Nálam szeptembertől mostanáig 100m3 gázt ment el HMVre (2 fő) és egy kis fűtésre (reggel 1 órát, este 2 órát megy négy radiátor).
Eddig csak esténként gyújtottam be, de néhány napja tényleg itt a tél. Mostmár akár egész nap tudok tüzelni. Biztatom is az asszonyt, hogy most süssön a sütőben, ne nyáron.
szívesen, de nem emiatt írtam:) nem találkoztam vele pár napja és nem is írt, de ma mondta, hogy elküldte neked, amit rábíztam... amit nekem is egy ismerős mesélt:D
Megkaptam tegnap, illedelmesen meg is köszöntem, és most itt is, még illedelmesebben.
Nem tudom magamba tartani, hogy ilyen furfangos megoldásra csak nő képes, soha nem jutott volna eszembe ilyen konspiráció , ha agyon vertek volna akkor sem :)
HMV-re elment átlag 7 ezer havonta, az ha 6 hónap fűtéssel számolunk, 42 ezer Ft mínusz évente, nem tudom, hogy jött ki nálad a 20 ezer?
de ez csak a rendszer "egy része", hogy van benne hmv is, nem is lehet ezt így külön kiragadni, mert amin nagyobbat lehet spórolni, az a fűtés, a gázfűtéshez képest.
és nagyban belejátszott, hogy mi is szeretjük a tűz látványát...
nem vagyunk krőzus, de inkább erre költöttük el, minthogy kiszórjuk az ablakon... egyszer visszahozza az árát.
"- Azon falfelületed hővezetése, ahova (a gázcső miatt) nem került hőszigetelés, kb 1,3 W/m2K. Ez a mértékegység azt jelenti, hogy 1 m2 felületen 1 fok külső/belső hőmérséklet különbség esetén 1,3 watt hő megy át a falon, tehát 1 óra alatt 1,3 wattóra.
- A fűtési szezon hossza átlag 4800 óra évente.
- A fűtési szezon külső átlaghőmérséklete Magyarországon kb 5 fok.
- Fatüzeléssel spórolósan fűtött ház lakóterének átlaghőmérséklete legyen 20 fok.
- Tehát a fűtési szezon átlagos külső-belső hőmérséklet különbsége 15 fok.
- a gázcső miatt hőszigeteletlenül hagyott össz falfelület legyen 1 m2
4800 óra x 15 fok x 1,3 watt x 1 m2 = 93600 wattóra = 94 kilowattóra"
Általában jobbak szoktak lenni a számításaid. A hőhíd hatást nem vetted figyelembe. Akkor lenne jó a számítás, ha a hőt csak az a vékony 5-10 cm falmetszet szállítaná a külső szigeteletlen részhez.
Szerintem a végeredmény megduplázása alsóhangon is reális.
Ne érezd kötekedésnek, ettől még igazán jól forgatod csípőből számológépet!
Tudományosan megállapítom, hogy nem vagy vállalkozó, de még csak nem is ismesz ilyet.
Van egy (mások által biztossá tett) tuti főállásod és a jó meleg fotelból jól megmondod, hogy hogyan kell gondolkodnia azoknak, akik soha nem tudhatják, hogy mi lesz holnap.
A mellébeszélés/másról beszélés nem egy civilizált világban elfogadott vitatechnika, te mégis gyakran élsz vele. Ha egy mosógépszerelő 8 órát dolgozik, s az alatt kiszállással, egyébbel együtt két 15.000-es alkatrészt tud kicserélni, akkor 8 óra alatt 30.000-et keresett, óránként tehát 3750-et. Ezt minden épeszű ember így számolja. Az meg, hogy mit csinálsz a szabadidődben épp'úgy a te dolgod, mint az, hogy mire használod a kerted. Csak éppen számszerűsíteni nem lehet, kivéve akkor, ha a kertedben a fatároló helyén értéket tudsz termelni, vagy a szabadidődben mellékjövedelemre tudsz szert tenni. Egyéb esetben is gondolhatod úgy, hogy neked nem éri meg fát tárolni/fát hasogatni, csak ez már szubjektív érzet, az objektív, számszerüsíthető, mérlegelhető érvek helyett. Magad részére azt tekintesz annak amit és aminek csak akarsz, csak az a bökkenő, hogy te itt vitázol ezekről a dolgokról. Ha veszek egy autót amit aztán szétflexelek, senkinek semmi köze addig hozzá, amíg másnak nem származik kára ebből a tevékenységemből. De az már más kérdés, ha fórumokon hirdetem az igét, hogy a világ legjobb dolga frissen vásárolt autókat flexelgetni...
