Nagyon tetszettek még azok az örökzöldek amiknek olyan elhalt ágaik és odvas törzsük volt. Ezek faragva vannak, ugye? De az odu? Az élő fába van belefúrva vagy magától kezdett odvasodni a törzs és csak rá van segítve?
Igen, Kati nagyon barátságos hölgy, én pedig egy barátságos bácsi vagyok. Járunk egymás klubjába, kiállitunk, előadást, bemutatót tartunk a másik klubban, nekem is volt 3 fám Óbudán.
üdv
Sajnos nem találkoztam Radnai úrral. Csak egy nagyon kedves hölggyel beszélgettem. Meghívott a klubba is:)
Közületek jár oda valaki? www.extra.hu/obonsai
Azt ott kellett volna megkérdezned Radnai úrtól. A magas törzs leröviditése "légbújtással" lehetséges. Lásd honlapomon: www.extra.hu/bonszaj/index.html Persze a siker nem biztos, ezért ritka az ilyen fa. A másik módszer hogy egy közönséges vörösfenyő alanyra ráoltod a csüngőt, a megfelelő magasságra.
Igen észrevettem a tobozokat!:) Szombaton voltunk egy faiskolában ahol láttam csüngőágú vörösfenyőt, de az elég magas volt. Le lehet a szárát rövidíteni?
ezúton köszönöm, hogy megnéztétek a kiállitást. Azt hiszem megérte, lehetett ott tanulni.
Ha jól megnézted a csüngőágú vörösfenyőt észrevehetted, hogy tobozok voltak rajta. Ez nem elég ritkán fordul elő.
Viszlát a jövő évi kiállitásokon.
Én is ott voltam a kiállításon. Nekem a legjobban a kínai szilek tetszettek, most már tényleg nagyon szeretnék egyet. Hol van az a TSZ? A legérdekesebb a színpadon a vájú törzsű volt, a tövében egy kisebb hajtással.
A kaposvári OBI-ba a múlt héten nagy mennyiségű
díszcsomagolású bonsai érkezett 1990 Ft/db áron.
Ezercsillag fácska, gyertyánszíl, kínai fagyal, carmona. Van köztük néhány formás darab is.
Engem is érdekelnek új címek.
Én az Oázist, Viris-t ismerem ahol van kész bonsai.
Üdv
Somap
a hétvégi kiállítás szép volt a San Marco-ban. Gratulálok!
Utána elmentem az Oázisba. Most nem volt leküzdött fa. Ha talál valaki kertészetet ahol van nagyon leharcolt bonsai szóljon. Engem érdekel!
Valaki legyen olyan kedves és irja le nemkem azoknak a boltoknak a címét ahol tudok venni igazi bonsai fát. Ha valaki lenne olyan kedves és az e-mail cimemre küldené annak nagyon megköszönném. de ha ide irjátok akkor az is jó csak nem biztos hogy meg tudom nézni.
Tehát bonsai kiállitás, rendezi az Óbudai Bonsai Egyesület.
Helye: 1032 San Marco u.81. Óbudai Műv. Központ.
November 17-én vasárnap.
A konkáv ollót egy ügyes szerszámlakatos meg tudja csinálni, egy megfelelő valamilyen más szerszámból ki tudja köszörülni. De pénzbe kerül az alap szerszám, a köszörűkő, a munkaidő és a szaktudás. Nekem is kellene még egy mert amim van az oldalcsípőfogó szerű és egy homlokcsipő alakú kellene, de nincs rá anyagi fedezet. Jártam Nyitrán és Grátzban, ott is kb ennyibe került. Volt már az Oázisban, olcsón de használhatatlannak bizonyúlt, az első keményebb fánál elgörbült.
Nem Pécsen van :). Én is megszívtam. Hird előtt valamivel a 6-os mellett. 13, 14, 15-ös buszokkal tudsz kimenni. Ott kell leszállni, ahol lekanyarodik a 6-osról. Van ott egy vasúti átjáró, és mögötte 1 km-re van a kertészet. Egyszerűbb kocsival menni, ha van, mert eléggé félelmetes a 6-oson gyalog menni. Megismered, van a bejáratánál ferdén fölállítva egy medence. Le kell kanyarodni ha Pécsről mész, balra előtte, a fölüljáró után 500 méterre.
Megkérdezem majd tőle, ha legközelebb hívom, hogy tud-e olyan tálat csinálni. Én most egy ovális, lapos tálat kértem.
