Bocs, félreérthető voltam. Wiki helyett gondoltam víztamás fórumát. Pl. holnap este majd beírom ide, hogy képzeljétek el mit főztem, és belinkelem a topicot víztamástól ahova a receptet beírtam. Persze itt vitatjuk meg, csak ott megmarad a recept. Vagy ez így hülyeség?
Most engem ezzel teljesen megzavartál. Két nappal ezelőtt fejtettem ki ezzel kapcsolatban a véleményemet, amire az a válasz jött, hogy mindenki szívéhez hozzánőtt ez a fórum. Ezt én el is fogadom.
És akkor most azt írod, hogy nem érted mértnem használtátok eddig...
Fogalmam sincs miért nem használtuk eddig... Bele is írtam az élesztőmosást ha már mindig azt hozom fel példaként.
Bíztatok mindenkit, hogy töltse tele okossággal. Péter, ha lesz időd, megtennéd, hogy létrehoznál egy receptek kategóriát néhány altípussal a főbb sörfajtáknak?
Ha jó úgy neked, kiteszem a képeket az enyéim mellé a flickr -re, csak tedd fel valahova tömörítve. A többieknek is szól, ha hozzájárulnak kiteszem azokat a képeket amik eljutottak hozzám és meglesz egyben az összes.
Mint egyszerű megoldás bennem az is felmerült, hogy nyissunk az indexen még egy topikot ami szakmai jellegű lesz, ez pedig megmarad beszélgetősnek. Csak hát sok dolgot ez sem oldana meg, nem lehet mindent egyértelműen besorolni, az újak honnan tudják, hogy melyik mire van ,stb... Arra hajlok, hogy olasz vagy víztamás honlapján csináljunk wikit. Persze lehet egyszerre kint mindkettőn, csak valaki hostolja.
A fórum és az nehezen követhető információáradat problémáját én is tapasztalom. Még annó egy éve neki is álltam, hogy teljesen a legelejéről ki ollózzam és tematizáljam az értékes hozzászólásokat, információkat, csak a végén elsodort az ár... :) ... azaz annyira beindult a fórum, hogy nem győztem olvasni, utána olvasni, behozni a lemaradásom. Ez egyrészről örömmel töltött el, látni, hogy így felkapták a mi kis fórumunkat, viszont kivitelezhetetlenné tette az elgondolásomat.
Egyszóval, most hogy olvasgattam a véleményeiteket erről a témáról, eszembe jutott, hogy az manapság már símán megoldható, hogy egy honlapot beágyazunk egy másikba. Sajnos olyan zseni nem vagyok, hogy azt pontosan tudjam is, miként történik ez, de az bizonyos hogy lehetséges.
Tehát: létre kéne hozni egy olyan honlapot, ami gyakorlatilag a howtobrew.com magyar megfelelője,
ÉS beágyazni ezt a mi kis fórumunkat abba, hogy mégis egy felületen tudjunk egymással értekezni,
ÉS a receptejeinket a receptek, xy alreceptek alá bemásolni.
Vagy egyszerűen egy hozzászólásunkkat belinkelni a receptgyűjtemény alá, hogy később a recept linkek alatt egy kattintással a megfelelő hozzászóláshoz repít minket a technológia!
Tudom, még elég keszekuszán hangzik, de talán ez a gondolat másokban egy újabbat ébreszt, és a végén még talán lesz is valami nagyon jó :)
(csak zárójelben... az index fórummal csak egy baj van, az tőlünk teljesen független. Tehát ha azt az index meg akarja egyszercsak szüntetni, akkor oda az egész értékes adatbázis, ami az évek során felgyülemlett...)
közben én is magamhoz tértem... sikerült kiheverni, ( ha nem is egyben) a kóstolás fáradalmait... :)
A képeket majd hamarosan én is felteszem, csak még nem tudom hova. Született pár kép a belvárosi sörbanzájról is, köztük a grabancos standról is!
Örülök, hogy jó hasznát vettük a két pavilonnak is. De jó hogy otthon indulás előtt csak bedobtam a kocsiba a második pavilont is, mondván úgy is jó idő lesz, de biztos ami biztos, úgyis elfér a kocsiban...
Most, mint az már néhányatoknak ott is említettem, már nem sokat kell várni, és kifőzöm az első igazi sörömet. Már alig várom, csak az időt nehéz megtalálni rá, annyi más teendő van...
Kakaó mellet tettem bele étcsokit is (15dkg) sajnos nem eleget egyikből sem. A kakaót sajnos nem mértem épp bedöglött a mérlegem, 3 kanálnyi ment kb 10 literhez. Majd a vallatásnál kiderül, hogy milyen lett:) Holnap palackozom
A Főzdefeszten szakmai beszélgetésén Jeney Béla személyében a házi sörfőzők is képviseltették magukat, de a törvényhozás színe előtt jelenleg nincs ki harcoljon az érdekeikért.[...] Bővebben!Tovább »
Nem akarlak befolyásolni, de ha a Vogel könyvet nézed, akkor először egy ott leírt egyszerű, felsőerjedésűvel valamivel kezdj. Egy erősen komlózott pils-hez elvileg lágyítani kellene a vizet, és különben is fenék erjesztésű. Meg egy pils végülis akkor szép, ha tükrösre van szűrve.
Jó helyen vásárolsz, jó könyvet olvasol!:) Bár a Wolfgang könyvben van néhány dolog ami elavult vagy csak lager sörökre igaz vagy van egyszerűbb módszer is. Ha tudsz angolul, akkor a howtobrew.com-ot ajánlom.
12 liter sörlevet ha odateszel forralni, akkor abból a végén kb. 10 liter söröd lesz, mert ugye párolog belőle. Ehhez egy legalább 14 literes edény kell, mert erősen habzik, vagy ahogy én csináltam régen, kettévettem és két 7 literes húsleveses fazékban forraltam.
Komló: ez igazából a sör típusától függ, 20 literhez általában 30 gramm keserű és 30 gramm aroma komló kell, 10 literhez a fele. Ha a http://palinkafozo.superwebaruhaz.hu/category/20498 -ról veszed a keserűkomlót akkor elég 10 gramm is, ott nagyon erős komló van ha jól emlékszem 15% -os alfasav tartalmú. Persze vannak extrém esetek, mint pl. a tegnapi recept amit beírtam, vagy az IPA típusú sörök.