bocs, tényleg nem személyeskedni akarok, de úgy látom sokan elvből döntenek A vagy B megoldás között, ami nem baj, de írod hogy nem vagytok krőzusok. durván számolva 20000Ft-ot spóroltok egy évben a HMV-n, nem tudom mennyi plusz gépészet, szerelés kellett mindehhez, én a magam példáján úgy gondolom a komfortot beleszámolva a HMV-re még mindig legolcsóbb megoldás a gáz (kiegészítve szolár rendszerrel, ha sikerül állami támogatással megépíteni).
nekem 110000 az éves HMV éjszakai áramról, most tervezem gázosítani, ami olyan kb. 70000-re csökkenti a költségeket. szolárban megnyerhetek mondjuk évi 50000-et ami egy 500000 forintos rendszernél 10 éves megtérülés. egy ilyen rendszer független attól, hogy valaki otthon rakja-e a tüzet.
a fűtésem mezei légfűtéses kandalló, úgy számoltam ez is 50000 spórolás a fűtésben egy évre, megértem azt aki azt mondja ennyiért nem vacakol a fával, kandallópucolással stb. én viszont szeretem a tűz látványát, élményét, illatát - és a fapakolást is. nem beszélve a megfelelő fa beszerzéséről. ez valami ösztönös dolog, ami a civilizált szolgáltatásfüggő emberből kiveszett.
ha nulláról épít házat az ember akkor érdemes elgondolkodni a gáz bekötéséről egyáltalán. villannyal fával komfortosan megoldható minden és kiépítésben és üzemeltetésben olcsóbb is lehet. a mostani gázár úgy érzem kicsit alul van árazva, a fáé pedig fölül. ez is a fa mellett szól.
Nem kevés, de gondold el, tavalyig gázzal fűtöttünk, na az volt a horror. Ahogy írod te is, különféle okok miatt precízen már nem emlékszem számokra, de jobb is elfelejteni ...
Ketten a párommal nyugdíjasok, a lányom+vejem+3 gyerekük lakunk együtt és időnként egy plusz unoka, mivel a szomszéd utcában van az iskolája. És van hogy több napra...
Főzés minden nap, sőt van hogy ketten kétfélét
Külső szigetelés és tömegkályha óta töredéke a fűtésre fordított összeg a réginél, bár a felső sziten kicsit még gázzal segítjük.
A földszint teljes fűtését elvégzi a kályha, plusz rengeteget fel is tol, ami direkt jó, mert lent elviselhetetlen volna klíma.
"A fatüzelés csak akkor olcsóbb a (jó) gázfűtésnél,"
Egy rossz gázfűtésnél (rossz hatásfokú fűtőberendezés a lakótéren kívül, hőszigeteletlen fűtéscsövek, stb) viszont akár még egy félig vacak fatüzelés is olcsóbb lehet :)
"akkor az napi 8 órával, 20 munkanappal számolva 320000 ft"
Van olyan munka is, amit nem lehet megállás nélkül csinálni, ennek számos oka lehet.
