Keresés

Részletes keresés

hrothgar Creative Commons License 1999.10.14 0 0 141
gratulálok szeretettel mindenkinek

a topic címét lehetne módosítani:

"Mi is az én tétova szerepem a kortárs magyar irodalom azon részében, ahová nem lát el az olvasó"

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.14 0 0 140
Ettől függetlenül valamilyen formában számítanának Rád - FZS-től tudom...
Előzmény: Vang So (138)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.14 0 0 139
Ettől függetlenül valamilyen formában számítanának Rád - FZS-től tudom...
Előzmény: Vang So (138)
Vang So Creative Commons License 1999.10.14 0 0 138
kaloda,
nem rúgtak ki, az alább már leírt dolgok miatt mentem magamtól, a többi stimmel.
Előzmény: kaloda (129)
George Sand Creative Commons License 1999.10.13 0 0 137
???
Előzmény: Csono (132)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.13 0 0 136
Mi Szolnokon tavaly év végén elindítottunk egy Eső c., Jásznagykunszolnokban egyetlen irodalmi folyóiratot, most négy szám után veszélyben a lap sorsa. Honort fizettünk, a terjesztés is működött, a minőséggel ellenben lehetnek gondok, elismerem, nem a legjobb irodalmi folyóirat, Jásznagykunszolnok nem nagy megye, kis területen kevés a jó író, "országos neveket" pedig egyelőre nem nagyon tudtunk megnyerni egy vadiúj regionális lapba. A téli szám összeállt, a megjelenés viszont kétséges, pénz elfogyott, a megyei önkormányzatot nem érdekli, országos pályázatok pedig később lesznek.
Egyébként az Interneten is rajta van:
http://biblioteka.vfmk.hu/vfek/Irodalom/eso/eso.htm
Szerintem a harmadik szám alegsikerültebb (99 nyár), azzal kezdjétek a böngészést.
Előzmény: baloghendre (135)
baloghendre Creative Commons License 1999.10.13 0 0 135
Kaloda, egyelőre úgy tűnik, hogy lendületből lehet új lapot létrehozni, no meg persze áldozni is kell tudni saját időt, energiát, pénzt. No persze biztosnak kell lenni abban, hogy amit csinálsz, annak értelme, koncepciója van, erről pedig meg kell tudni győzni másokat is. Honort feltétlenül fizetünk, az eddigi hozzászólásaimból kiderül, hogy szerintem anélkül nem OK a dolog, legfeljebb ideig-óráig.

ICA drága, arra kíváncsi volnék, hogy miért tartalmatlan a pénz-dolog, nekem pl. nem sikerül pénz nélkül fenntartanom magam, pl. azért, mert nem tudok fotoszintetizálni. Az Irodalom Visszavágról pedig végszóként annyit, hogy bár szimpatikus jelenség, mégsem hiszem, hogy a legkomolyabb - gondoljunk a komolyságról bármit.

Előzmény: kaloda (129)
Ica Creative Commons License 1999.10.13 0 0 134
Pl. EP-t, Tandorit, Nádast. De a Temesi is halott szerintem, Garaczi dögunalom. Jó még: Grendel, György Attila, Molnár András.
Előzmény: Csono (132)
Ica Creative Commons License 1999.10.13 0 0 133
Pl. EP-t, Tandorit, Nádast. De a Temesi is halott szerintem, Garaczi dögunalom. Jó még: Grendel, György Attila, Molnár András.
Előzmény: Csono (132)
Csono Creative Commons License 1999.10.13 0 0 132
Srácok, egy csaj!

Vigyázni eztán a csúnya szavakkal!
Ica! és kiket nem olvasol?

