A bolti folyékony élesztők melyik híres sör élesztőjének felelnek meg. Azért arra kíváncsi vagyok, mi lehet a háttérben. Mert ha a sörgyár odaadja az élesztőjét, akkor a Wyeast miért nem írja ki legalább a leírásban, hogy ez a London Pride, vagy Cimnay élesztő. Lehet, hogy valójában a Wyeast ellopta ezeket az élesztőket mivel jogilag lehetetlen bebizonyítani, hogy honnan van?
Én is arra gyanakszon, hogy a B az biscuit. Szép barnára pörkölt, nem karamell maláta mert könnyű szétrágni és igen finom íze van, darálás közben szoktam csipegetni belőle.:)
Brouwlandtől rendeltem. Van még a belga aromatic maláta is, ami szintén tipikus belga sör alkatrész. Erről azt tudtam meg, hogy ez nem a weyermann-os aromatic maláta, hanem a weyermann forgalmaz egy melanoidin nevű malátát és ez felel meg a belga aromatic malátának.
Azt nem tapasztaltad, hogy bebarnul a sör 1-2 hét alatt? Régen Coopers sűrítményeket csináltam, Ausztráliából hozták meg fene tudja hol és hogyan tárolták.
Szia! A sűrítményessel én is jártam már így, arra vezettem vissza, hogy régi volt az élesztő vagy nem megfelelően tárolták. Próbáld ki, hogy veszel külön élesztőt vagy akár budafoki sütőélesztőt is haználhatsz. A víz szerintem rendben van.
Én 16kor már el is mosogattam :D Csináltam egy jó komlós sört, 60g H.Perle, 10g styrian. Kétfelé szedtem az egyik normál a másikba tettem bodzavirágot. Ja tegnap csináltam 20 liter bodzaszörpöt csak tettem hozzá élesztőt, nehogy édes maradjon már :) Tavaly véletlenül leerjedt a hűtőben 1 üveggel és nagyon finom volt, olyan mint a cider csak bodzás.
Gratula,jó kis buli lehetett kár hogy nem tudtam menni talán a következőre.Nem tüntem el csak most olvasási fázisban vagyok(kert rendezés).Az egyesület engem is érdekel.
Azt elfelejtettem hozzáfúzni, hogy ha unod a fordítást, küld át, a melóhelyen ezzel jól elleszek. Majd fordítási időben fordítok.:) Ígérem, a rézeleje komlót nem írom bele.:)
Két hete tudtam meg, hogy ez az abbey2 élesztő valójában rochefort élesztő és kóstolva Tibeer sörét gondoltam megpróbálom. Az előző főzetet is ezzel az élesztővel csináltam, az egy kicsit világosabb dubbel, és "csak" 8.5 százalékos.:) Azt tegnap fejtettem át üvegballonba, ígéretes. 1 hét után 1022-ig erjedt, újabb egy hét múlva 1020, remélem egy kicsit még lejjebb megy a ballonban, két hét múlva palackozom.
Tettem el élesztőt, ha kell valakinek szóljon, special b malátát is tudok adni hozzá. Ez a kettő fontos "alkatrész" ami belga barnához kell.
