tényleg túltolod. már rég tudhatnál mindent ha megfogadod a tanácsom, és közvetlenül megkérdezed a kinézett autóra vagy autókra vonatkozó zárolás pontos mértékét a bérbeadó cégtől/cégektől, ha ennyire nem akarsz vagy nullázót kötni, vagy az önrésszel megegyező összeget a kártyádon tartani.
Én nem elképzelem, hanem látom ezeket az ezres nagyságrendű tarifákat a hivatalos weblapokon. Ha nem hiszed, ellenőrizheted. Pl. a http://www.portugal-auto-rentals.com/ oldalon a Hertz által kínált Peugeot 308 önrésze 2500 €, a Europcarnál 2583 €. A kölcsönző cégek ezeket az összegeket kérhetik depositnak. Az már más kérdés, hogy a gyakorlatban országonként és kölcsönzőként változó mértékben esetleg beérik kevesebbel is, de ezt előre sehol sem közlik a foglalási oldalakon.
Tudtok olyan oldalt javasolni, ahol előre meg lehet venni kombi jegyet Sintra látványosságaira, ahol magam tudom összeválogatni, melyik palota ill. kastély érdekel és ezáltal valami kedvezményhez jutok?
Pl. érdekel a Quinta de Regaleia, a Palácio Nacional da Pena és a Palácio de Monserrat. Létezik ilyen, hogy ezekre valami kombijegyet vehessek? Eddig nem találtam rá oldalt.
Nekem a K&H-nál van hitelkártyám, ami úgy működik, hogy van egy 190 ezer Ft-os hitelkeretem (ami a bank pénze), amit használhatok. Ha ennél többet akarok költeni, akkor a folyószámlámról fel kell tölteni a kívánt összeggel. Ha tehát megyek Lisszabonba a kocsit felvenni, és ott kell letennem mondjuk 2500 eurot (800 ezer Ft-ot) a depositra, akkor még itthon 600 ezer Ft-tal fel kell töltenem a kártyát, hogy legyen rajta elegendő fedezet.
én nem ismerem ezt a hitelkártyafeltöltést, nekünk úgy van, hogy a hitelkártya a rendes bankszámlánk egy szeparált része. Előre megkötöttük, hogy mennyi pénz tartozik hozzá, és ez mindig rendelkezésre áll (már ha vanennyi megspórolt pénzem a számlámon). Egészen más rendszerben működik.
Én sem szeretek teljesen ismeretlen cégektől bérelni, én is félek a csalásoktól, ezért maradtunk nemzetközi nagynál.
Azoknál még csak nagyon ritkán volt, hogy valami nem stimmelt.
Köszönöm a válaszaitokat, kamatoztatni fogom a keresés során. Hosszas kutakodás után pillanatnyilag még mindig az a fő problémám, és valószínűleg a legtöbb bérlőnek is kulcskérdés, hogy mennyi lesz a deposit/kaució, vagyis hogy hány euróval kell feltölteni a hitelkártyát. A bérlési feltételekben azonban általában nem a deposit tényleges összegét, hanem csak annak legfontosabb összetevőjét, az önrész (excess) nagyságát adják meg, ami egy közepes kocsinál 1500-2500 körüli összeg. Tehát a kölcsönző cégnél a kocsi felvételekor kötött önrész csökkentő/nullázó biztosítás nélkül min. ekkora összeggel kellene feltölteni a hitelkártyát, amit kevesen engedhetnek meg maguknak. Ha ezt valaki el akarja kerülni, akkor – ha jól értem - kénytelen a kölcsönző cégnél (és nem a brókeroldalon vagy külső biztosítónál) önrész csökkentő v. nullázó biztosítást kötni, ami gyakran megduplázza az eredeti bérleti díjat.
A másik nagy problémám az, hogy a Portugáliában működő kölcsönzők megbízhatóságáról többnyire igen lesújtó, negatív infok olvashatók a különböző review oldalakon (reviewcentre, tripadvisor), amelyek szöges ellentétben vannak a kereső oldalakon található pozitív értékelésekkel. Így aztán ezek az infok sem adnak fogódzót a megfelelő választáshoz.