Előzmény: Ica (130)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.13 0 0 131
Szvsz = szerény véleményem szerint.
Kaloda, várom!
Előzmény: kaloda (129)
Ica Creative Commons License 1999.10.13 0 0 130
Üdv. mindenkinek!
Látom, hogy itt kedvemre való témázgatás megy! Először is: láttam, hogy kalodának valami gondja van a ”bölcsészpicsákkal”. Szóval, én bölcsészpicsa vagyok, de semmi esetre sem kékharisnya. Maradok az olvasásnál, nem nyomulok az írók árnyékában és egyéb helyein. Mellesleg a fiatal írókat is olvasom, és szerintem is az Irodalom Visszavág a legkomolyabb mind közül (ráadásul a Tomkiss egy jó hapsi és költő, a Haklik pedig jó író, de ez nem jelenti azt, hogy ismerném őket személyesen), a Sárkányfű szerintem is gyenge, a Theleme nem érdekel, a Déli Felhő szerintem sznob, de jó lehet, a többi fiatalt nem láttam még. Ez a pénzes vita szerintem tartalmatlan. Akiket olvasok mindenképpen: Tar Sándor, Kertész Imre, Sziveri János (meghalt), Kemenes Géfin László, Bakucz (meghalt), Bólya (meghalt), Tolnai Ottó. Vannak olyanok is, akiket nem.
kaloda Creative Commons License 1999.10.13 0 0 129
Mellesleg én sem tudom hogy mi a fene az az szvsz.
IV: Az Irodalom Visszavág: az egyik vita tárgyát képező folyóirat neve. Szabolcs, megkaptam, kösz, majd írok. Didé: szerintem valami ilyesmi ma a kritika - sajnos -. Ma már túl gyenge az emberek meghatározó többsége ahhoz, hogy elviselje. Vang So: téged kirúgtak a Sárkányfűtől? Vaskó Péter? Kovács Eszter nyomult? Endre: miből lehet ma egy új folyóiratot létrehozni? A prae fizet majd honoráriumot?
Csono Creative Commons License 1999.10.13 0 0 128
Emberek!

Ez igy megy a magas irodalomban?
Provokáció, védekezés, olvasottság csillogtatása.
Miért érzem azt, hogy milyen pöcs vagyok, azt se tudom mi az IV, szvsz és még annyi más.
Ami szűkkörüséget illeti, ez nem olyan dolog, mint mikor lesz új dzsedi, ki a főszerepl. stb, de akit érdekel, az teljesen odavan ezért az egyész irodalom-dologért.
Uff.

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.13 0 0 127
Szerintem sem az.
Előzmény: baloghendre (126)
baloghendre Creative Commons License 1999.10.12 0 0 126
Kedves kaloda,
így van, olvasható vagyok, remélem, nem baj, sok érdekeset látok bennük, ezért adtam az nekik egy tanulmányt, melynek írására felkértek. A tanulmány szvsz nem buta anyázás.
Előzmény: kaloda (124)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.12 0 0 125
Kedves kaloda, akkor küldök Neked én egy emailt, azon megírom az egyéb elérhetőségemet. A nagybátyádnak pedig igaza van. Ezzel együtt tényleg nem érzem sértve magam.
Előzmény: kaloda (124)
kaloda Creative Commons License 1999.10.12 0 0 124
Kedves Szabolcs!
A legkevésbé sem vagyok felháborodva, nyilván - mivel nem vagyok író - nem tudtam érzékletesen bemutatni valódi hangulatomat az írás közben, egyszóval stílusom talán nehezen értelmezhető némely idegállapotú olvasónak. Mindenesetre - ne haragudj ezért - úgy érzem, ezúttal tényleg sértve érzed magad, ezt most már ország-világ láthatja. Erről az jut eszembe, hogy nagybátyám, aki művész, mindig arra okított: ha nyilvánosság előtt kívánsz szerepelni szubjektumod termékeivel, hát tanuld meg elviselni a más véleményt. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy mivel az ilyen fórumok arra szolgálnak, hogy az emberek eszmét cseréljenek/vitatkozzanak, a legkevésbé sem kívánatos olyan fordulatokba „menekülni”, miszerint ez már nem az, aminek én akartam. Szerencsére a demokrácia alapeszméin edződött gondolkodások lehetővé teszik azt itt is, hogy a nyilvánosság szellemének hódolva éljünk a kritika lehetőségével még ily szűkkörű ügyben is, ilyen minimális kíváncsiság ellenére is. Mellesleg szívesen írnék neked levelet, ám email-cím formátumodat az én levelezőprogramom nem tudja kezelni.

