Keresés

Részletes keresés

Jtoti Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8402
Örülök a titulusnak, jól esik, de azt hiszem itt valamennyire mindenképpen rokonlelkek vagyunk hasonló érdeklődünk kapcsán.
Persze azt is tudjuk, hogy mindenki más megközelítésből került Erzsébet és a kor bűvkörébe.
Hát igen az olvasmányok, különböző korunkban másként is hatnak ránk, nem az érettséggel van a baj, én tizenévesen, minden drámát és tragédiát kiolvastam úgy, hogy meg is értettem őket... szerencsére, mert ma már tartózkodom a műfajtól és most a kevésbé "súlyos" irodalom a nyerő.
Egy dolgot azonban megfogadtam, korábbi legkedvesebb könyveimet nem olvasom el újra, szinte mindegyik "nagy" csalódást jelentett számomra, helyesebben, nem értettem akkori önmagam lelkesedését. Most nem sorolnék csak egy Mann: Varázshegy. 16 évesen még addigi legnagyobb könyvélmény.
És egy kivétel ezt "válságos" időkben újra és újra elolvasom Muraszaki Sikibu Gendzsi regénye. Nagy kincs számomra. Hasonló mind filmben a már említett Austen
Büszkeség és balítélet 6 részes angol tv film változata. Az hirtelen segítség, ha leterít valami akut nyavalya, 1-6 órás film végére a tüneteim teljesen visszaszorulnak.

Visszatérve Valériára, mert abba kellett hagynom az írást, idézet a naplóból hogy Festetics Máriát " Arra kértem, és ígéretet is kaptam rá, hogy halála után rám vagy családomra hagyja a naplóját... mert nem hiszem, hogy feljegyzései mindenben megfelelnek az igazságnak annyira, hogy minden további nélkül kiadhassák őket...

Hát nagyon nagy szerencsénkre ez nem történt meg...!!!!!
Előzmény: maya40 (8399)
maya40 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8401
Olvasom. Bocs.

Tegnap megjött a Rezső királyfi is, meg a Wilde is. Rögtön rájuk ugrottam képzelhetitek. Most egyszerre négy könyvet olvasok. Három Habsburgos.
Előzmény: maya40 (8400)
maya40 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8400
Olvcasom a Valéria-naplót. Nem tehetek róla, de egyre jobban utálom szegény nőt.
Talán, mert Rudolf- hívő vagyok, nem tudom, de iszonyúan zavarnak a szélsőségesen durva kirohanásai a bátyja és Stefánia ellen. Kritizálja Stefániát, hogy rossz anya, de cseppet sem izgatja Erzsébet - szerintem - szívetelen viselkedése Rudolffal, vagy a közönye Gizellával szemben.
Az meg különösen kiakasztott, hogy gyakorlatilag kitúrta a testvérét Ischl-ből, mert az csak az övé lehet. Ha Rudolf tudott az ilyen kis manővereiről, nem lehet csodálni, hogy "gyűlölködve nézett rá". Aligha a pénz, vagy az ingatlanvagyon miatt, inkább az önzése okán.
Elnézést, ha ez erős kritika Valériát illetően, de kikívánkozott.
Előzmény: Jtoti (8397)
maya40 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8399
Lelki nővérem vagy Jtoti. Én is szoktam fejben "rendezni". Sok film azért sem tetszik, mert én a könyv, vagy a novella alapján egész mást "hoztam ki belőle". Ilyen például at Elfújta a szél. Bocsesz, tudom sokan nagyon szeretitek,és hát én is bele-bele nézek, ha van tv-ben, sőt moziban is láttam. Úgy hatásosabb, és nem idegesít annyira a helyenkénti modorosság, és a zavarbaejtően idétlen külsejű pasik. Kivéve persze Clark Gable, neki még a kolosszális füleit is elnézem.

Ami az olvasást illeti... tíz éves koromban apukám azt tanácsolta, hogy olvassam el korábban a kötelező olvasmányokat, mert úgy nem leszek kényszer hatása alatt.
Hízott a májam, hogy szerinte én már úgy is megértem a lényeget.
Ezzel együtt A kőszívű ember fiai még a sokadik olvasásra is tudott meglepetést szerezni. Az ember bakfisként nem igen érti, mi az, hogy a lány "az exekuciónál kezdte a processzust"

Alminar, a Dorian Grayt, ha alkalmad nyílik elolvasni, ne habozz! Kegyetlenül jó. (Szó szerint.)
A többi Wilde-ot sajnos még nem volt lehetőségem elolvasni, kivéve A boldog herceget és Az infnsnő születésnapját, csak tv-s adaptációkat láttam. Ezekből nekem A Hős és a csokoládékatona a kedvencem, de a Bunbury-t se tudom megunni.

