Keresés

Részletes keresés

maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8447
Bölcs életelv. Én sajnos néha beleestem abba a hibába, hogy mindenáron segíteni akartam és visszafelé sült el. Sokáig tartott, míg megtanultam visszafogni magam és elfogadni ezt a nagy igazságot.

Azt hiszem különbe, hogy az udvarral kapcsolatban is igazad van, hihetetlen mocskos dolgokat lehet így sok idő után olvasni az akkor történtekről. Beteges gőg,
lelketlen intrikák, és el tudom képzelni, bár tudom, hogy regény, hogy akár gyilkosságok is voltak, ahogy az F.J. szerelmeiben is leírták.

Nem tudom láttátok-e nemrégen a tv-ben A palota című sorozatot. Egy fiktív britt királyi családról szólt. Amit abban láttam magáért beszélt, pedig jelenkori történet volt.
Előzmény: Jtoti (8444)
amália96 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8446
És egy szobor, amit most találtam elég régi a felvétel, de azért kivehető.
A kép felé az volt írva , hogy elveszett .
Azért lehet,hogy ismeritek....


Messziről
Közelről
Jtoti Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8444
Hát igen, itt ott ez már súrolja a határt, egy Erzsébet királyné fórumon szokatlan kritikát ilyen élesben gyakorolni.
Persze sok tekintetben el lehet marasztalni az anyós szerepben Ő sem volt sokkal jobb a menyével mint Zsófia, arról nem szól a fáma, hogy a vejeivel jobb volt e a kapcsolata. Ez azt hiszem azért nem volt ilyen bántó az elején, inkább az udvart tenném felelőssé szintén mint Sisinél, Stefániát sem fogadták be, és sajnos inkább úgy érzem "csak" nem álltak mellé és ez nyilván ugyanolyan rettenetes volt számára mint Sisinek annak idején.

Azt gondolom voltak ott is elviselhető kapcsolatok, de nyilvánvaló hogy Mária Valéria is boldogan ment el innen Gizella is jól érezte magát az udvartól olyan távol, de most hogy Festetics naplót olvasom egyértelművé válik, nem volt ez egy kellemes hely senki számára (És nyilván nem Erzsébet és FJ miatt!!!.) Hisz egész életében bolyongott keresve a helyet ahol boldogságra lel, ami elfogadható igénye volt nem,
és valamiért Erzsébet sem találta meg családja körében sem , ennek jelentenie kell valamit, miért menekült el innen mindenki!

Márpedig ha az emberek nem érzik jól magukat a bőrükben, érdekes módon nem együtt érzőek, hanem kárörvendenek inkább, hogy miért azt ne tőlem kérdezzétek.
A filozófiám mindig az volt és a gyerekeimet is így neveltem ha segíteni nem tudok, legalább nem ártok ha lehet.
Előzmény: maya40 (8442)
amália96 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8445
Sziasztok!!!
Ma egy könyvben a következőt olvastam . A Genfi tó partján lévő Erzsébet szobron található Egy vers, amit Erzsébet egy barátnője Mademe G. De Montgomery írta begépelem hátha valaki nem ismeri:

Szerény az obeliszk, Erzsébet , jó királynénk
mit emeltünk ide. Masztixfák illatát itt szívta mindig ön
mikor megnőtt az árnyék. Sziklák közt üldögélt amott,
órákon át .E csalitot legyen kegyes Gondjába venni,
- érdeküket istenek pártolták egy koron -, szent császárné,
Ön a géniuszunk legyen, ki újra felénk tekint egy napsugaras napon.
Elhinnünk az örök búcsút nehéz nagyon.
..
Nem biztos hogy jó a tagolása SMS formátumban írtam a könyvtárban...
Állítólag ezen a szobron.
snim Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8443
Szerintem nem voltál goromba. Sok igazság lapul az írásodban. Sisi tényleg segíthetett volna Stefániának, visszagondolva az Ő esküvő utáni problémáira. Az tény, hogy egyik unokáját sem vette el a gyerekeitől, mint ahogy vele zsófia megtette, de szerintem átesett a ló másik oldalára, mert nem is igen foglalkozott velük.


