Az építkezéseken alkalmazott kokszkosár célja az, hogy a helyiség levegőjében jó magas legyen a széndioxid szint, mert a malterben lévő mész (Kalcium-karbonát) a széndioxid hatására szilárdul meg (és nem a kiszáradástól, mint sokan hiszik). Tehát a kokszkosár tulajdonképpen egy kötésgyorsító CO2 generátor.
A rómaikanál:
4-5% széndioxid koncentráció emelkedés még egészséges is (intenzívebb légzésre ösztönöz),
8-10%-nál már szédülés és görcsök lehetnek,
20% töménység környékén meg már kezd halálos lenni...
Visszatérve a rómaiakra. Akkoriban nem voltak ám még hermetikusan záró nyílászárók. Sőt ablaküveg se nagyon :-D
A kokszkosárról még nem hallottam, de az biztos, hogy a gázos megfelelője a Szieszta (?) nem egészséges. Állítólag kihullanak a fogak, meg a haj a folyamatos kis dózisú nitrogén meg mittudoménmilyen oxidoktól...
Nem, nem az. Szoktunk olyat, ha ilyen helyzet adódik. Lángálló kesztyű mire való? :-) jó, nem szorongatjuk magunkhoz órákig persze.
Pukkanás előtt lévő gázpalackot is ki kell vinni, ha bentmaradt az égő házban, hogy ne belül történjen a detonáció. Aztán vagy közben szólja el magát, vagy megvárja, míg kiér vele az ember. Általában megvárja :-)
hát nem tudom, nekem fontos bármelyik ht. gépnél is, hogy minél halkabban működjön, nem a gépek zaját szeretném hallani itthon, ugyanígy van ez az esetlegesen a csövekből érkező bármilyen zajjal...
a férjem is napközben hallgat a munkája miatt elég ricsajt, elég neki is, jól esik a "csend"... meg nálunk nincs kintről behallatszó "alapzaj" sem, forgalom zéró, ami máshol esetleg nem is hallatszik annyira, az itt fokozottan.
A gázcső eltakarhatóságáról annyit, hogy mikor a vas gázcső külső falon a szigetelésbe helyezéséről folytatott "eszmecsere" kapcsán a GMBSZ-ből idézett a gázszerelőm, az építés műszaki ellenőre pedig rábólintott (márpedig az ő nyaka körül szorul elsőként a hurok baj esetén - igaz, ez baj esetén nekem a legkisebb vígasz lenne...), akkor nálunk eldőlt a kérdés. Ja, hogy kb 3-4 méterenként szellőző nyílás van? A szellőztetést biztosítani kell - ezt mondja az "utasítás" (átmérő arányszám megadásával). Ez még mindig kevésbé "ronda", mint a cső kívül, vagy félig a szigetelésben, vagy a "vályú" a cső körül. A bővítés miatt úgyis új gázterv kellett, és a szolgáltató így fogadta el, adta "áldását" az egészhez. (Eon, pontosabban "Kögáz" területről van szó).
Csak a látványosság miatt vhogy így néz ki:
A kész verzióról a kép:
A szellőzőkről hirtelen nem találtam képet, ígérem, pótolom :)
A következő kérdés a hőhíd/szigetelési veszteség kérdése. Nálam 8 centi EPS került fel, így a cső alatt semmi, fölötte meg csak a háló és a vakolat. 4. szezonban vagyunk, eddig nem tapasztaltam sem penészt, sem semmit a "hőhíd" okán. Ez lehet, az én privát szerencsém.
meg ezeket általában még plusz szigetelik is, pont, hogy a levegőre ne adjon még annyit sem, menjen a pufferbe a vízzel... akkor már nem túl sok meleget tud elvinni a csöveken, nem? lehet, hogy egy csomó költségbe veri magát az elcsövezéssel, és nem túl sok "látszatja lesz".