Off vége
Előzmény: Jtoti (8391)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8398
javítás ..."úgy éreztem..."
Előzmény: Jtoti (8396)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8397
Amúgy ma van Mária Valéria 141. évi születésének évfordulója !
Előzmény: Jtoti (8396)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8396
Mikor hazahozták Erzsébet koporsóját Genfből,bár Valéria zokogva borult Sztáray keblére ezt írja ...Ferenc látta, hogy a Papa odamegy hozzá, és kezet csókol neki.

"Aztán Festetics Máriához mentem, és úgy érezte, ismét kihűlök szóbő fájdalmának kiáradásában."

"Találkozás szegény Ferenczyvel, akit megtör az a bánásmód, amelyet jómaga és minden, a Mamához hű ember elszenvedett az udvartól. ....Így állna bosszút az udvar az éveken át csönben és hiábavalóan gyűlölt asszonyon,s most neki kell lkakolnia mindazért amit bár tudatlanul-elkövetett...tőlem vár segítséget! Ez az ellnséges tábor-egyik párt megérdemli a másikat-alkotja "az udvart".

Meghívtam Festetics Máriát, mivel minden tőlem telhetőt meg akarok tenni, hogy a "hűségeseket" akik mégiscsak a legjobb tudásuk szerint, ha olykor rosszul is , a Mamát szolgálták, látszólag legalább megbecsüljem...
Előzmény: Jtoti (8395)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8395
Sziasztok!

Nem is lenne jó, ha Te gondolnád magadról, elég ha más látja, és Te csak elhiszed, hogy nagyon szép vagy, és kismamának és anyukának is gyönyörű. Na elég ebből, de a képek magukért beszélnek, és ez csak a természetes reakció!!!!

A Festetics napló nekem is nagyon tetszik különösen nagyra értékelem a könyvbemutatón elhangzottak után. Nekünk szerencse, hogy ezek a magyar kísérő hölgyek ilyen intelligensek és kritikusak voltak, így reális képet kaphatunk a korról és a szereplőikről, ami la legfontosabb Erzsébetről. És mivel sok benne az Ő különlegességét alátámasztó dicséret, hinnünk kell ennek annál is inkább hiszen a magán életüket is feláldozták érte. Többen is bizonyították számunkra ezt azzal, hogy nem lehetett alaptalan a csodálat és ragaszkodás.
Tudjuk, hogy a környezete nem szívelte nagyon ezeket a magyar hölgyeket, de Mária Valéria naplójában kaptam megerősítést arra hogy ez az előítélet csak a magyarságuknak szólhatott és persze féltékenység is táplálta.
Előzmény: szmel (8394)
szmel Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8394
Szia Jtoti:)

Irulok-pirulok:)))) tulajdonképpen baba-mama tornára, amelynek utolsó része egy kis locs-pocs. Még annyira nem szereti, merthogy nagy a víz, de majd... a városban is lesz babaúszás szeptembertől oda fogunk majd járni. Egyelőre ilyen csak Debrecenben van.
Köszönöm a dicséretet, de soha nem voltam bombázó...

Elkezdtem olvasni a Festetics naplót, nagyon tetszik a stílusa, kritikus egy grófnő volt, de Sisi udvarhölgyeit mind okosnak, kritikusnak képzelem.

A Könnyek királynéját is elolvastam, egy picit csalódtam benne, mert összesen 60 oldalas kis esszé jellegű írás, azt hittem, hogy antikabb dolog, mivel 1000 db-ot adtak ki belőle. Egy drámai monológ két női hangra. Egyik egy énekesnő, a másik Erzsébet. Az életét járja végig, egy visszaemlékezés. Érdekes, de én sokkal jobbat vártam.