Előzmény: maya40 (8442)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8442
Azt hiszem nagyon ki lehetett éhezve a szeretetre. Gondoljatok bele, honnan indult, az apja egy szörnyeteg volt, a kortársai nemes egyszerűséggel csak Újkori Attilának nevezték és ez akkor sem és nyugaton most sem számított-számít bóknak.
az anyja valószínűleg egy idegroncs lehetett, csak ő kegyetlenkedéssel vezette le a saját lelki kínjait. aztán érte jött a mesebeli herceg akiről kiderült, hogy egy szoknyavadász és elég beképzelt is lehetett a drágám. Elvégre ő volt a kor legjobb partija, és Stefánia szinte újgadagnak számított hozzá képest.
Anyóspajtás egy kissé dilis, és ráadásul látatlanban eldöntötte, hogy utálni fogja a menyét. Jó, Stefi nénikéje eléggé kiakaszthatta a belgákra Sisit, de mit tehetett szerencsétlen kamaszlány Charlotte viselkedéséről, főleg annyi év múltán.
És az is érdekes, hogy Sisi milyen gyorsan elfelejtette, milyen jól jött volna neki egy kis segítség a "karrierje" kezdetén, meg ugye az udvar is gyorsan túllépett azon a közhelyen, hogy a császárné alkalmatlan a feladatára, nemtesz eleget a kötelességeinek, inkább rögtön ráugrottak az új prédára, és jött az összehasonlítgatás, hogy Erzsébet mennyivel szebb és elegánsabb.
Ez mellesleg már Gizella esküvőjén is zavaró volt. Alap, hogy nem illik überelni a menyasszonyt, és ízléstelenség is elvenni tőle az ünnepét, mégsem olvastam, hogy Erzsébet tiltakozott volna a körülrajongás ellen.

Na jól megráncigáltam szegény Sisit, bocs ha goromba voltam.


Előzmény: Jtoti (8439)
snim Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8441
Rudolf fénykép egy érdekes tartóban.
Jtoti Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8440
A ligetben lévő Olaf Palme sétány, ami volt nagyon régen Corso út utána Vorosilov út, Népstadion út is
Előzmény: maya40 (8436)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8439
Nagyon jó dolgokat tesztek fel.
Rengeteg a számomra ismeretlen kép és infó is.

maya az általad feltett képeken már látszik, mit is akar jelenteni az elegáns, divatdiktátor hölgy portré mert tényleg olyan amit én már ebben a korban igencsak kedvelek. A frizurája is milyen klassz lett, pedig rettenetes volt lánykorában.

A férjét egyébként nem Menyhértnek hívják, de ne haragudj meg a kiigazításért, hanem Lónyay Elemérnek, pontosabban Nagylónyai és Vásárosnaményi ....magyar gróf, de IV Károly a háború után a grófot hercegi rangra emelte. Így Stefánia újra hercegné lett lehetett,ez azonban már mégsem királyi hercegnő.
Stefánia emlékiratait érdemes azonban elolvasni, abból elég sok minden kiderül. Császárnévá lehettem volna címmel
A lényeg, hogy bár gyerekét a bécsi udvar FJ visszatartotta nevelésre, ezzel sikerült is teljesen eltávolítani anyjától, azért a második házassága legalább jól sikerült, és Magyarországon is igen jól érezte magát, a nyelvvel problémája nem volt, mivel anyja révén beszélte a nyelvet.
Előzmény: snim (8432)
snim Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8438
Az ételféleségekről tudtam, hogy róla nevezték el, de a Stefánia utat nem kapcsoltam hozzá. Most, hogy mondod, tényleg. A vagdalton meg a tortán kívül találtam még ilyeneket: Stefánia-rizottó, Stefánia-felfújt.