Olvastam valahol,hol létezik valamilyen busz-vonat kombó jegy,ha Lisszabonból Sintrába megyünk. Állítólag az jó Cascaisba is,meg Cabo da Rocához is,és a sintrai buszokra. Tudtok erről valamit?
Mikor kijönnek az árak, van egy 'terms in hire' (német oldalon:Lokale Mietbedingungen) 'gomb'. Ha erre katt, felül (a 'B' rovatban) írja foglalási kategóriánként az önrész összegét. maximum ennyi lesz a zárolás. kevesebb lehet, de több biztosan nem.
Szötnöztem sok helyen, de vögßl maradtunk a car del mar-nál. Az ár is jobb volt, mint máshol és ami tetszett, hogy az ilyen közvetítőknál általában csak akkor tudod meg, hogy melyik kölcsönzőhöz kerülsz, ha már elkezded a foglalást, de itt ezt be lehet jelölni előre, valamint azt is, hogy legyen-e második vezető, legyen-e önrész nélküli biztosítás, milyen plus biztosítás legyen stb. Mi a Goldcar nevű céget kizártuk korábbi rossz tapasztalat miatt és a többi ismeretlen nevűt is, és végül egy nemtezközileg ismert mellett döntöttünk, így a Budget-től lett az autó 8 napra 238 Euróért egy Ford Fiesta vagy hasonló kategóriájú autót.
Számunkra nem derült ki előre, hogy levonnak-e valami pénzt előre vagy sem, de az egész összeget levették a hitelkártyáról és sehol egy betű sincs arról, hogy van-e kaució és hogy az mennyi.
De igazából ez nem is érdekel, mert a legtöbb helyen van, és általában magas is az összege, de eddig még minden utazás után azonnal visszakaptuk, nem volt gond.
a mondandód elejével nagyrészt egyetértek, valóban sok az elnevezés, és az is, hogy nyelvismeret nélkül jóval nehezebb a dolgunk.
a második felével viszont nem, illetve teljes értetlenül állok előtte.
ami az utóbbit illeti: az autoeurope-nál ez a tortúra teljeséggel érthetetlen. ugye te azt tetted, hogy befejezted a foglalást (szerintem nem kellett volna, lásd lejjebb, de ez most mindegy). viszont ezen az oldalon bármelyik foglalás 48 órával a bérlés megkezdése előtt lemondható, ingyen. nem kell levelezni meg semmi, automatizmus. törlöd a foglalást, és pár napon belül visszakerül a kártyára. mivel te azonnal törölted, így nyilvánvalóan kicsit hosszabb, hiszen előbb még lekönyvelésre kerül, és csak utána indul el a visszatérítés folyamata.
fenti menetet számtalanszor megtettük már jó sokan, hiszen ha foglalás után olcsóbb lesz az ár, akkor lemondja az ember és újrafoglalja. ez simán működik, hidd el.
aztán. az tök jó, hogy az autoeurope-on csináltál próbafoglalást, de én pont azt írtam, hogy ne (csak) a brókeroldalon tedd ezt, hanem a neked tetsző cég oldalán, illetőleg, hogy egyenesen kérdezd meg tőlük. az a legtutibb, és a legegyszerűbb is, nem? nem kell bogarászni meg semmi, egy mail és kész. és még lobogtatni is lehet gond esetén. :)
megjegyzem még azért azért, hogy az önrész összege, és egyéb lényeges infók bizony az autoeurope-on is látszanak, a végleges foglalás előtt is; mikor kijönnek az árak, a rental condition-ra kattintva felugrik egy ablak és ott láthatod.
végül, egy favorit nincs. szerencsére, mondom én, hiszen így lehet választani. de azért leírom, én spec. a holiday on drive nevű portugál cégtől béreltem, de máskor meg lehet mástól fogok, bár minden okés volt velük. portóban az intercontinental cartól, szintén helyi erő.