Valaki olvasta még rajtam kívül?

szmelanyu
Előzmény: Jtoti (8379)
alminar Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8393
Oscar Wilde nagy kedvencem, az összes vígjátékát olvastam angolul, a Bunburyből vizsgáztam is, tavaly pedig láttam a Radnótiban, jót szórakoztam.
A meséit is olvastam, elgondolkodtatóak. A Dorian Grayt még nem olvastam, de sokan dicsérik. :))
Előzmény: maya40 (8388)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8392
Ez szörnyű, kész visszaemlékezés lett. Bocsánatot kérek érte!
Előzmény: Jtoti (8391)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8391
Sziasztok!
Szeretni fogod, sokszor átlapozod majd, olyan!
én szeretem Wilde-t, Dorian Gray-t Bumburyt, a meséit, egyébként az angol irodalmat a-z-ig.
Elsőtől már könyveket olvastam , és úgy tíz évesen elhatároztam, hogy végig olvasom a könyvtárunkat, persze több ezer könyv lévén azért megtorpantam néha,de a klasszikusokkal tizenévesen már végeztem, utána korszakok következtek, orosz irodalom, a könyvkiadás fellendülésével mindenevő lettem, majd kínai, japán párnakönyvek versek és regények.!!! Művészet és egyéb életrajzok, színdarabok ez a mai napig is a kedvenceim , ha nem az én rendezésemben látom viszont filmen vagy színházban a darabot fanyalgok.
A történelmi téma mindig is a legkedvesebb számomra, kik és hogyan éltek , alkottak elődeink, sokáig az ókornál időztem, de a reneszánsz máig kitartott, a művészettörténete de regényes formában is imádom.
Persze a kedvencem már régen a XIX. század. szerintem a legnagyobb változások kora nagyon izgalmas és gyötrelmes is lehetett akkor élni, de akkor születtek az ezt könnyítő műfajok is egyben. Szerintem nagyon vonzó életformákat alakíthattak ki akik megtehették!.
Előzmény: maya40 (8388)
snim Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8390
Sajnos a Larisch féle könyvnek nem sikerült a nyomára bukkannom egyetlen antikváriumban sem, se magyarul, se más nyelven. Viszont találtam egy másik érdekességet.

Stefánia emlékezései

Sajnos német nyelvű a könyv, így nálam nem jöhet számításba. Az ára 1600 Ft, 1935-ös kiadás.

Stephanie von Belgien: Ich sollte Kaiserin werden

Érdekel esetleg valakit?
maya40 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8389
"A nácik hatalomra jutása után Németországban úgy tartották, hogy január 30-a dupla ünnep: egyrészt akkor lett Hitler kancellár, másrészt akkor lett Rudolf öngyilkos. A nagynémetek ugyanis nem szerették Rudolfot, a nácik meg általában nem szerették a Habsburgokat."
Szegő Péter cikkének befejező része. Akit érdekel itt olvahatja az egészet:

A gyilkos trónörökös halálára
maya40 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8388
Hofburg engem is érdekel a szakdolid. a blog után kíváncsi letem. És egyébként is szeretem elolvasni-meghallgatni más véleményét olyan témával kapcsolatban, ami engem is nagyon foglalkoztat.
Jtoti Rudolf-írása is ezért volt számomra különleges csemege.
Apropó Jtoti tudod mit kapok szülinapra?
A Rezső királyfit.
A kisöcsémtől pedig a Boldog herceget kaptam Oscar Wilde-tól. Ti is szeretitek Oscar Wilde-ot?
Előzmény: Hofburg (8380)
Gombóc Artur78 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8387
Végre kiderült a cikkből az is, hogy mi is ez a koronázási ruha....

Így látható lesz például Erzsébet királyné magyar koronázóruhája, amelyet történelmi dokumentumok alapján készítettek el, mivel az eredeti nem maradt fenn.
Gombóc Artur78 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8386
Igen, a régi Metró...vmiért megváltozott a neve nem régen....
A kiállításról írnak benne.
Előzmény: s_titánia (8383)
maya40 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8385
Ez egy érdekes cikk, mármint az első. Észrevettétek, hogy nincs a felsoroltak közt más nő?
De amitől megijedtem, az hogy a kedvencek közt szerepel Hitler is. Hátborzongató gondolat.
És főleg sértő Erzsébetre és a többi "pozitív hősre" nézve.
Előzmény: s_titánia (8384)
s_titánia Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8384

Megtaláltam a neten a Metropol újságot, és egy régibbi cikket benne:

 

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/245234

 

"A diákok 2005-2006-2007-ben a húsz legkedveltebb történelmi személy között említették még Julius Caesart, Deák Ferencet, Nagy Sándort, Erzsébet királynét, Hunyadi Jánost és Károly Róbertet."

