Keresés

Részletes keresés

golyo13 Creative Commons License 2010.12.06 0 0 1658

Miért kell egy turbós kazánnak  előremenőbe 70C- fokot nyomni ?Károsodik, ha csak 50C-t nyom ?

 

Kérdésem:

 

  • pld atmoszférikus kazán esetén mi a legalacsonyabb előremenő vízhőfok, ami még nem ártalmas a kazánra ? ( kilyukadt hőcserélő, s egyéb problémák..)

 

Jelenleg az előremenőnk 50C fok, --15 éve--igaz, nincs hőcserélőnk.. (Quadriga a kazán márkája..)

Előzmény: M63FUN (1657)
M63FUN Creative Commons License 2010.12.06 0 0 1657

ha jól értem nem kondenzációs kazánod van hanem sima zárt égésterű. vagyis az előremenő vízhőfoknak 70 fokon kéne lenni, különben kondenzáció lép fel és kilukad a hőcserélő. 

Előzmény: Nogo (1655)
SolnesN Creative Commons License 2010.12.06 0 0 1656

 Köszönjük ezt a részletes beszámolót !

 megjegyzések .

 

 "A kémény sem szippantja ki a meleget, mint korábban."

 Ez igaz. De nem a meleg 20 -22 fokos levegőt használja az égetésre, hanem a szabadból jövő   lényegesen hidegebbet, ami általában nulla fok körüli.

 Így az energia megtakarítás csak látszólagos.

 Ezt támasztja alá a következő beírásod is :

 

 

 

 "Eddig úgy néz ki semmivel sem takarékosabb mint az öreg volt, sőt."

 Na látod az öreg kazánok se voltak rosszak.

 

 Az égés egyébbként most is és 25 évvel ezelőtt is azonosan zajlik !

 Ha jól van beállítva az égő, megfelelő a hőátadás mi külömbség lenne ?

 Ja , hogy agyon van  elektronizálva ,

 Az biztos tetszik egyeseknek, de ha javítani kell  állnak és néznek mint a moziban - főleg, ha sokkal gyakrabban mint a nem annyira elektronizált kazánok.

 És sokat fizetnek  !!

 

Előzmény: Nogo (1655)
Nogo Creative Commons License 2010.12.06 0 0 1655

Sziasztok!

 

1-2 éve kértem itt tanácsot fűtés-korszerűsítéshez. Októberben megléptük, megírom tapasztalataimat és egyúttal kérdeznék is.

Az alapszitu az volt, hogy a közös (béleletlen) kéményre kötött Fég C21 és Vaillant átfolyós vízmelegítő kezdett egyre aggályosabbá válni biztonsági szempontból, mivel a lakótérben volt mindkettő, nem lehetett nyílászárót szigetelni, kályhát sem lehetett beüzemelni (egy légtér), a gázszámla is kezdett egyre nagyobb teher lenni. Nyáron többször megszólalt a szénmonoxid riasztó, később kiderült hogy a Vaillant körbeégett lyukacsosra, életveszélyes. Úgy döntöttünk hogy nem cseréljük le villanybojlerra, hanem meglépjük a "nagy" cserét, jöjjön a zárt égésrendszerű kombi kazán.

Immergas Mini Eolo lett fölszerelve, osztott rendszerű kéménnyel, mert csak így lehetett megoldani. A komfort sokkal jobb, eltűnt az a szívóhatás, ami miatt azt hittem hogy rossz a bejárati ajtó (az előszobában van/volt a kazán, és az ablakok sem olyan huzatosak, mint korábban. A kazán végre nem a légtérből zabálja a levegőt. A kémény sem szippantja ki a meleget, mint korábban. Nem kell tartani szénmonoxid mérgezéstől sem. Ezek jó dolgok. A kazán meglepően csendes is.

Érdekes, és nem tudom hogy minden mai kazán ilyen-e, de indulás után csak kb. 10 perc elteltével kezd el max. erővel dolgozni, addig csak lehel. És ha már elkezd dolgozni rendesen, eléri kb. a 40 fokot, ha csak egy pillanatra is megnyitom a melegvíz csapot, átáll ugye használati melegvízre, majd utána ha visszatér kazán üzemmódra, újrakezdi a 10 perces felfűtési ciklust, nem folytatja teljes gázzal. Ezt nem értem. A régi Fég mindig max teljesítménnyel dolgozott, hamar fel is melegítette a rendszert. A gépkönyv is azt írja hogy 10 perc kell a maximális teljesítmény eléréséhez, törődjek bele hogy ilyen "lassú", vagy van előnye ennek?