Előzmény: maya40 (8436)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8437
Utal rá.
Előzmény: maya40 (8436)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8436
Nem ismertem még eddig. Érdekes különben, mennyi minden utal á, csak nem tudtuk, hogy róla nevezték el. Ismered a régi slágerrészletet, hogy "végig hajtani a Stefánián"? Nem tudom hol volt ez az út vagy sétány, de volt és népszerű lehetett.
És a Stefánia-torta, meg a Stefánia-vagdalt? az utóbbi az egyik kedvenc kajám, mégsem tudtam, hogy ő a "névadó".
Előzmény: snim (8435)
snim Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8435
Teljes mértékben egyetértek veled. Szerintem az is nehéz lehetett neki, hogy elszakították a lányától. A második házaságga viszont jól sikerült. Ez azért megnyugvás lehetett a sok negatívum után. Azt viszont soha nem gondoltam volna, hogy Magyarországon szobra van.
Ezt a képet már ismered?

Előzmény: maya40 (8434)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8434
Ez tényleg nem semmi. Ha belegondolsz, hogy mit kellett kiállnia Rudolf mellett is és utána is, és mégsem futott el a világ másik felére... Pedig még a saját lányát is ellene fordították. Én biztos nem maradtam volna itt.
Előzmény: snim (8432)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8433
Nyílván azért volt limitált példányszám, hogy biztos elfogyjon. Gyakran élnek manapság ezzel az ócska trükkel.

Nézzétek mit találtam. Nekem a József Attila vers tetszik a legjobban.

Erzsébet királyné emlékére rendezett vers- és prózamondó verseny
snim Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8432
Ráismertek, hogy kit ábrázol ez a szobor?
A kép mellett a következő szöveget találtam:

"2005. október 15-én ünnepség keretében nevet kapott a siófoki jachtkikötő, és ugyanezen a napon leplezték le a Vitorlás Klubház bejárata előtt Stefánia főhercegnő bronz mellszobrát, Sörös Rita szobrászművész alkotását. A Stefánia főhercegnőről elnevezett jachtkikötő és a mellszobor olyan ember emlékét idézi meg, aki sokat tett a Balaton fürdőkultúrájáért. Az 1864-ben született belga királylány a tragikus sorsú Rudolf trónörökössel kötött házassága révén vált a Habsburg-ház tagjává, majd Lónyai Menyhért gróffal kötött házassága után még erősebben kötődött hazánkhoz. Védnökségével működött a siófoki kikötő szigetén létesített klubház, és gyakran töltötte nyarait a Sió és Hullám Szállodákban. Kiterjedt karitatív tevékenységet végzett, több szociális intézményt és egyesületet támogatott. Ő volt a Magyar Vöröskereszt védnöke is."



snim Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8431
Szia Szmel!

A Könnyek királynéja című könyv nekem is megvan. Még tavaly akadtam rá az interneten, rögtön meg is vettem. Én is jobbra számítottam. Számomra egy kicsit furcsa az egész mű. Azt gondoltam, hogy valami különleges ritkaság lesz a korlátozott példányszám miatt. De nem. Most sem igazán értem, hogy ebből miért csak ennyit lehetett kiadni.
Előzmény: szmel (8394)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8430
szörnyen fodros nő...ez jó!
Szerintem ez neveltetés kérdése is. És az anyja se volt az elegancia mintapéldája.
Azért bizarr, hogy a brüsszeli csipke hazájából el tudták engedni ilyen ruhatárral.
mintha egy ágytakaróba lenne csavarva.
Másrészt ugye felmerül az emberben, hogy ezen azért Európa legszebb és legelegánsabb koronás hölgye tudott volna segíteni....

