Keresés

Részletes keresés

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.06 0 0 46244

A vinnai várral kapcsolatban már a Topikban is többször felmerült a kérdés: vajon hol lehetett a bejárata?

A szlovák kutatók szerint a nyugati oldalt, ezt megerősítették a májusi Castrum Bene konferencián is Comix kérdésére.

Tehát itt:

Érdekes, mert több évtizeddel ezelőtt Fiala szlovák régész a keleti oldalon jelölte a bejáratát:

De nézzük csak, hogy Soós Elemér nyugalmazott honvédtiszt, miképpen látta a kérdést, amikor 1904 nyarán itt járt:

Szerencsére pontosan ezt az oldalt lefotózták később és szerepeltetik a Janota-féle váras kötetekben:

Én ezen bizonyítékok hatására a vinnai vár bejáratát a keleti oldalra teszem:

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.06 0 0 46243

Törlesztem az adósságomat: a júniusi felvidéki vártúra következő kapaszkodóhelye Vinna vára.

A vinnai vármentők honlapja:

http://www.zemplinske-hrady.sk/

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.06 0 0 46242

Beszélned kellett volna a fűkaszásokkal. Hátha ők tudják, hogyan tovább?

Előzmény: jazd (46238)
tomatas Creative Commons License 2014.07.06 0 0 46241

Öröm látni, hogy milyen szép és rendezett a vár területe. :)

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.06 0 0 46240

Most olvastam el az alábbi tanulmányt:

http://epa.oszk.hu/00000/00018/00017/02czigany.htm

Benne a szerző az 1670-es években a magyarországi végvárakban állomásozó magyar katonaság létszámcsökkentésének okait vizsgálja. Nem is ehhez akarok hozzászólni, hanem inkább a benne közölt zsoldlista alapján szemügyre venni az egyes helyőrségek létszámát.

Képekben bemutatva:

A tanulmányhoz még azt szeretném hozzáfűzni, hogy nem szabad figyelmen hagyni, vajon az adott erősség királyi vagy magánföldesúri kézben volt-e? Mert ez utóbbi esetben fordult elő, hogy a királyi zsoldosok mellett magánkatonaság is strázsált a falakon. Tehát ha meg akarjuk ismerni a teljes helyőrséget, akkor mindenkit bele kell számolni. Például a XVII. század második felében a szádvári várbirtokot az Esterházy-família mondhatta a magáénak, akik bizonyára fegyveresekkel látták el a bázist. Ezeket egészítette ki a királyi csapat.

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.06 0 0 46239

A tavaly Essegváron végzett régészeti feltárásról érdemes elolvasni a Castrum 2014-es Hírlevelét.

Ebből most csak a legfrissebb alaprajzot és az összegezést szúrom be:

jazd Creative Commons License 2014.07.06 0 0 46238

Csütörtökön Bándon jártam az Essegvárnál. Jelenleg semmiféle feltárás nincs. A tavalyi kutató árok látható. Ennek végénél megtalálták a kerítőfalat a domb pereménél. Gondolom innen deponálták ki azt a kő kupacot,ami most látható. Reggel fél kilenckor jöttem el innen és akkor kezdett két emberke fűnyírásba a vár árkában! :)

Előzmény: Törölt nick (46228)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.05 0 0 46237

Kösz szépen a cikk ismertetőjét.  :-)

Lám-lám, még egy olyan feltártnak hitt várban is, mint az egri, mennyi minden rejtőzik a föld mélyén. Előbb a Zárkándy-bástyában találtak két csontvázat, most pedig a belsővár udvara árult el egy sok száz esztendős titkot.

Ami magukat a pénzeket illeti. Ha jól emlékszem a XVI. században egy gyalogos hópénze 2, míg a lovasé 3 magyar forint volt. Ez megfelelt 200 illetve 300 denárnak. De az aranypénz sokkal értékesebbé vált akkorra, mint a számítási pénzként használt magyar forint.

Íme róla egy táblázat:

Ha megnézzük az 1596-os arany {korabeli szóhasználattal: dukát} közép árfolyamát, akkor 8 dukát x 170 denár = 1 360 denár = 13 forint 60 denár jön ki.