 

:))

 

 

És egy másik cikk:

 

http://www.metropol.hu/mellekletek/utazas/cikk/392388

 

"A Sissi elleni merényletet feldolgozó terem att­rakciója az a fekete kabát lesz, amellyel a merénylet után betakarták, hogy visszavigyék a Rivage Hotelbe."

Hű, ezt de jó lenne látni!!!

 

s_titánia Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8383

Hopp, most esik le, ez az ingyenes Metro újság lenne? Eddig nem ez volt a neve, ez tévesztett meg.

 

Előzmény: s_titánia (8381)
s_titánia Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8382

Majd én is szívesen elolvasnám :)

 

Amúgy köszi az írást a blogon :) Nagyon élvezetes volt olvasni! Még sosem írtak rólam cikket, híres embernek éreztem magam :)) Hamarosan már csak jó pénzért állok szóba Veletek :DDD Na jó, egye fene, az autogramot Nektek olcsón megszámítom :DD

 

De a viccet félretéve, tényleg nagyon kellemes stílusban írsz, ha a dolgozat is ilyen, akkor biztos jó értékelést fogsz kapni.

 

~~~~~~~~~~~~~

 

Más téma:

 

Nagy újdonság volt nekem, hogy lefordították magyarra Larish könyvét, tényleg nem tudtam róla. Próbáltam megkeresni googliban, de semmi eredmény. Szerintem csak könyvtárakban található meg.

 

Előzmény: Hofburg (8380)
s_titánia Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8381

Ez egy napilap? Sajnos én nem ismerem. Be tudnád majd szkennelni a cikket?

 

Előzmény: Gombóc Artur78 (8377)
Hofburg Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8380

Szia szmel!:)

 

Nagyon édes ez a csöpp leányzó!!:))

A szakdogát leadtam 15-én, igen. Most van elbírálás alatt. Én bízom benne, hogy minden rendben lesz. Ha megkapom róla az eredményt, szóval ha úgymond hivatalossá válik, persze, hogy küldök Neked egy példányt!:))

És jtoti, megoldjuk,hogy elolvashassa bárki, akit érdekel.:))

Aranyosak vagytok, köszönöm az érdeklődést!:)

Előzmény: szmel (8375)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8379
szmel!

Annával, baba-mama úszásra jártok, arra amit 80 hónapig ajánlanak a csecsemőknek? Az én unokáim is jártak.
Nagyon aranyos a "kis" Anna, láthatóan élvezi a helyzetet. Mennyi a súlya már?
Az anyuka ellenben nagyon szerényen, csak gyönyörű.!!! Olyan vékony vagy már mint előtte? Mert így a képeken bombázóan néztek ki!!! Muszáj volt reagálnom!
Előzmény: szmel (8375)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8378
Sziasztok!

OK! szmel megérdemel egy külön bejáratú szakdolit, ez természetes, de mi földi halandók, hol olvashatjuk el a nagy művet ?
Én részemről vevő vagyok rá, ha megjelenik valahol könyv formában, de ebben a formációban, hogy tudnám elolvasni?
Előzmény: szmel (8375)
Gombóc Artur78 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8377
A mai Metropolban egy cikk Sisiről.
Gombóc Artur78 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8376
Én most olvasom a Ferenc József szerelmeit.....hm...hm..hmmm...néha csak nézek, miket ír össze a pasas:)
Minimális lehet benne a valóság...
Előzmény: maya40 (8372)
szmel Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8375
Új fotók Annusról:) az off kedvéért:)

Szia Hofburg:)

szakdoli beadva? szeretnék majd egy példányt kérni belőle, ha nem gond:)

szmelanyu
Hofburg Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8374
A Széchényi Könyvtárban bukkantam rá, és ott helyben olvastam el 2 nekifutásra, mivel ugye onnan nem lehet kölcsönözni.
Előzmény: bernadett17 (8373)
bernadett17 Creative Commons License 2009.04.21 0 0 8373
Hofburg tényleg magyarul olvastad?Hol sikerült hozzájutnod?
Előzmény: Hofburg (8369)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!