Keresés

Részletes keresés

quint Creative Commons License 2009.03.19 0 0 199
Bocs, kimaradt, hogy 5 centis EPS-ből... EPS -> nikecell + a többiek. Tudod, amiből a külső csatorna is készül. Skiccem nincs róla, de azt biztosan el tudod képzelni, hogy nem a hossztengellyel párhuzamosan ragasztom be ezeket a távtartókat, hanem kb. 20 fokos szögben.
Előzmény: plastro (198)
plastro Creative Commons License 2009.03.19 0 0 198
Aha,

tudnál egy skiccet csinálni?
Nem tudom, hogy mi az az EPS.

Igen ez a perdület biztos hogy tuti, a sörkolisok is emlegetik.

Neked is négyszög nikecel és aluvent párosod van?

Köszi,

-szp-
Előzmény: quint (197)
quint Creative Commons License 2009.03.19 0 0 197
Peterch nagyon jól írta, páralecsapódás csak a belső csőben lesz. Nagyon érdemes talajhőcserélőt is csinálni (télen -10 fokról kb. +5 fokig előmelegít, és utána megy a rekuperátorba). Nyári üzemben a talajhőcserélőben lesz kondenzátum.

A központosítást én úgy csinálom, hogy centis EPS ből vágok 8 centi széles 15 centis csíkokat. 2,5 centiig r=10 centis bemélyedés csinálok ferdén, és ilyenekkel fogom meg a belső csövet. A ferdeséget azért csinálom, mert ez így perdületet ad a külső levegőnek, ezzel picit javít a hőcserén.
Előzmény: plastro (189)
peterch Creative Commons License 2009.03.18 0 0 196
Szia !

A klimaventi tud nemi nyomast produkalni. Termeszetesen hasznald,ha ugy szeretned. A folyamatos uzemhez akkor olyan ventit valassz , ami kielegiti a megkivant legmennyiseg szallitasat! Az ablaknyitogatas nalam is felejtos.

Udv , Peter.
Előzmény: plastro (195)
plastro Creative Commons License 2009.03.18 0 0 195
Máris alakítom a rajzot. Gyakorlatilag tehetem a sarkokba a befúvókat is és az elszívókat is.
Igen hűtő-fűtő a klíma.
A klímaventilt csak a zaj miatt gondoltam volna nappalra, de egyáltalán nem tudom hogy ő valamilyen nyomást tud e produkálni. Viszont tudom fokozatmentesen állítani a fordulatszámát 0-100-ig.

Mérsékelt légmennyiség. A folyamatos üzem miatt gondoltam kissebb menniséget. Mert:
Éjszaka is kell a frisslevegő. a Lassú légmozgás jótékony hatással van a hatásfokra.
Nem kell vezérléssel kínlódni. A műanyagablak nyitó fogantyút el lehessen felejteni.

Nagyon köszi,


-szp-
Előzmény: peterch (194)
peterch Creative Commons License 2009.03.18 0 0 194
Szia !

Elkepzeles jo. Mit ertesz "mersekelt legmennyisegnek"? Amit azert kifogasolnak, azok a befuvok helyei. A befuvokat a legtavolabbi helyre kellene tenni, hogy az egesz helyseg levegojet megmozgassa es ezaltal cserelje/ nagyobb helysegekbe akar tobb darabot is lehet telepiteni/. Ennel a kiepitesnel, amit vazoltal, konnyen kialakulhatnak a helysegekben olyan helyek, ahol nem cserelodne a levego, mivel a befujt levego igyekszik az ajtokon eljutni az elszivasi pontokba.
Allando uzemmod szerintem nem szukseges, de ha ragaszkodsz hozza, akkor olyan ventit kell keresni, ami tudja az alap legcseret, pl. 30-60m3/h-t, de tudja az intenziv szelloztetest is biztositani, ami a Te esetedben kb. 250-300m3/h.
A klima ventijet csak rezervaval szamold! Nyaron a klimat hasznalnam a cso a csoben rekuperator es a befuvocsovek kozti egysegnek.Telen kikerulnem, amennyiben nem huto-futo klima.
Ne felejtsd el, hogy a tervezesnel szem elott kell tartani, hogy tulnyomasos rendszer epul, tehat a befuvo venti kicsivel nagyobb nyomassal dolgozzon, mint az elszivo venti szivassal!