még egy tipp, ez pedig egy direkte portugáliai bróker:
Az alapvető problémám azonban továbbra is fennáll, mert ha egy laikus, ha külföldön, ismeretlen terepen akar kocsit bérelni úgy, hogy nem szereti, ha átvágják, igencsak nagy fába vágja a fejszéjét. Jómagam nem vagyok teljesen tapasztalatlan, a korábbiakban is mindent elolvastam a bérléssel kapcsolatban (többek között a te felbecsülhetetlen értékű iránymutatásaidat is). Hála az alapos felkészülésnek, az eddigi bérléseim során komolyabb problémám nem volt, de minden esetben iszonyú sok időt és energiát vett igénybe a tájékozódás. Az egyes szolgáltatók által használt (angol nyelvű) alapfogalmak/kategóriák, terminus technikusaik és azok tartalma, az idióta rövidítéseik annyi félék, ahányan vannak, képtelenség kiigazodni közöttük. Nem is beszélve az apró betűs részek követhetetlen sokféleségéről. Különböző kategóriákat alkalmaznak a gépkocsi nagyságára/típusára, a biztosítások, vagy éppen az önrész megnevezésére. Ajánlataik összehasonlítása részben a fogalmi zűrzavar, részben a brókercégek, ill. a kölcsönzők nagy száma miatt szinte lehetetlen. Ráadásul a legtöbb esetben a tapasztalatokat, értékeléseket közlő hazai és külföldi web oldalak (pl. tripadvisor) - a vélemények nagy szórása miatt - csak a legritkább esetben adnak fogódzót. Eddigi praxisomban kivételnek tekinthető a tavalyi andalúziai utam, ahol a Malagacar (amelyre ugyancsak hosszas kutakodás után bukkantam rá) nemcsak a vélemények, hanem a saját tapasztalatom alapján is kifogástalan és olcsó szolgáltatónak bizonyult.
Most, a lisszaboni bérléshez ilyen favoritot sem ezen, sem más a fórumon nem találtam. A tortúrákra példaként említem, hogy az AutoEurope magyar oldalán csináltam próbafoglalást. A lényegi információkat azonban a web oldal nem tartalmazta, azokhoz csak úgy jutottam hozzá, hogy előzőleg meg kellett adnom a személyes adataim mellett a bakkártyám adatait is, s ezzel a hitelkártyámon rögtön zárolták is a 160 eurós bérleti díjat, s ezek után küldték meg a vouchert (de pl. a deposit összege még abból sem derült ki). Azonnal kértem a foglalás törlését és a zárolt összeg felszabadítását. Ötszöri levélváltásba telt, míg végül törölték a foglalást, de a következő napokban többszöri sürgetésem ellenére sem értesítették a bankomat a zárolás feloldásáról. A pénz végül csak két hét múlva jelent meg a számlámon. Nyilvánvaló, hogy ezt a játékot nem lehet eljátszani az összes potenciális brókerrel vagy kölcsönzővel.
Szívesen folytatnám, de ez már így is elviselhetetlenül hosszúra sikeredett.
a brókerek előfordul, hogy nem írják, de nézd meg akkor az adott szolgáltató oldalán is, ott írni szokták ezt a díjat is (vagy a terms-nél, vagy egy próbafoglalás során. vagy még jobb, ha megkérdezed egy e-mailben tőlük amire kíváncsi vagy. rendre szoktak válaszolni, nincs ezzel gond, működik ez.
stresszelni pedig nem kell, vagyis, nem érdemes, főleg, hogy ott helyben a deposit el is kerülhető. ennek díját szintén meg lehet kérdezni tőlük, ha esetleg nem találod.
Hasonló 7-8 napos útitervem van jún. 1-től, amiből 3 nap Lisszabon, plusz 4 nap lenne Porto irányába bérelt kocsival. Én már a hetek óta a bérléssel küszködöm, mert nem találtam megbízható, világos és egyértelmű infot, ill. csak nagyon ellentmondásos ajánlásokat a lisszaboni reptéren található bróker cégekről, ill. kölcsönzőkről. Leginkább a deposit aggaszt, amit a legtöbb esetben nem lehet előre belőni. Egyéltalán, létezik olyan cég, amelynél nem kell stresszelni? Te a cardelmar-t említetted korábban, oda foglaltál? Ha május elején mész, megírnád a bérléssel kapcsolatos tapasztalataidat? Előre is kösz.
ez is remek videó lett az azorihoz hasonlóan! a cabo de rocáról írtakat nagyon osztom; mi pont április legvégén-május legelején voltunk ott, amikor az a sok kicsi, kövirózsa-szerű növény virágzott, igazi virágszőnyeget okozva. valami gyönyörű volt! :)