Vegyünk pl egy mosógép szerelőt: kimegy hozzád, dolgozik fél órát, közben látványosan kicserél a gépedben egy hibátlan alkatrészt egy másikra (az igazi hiba egy lecsúszott vezeték volt az ajtónyitás érzékelőnél), majd leakaszt rólad 15e ft-ot. Mégis butaság lenne úgy számolni, hogy ha a mosógép szerelő félóránként keres 15e Ftot, akkor a havi jövedelme egész biztosan 5,5 millió forint (de akár túlórázhat is :), mert sok minden mást is kell csinálnia ahhoz, hogy némely fél órában 15 ezret kereshessen.
A mostanában leggyakrabban végzett munkám közben például az agynak időnként szüksége van valami egészen más irányú kikapcsolódásra - és mivel fél óra alatt nem érnék vissza a Plitvicei-tavaktól :) ezért lazításként fórumozgatok olykor.
Tudom: ugyanezen időszakok alatt akár fát is vághatnék :) de nekem az nem élvezet és a favágással megtakarítható óránként mondjuk 100 forint sem tud igazán lázba hozni engem.
"Ha viszont erre sincs lehetőséged, akkor a szabadidőd nem számolhatod munkaidő árban."
Egy vállalkozónak nagyjából négyféle üzemódja van:
- pénzt keres (nyereséges tevékenységet folytat)
- pénzt veszít (veszteséges tevékenységet folytat)
- pihen/kikapcsolódik
- életben tartja magát (eszik, alszik, stb)
Engedd meg, hogy a magam részéről a favágást ne tekintsem se pihenésnek, sem nyereséges tevékenységnek. Persze ez másokra nézve nem kötelező :)
"akkor minek fűtenél fával?"
Nyáron kaptam egy kályhát és most "játszok vele". Amúgy gázzal fűtök.
A fatüzelés csak akkor olcsóbb a (jó) gázfűtésnél, ha valaki komoly energiát fektet jó hatásfokú tüzelőberendezésbe+kéménybe, a fa olcsó beszerzésébe, majd tárolásába/szárításába, stb - én semmi ilyet nem tettem, nekem a fa így valószínűleg drágább, mint a gáz. (saccolásom szerint nekem most kilowattonként kb 18-20 forintba van a fatüzelés, ez picivel drágább, mint a gáz)
ezt már más is kérdezte, de sajnos az itt szokásos precizitással nem tudjuk kiszámolni, mert azt sem tudjuk, hogy az éves gázfogyasztás hány m3 volt anno.... tavaly már fával fűtöttünk, mert az előző években voltak olyan téli hónapok, amikor 80-90 ezres számláink is voltak és tavaly azt ki sem tudtuk volna fizetni.. de egy nem túl hideg hónapban is sok(k) volt. nagyon megdrágult a gáz, régebben észre sem vettük, most meg egy igen jelentős tétel gázzal kifűteni egy házat.:s
úgyhogy megtérülést sem tudok mondani... elég drága buli volt, de szerintem kb. 5-6 év alatt behozhatja az árát.. így hasraütve.:O
átfolyós gázos vízmelegítő készíti a melegvizet, mármint most már csak fűtési szezonon kívül, mert most a kandalló, így látom, hogy csak a főzésre most pl. egész hónapban ennyit használtunk, 3 m3-t, pedig minden nap főzök... a többi, ami a nyári fogyasztásban volt, az mind a melegvízre ment el.
arányaiban azért ennyire nem számítottam, bár sejtettem, hogy ötünkre az viszi a többet, nem a főzés.
éjszakára 19 van a házban, a fiamhoz meg vettünk thermofejet a radiátorra, nála nappal is csak annyi van... hidegebbet nem vagyok hajlandó tartani nála, mert akkor érezhetően jön a szobájából a hideg, nem azért fűtünk máshol, hogy onnan meg hűljön.
ajtót nem zárom be, mert akkor olyan hideg van nála, hogy az adott páratartalom és hőmérséklet mellett már akár penészedhet is. ha az ajtót bezárom, villog ezerrel a piros jelző a páramérőn, ami a penészedés veszélyt mutatja.
50-55 % max. a pára, mielőtt az jönne, hogy túl párás nálunk....