Udv , Peter.
Előzmény: plastro (193)
plastro Creative Commons License 2009.03.18 0 0 193
ez így 30 méter 200-as cső, viszonylag mérsékelt légmennyiség. A klíma saját ventillátorát vegyem be a buliba? Paszív módon fog hűteni.
Az egész rendszer folyamatos üzemben menne, és nappal rá tudna segíteni a klíma ventillátor.

-szp-
Előzmény: peterch (190)
peterch Creative Commons License 2009.03.18 0 0 192
Szia !

Nagyon szivesen. De az csak a sajat szubjektiv velemenyem lesz, ami a sajat tapasztalatombol adodik.

Udv , Peter.
Előzmény: plastro (191)
plastro Creative Commons License 2009.03.18 0 0 191
Köszi szépen,


csinálok egy kis tervet és ha véleményeznéd, az szuper lenne.
üdv,


Székely Péter.
Előzmény: peterch (190)
peterch Creative Commons License 2009.03.18 0 0 190
Szia !

Jol gondolod ! Telen az elhasznalt levegobol csapodik ki a para. Ezert kell a cso a csoben rekuperatort a meleg oldal fele donteni. Tehat kb. 1-1,5cm/m lejtessel. Ezzel azt ered el, hogy nem fog a kicsapodott viz megfagyni a csoben, hanem a gyujtohoz folyik,ahonnan meg a csatornaba. Nyaron hogyan hutod a rekuperatorban a bearamlo levegot? Mert ha kutvizes,talajregiszteres vagy klimas segedlettel, akkor ott csapodik ki az esetleges para.
A belso cso kozeppontban tartasara alkalmazhatsz akar drotbol formazott tavtartot is,vagy vekony horganyzott lemezcsikbol is csinalhatsz tavtartot. Csak a fantaziad szab hatarokat. Nalam egyszerubb volt a helyzet, mert en ket Spirocsovet hasznaltam. A belso cso vegeinel furtam 120 fokos eltolassal 3 db 6,5mm-es lyukat es csavart ket anya segitsegevel rogzitettem a csohoz. Igy akarhogyan betoltam a kulso csobe, a tavolsag konstans maradt.

Udv , Peter.
Előzmény: plastro (189)
plastro Creative Commons License 2009.03.18 0 0 189
Hogyan lehetne megoldani a kondenzvíz elvezetést.

Ha a belső cső a elhasznált levegő ág(200mm), és a külső négyszög keresztmetszetű(250x250) nikecel cső a frisslevegő beáramlás, akkor hol keletkezik kondenzátum?
Télen amikor a beáramló levegőt melegítjük akkor elvileg a belső cső falon.
Nyáron, amikor is a beáramló levegő hűtjűk, akkor meg a nikecelben.

Segítsetek srácok jól gondolkodom?

Gratula annak az embernek, aki ezt kitalálta, zseniális ötlet.

Ja mégvalami, hogy lehet elérni, hogy a cső középen legyen a négyszögben függőlegesen.

Köszi,

-szp-
Előzmény: quint (186)
Axióma Creative Commons License 2009.03.14 0 0 188
Szoktam idonkent agymenni, ilyenkor nem kell komolyan venni... es megoldhatatlan problemakat en is latok, pl. hogy fix hossz szigetelesbol vszinu evente 2 napra lenne csak jo.
Egyebkent milyen tisztitast csinalsz egy ilyen rendszerben, nem vizes-vegyszeres?
Előzmény: quint (187)
quint Creative Commons License 2009.03.14 0 0 187
A talajregiszterbe biztosan nem fogom bevinni a "cső a csőben" rendszert. Néhány ok (egyesével is elegendőek ahhoz, hogy elvessem a megoldást):
- a talajregiszterben jegesedés alakulna ki;
- szinte reménytelen vállalkozás lenne a talajregiszter és a "cső a csőben" hőcserélő tisztítása.

Előzmény: Axióma (184)
quint Creative Commons License 2009.03.14 0 0 186
Azonos külső hőmérséklet (belépő friss levegő) és belső hőmérséklet (elszívott levegő) mellett úgy lehet csökkenteni a befújt (előmelegített) és az elszívott levegő közötti hőmérséklet különbséget (dT), ha növeljük a hőcserélő felületét és/vagy növeljük a kölcsönhatás idejét. Ha dT->0, akkor hatásfok -> 100% (persze azonos belépő és elszívott térfogatáramot feltételezve).