Másik gondom a fogyasztás. Eddig úgy néz ki semmivel sem takarékosabb mint az öreg volt, sőt. Vegyem kisebbre a max teljesítményét (24 kW-os a kazán)? Számítana az? Vagy annál tovább menne, tehát nem nyernék semmit?

Mire állítsam a vízhőfokot? Van egy könyvem a 80-as évekből, abban van egy grafikon, ez mennyire aktuális ma? E szerint pl. 0 foknál 65 fokos előremenő víz kell. Ha lejjebb veszem 50-55 fokra, akkor előbb kezd el modulálni a kazán ha ezt eléri, tehát kevesebbet fogyaszt. De lehet hogy ilyenkor nem tud annyi hőt leadni a radiátor, tehát nem nyerek hanem veszítek (kisebb fokozaton de többet megy a kazán).

Bocs a sok szövegért, de szeretném ezeket letisztázni, biztos vannak itt sokan akik megoldották már ezeket a problémákat.

 

Üdv Mindenkinek!

MrCornail Creative Commons License 2010.12.05 0 0 1654

nem lehet, hogy lerakódott valami a csövekben? nekem hasonlo esetben a légtelenités segitett már a problémán, szoval nem tapasztalatbol beszélek.lehet h valami eltomi a csoveket és ki kellene tisztitani. szerelo biztos segit, de várj még, kapsz itt segitséget a szakiktól.

Előzmény: i.r.b. (1653)
i.r.b. Creative Commons License 2010.12.05 0 0 1653

Kedves Mindenki! Segítséget szeretnék kérni. Egy pici lakásban lakunk, 3 radiátorral és egy Junkers cirkóval. A történet egy hideg téli napon kezdődött, amikor is észrevettük, hogy a szobában nem meleg a radiátor. Végigvizsgáltuk az oda vezető csövet, és megállapítottuk, hogy egyszer csak megszűnik meleg lenni. Próbáltunk tölteni a rendszerbe a cirkó feltöltő csapján keresztül, nem sok eredménnyel. Később elkezdtük a légtelenítő csapon keresztül engedni az ominózus radiátort, miközben folyattuk a feltöltő csapon keresztül a vizet. Egy idő után elkezdett melegedni a radiátor, először rendben volt, de aztán ár csak a teteje volt meleg, az alja nem. Megint megpróbálkoztunk a húzd-meg-ereszd-meg módszerrel, de semmi se történt. Ráadásul néha olyan, mintha a radiátorból kifele jövő cső melegedne, a bemenő meg nem. Lehetséges, hogy nem jól fordul benne a víz. Ez a radiátor van a leghosszabb körön, és sok helyen meg van törve a cső, arra gondoltunk, talán elakadt benne valami buborék. Ai kataszrtófa, hogy úgy tűnik, elromlott a töltőcsap tekerője, mert ha megy a fűtés, akkor azt se ki, se be nem lehet tekerni. Valami baj lehet a menetével? Félünk, hogy teljesen elrontottuk a rendszert. Itt már csak a szerelő segít? Tudna valaki tanácsot adni?

Zoltanuss Creative Commons License 2010.12.04 0 0 1652

 ELÉG TÁJÉKOZATLAN VAGY  - NEM CSAK FŰTÉSTECHNIKÁBAN, HANEM MAGÁBAN A LAKÁS ÜZEMELÉSBEN IS !

  Jelenleg mivel fűtitek a lakásotokat, mennyi alapterületű stb. Első lépcsőben ebből lehet ki modelezni a bérlendő lakás fűtési igényét és az árat  !!  A cirkófűtés hivó szó egyébként egy csali volt (igaz már elavult ).

 Azt jelentette, hogy ólcsó kényelmes fűtés. Az első már abszolute nem igaz, a másik tán igen.

 

 Tudod 25 -30 évvel ez előtt meg így hirdették a lakásokat : telefonos lakás.

 Ma már ez röhej, igaz más fél élve   egy 'naiva' még rákérdetett : telefon van ? mondom , ha vesz magának, akár kettő is !!

Előzmény: andreacsk' (1649)
MrCornail Creative Commons License 2010.12.04 0 0 1651

Teljes egyetértésben !

És tényleg, legjobb minél több helyről informálódni! és vigyázni a "hozzáértők jószándékból és hozzáértésből" adott tanácsaival !