Vagyis ha egy gyalogos volt az összeg eredeti gazdája, akkor az majdnem 7 havi zsoldját jelentette.

Furcsa, hogy az elhantolói, akik valószínűleg törökök lehettek, nem kutatták át a ruházatát, így a pénzét sem találták meg.

Előzmény: jazd (46236)
jazd Creative Commons License 2014.07.05 0 0 46236

Első sorban a numizmatika nagy szerelmesének Nagyon várbarátnak!

http://www.heol.hu/heves/kozelet/egy-igazi-csodanak-lehettek-szemtanui-az-egri-var-latogatoi-foto-561383

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.05 0 0 46235

Csicsva várának mindenképpen a legérdekesebb részlete a felsővár meredélyének szélén emelkedő öregtorony. Ennek a támadható oldalán, vagyis a későbbi alsóvár udvara felől egy háromszögletű sarkantyút falaztak fel, hogy az így létrejött éllel az ellenséges hajítógépek kőlövedékeit eltérítsék a toronytól. Az ötlet jó, ennek ellenére csak igen kevés erődítményben valósították meg. Ilyen látni még pl. Fraknóban és Kanázsvárban is.

Előzmény: Nagyon Várbarát (46230)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.04 0 0 46234
Előzmény: Nagyon Várbarát (46232)
temetvényi farkas Creative Commons License 2014.07.04 0 0 46233

Bocs, nem minden nap olvasom a topikot, kutya nem, kék vérrel sem.

Előzmény: vigi6868 (46227)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.04 0 0 46232

Ha erre a védőműre készítettek kéményt, akkor fűthető vagyis belső térrel kellett rendelkeznie. Vagyis megdőlt az a szlovák rekonstrukció, ami magas -- de egyoldalú -- pajzsfalként ábrázolja. Ehelyett egy szabálytalan alapterületű, a sziklás altalaj formájához igazodó toronyt kell ide képzelnünk.

Kívánom, hogy fárasztó vagyis élményekben gazdag magashegyi vártúráról térjél vissza a Topikba!

Előzmény: Törölt nick (46231)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 46231

Ki volt az a bátor, aki felhágott ama kevély sziklaszirt fokára? :-) 

... nem olyan nehéz azért felmászni oda. Két dolgot érdemes megjegyezni. Mindösszesen egy lőrés van rajta, a többi lyuk gerendafészek. A jobb oldali részen egy kéménykürtő romjai láthatóak. 

Egyebekben volt még pár érdekes rész, ahová bemásztam/felmásztam, de nem férek hozzá a képeimhez. 

Most pár hétre elköszönök a fórumtól, de visszatértem után igyekszem egy, eddig a fórumban emlékezetem szerint nem tárgyalt vidék várait bemutatni pár kép erejéig. :-)

Előzmény: Nagyon Várbarát (46230)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.03 0 0 46230

A részemről még kicsit elmélkednék Csicsva várának építészeti részletein. Mert akad ám bőven itt álmélkodnivaló, nekünk kis-magyarországi várbarátoknak, akik számára a várromok jelentős része alapfalakban mutatkozik meg.

Például a külsővár északi végében egy sziklára emelt védőmű. Ennek külső oldala magasan áll, míg az udvar felőli fala már leomlott {lerobbantották?}.

Néhány kép róla, amiket szeretném, ha azon Topiklakó barátom kommentálna, aki nem törődve a meredéllyel, a tüskés bozótossal és vérre éhes kullancsok hadával vette a bátorságot-fáradságot és felmászott rá.

gbubika Creative Commons License 2014.07.03 0 0 46229

Az én "köszönöm szépen" költségvetésemhez nagyon sok :)

Előzmény: Törölt nick (46177)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.03 0 0 46228

Közben annyi új információm van, hogy Solymáron idén nyáron is folytatódik a feltárás. Az elsődleges cél a kút, de ha lesz elég pénz, akkor a pincét is ássák tovább. A kút jelenleg 23 méter mély. 

Előzmény: Törölt nick (46194)
vigi6868 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46227

Milán! Megkérhetlek, hogy felhívd és megkérdezd a dévényi várat, hogy kutyát be lehet-e vinni?

