Azért vigyázz a markolóval elég behemót jószág, nem egy precíziós műszer. Lehet, hogy jobb lenne kézzel kiásni és legfeljebb a markolóval megemelni. Ha visszaülteted esetleg ezen a télen védd a tetejét eső, hó ellen, ahogy én a 111-es hozzászólásban. Reméljük túléli.
ez úgy lesz, hogy kiássa a markoló, félreteszi oldalra, és amikor vége a munkának (max 3 nap), akkor valahogy visszaássuk az egész földlabdás jukkát, így a telet ismét a helyén tölti. Picit barbár megoldás, de nem lehet mást tenni. Rossz helyen van egyszerűen
köszi azonban valószinű jövö héten kell kiszedni. már ki is találtam, hogy a markológép fogja kivenni. az elég nagy földlabsával ki tudja ásni, remélem nem lesz baja. Majd lefotózom a műveletet
Ősszel nem jó kiásni, nyáron jól begyökeresedett, beállt, ősszel pihenni tért. Ha most kiásod sérül a gyökérzet, meg minden. Tehát ha szükséges tavasszal kellene kiszedni. Biztos kicsit megsínyli (de nem annyira, mint ha egy markológép menne rajta keresztül), de nyáron gyorsan regenerálódik. Szépen túléli, minál nagyobb földel vedd ki tavsszal. Ilyenkor akkor lehet kiásni, ha teleltetőbe viszed, világos helyre 0 +10 fok közé.
üdv a kertben van egy ilyen jukkám. A probléma az, hogy építési munkálatok miatt útban van, valószinű a helyén tavasszal egy markológép fog forgolódni. szeretném megmenteni, a kérdésem pedig az, hogy ki lehet e szedni egy ilyen növényt, és ha igen akkor mikor lenne rá alkalmas időpont. Még tél előtt, vagy majd tavasszal? Tavaszra gondoltam, és azt tervezem, hogy ugyanoda visszaültetem. Valakinek van/volt már tapasztalata ilyennel? Ja és a növény kábé 6 éves, sokat sarjadzik és törzse is van köszönöm
Az utahensis jól néz ki, kiültetve jobban nő, az enyém cserépben sínylődött és el is pusztult, valószínűleg túllocsoltam. Azonban a parryi jól bírja magát csérépben. Tavaly így nézett ki március végén a házfal mellett áttelelve, -15-öt kaphatott:
Sajnos emlékszem rá, nagyon hosszú, hideg és havas volt a tavalyi tél, nem tett jót a növényeknek. Ezért jelentek meg rohadási nyomok a Y. recurvifolián is, de még némelyik bambuszom is megsínylette.
Azért idén kezdődhetne a tél febr 15-én és mondjuk febr. 16-án befejeződhetne. :)
egy kis off. február 15?hehe.viszont tavaly március 13.-án is havazott elég tisztességesen. remélem most nem húzódik el annyira a tél:) itt vannak róla a képek:havas március közepe
Azért tettem rá a sapkát most, mert ráértem, ha jön a hó nem biztos, hogy lesz időm, valamint nagyon kellemetlen fagyott havas fóliát fogosni, elég merev is lesz. Eső ellen is jó, így szárazabb marad a talaj körülötte. A takarás nagyon szellős, csak csapadék ellen véd. Hó meg remélen legalább febr 15-ig nem lesz :) és még a műjégpálya is elolvad!
igen.tuti, hogy nem csak símán filamentsa lesz, hanem valóban hibrid.majd ha nagyobb lessz akkor lehet majd biztosabbat mondani! nálatok is ilyen ködös iső van?
igen.ez fajtól függ.a legáltalánosabban ültetett filamentosa 3-4 év után hozza a virágait, ami meleg páradús helyeken meghaladhatja a 2 métert is, de amúgy hazájában állítólag a 4 m is! :)
Ezt a gloriosa "variegata"-t tavaly kint tartottam cserépben a házfal mellett. Ennyire viselte csak meg a tél.
A recurvifoliám, 2004 márciusban. Ez egy egyéves növény. 2002 tavaszán ültettem egy ugyanekkorát ide, de az a következő tavasszal elpusztult, de rögtön hozott két sarjat, amiből ez az egy maradt meg
2004 május
2004 október
2005 március
2005 augusztus
2006 március
2006 június: látszik a tetején, intenzív növekedésenek indult, sok volt az eső