Előzmény: M63FUN (1650)
M63FUN Creative Commons License 2010.12.04 0 0 1650

hát finoman szólva ez több mint nagyon laikus kérdés, de megpróbálom elmondani mint egy kisgyereknek.

nem a fűtés módja dönti el hogy mennyibe kerül hanem az ingatlan hőigénye. (rossz falak ócska ablakok, nagyon távolról rossz hatásfokkal kinyert meleg küldése stb) bécsben a távhő messze a legolcsóbb fűtési mód igaz ott máshogy müxik a távhőszolgáltatás

 

ami általános szabály: a cirkó a széles körben elérhető fűtési módozatok közül a leggazdaságosabb (de vigyázat ez nem mindig van így, régi bérházban régi cirkó is csinál olyan gázszámlát hogy jujjjjjjj) a cirkó lényege hogy vizet melegít és azzal fűti a szobát nem simán a levegőt fűti fel mint pl a konvektor. de ha ennyire se kép se hang az egész család akkor tanácsolom elkérni a tavaly téli gázszámlákat, az többet segít, nem elhinni a sok ingatlanos meg tulaj süket dumáját.

Előzmény: andreacsk' (1649)
andreacsk' Creative Commons License 2010.12.04 0 0 1649

sziasztok, egy rettentő laikus kérdésem lenne, a lányomnak keresünk albérletet pesten, és sok helyen olvasom, hogy cirkó fűtés van, az mit takar pontosan? magas fűtésszámlát? azt tudom, hogy panellakást nem akarunk bérelni, mert mi is abban lakunk és a központi fűtés finoman fogalmazva sem egy olcsó dolog:)

M63FUN Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1648

ájjjáj az gáz valóban. egy 5letem van ami igazából nem biztos hogy közelebb visz, de szokott a hirdetésekben lenni hibás kazán, aminek esetleg más baja van. lehet szét kéne nézned jobb 5letem sajna nincs :-((  én is egyéb hibával árulok egy demradot de pl a panelja tökéletes, sztem junkers vagy bosch is lesz nem panelhibás occsón. ha nem akkor nagy bukszát kell készíteni mert kb 140 most egy ilyen turbós kazán

Előzmény: Jasper75 (1647)
Jasper75 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 1647

Sziasztok!

 

M63FUN kint volt a rejtéjes szerelőid. :D

 

A kazánomat nem tudták megjavítani, csak a hibokát tudták megmondani.

amitől a legjobban féltem.. PANELHIBA :(

Azt szeretném megkérdezni, hogy tud-e valaki olyan embert aki esetleg

megpróbálná a panelt javítani. ?!

 

Esetleg egy kapcsolási rajzot lehet valahol találni.

 

Junkers euroline kazánról beszélünk.

 

Minden segítséget előre is köszönöm.

 

Üdv : Füleki Csaba

 

Előzmény: M63FUN (1643)
vadviraag Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1646

még akartam kérdezni honnan sikerült beszerezni az ic-t?

Előzmény: lemi9 (1614)
vadviraag Creative Commons License 2010.12.01 0 0 1645

Örültem hogy segíthettem! Az ellenállást elfelejtettem az előző bejegyzésbe írni, de az nem minden esetben durran el! (remélem maradt még tartalékba IC. szükséged lesz rá!)

Előzmény: lemi9 (1614)
Jasper75 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 1644

Szia!

 

ismerem a céget holnap hívom őket.

 

köszi Jasper

Előzmény: M63FUN (1643)
M63FUN Creative Commons License 2010.11.28 0 0 1643

ugye nem tudni mennyi idős a készülék, mikor volt karbantartva stb. stb.  de elsőre úgy tűnik ezzel valami dolog lesz (nem hiszem hogy komoly dolog, de rutin nélkül ilyenbe belenyúlni hmmmm....... nem biztos hogy megkockáztatnám. viszont amit tudok fixre mondani 3500 ft kiszállással van junkers szervizes cég (fótiak így sztem hozzád is simán kimennek) ők megmondják a baját meg hogy mennyiért javítják. ha sokallod akkor a 3500 ft-ba fájt.  mivel cégnevet nem reklámozhatok és nem is akarok így laza rejtvény a nevük és kiguglizod: szóval az orvos 2 betűs rövidítése majd kivonásjel aztán a gáz szó angolosan.  meg fogod találni.