Nálam 250x250 mm-es (bejövő ág) keresztmetszetűben lesz a 200-as átmérőjű aluvent cső (kimenő ág). 25 méternél ez sima falú cső esetén 15,7 nm hőcserélő felületet jelentene, az aluvent esetén ez kb. duplája lesz. 250 m3/óra mellett a kölcsönhatási idő ~11 másodperc. A 250 m3/h-hoz ajánlott gyári készülékek (már amiről láttam adatokat) messze nem érik el ezeket az értékeket (A=30 nm, t=11 s). Ezekkel az adatokkal (látens hő nélkül is) 90% körüli hatásfok várható a max. tervezési légáramnál is.

Előzmény: plastro (185)
plastro Creative Commons License 2009.03.13 0 0 185
Összességében.

A cső a csőben jobb, ha van helyed, ha meg nincs hely akkor muszáj lemezest csinálni?

Vannak számok a hatásfokra, hogy mit lehet elérni?

pl: Cső a csőben 25 méter 87%
Lemezes: 10m2 75%
??

Ez csak kérdés, hogy ilyen nagyságrendek vannak.

Nekem van hely a padláson, de a lemezes jobban tetszik.

Köszi a segítséget előre is.

Üdv,

-szp-
Axióma Creative Commons License 2009.03.11 0 0 184
Akkor bocs. Nem gondoltam, hogy a lemezes hocserelo mereten annyira sporolnak, hogy _emiatt_ veri a cso a csoben... mar persze kerdes, hogy melyiket milyen meretnel nezzuk, de ertem.
Errol (nem tudom, miert) az jutott eszembe, hogy nem lenne ertelme a foldregiszteres szelloztetes eseten az amugy is meglevo hosszu, foldben meno reszben hocserelni? Termeszetesen forditva, az elhasznalt belul, az tuti melegit, a fold kivul, eselyes hogy az is. Mar persze csak teli uzemben, nem nyariban. Igy a vegleg kidobott levego homerseklete nem a hazba belepo, hanem az alacsonyabb foldbe belepo kozelebe hulne, es bar valoszinu, hogy a kulonbozet nagyobbik reszet a foldbol nem venne fel, de ha mindez egybe rendszer ugy, hgoy a hazban levo hocsereloreszt betesszuk a foldbe csak ott mar a foldtol szigeteljuk (na persze itt kellene jo pontos szamitas, hogy honnantol), akkor nem kell ket rendszer es kulon hely hozza.
Előzmény: quint (183)
quint Creative Commons License 2009.03.11 0 0 183
Szerintem nem nehéz kibogozni, mivel tényleg azt írtam, hogy elszúrás nélkül a házi "cső a csőben" (C) könnyedén jobb lehet (lesz), mint a gyári ellenáramú (B), és sokkal jobb, mint a gyári keresztáramú (A). Azt talán mondanom sem kell, hogy a következő hozzászólásodban említett D változatot is megelőzi, mivel az jó esetben A és B között lesz, de előfordulhat az is, hogy az A-t sem éri el.

Egyébként nagyon egyszerű, hogy C miért előzheti meg B-t. A hatásfok szempontjából az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a hőcserében résztvevő felület és a kölcsönhatás ideje. C azért lehet ezekben jó, mert az "eladhatóság" miatt nem kell kompakt kivitelűnek lennie, mint a gyári berendezéseknek. Lehet növelni a fizikai méreteket. C ára még így is töredéke lesz A-nak vagy B-nek.
Előzmény: Axióma (181)
Axióma Creative Commons License 2009.03.11 0 0 182
Bonusz kerdes: D = hazi ellenaramu (mondjuk a lent irt parameterekkel) hova sorolodik vajon?
Előzmény: Axióma (181)
Axióma Creative Commons License 2009.03.11 0 0 181
Na ezt az utolso mondatot bogozzuk mar ki. Tehat adott A = gyari keresztiranyu, B = gyari ellenaramu, C = cso a csoben. Nyilvan adott, hogy hatasfokban A < B, de a mondatod hova sorolja a C-t? [A mondatszerkesztesbol nekem ugy tunik, mintha a ketto koze, de szo szerint ugy tunik, hogy C mindenkepp jobb B-nel, amit viszont ketlek.]
Előzmény: quint (180)
quint Creative Commons License 2009.03.11 0 0 180
Az "összehajtogatott" "cső a csőben" rendszerről a légfűtés topikban legaborgo beszámolójában találsz leírást, képeket. Szerintem ötletes. A gyári keresztáramú hőcserélők meg sem közelítik a "cső a csőben" rendszer hatásfokát, de nagyon el kell rontani ahhoz, hogy ne legyen jobb, mint egy gyári ellenáramú.
Előzmény: Rihi11 (179)
Rihi11 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 179

ez a cső a csőben valamiért nem szimpi megoldás+plusz helyem sincs!

viszont az összehajtogatósat nem találom!