Ha már itt tartunk, engem zavarba ejtett a Rudolf-filmben az a jelenet,mikor Sisi azt mondja, hogy mindent ő intézett az esküvő körül, beleértve Stefánia megjelenését is. Azért ekkora melléfogást nem értem hogy engdtek át a szakértők., hiszen mindenki, aki számít direkt kiemeli, hogy Sisi távoltartotta magát az egész cécótól, és leginkább a menyasszonytól.

Találtam pár képet, amin Stefánia már elég jól néz ki. Nem állítom, hogy meseszép, de azért....

Előzmény: Jtoti (8429)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8429
Sziasztok!
Igen a testtartás rengeteget elárulhat, de itt biztos több ok is van, mert lehet, hogy intim levelezésben Rudolf is írt még halála előtt is elég erotikus leveleket, de a nyilvános azonosulás, teljesen hiányzik ezzel a szörnyen fodros nővel.
Nézd meg a Vecsera ruháit díszes díszített, de több a sötét és extravagáns ruhadarab.
Különben is érdekes kor volt ez a nagyon egyszerű csak hátul díszített elől simább. és a körbe mindenféle fodrok és barokkos marhaságok!
Stefániát egyébként később a legízlésesebben öltözködő nőnek tartották. Sajnos mi ezekből az időkből képet nem láttunk róla.
Előzmény: maya40 (8426)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8428
Szmel ismered ezeket az oldalakat?

Legyezők

Az Iparművészeti Múzeum
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8427
Ez a legyező még így is gyönyörű - ha jól látom sérült - milyen lehetett fénykorában!
A színe olan kellemes, imádom ezt az árnyalatát a rózsaszínnek.
Előzmény: Jtoti (8424)
maya40 Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8426
Mindketten érdekes dolgokat állapítottatok meg Titániával. Feltünt nekem is, hogy még amikor ugyanennek az asztalnál ülő képnek az álló verzióján egymásba karolnak, akkor is olyan érzésem támad,mintha Rudolf elhúzódna.
az ülő képnek van egy másik beállítása, ott, Rudolf Stefánia felé dől kicsit, de az is olyan merev, mintha rászóltak volna. Na meg az a mellén összefont kar is magáért szól.
Ez a képsorozat nem egy házaspárra jellemző, inkább mintha a szomszédasszonnyal fényképezkedne.
( Üljék má' közelebb kend, nem harap a szomszédasszony)

Ami a mosolytalan kis öregekre vonatkozó megállapításod illeti Jtoti, tényleg furcsa nekünk, akik a nevetős gyerekportrékhoz szoktunk. Addig oké, hogy a kor szellem,meg ilyesmi, de mégi szörnyű, hogy még a helyes gyerkőcök is komolyan néznek a kamerába., és kemény kalapot, meg felnőttes szabású öltönyt viselnek.
(Persze ez a vasárnapi babák kora is volt, próbálnád ma egy gyereknek azt mondani, hogy azt a játékot csak hét végén veheti elő.)
Persze gondolom a fényképzés akkor még luxus volt, nem lehetett elidétlenkedni, holmi vigyorgással az örökkévalósághoz való jogot. A felsőbb osztályoknál meg protokolláris okból kellhetett komoly arccal fényképezkedni. Végülis a prominenciához tartozók azt hihették, hogy ezt várja el tőlük a néptömeg. Pedig egy kedélyesebb kép róluk biztos akkor is kedvezőbb közvélemény eredményezett volna.



Előzmény: Jtoti (8424)
szmel Creative Commons License 2009.04.23 0 0 8425
Hahó Maya:)

Örülök,hogy épségben megérkezett:)

Nagyon pörögtök, ha így folytatjátok, akkor nemsokára a 10.000-dik hozzászólás is napvilágot lát.

A Festetics napló varázsában élek, aki teheti, mindenképpen vegye meg, fantasztikus.

szmelanyu
Előzmény: maya40 (8411)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8424
Ez tényleg egy nagyon helyes portré Rudolfról, de a maya képeinél a szakállason nem csak Ő ül rettenetes pózban, Stefánia szinte leesik a székről annyira Rudolf felé eső oldalára ül a széknek, ha a testbeszédre figyelünk akkor ez vajon mit jelenthet?