Előzmény: Jasper75 (1641)
tclar Creative Commons License 2010.11.28 0 0 1642

Sziasztok! Szerintetek C24-et lehetne valahogy időjáráskövetővé tenni? Mondjuk a vizhőfok potit automatizálni? Köszi

Jasper75 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 1641

Sziasztok!

Segítségeteket kérném a következőben.
Van nekünk egy Junkers euroline kazánunk ami mostanában nem úgy működik ahogy kéne.
Laikusként úgy tudnám leírni, hogy izzit-izzit , de nem kapcsol be. változó számú újraindítás után egyszer csak beindul.Mintha egyre több gáz kerülne az égéstérbe. Ha beindul szépen csinálja a dolgát. Felfűti a melegvíz tárolót és utánna mig a termosztát le nem kapcsol fűt is. Ha egyszer bekapcsol utánna ha valamiért le is áll rögtön újra indul elsőre.

kérdésem több irányú. Mi lehehet a hiba oka és ha van ötlet kb milyen összegekel kell készülni. (ezért nem is mertem még szerelőt hívni hozzá )
Veresegyház közelében tudtok vaakit ajánlani?

Segítségeteket előre is köszönöm.


addig meg fázunk tovább mert mos pl nem is indul be   Többszöri indítás után beindul a visszajelzőén felfűt 45-60 majd 75 fokra és fél perc után leáll. Utánna megint nem indul.

Üdv: Füleki Csaba

paqito Creative Commons License 2010.11.26 0 0 1640

Gugliban megtaláltam a gépkönyvet, ez alapján 1,4 m3/h a fogyasztás.

 

Erre a részre szornó a kérdés, a többit megkérdezem a viz-gáz topicban, az tényleg jobban pörög.

 

THX!

Előzmény: paqito (1638)
kundi8591 Creative Commons License 2010.11.25 0 0 1639

Az utolsó havi víz díjam ennyivel lett több. Mással nem tudom magyarázni a víztöbletet.

A kazán lcd kijelzőjén mikor megnyitom a csapot egy pillanatra ki gyullad a láng de ujra csak akkor gyullad ki mikor már lehült a víz!

Előzmény: SolnesN (1632)
paqito Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1638

M63FUN!

 

Sikerült állítani, jó lett. Ráadásul a "hátsók" torlója jobban el is volt zárva.

 

Egy kérdés ismét, mely kicsit laikus:

 

Hogy járok jobban: ha állandóra állítom a termosztátot, azaz nappal csinál 21-22 fokot éjjel 19-20, és ez állandóan,

 

vagy ha nem vagyunk otthon csak 19.00 órától, akkor reggeltől 18-ig pihi, majd 18-kor elkezdi a 21-22 fokos programot éjjelig?

 

Párom szernt jobb ha 1x felfűtjük a kecót, és csak szintentartjuk, szerintem reggel kikapacs, este bekapcs... .

 

+1 bónusz kérdés : Junkers Ecoline (egyéb tip. nem ismert, csak mint irtam egy 90.nm-es lakásba szerelték 2004-ben) fogyasztására normális az 1 óra / 1 m3, úgy hogy a víz 50-60 fokon kering? (jeleleg a fenti, szakaszos üzemeltetés van, reggel elmegyünk off, este érkezés előtt on)

Az 1 óra/1 m3 átlagban benne van a fürcsi, mosogatás is, de alétszám 3 fő, nem egy hadtest. Én sokallom.

 

 

 

Előzmény: M63FUN (1619)
tanca1 Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1637

Köszönöm a hozzászólásokat. Így legalább ezen nem gondolkodok feleslegesen tovább.

Még 1X kössz.

Előzmény: KalásziM (1636)
KalásziM Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1636

 Hi !

 Itt nem fűtésszerelési ismeretek hiánya áll fenn, hanem alapvető fizikai látásmód sem tökéletes.

 Vajon az a hőenergia hová lesz ?

 

 

 "nem kering tovább a rendszerben, tehát sok hőenergia elpocsékolódik."

 Na ja , ha nem hajtja a szivattyú, vagy a gravitáció.

 

 Persze van egy exrém eset amikor esetleg elpocsékolodik valamennyi. ha a kazán és a fűtendő tér/terek nem egy épületben vannak, hanem külön és a szbadban jön át egy cső szigteletlenül. Akkor a csupaszcsőszakaszban lévő viz energiája tényleg asemmibe megy.

 Amúgy ?