Előzmény: quint (178)
quint Creative Commons License 2009.03.10 0 0 178
Ha van helyed, akkor sokkal egyszerűbb, olcsóbb, hatékonyabb a Peterch-féle "cső a csőben" hőcserélő ill. a Legaborgo-féle összehajtogatott változata.
Előzmény: Rihi11 (177)
Rihi11 Creative Commons License 2009.03.10 0 0 177

Szisztok!

szellőztető rendszer hőcserélőjén gondolkodom!

ellenáramura egy 1000mmx250mm lemezekre gondoltam a sarkai levágva és igy lenne hatszög!

nem lenne ez tul hoszzú?

van valami ideális méret?

kb 200 légköbméterre szeretném a légcserét!

 

köszönet előre is

topikolos Creative Commons License 2009.02.27 0 0 176
Közben sokat gondolkodtam a beírtakon, és mostmár nem csak elhiszem, hanem azt hiszem értem is... :))
Köszönöm a sok magyarázatot mindenkinek!
Előzmény: peterch (175)
peterch Creative Commons License 2009.02.27 0 0 175
Szia !

Az altalad felvazolt vegso homerseklet akkor alakul ki, ha egy iranyba aramlik a levego mindket kanalisban a hocserelon keresztul. Akkor all be az egyenlo homerseklet megfelelo hocserelohossz es aramlasi sebesseg mellett.
Az altalam ecsetelt esetben szembe aramlik a levego.

Udv , Peter.
Előzmény: topikolos (151)
r0226 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 174
Egyszerű, ugyanazon a felületen nagyobb a a levegő útja.
Minél laposabb a 6szög annál hosszabb.
Ezért hívják ellenirányúnak.
A te rajzodon nem a tipikus ellenirányú van ez annál ducibb , ha laposabbra rajzolnád látnád a különbséget.:-))
Előzmény: topikolos (147)
plastro Creative Commons License 2009.02.26 0 0 173
A sima hőcserélőben simán keresztül megy. Az enyémben visszafordul,tehát kétszer találkoznak a levegők, a tiedben viszont háromszor. Azért gondoltam ezt a kialakítást, mert valahol az arany középút tájékán van a tieitek között. Kisebb áramlási ellenállás, dupla hossz.

Üdv, -szp-
Előzmény: amba1 (172)
amba1 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 172

Azért rajzoltam a hármas osztást mert Androhead fényképein látszik , hogy eleve így készült, és így nem kell átalakítani.

A többjáratú hőcserélő lényege, hogy az egyik közeg egyenesen halad, a másik pedig cikkben és cakkban. A példámon a friss hideg levegő egyre melegebb kamrákon halad át, igy jobban megközelíti a belső hőmérsékletet, mint a tisztán keresztáramú.

Csőköteges hőcserélőt szoktak így gyártani, akár tíznél több járattal.

Szerintem amit te rajzoltál az nem igazán jó.

Előzmény: plastro (171)
plastro Creative Commons License 2009.02.25 0 0 171


Szevasztok Skacok,

Erről mi a véleménytek?

-szp-
Előzmény: amba1 (168)
amba1 Creative Commons License 2009.02.24 0 0 170

Csak elvi vázlat, lehet finomítani áramlástechnikailag.

Csak az egyik levegőáramot kell cikcakkozni!

Vannak előnyök és hátrányok.

Egyharmadára csökken a keresztmetszet, de az úthossz is háromszoros, igy a működő felület nem változik.

Az levegő sebessége 3-szoros, ami növeli az ellenállást, de cserébe a turbulensebb áramlás javítja a hőátadást. A zaj is nő.

Szerintem egy kísérletet megér.

Előzmény: ANDROHEAD (169)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!