Egyébként én úgy vettem észre, hogy nem csak Rudolf mosolytalan a képeken, más gyermekeket ábrázoló fotókon is kis öregek állnak semmi mosoly.
Csak figyeljétek jobban meg, mostanában elég sok hasonló gyermekes kép lett betéve.
"Visszalapoztam " és ez a benyomásom.
Jó éjt mindenkinek!

szmelnek találtam egy igen szép legyezőt Székesfehérváron a Fekete Sas patika múzeumban. Csak nem sikerült a fotó, de tiszta selyem meg csipke, sajnos üveg mögött nem lett jobb.
Előzmény: s_titánia (8423)
s_titánia Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8423

Nekem Rudolf abban a korában tetszik a legjobban, amikor a 2. kép is készült. Itt igazán helyes volt. De az a szakáll szerintem elég szörnyű.

 

De az azért megint csak sokat mond, hogy a feleségével együtt látható képeken is ugyanolyan feszült, görcsös a kisugárzása, mint a FJ-es képeken. Nem olyan, mintha valami taszítaná hátrafelé, mintha minden közös képen annyira hátradőlne, amennyire csak lehet? Ez valószínűleg nem tudatos mozdulat, de elég beszédes. Csak azokon a képeken nem látom ezt, ahol egyedül van.

 

Egy helyes portré:

 

Előzmény: maya40 (8421)
Ancsi* Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8422
Pszichológus épp nem vagyok, de óvó néniként tanultam némi rajzelemzést, pszichológiát és művészetterápián is foglalkoztunk a témával.
Az biztos, hogy egy rajz alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Mindig folyamatot figyelnek. Lehet, hogy érte valami megrázkódtatás és azért rajzol ilyeneket. Gyerekek között is előfordul, hogy nem szívesen beszél a számára rossz dolgokról. Ebben az esetben akár jó hatással is lehet rá, ha így adja ki magából.
Ha hetekig, hónapokig fennáll, hogy csak agresszív témájú rajzokat készít, akkor érdemes komolyabban is odafigyelni rá, mert általában egyéb viselkedésbeli változások is társulnak hozzá. Vagy nagyon magába fordul, szorong vagy agresszívvá válik. Utóbbi esetben a pszichológus tuti, hogy feltérképezné a családi hátteret. ;)
Előzmény: s_titánia (8413)
maya40 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8421
Jó lenne még néhány ilyen kép. Addig is pár új szerzeményem:

Előzmény: Jtoti (8418)
maya40 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8420
Wow! Ez én voltam? Észre se vettem.
Előzmény: PanniF1 (8419)
Jtoti Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8418
Sziasztok!

Más képekre is emlékszem amin FJ a gyerekeivel van, majd kutakodom, de ennek az volt az alapja amit mondasz, nem volt divat ennek a kifelé mutatása, de számtalan jelét adta a gyengédségnek, leveleiben, amit nem csak a gyerekeinek írt, hanem másoknak a családjáról, gyerekeiről, feleségéről, unokákról Sisinek, szóval szerintem érzelmes ember, volt és ezt fegyelmezettség mögé rejtette.
Ha érzelemnek csak a fotók lennének bizonyítékai akkor Erzsébet sem fényképeszkedett a gyermekeivel, pedig tudjuk, hogy nagyon is szerette őket.
Előzmény: s_titánia (8412)
PanniF1 Creative Commons License 2009.04.22 0 0 8419

Sziasztok!

 

Szmel, a lánykád tündéri, egyre több gondolom az öröm Vele! :-))

 

A fórumnak gratulálok, szép számot értetek (értünk?) el. :-))

 

maya40   2009.04.22 09:27:12 © (8400)

 
Előzmény: maya40 (8400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!