Ui: már az előzőben is meg akartam kérdezni: A Nagy...-ban szereplő Szegény Bence nevű szereplő ugye ugyanaz, mint az IV új számában szereplő novella szerzője? Most akkor mégis adtál az IV-nek kéziratot, holott állítólag nem fizetnek? Mellesleg Balogh Endre is - mint látom - szerzője az IV-nek. ?????????

Előzmény: Törölt nick (120)
didé Creative Commons License 1999.10.12 0 0 123
elolvastam jfe "irományát".
én is írtam hasonlóan elemző cikket. darabra, percre pontosan, átmérőjével és köbgyökével együtt mindent leírtam városom kultúrházáról.
először: szerkesztőm visszadobta mondván: még azt is leírtam benne, hogy hányan voltak a budin;
másodszor: egy másik újság leközölte. egy hétre rá a kultúrház igazgatónője ordítozva keres, hogy legyek olyan aranyos és adjam már neki oda a piszkozatot. látni szeretné. nem ebben egyeztünk meg. dehogynem. a cikk alaposan meg volt fogalmazva ő pedig a rossz végét kapta el a lényegének.
azóta ki vagyok tiltva a művelődési házból...

tényleg. ezt hívják kritikának?

didé Creative Commons License 1999.10.12 0 0 122
szabolcs.
miért nem tartod magad írónak? mitől érzed magad tehetségtelennek?

zsiros gábor

Előzmény: Törölt nick (120)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.12 0 0 121
Még valami, bocs. Egyik korábbi hozzászólásomban elhangzik egy mondat: "Egyébiránt pedig őszintén sajnálom, hogy van egy ilyen vita, amely lassan a végletekig elfajul, holott (szvsz) a vitapartnerek egy (igen jelentős) része jobban tenné, ha kategorizálás és sárdobálás helyett magába szállna, és az ún. irodalmi életre fordított energiáit az írásra, azaz minél jobb (a mostaniaknál sokkal jobb!) művek megalkotására fordítaná". NEM TUDOM, FÉLREÉRTETTE-E VALAKI, AZONBAN EZT TERMÉSZETESEN NEM EZEN TOPIC VITÁZÓIRA, HANEM MAGÁRA AZ IRODALMI ÉLETEN BELÜLI VITÁKRA ÉRTETTEM!
Ezt fontosnak tartottam hangsúlyozni, az jutott az eszembe, kicsit félreérthető.
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.12 0 0 120
Kedves kaloda, sajnálom, hogy ennyi bosszúságot okoztam Neked, és hogy ennyire föl lettél miattam háborodva. Nem lenne jó (és nem is érné meg), ha ez a topik most átváltozna bármi mássá, viszont - az áttekinthetőség kedvéért pontokba szedve - engedd meg, hogy válaszoljak Neked.
1. Eleddig nem gondoltam, hogy magas lovon ülnék, ám ha úgy tűnik, elnézést, és gyorsan leszállok róla (annak ellenére, hogy nem is létezik). Pszichés zavaraim, elismerem, vannak, úgy látszik, ez már a logikámban is meglátszik.
2. Egyáltalán nem bánt, hogy nem emeltek szobrot nekem, Anagydegeneráció okán - álszerénység nélkül mondom - nem is lenne szabad (tiltanám), de az azóta csinált műveim miatt sem. Tisztában vagyok a képességeim korlátjaival, a tehetségtelenségemmel; ezzel együtt köszönöm az észrevételeidet, sajnos A nagydegeneráción már nem javíthatok, az már így megjelent - hidd el nekem, ma, három évvel később, egész másképp írnám meg, mint annak idején (ha megírnám).
3. Nem hiszem, hogy "sértett író" lennék. Sértett semmiképpen nem vagyok, és írónak sem tartom magam.
4. Nem tudom, ki az a József Farkas Eská, mást eddig nem olvastam tőle, kaloda, javasolj valamit, hol és mi jelent még meg tőle. Ez alapján az egy kritikája alapján nem tudom eldönteni, mennyire jótollú.
5. Nem tudom, hol kanonizáltam, nem állt szándékomban.
Mégegyszer bocs, ha kellemetlen perceket szereztem bárkinek is.
Előzmény: kaloda (118)
baloghendre Creative Commons License 1999.10.12 0 0 119
well...
Kedves Szabolcs!
Most már tudjuk, hogy a fent említett ellentétpár számodra sem szimpatikus, örülök, ha nem értetted magadra kiötlőjéről alkotott véleményemet.

