok számolni.

 

j

 

Köszönöm!

 

Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.30 0 0 115

Ma végre eljutottam odáig, hogy szedtem mintát és megmértem.

Az eredmények 16,8 magyar mustfok és 7,2 g/l sav.

Előzmény: Tigris0704 (114)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.28 0 0 114

Holnap mérek egy cukorfokot és egy savat a Rizlingszilvánin.

Falusi1 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 113

Köszönöm a választ.

Remélem, hogy az is megírja a tapasztalatait, aki törzsoldatot használ ilyen céllal.

 

Ezek után felmerül a kérdés, hogy mi a különbség az antiflor és a parafin között, hiszen a parafin is egy vékony filmréteggel szigeteli el a bort a levegőtől. Ráadásul az antiflorban is van parafin.

 

Előzmény: Tigris0704 (112)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 112

Az antiflor tablettát közvetlen a bor felszínére kell tenni, mivel a borral érintkezve egy vékony filmréteget hoz létre a bor tetején.

Hallottam már én is, hogy törzsoldatót tesznek az úszófedélre de azt, hogy ez mennyire és mennyi ideig hatásos (még ha van porvédő tető is rajta) azt nem tudom. Egy ideig biztos megvédi a bort.

Mi csak a tároló tartályba szoktunk törzsoldatot rakni, de azt légmentesen le lehet zárni. Az úszófedeleseink mind tömlősek.

Előzmény: Falusi1 (110)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.23 0 0 111
Falusi1 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 110

Az antiflor tablettát ajánlották korábban, de még nem próbáltam. A leírás szerint abban is van parafin, de állítólag nem oldódik ki a borba, ugyanis a bor felszínére kell tenni. Egy kissé zavaros ennek a tablettának a használata, mert nem értem, miért nem lehet az úszófedélre tenni.

A törzsoldat ilyen célú használatáról még nem hallottam. Nem tudom nem túl illékony e ahhoz, hogy így lehessen használni. Mindenesetre örülnék ha azok, akik használták már ezeket, leírnák tapasztalataikat.

Előzmény: szenyor Lopez (107)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 109

Szerintem kint minden olcsóbb ami a borászathoz kell.

Előzmény: Illés Ferenc (108)
Illés Ferenc Creative Commons License 2015.08.21 0 0 108

Régebben ismerőseim kimentek kisbusszal, és hoztak 10-12 db-ot a baráti körnek, és így eloszlott a fuvardij!

szenyor Lopez Creative Commons License 2015.08.21 0 0 107

Parafin helyett nekem azt mondták, hogy érdemes kén törzsoldatot rátenni az úszófedélre egy kis edénykében, 1 dl-t kb. Állítólag nem engedi oxidálódni a bort, viszont nincs negatív kihatása, nem kell takarítani. Nem saját tapasztalat, úgyhogy csak óvatosan ;) És állítólag tényleg szlovéniában a legolcsóbb a tartály, csak bele kell számolni az útiköltséget is.

Előzmény: Falusi1 (104)
Falusi1 Creative Commons License 2015.08.20 0 0 106

Sajnos már nem emlékszem rá, mert évekel ezelőtt volt és euróban volt az ár, de még a szállítással is olcsóbban jött ki. Persze ki tudja, mennyi volt akkor az euró.

Előzmény: kopaszkari (105)
kopaszkari Creative Commons License 2015.08.20 0 0 105

Üdv!

 Hallottam másoktól is. Konkrétan mennyivel olcsóbbak a szlovéniából hozott saválló tartályok? Találtam itthon egy weboldalt, ahol pl a 100 literes 32-33 ezer Ft.

Előzmény: Falusi1 (104)
Falusi1 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 104

Nekem fém van és valahonnan a szlovén-magyar határhoz közeli szlovén helységből hozták. Azt mondták ettől olcsóbb itthon nincs.

Az enyém úszófedeles és eddig parafint használtam, amit elég macerás letakarítani az oldalfalról. A tömlősről nincsenek információim, de azt egyszerűbb lehet használni, bár drágább.