Köszi és üdv: vigi

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46226

Divide et impera! :-)

Előzmény: Reventlow (46218)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46225

OFF

Egyetértek, de nomen est omen; hajrá Németország! 

Zárójelben jegyzem meg, hogy eddig csalódás a játékuk... 

ON

Előzmény: jazd (46219)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46224

Szerintem -- én legalább is így látom -- hogy a modern építészek igyekeznek a régi építészek "mundérjának" becsületét óvni. Szépítgetik, hogy igaz el*úrták anno, de mi mégis vigyázunk az ő nagy *zarukra most is becsülettel.

Ahelyett, hogy felállnának: bocsi, ez így nem jó, de mi majd helyesbítjük, kijavítjuk.

Egyszóval megy itt még a szerecsenmosdatás...  :-(((

Előzmény: jazd (46215)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46223

Nem tudom.

De ha oda még sem engednék be a kibővített famíliát, ajánlom B-tervnek a közeli Borostyánkő várromját. Oda 100 %, hogy beengednek.

Előzmény: vigi6868 (46221)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46222

Bizony nagy örömmel nézegettem egykori szép országunk keleti szögletében, a Székelyföldön emelkedő Ika várának megújult tornyát. Nagyon ráfért már, hogy értő kezű, érző szívű emberek által ez a csonkatorony ismét tetőzet alá kerüljön. Ez a tető pedig nem egyszerűen egy VÉDŐtető, nem valamely modern építészeti egyetemen felnevelkedett mérnök íróasztali rémálma. NEM-NEM! Ebben a fazsindelyes, gyilokjárós kiegészítésben ott rejlik a székely emberek szíve-lelke. Remélhetőleg egyszer majd ismét {harmadszor} is arrafelé vezet a jószerencsém, hogy most már a kőfalban megbújó lépcsőn felkapaszkodjam magasába és körbenézhessen eme csodálatos tájban.

Találtam egy honlapot, ahol remekbe készült belső felvételek is akadnak róla:

http://www.hereditatum.ro/muemlekek/kepgaleria.html?muemlek=80

Előzmény: jazd (46206)
vigi6868 Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46221

Tudja valaki, hogy a felvidéki Dévény várába kutyát be lehet-e vinni?

Dévény vára

jazd Creative Commons License 2014.07.02 0 0 46220

Jaj,bocs! Ez egy váras fórum! Nem focis! 

Előzmény: jazd (46219)
jazd Creative Commons License 2014.07.01 0 0 46219

Szerintem gyenge most ez az Argentin csapat! Bár most majd minden nagy múltú csapat hamar kiesett. Főleg az európaiak. Vagy inkább feljöttek a többi kontinens csapatai? Szerintem a Brazilok is gyengébbek,mint máskor...

Hajrá Hollandia!!!

Előzmény: Törölt nick (46217)
Reventlow Creative Commons License 2014.07.01 0 0 46218

Panem et circenses ?

Előzmény: Törölt nick (46214)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 46217

Nem találtam rá, de meglepődve láttam, hogy nem az Argentinoknak szurkolsz?!? :-)

Előzmény: Törölt nick (46216)
Törölt nick Creative Commons License 2014.07.01 0 0 46216

Elnézést! Nem láttam a bejegyzésed, de mindjárt megnézem! 

Bár, ha egyetértünk, akkor nem baj! :-)

Előzmény: jazd (46215)
jazd Creative Commons License 2014.07.01 0 0 46215

Erik,ezt én írtam délután a facén. Nagyjából hasonlóan látom,mint Te. :)

Szerintem Az összes kókányolást,amit nagy nevű építészeink ráépítettek,vissza kellene bontani és újjáépíteni a középkori állapotához hasonlóan! Kissé eltérő színű kővel lehetne jelezni az új falrészt! Kár itt védeni azokat a semmitmondó alkotásokat,amik csak rontották a torony állagát és látványát! Hogy jöttek régen ahhoz,hogy egy középkori részt,mint az árnyékszéktornyot lebontsanak? Felháborító!

Előzmény: Törölt nick (46212)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!