A honorról írt dolgok azért érdekesek, mert ma egy versért 0-20 eFt kapható, nem biztos, hogy szívesen adja írását a kőtő oda, ahol sokat kap, ha nem kedveli annyira azt a szerkesztőséget; de sajna biztos, hogy nem adja egy idő után oda, ahol ugyan jól érzi magát, de nem fizetnek.

A Sárkányfű valóban nem jobb azért, mert honort fizet, de én utalnék arra, hogy az IV bizony rosszabb lehet emiatt.

Előzmény: Törölt nick (113)
kaloda Creative Commons License 1999.10.12 0 0 118
Úgy látom, hogy itten alapvető problemák vannak az önértékeléssel is, nemhogy a máséval. Balogh Endrével nagyrészt egyet kell értenem, ámbátor ahhoz képest, hogy milyen harmatosan keveset tett még le az asztalban, máris egyfajta Réz Pál-i májbajos attitűd sugárzik sorain keresztül orcájáról lefelé. Azt mindenesetre túlzásnak tartanám, hogy azon mérjük le egy lap színvonalát, hogy mennyi honort fizet a szerzőinek. Kassák Má-ja sem fizetett, oszt mégis a magyar irodalom történetének egyetlen világszínvonalú - kurrensen kortárs - folyóirataként tartják számon nyugaton. Az itthoni szorulásos, húgybajos kánonjogászok nyilván ehhez még nem nőttek fel, de nem kell aggódni, nem is fognak.
Benedek Szabolcson viszont fel vagyok háborodva. Ez a magas ló, amire felszállva képzeli magát, pontosan tükrözi saját - és sokan mások - helyzetét. Az a logika, amellyel lehúzza az IV-t, engem valami komoly pszichés zavarra emlékeztet. Mint mondottam, előfizetője vagyok az IV-nek, (a Sárkányfűnek is, még egy szám erejéig), tehát olvastam a legutóbbi számot én is (asszem valeki már említette), benne a nevezetes kritikát (most nem a Károlyira gondolok, egyébként erre is kitérek majd), melyben egy József Farkas Eská, igen jó tollú fiatal kritikus úgy bassza le Benedek első könyvét, mint a pengős malacot, ráadásul igen-igen korrekt, higgadt, szakmai érvelés keretein belül. Benedek Szabolcsot nyilván az bántja, hogy nem emeltek szobrot néki, és máris eljutott gondolkodásában ahhoz a gyűlölködéshez és ahhoz a sértettséghez, ami ellen oly bőszen próbálna ágálni. Másrészről: én is olvastam A Nagy Degenerációt, és... hm... nem akarok Benedek Szabolcs saját topikján illetlen lenni, szóval írtak már rosszabb regényt is: De nagyon keveset. Úgy gondolom, hogy az a fiatal író, aki ennyire művi, papírszagú, erőlködő, görcsös, hogy azt ne mondjam: beijedt módon közelít az íráshoz, a művészethez, saját tehetsége kibontásához, az ne kanonizáljon, még egy internetes topikon sem, mert önmagának tesz rosszat. Én nem vagyok író, nyugodtan rangsorolhatok, legfeljebb elküldenek a francba, de egy sértett író nem teheti ezt meg bosszúból, azt hiszem. Valaki célzott már a sértettségre, mindjárt megnézem, de az biztos, hogy az említett Károlyi-kritikában is elhangzik ez a kitétel, mégpedig éppen Károlyira vetítve, tehát mintegy ellentétes előjellel odaadva a „másik” oldalnak (nem tudom, hogy a másik oldalt hogyan lehet definiálni, az egész helyzetre talán az illik, hogy IV kontra kortárs magyar irodalom 99 százaléka). Tehát, ha jól értem, és miért ne, ez az érvrendszer, hogy valaki sértett, ki van oltva, hiszen a két fél között nem érheti el hatását. Akkor miért használod Szabolcs, amikor ilyen gyanúsan érintett lehetsz az egészben? Visszalépve még egyet a Károlyi-kritikára: nem kritika, hanem irodalmi pamflet. Van különbség. És van hagyománya is. Neklem baromira tetszik. Mellesleg, ha már ennyit pofáztunk róla, bárki elolvashatja az IV honlapján, azt hiszem a www.uzenet.hu/fm/nc/iv címen, de nem biztos. Az uzenet tuti.
Udvozlettel, és biztatva mindenkit a kijózanodásra:
kaloda
mellesleg Gábor