Illés Ferenc Creative Commons License 2015.08.19 0 0 103

Nem tudom, hovávaló vagy, komárommegyében van fém, és műanyaggyártó is. Nekem még sajna nincs egyik sem , de nem adom fel! ugyhogy majd lennie kell!

Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 102

Ugyan olyan jó mindkettő, de a saválló szebben mutat a pincében a műanyag meg olcsóbb.

Érdemes körül nézni hátha a környékeden is csinál valaki műanyagot. Nálunk aki gyártja  az úszófedeleseket az lényegesen (majdnem fele annyi ) olcsóbb mint máshol.

Előzmény: Ggeri89 (98)
Ggeri89 Creative Commons License 2015.08.19 0 0 101

Igen, ott találtam legolcsóbban rozsdamentes savállót. Esetleg neked is van onnan tartályod?

Előzmény: Illés Ferenc (99)
Maci_P Creative Commons License 2015.08.19 0 0 100

Hello!

Ha műanyag, akkor van egy pilisvörösvári cég, ők saját gyártásút adnak el. Mivel itt nem illik reklámozni, cégnevet nem írok, de ez alapján meg fogod találni szerintem a keresőkkel...

Üdv

   Maci

Előzmény: Ggeri89 (98)
Illés Ferenc Creative Commons License 2015.08.19 0 0 99

BI-bor ász ! Siklóson, ésVillányban van boltjuk, küldenek is futárral, mindenük van, ami borhoz, szöllöhöz kell, akciók is szoktak lenni!

Ggeri89 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 98

Sziasztok!

 

Kicsit kihalt a topik, de azért meg kérdezem. Tömlős, pumpás úszófedeles tartály szerintetek melyiket érdemes venni a saválló rozsdamentest, vagy megteszi a műanyag is? És hol vegyem meg? olyan bolt érdekel ahol van webshop is. 2-3 hl nagyságúakra gondoltam, csak hobbiból kezdenék borászkodni, egyelőre eladásra termelem a szőlőt, ezen fogok változtatni.

Falusi1 Creative Commons License 2015.08.05 0 0 97

Nagyon köszönöm a gyors választ. Egyébként törzsoldatot használtam.

Előzmény: Tigris0704 (96)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 96

1dl 5% törzsoldat 10g porkénnek felel meg.

 

De ha bort akarsz kénezni, akkor szerintem jobb a törzsoldat.

Előzmény: Falusi1 (95)
Falusi1 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 95

1 dl törzsoldat hány g porkénnek felel meg?

Előzmény: Tigris0704 (90)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.07.30 0 0 94
kopter835 Creative Commons License 2015.02.28 0 0 93

Köszönöm segítséget amit itt kaptam, nagyon finom nedü lett segítségetekkel a mézemből.

Juhosttt! Az általad leírtakat újraértelmezve az öt literes kannában forró "napraforgó" bort összeráztam és csodák csodájára a forrás szinte azonnal megállt.

Köszönöm mégegyszer a segítségeteket, további szép estét mindenkinek. 

Tigris0704 Creative Commons License 2015.02.26 0 0 92

Ha ennyire párás a pincéd, akkor lehet, megérné a szellőzőbe egy ventillátort rakni, vagy ha nincs szellőződ néha egy ventillátorral átszellőztetni.

Hogy melyik festék szárad jobban ilyen párás helyen azt egy festékboltost kérdezd meg, az biztos tudja.

(ha kifordítod fenékre és lefested, szerintem 2-3 nap alatt megszárad)

Előzmény: Dmitrij Petrovic (91)
Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2015.02.25 0 0 91

Annyi hely van, nem az a baj, inkább az, hogy a festék felszakadozik, nem tartós, mintha vizes lenne. 80%os páratartalomban mondjuk nem is csodálom, csak fogalmam sincs hogy oldjam meg a helyzetet. Nem szeretném, illetve nem is tudnám szabadtérre vinni.

Előzmény: Tigris0704 (89)
Tigris0704 Creative Commons License 2015.02.25 0 0 90

Használhatod nyugodtan az 5% törzsoldatot is a kénpor helyett.

Ott is úgy számolhatod, hogy 1dl/hl törzsoldat 25mg/l emeli a szabad ként.

Előzmény: kopter835 (87)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!