Hú, akkor gyorsan elmentem magamnak az élesztőmosásos bejegyzést, nehogy még egyszer le kelljen írni.:)
Ha van időd és kedved hozzá, akkor toljuk azzal a book modullal, nekem tetszik az ötlet. Azért kezdtem el a fórumba írni, mert az már készen van. Igaz nem arra találták ki, hogy tudásbázist csináljunk benne, de hát az eszköz az egy dolog, a lényeg hogy hogyan használod. Azért a fórumban is össze kellet volna jönnie jópár száz bejegyzésnek, hogy áttekinthetetlen kezdjen lenni.:) Szerintem arra azért törekedjünk, hogy egyszerű legyen a kezelése, informatikában kevésbé jártas emberek is bátran hozzáírjanak. Nyílván a drupal az adott, de majd legalább egy jó leírás kell hozzá, hogy hogyan használja a nép. Próbálok segíteni ahol tudok, mint a jó kisdobos. Most már véget ért a fociszezon, több időm lesz hétvégén, nem kell annyi meccset nézni.:)
A levlista jó ötlet, nem csak az egyesülettel kapcsolatos dolgok miatt. Csatlakozom!:)
már elkezdtem fordítani, de nagyon nehéz, mert csak jönnek sorban a szavak, mondatok, de nem tudom, hogy milyen összefüggésben használatos a programban. meg van egy csomó szó, aminek nem tudom a magyar megfelelőjét. már rég akartam csinálni egy szótárszerűséget, ahol meg lehetne vitatni, hogy hogyan használjuk magyarul az adott szót. aztán nemrégiben olvastam, talán a sertepertén, hogy van egy 4 nyelvű sörszakszótár. na azt kéne beszerezni. bár azóta sok új szó is van sztem.
pl. hogyan fordítanátok a first wort hop, og, fg, attenuation, all grain szavakat, kifejezéseket?
de hogy a kérdésedre is válaszoljak részben: a mash az a cefrézés. :)
olvasom naponta a fórumot, csak beírni nincs időm. :)
na szóval. a sajtkeszitős honlapot direkt ilyen közösségire trveztem, csináltam. tematikus fórum, blog minden regisztráltnak, tudásbázis, kalendár, események, ötletelő/projekt, faq, stb. a tapasztalatom az, hogy az embereknek túl kaotikus volt, rossz szálra írtak, a blogot használták fórumként meg ilyesmik.
a wikis és egyéb felvetésre. wikit telepítettem, de az integrációt nem csináltam meg a drupállal. mert. azért, mert a miből is áll egy wiki. szócikk, amit bárki (jelen esetben regisztrált felhasználó) szerkeszthet, verziókövető és belső hivatkozások vannak benne. na ezt a drupálon belül is simán meg lehet csinálni és alapból van benne egy olyan modul, hogy book, ami egy fába rendezett tartalom. pl: http://www.sajtkeszites.hu/kezdokonyv . sztem próbáljuk meg ezzel - ha nincsen senkinek ellenvetése -, aztán ha nem jó, akkor még mindig ott a wiki. erre tudok szerkesztési jogot adni bárkinek és a verziókezelést is tud, szal vissza lehet rakni korábbi állaporta. linkelést is meg lehet csinálni, de az külső modul.
ezen felül bárki küldhet be tartalmat, videót, linket, stb. örömmel veszem az észrevételeket is, ha nem jó v. nincsen valami, ami kéne.
meg lehet címkézni a tartalmakat, ami nagyon hasznos sztem. így lehet kategórizálni, van is egy címkefelhő az oldal tetején, ha az egyikre rákattint valaki, akkor megjeleníti az összes olyan tartamat, amin rajta van a címke.
recept tartalomtípust is létre lehet hozni benne akár, de erre lehet, hogy jobb lenne egy külsős alkalmazás, mint pl. a http://www.brewthology.com . ezt azért jobb talán, mint a drupálos megoldás, mert képes kezelni a BEERXML formátumot, szal a BEERXML-es főzőprogikkal átjárható.
azt a tematizált fórumot lehet, hogy kitörlöm amúgy, a sajtkészítésnél sem volt életképes, meg hát tényleg ez a törzskocsmánk. :)
nekiugrok ezeknek a dolgoknak, ma lesz időm, úgy néz ki.
csinálok egy levlistát az egyesülettel kapcsolatos ügyek intézésére, aki szeretne csatlakozni, az jelezze itt a fórumban. de ha azt mondjátok, hogy felesleges, akkor hagyom.
Igen, félre ne értsen senki sem, én nem szeretnék elköltözni a fórumról. Csupán úgy gondolom, kellene csinálni egy tudásbázist, amihez a wiki lenne a tökéletes, de azt mondom, hogy egy tematikus fórumba is be lehet írni az okosságokat, arra pedig már megvan a sörfözés.info.