Ui: volt még egy-két primitív reflexió, de ezekre most igazán nincs időm válaszolni.

Csono Creative Commons License 1999.10.12 0 0 117
Srácok!
Azt már megbeszéltük, hogy Márton nagyon jó, de én pl. semmit nem tudtam a fiatalok lapjairól - eddig. Lehet szóba hozni olyan írokat, akik már meghaltak, de igazán maiak? Mert ebben a kategoriában nálam Hajnoczy, Bólya, Császár István a dobogos.
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.12 0 0 116
Az egy jó könyv!
Előzmény: hrothgar (114)
Vang So Creative Commons License 1999.10.11 0 0 115
hrotgar,
a fiatalok lapjairól való véleménycsere egy topikgazda által feltett kérdésre indult be.
hrothgar Creative Commons License 1999.10.11 0 0 114
bel vagytok terjesek, van itt néhány ember, aki tud írni, és KIDERÜLT róla, de mér a tizennyolc évesek lapjaiban manifesztálódik nektek a kortárs irodalom, nem értem -- abból a százból, aki oda ír, majd lesz EGY író, talán -- hápéldául el lehet olvasni, repeat, Márton Lászlótól a Jacob Wunschwitz igaz történetét
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.11 0 0 113
Kedves Endre, nem tudom, hogy az enyémet is a "roppant primitív, ráadásul irodalmi kontextussal nem rendelkező agyak" közé sorolod-e, ha igen, akkor tiltakozom ellene, ugyanis - valószínűleg Veled egyetértésben - én se szeretem a szövegirodalom/történetirodalom különbségtevést. Viszont hallottam már az Irodalom Visszavág egyik szerkesztőjét arról beszélni, hogy a "posztmodern halott, a szövegirodalom zsákutca", és hogy "igenis lehet történeteket írni" stb. Szóval én az előző hozzászólásomban csupán tolmácsolni igyekeztem az ő nézetüket, persze lehet, hogy félreértettem az egészet (azaz őket), elnézést érte. Egyébiránt pedig őszintén sajnálom, hogy van egy ilyen vita, amely lassan a végletekig elfajul, holott (szvsz) a vitapartnerek egy (igen jelentős) része jobban tenné, ha kategorizálás és sárdobálás helyett magába szállna, és az ún. irodalmi életre fordított energiáit az írásra, azaz minél jobb (a mostaniaknál sokkal jobb!) művek megalkotására fordítaná )(lásd - mondjuk nagyképűen - az olvasói visszhangot, amely épp ebből a topicból is kihallik). Lehet, hogy ezzel most megsértek pár embert, de akkor is azt mondom: hölgyeim és uraim, kicsit szálljunk le a lóról, és vegyük észre, hogy annyira azért nem vagyunk jók, hogy ekkora legyen a pofánk. (Endre, félre ne értsd, ezt egyáltalán nem Rád, vagy bárkire személy szerint értem - hanem úgy általában.)
Honorról annyit (azzal együtt, hogy egyetértek Veled): az IV-ben nincs, a Sárkányfűnél van.
Előzmény: baloghendre (111)
baloghendre Creative Commons License 1999.10.11 0 0 112
a hibákért bocs (szavak is hiányoznak), kutyaként futottam, mikor írtam
Előzmény: baloghendre (111)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!