így van, ez az a chilis recept, és ahogy utaltam rá ez nem saját fejlesztés hanem a neten találtunk rá, 2. éve készítjük annyi saját tapasztalatot sikerült leszűrni, hogy kifejezetten kápiából érdemes csinálni, az íze lehet csípősebb vagy éppen nem annyira, érdems több változatot készíteni, így van ez a chutney esetében is, változó csípőséggel raktuk fel az adagokat
tavaly már elkészítettem én is kentaur receptje alapján, klassz lett, és idén is szeretném, csak még várom, hogy érjenek a paprikák.... mi ettük rántottához, bundáshoz, zsíros kenyérhez, cukkinis macokhoz, sőt a gyerekek még pogácsához is, stanglit is mártogattak bele :) szinte mindenhez jó
tegnap este másra már nem volt energiánk, így egy laza tzatziki készítés zárta a napot én pedig, hogy jobban aludjak még bepácoltam egy nagyobb mennyiségű husit, holnap sütés :)
így van még teendő bőven, folytatódik a ketchup projekt kedden, és a csalamádé gyártás sem pihen...
aztán már tényleg majdnem befejezzük, a vegetaszerűség készítése, és cékla maradt, de ezekre van még rengeteg idő, a növények jó helyen vannak a földben, főleg ha esik az eső mint most :)
a szombati program, ahogy említettem, a chili zselén kívül a ketchup volt, a képen még rotyog a fazékban, aztán átnyomjuk elektromos passzírozón aztán ízesítjük és irány az üveg
tegnap lecsó volt az egyik program, 9 db 0,38-as üveggel lett, így ebben az évben 19 üveggel táraztunk be, kiindulva a tavalyi fogyasztásból ennyi bőven elegendő, mert még 2015-ös is van
aztán, hogy ne unatkozzunk egy jelentősebb mennyiségű őszibarackos chutneyt is készítettünk, barack helyett nektarint raktunk bele, bár ez a képen nem látszik, csak egyéb más összetevők, paprika, hagyma, az almát a legvégén készítettük elő hogy ne barnuljon meg
ahogy már említettem szombaton egy főzőfesztiválon voltam, nyomatékosítom ez nem verseny, kb. 200 bográcsban rotyogott az étel, én a salambucot választottam, végül is az esemény neve "Slambuc és birkafőző fesztivál" :)
itt már majdnem készen van az étel, szépen összeállt, "csak" forgatni kell és pirítani
annyi az érdekesség, hogy pénteken este 9-kor döntöttem, hogy megyek én is főzni, így még akkor este szalonna kockázás, másnap reggel 6.-kor krumpli, tésztát vettem, hámozás, kockázás, aztán irány a helyszín, vittem kovászos ubit is csemegét is, és némi szeszes italt :)
chilizselé kicsi üvegekbe megy, és a párom megfesti az üvegeket, mármint előtte, ajándéknak kiváló, a receptet már korábban feltettem, ha jól emlékszem
ebben az évben már 2 etapban is készítettünk így van vagy 35-40 üveggel, ebben az évben kép nem készült róluk, elég sok a feladat nálunk, költözés, felújítás így most egy 2015.-ös képet rakok fel
Van a kacsasütőből nagyobb méretű is sajnos nem tudom hány literes de a képen láthatod a normál méretűt meg a nagyobbat. Van nagy lábas is ami kb 80cm átmérőjű. Nálam az öntöttvas edény a kemencében nem vált be ezek a sima vas edényeket szeretem.
Az egyben sült malac vagy csülöknek szerintem az a baja hogy a fűszerek nem igazán járják át a hús belsejét persze biztos meg lehetne oldani. A képen a nagy lábasba csülköt láthatsz én jobban szeretem így.
Pedig pont az tetszik, hogy öntött vas. Sebaj, van még egy évem a témát körüljárni.
Ifjú koromban ismertem olyan embert, aki egy ültő helyében befalt egy sült kacsát. Ami nem volt kicsi! Utána meg elpanaszolta, hogy ő bizony, ha jóízűen megiszik egy pohár vizet, még attól is hízik........
Mondám, hogy értem én, csak azt a kacsát nem kellene elfelejteni, ami a pohár víz előfutáraként lecsúszott! :))))))
Szegény jó anyósom néma kacsákat tartott, nem győztem sütni, mert amikor épp nem volt "tokos", akkor kellett vágni négyesével. Szép idők voltak....azóta sem ettem sült kacsát. Illetve egyszer. Vettem a boltban egy fagyasztottat. Undorító volt..........brrr....még most is kiráz a hideg tőle. A kutyák megették.
Köszi, utána nézek, hátha találok rendes méretűt is. 7 literes egy átlag konyhai felhasználásra elég csak. Arra vannak edényeim. A nagy kerti partikhoz meg valami extra nagy méretűt kell szereznem. Hogy soha többé ne okozzon gondot egy fél malac! :DDDD
Most, hogy így képen látom, feldereng, hogy szoktam látni a vásárban is. Általában öntött vasból vannak, és kicsik. Most majd rágyúrok a témára. Már csak azért is érdemes ezzel foglalkozni, mert fedő is van hozzá, nem kell bíbelődni az alufóliával.
Miért? Mi volt vele a gond? Egy csülök nem akkora darab, hogy ne lehetne finom puhára sütni akár egészben. Az is igaz, menet közben ki szoktam húzni belőle a csontot, és úgy pirítom le.
Végül megoldódni látszik a fél malac sütése is, és életemben először van akkora szerencsém, hogy nem az én feladatom lesz.
Az eredeti recept szerint a második kanál margarin a csirkemell pirításához kell. Elírtam... Mentségemre szolgáljon, hogy napraforgó olajjal csináltam, s szemre adagolva.
Ma a szokásos főzőfesztiválon voltam és slambucot főztem. Most még utána laza levezetésképpen némi ketcupon és chilizselén dolgozunk. Talán egy kép is sikerült a slambucról.
Az idén besokalltunk a céklával. Miután annyi savanyúság nem kell, mert van másféle is bőven, keresgéltem recepteket. Egyet már ki is próbáltunk; nekünk ízlett:
Cékla köret (sültekhez)
Hozzávalók / 4 adag:
3 db cékla (nagyobb méretű)
2 késhegynyi bors
2 cm gyömbér (lereszelve)
2 ek margarin
1 dl víz
Só
Elkészítés:
A céklákat alapos mosás után meghámozzuk, és fél cm széles karikákra vágjuk. A karikákat fél centis szeletekre aprítjuk.
Egy lábasban felforrósítunk 1 evőkanálnyi margarint, és beledobjuk a cékla hasábokat. Sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a gyömbért, majd jól átsütjük a margarinban.
Kb. fél dl vizet öntünk alá, és takaréklángon sütjük-pároljuk. A céklát nem szabad teljesen puhára főzni, ropogósnak kell maradnia.
Van egy másik is, mégpedig céklatócsni tzatzikivel, de ez még kipróbálásra vár...