 Hát legyen egy kis vízterű a rendszer, azaz cirka 100 liter.

 

 A kzánban van jó ha 3 liter, a csövekben  10 -15 liter, a többi a radiátorokban.

 Stop a rendszerfnek. A 65 fokos víz hül hül amig el nem éri a környezeti hőmérsékletet ( 20 fok ) és a környezetnek leadja  felesleges hőjét.

 Ilyen eccerű !!

Előzmény: tanca1 (1633)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.24 0 0 1635

sjohn-nak igaza van, felejtős!!!

Előzmény: tanca1 (1633)
sjohn Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1634

"de lehet hogy semmi értelme."

Fejen talált a szög:))

Előzmény: tanca1 (1633)
tanca1 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1633

Üdvözlök Mindenkit!

Tanácsot szeretnék kérni.

 

Van egy FÉG-18 (24?) kazánom. Mivel a kazán úgy működik, hogy először a keringető kapcsol be majd ez indítja be a fűtőlángot, majd pedig amikor elérte a lakás a (termosztát álltal beállított) kívánt hőfokot a fűtőláng lekapcsolásával együtt a keringető is leáll.

Így a még meleg víz (65 fok) nem kering tovább a rendszerben, tehát sok hőenergia elpocsékolódik.

 

A gondolatom az, hogy a bemenő (meleg) ágra a kazán keringetője után egy másik keringetőt is beszerelek egy csőtermosztáttal együtt. A csőtermosztátot kb 35 fokra beállítom. Így a víz tovább kering a rendszerben és talán kevesebb hőenergia megy kárba.

 

Ez számomra jó ötletnek tűnik (bár teljesen laikus vagyok fűtés szerelésben), de lehet hogy semmi értelme.

Szóval szeretném ha véleményeznétek az ötletemet!

 

Köszönöm!

SolnesN Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1632

 Az a 4m3 nagyon nagy mennyiség, annyit kiengedni sok idő kell !!

Előzmény: kundi8591 (1631)
kundi8591 Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1631

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem, egy Vaillant vuw hu 242-5 ös combi kazánnal kapcsolatban. Pár hete a melegvízzel vannak problémáim, a Warmstart funkció be van kapcsolva és amikor kinyitom a csapot van is meleg vizem egy darabig, de aztán teljesen lehül 20-22c° engednem kell a vizet egy percig is mire felmelegszik. Nem igazán értem, hogy mért nem kapcsol be előbb a kazán. Rengeteg vizet (kb 4m3)  kiengedek annak érdekébe, hogy melegvizem legyen. Mi lehet a probléma? Segítséget előre is köszönöm!

Tisztelettel: Péter

Dunit Creative Commons License 2010.11.23 0 0 1630

      " a Megoldás! max.500Eft-ig!"

 

 

 Nincs !

 Kb. a 3 x-osa kell !!

Előzmény: Lukax (1628)
bonyodalom Creative Commons License 2010.11.22 0 0 1629

Kedves KalásziM !

 

Köszönöm értékes tanácsodat, tényleg felemelő volt olvasni a hozzászólást.

Most rögtön,azaz inkább majd holnap megtanulom 62 éves nő létemre,hogy kell cirkót  szerelni, mert nem kell hozzá más csak egy kis ész,meg egy csavarhúzó.Nagyon igazad van abban is ,hogy nem kell ilyen cirkót venni,mert ahogy olvasom  itt a topikon annyi a jó márka,hogy az elképesztő,hogy csak én találtam így telibe a vásárlással,hogy évekig semmi gondom nincs,és javítás  sincs csak,egy nyomorult kitisztítás amiről beszélek,hogy ne dögöljünk meg a szénmonoxidtól,ezért  ellenőriztetem a cirkót ugyanis mindíg ezt ugatják az okosok..Amennyibe ez került a / szerviz/ idáig már egy szaros másikat is lehetett volna venni.De szeretnék ilyen könnyen én is pénzhez jutni ,ugyanis a szomszéd utcából kb:500 méter 7.000.- a kiszállás.És amikor felröhögtem még neki állt feljebb,hogy akkor lehet olcsóbban keresgélni.

No de köszönöm a jó tanácsot,zseniális elmék vannak itt is.

Gondolkodom azon a javaslaton,hogy milyen cirkót kéne venni amihez soha nem kell senkit hívni.

Az árak a gusztustalanok,nem a berendezések.

Erről az egész témáról csak ennyi a véleményem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!