Nagyon sokba kerül az az olló. Csak bosai készítők használják? Egy szerszámlakatos nem tudna csinálni? Mondjuk minta lehet, hogy kéne annak is.
Ezek szerint vannak rajtam kívül is Pécsiek, akik bonsaioznak. Hogy megy neketek?
Lehet fölmegyünk Pestre a kiállításra. pontos címet tudnál mondani Endru?
A fikuszokat bárakármikor átültetheted de ha fiatalok akkor ne vágj le a gyökeréből. Ha metszeni kell pl. hosszú hajtásai vannak, akkor azt az átültetéssel egyidejüleg megteheted.
A fazekas érdekel, különösen ha szögletes meg ha garantáltan fagyálló tálat tud késziteni.
Ha érdekel a konkáv olló tudok megbizható gyártót, de a mérettől és formától függően 10 ezer körül van az ára. Ha kell a telefonszáma irj emailt.
Voltam a Három Cédrusban, és voltak kitéve bonsai kinézetű fatörzsek is, meg bonsaiok is. Nekem nem nagyon tetszettek az előbbiek, kb 10 cm átmérőjű törzsek voltak, és hurkapálcika ágaik voltak. Volt azért 1-2 bonsai is, azok jól néztek ki. Meg kicsi nagyobb ágból visszametszett megvehető bonsaiok, és egy csomó szép fa ngayon jó alapanyagok. Én egyenlőre nem vettem semmit, majd tavasszal, most beltérit akartam b.-nőmnek, úgyhogy vettem a praktikerben egy csapat kislevelű fikuszt. Szétültetem majd őket erdőnek. Fikuszokat most átültethetem, mert Karácsonyra szeretném adni? Ha nem annyira jó ötlet, akkor ezzel is tudok várni, csak akkor a tálat, meg a növényeket külön adom oda.
Beszéltem a fazekas ismerősömmel, majd szívesen vállal tál készítést, de csak karácsony után, ugyhogy majd megadom az elérhetőségét később.
Praktikerben egy nőtől megkérdeztem, van-e konkáv metsző ollójuk. Erre azt mondta, nem csak frisckars, vagy mi , meg egy másik márkájú van :) Úgyhogy hagytam, de nem volt. :(
Endru láttam mocsári ciprust a 3 Cédruban. Már eléggé magasak voltak, 1,5 méteresek.
Bonsai kiállitás lesz az Óbudai Művelődési Házban a San Marco utcában nov.17-én vasárnap.
Én ilyenkor is készitek kisebb drótozásokat, mert tavasszal ki szoktam futni az időből, de többnyire az idősebb fáim alakitását végzem. Kizárólag szigetelt vezetéket használok mert a fagyot vezeti a fém és fagyási sérülést okozhat.
A fák szépségéről a véleményem: Ahogy vannak a szobrászatban nagyok (pl. Rodin), ugy vannak bonsai művészek. Vannak kisebb mesterek és olyanok akiket a művészvilág nem jegyez. A fáimról tudom, hogy nem extra művészi alkotások, de külföldi kiállitásokon is láttam gyengébbeket. Van ami a szivemhez nőtt, és az értéke sokszorosáért sem adnám el.
Alakíthatod, de nem szokták a nyugalmi időszak kezdetén alakítgatni a fákat. Ha már tutira tudod, hogy milyen stílust akarsz kialakítani akkor kezdj bele, de a tél előtti alakításnak az az "átka", mi van akkor ha a frissen alakított fa egy szerencsétlen "rossz" teleltetés miatt sérül a fagytól stb. Amit kivágsz nem tudod visszarakni. Pont a legszebb ág fog lefagyni Murphy törvénye alapján. Én úgy hallottam, aki "nagyüzemileg" űzi ezt az "ipart" szinte szünet nélkül alakít, de azt hiszem ők kevesen vannak és nem is fűzi őket "nosztalgikus" kapcsolat egy fához, vagyis ott csak az üzleti szempontok dominálnak. Aki ezt a hobby-t csinálja, gondoskodik a fáiról és előfordulhat hogy más szemében a világ legrondább fáját neveli évek óta és neki ez a legkedvesebb. Nekem speciel van olyan fám amit a világ minden kincséért nem adnék el. Nem "szép" és nem is értékes, mert egy tömegtermék-bonsai, a fához fűződő emlékek miatt nagyon kedves nekem.
A lényeg, hogy elkezdheted az alakítást, de óvatosan tedd amit teszel. Itt az ideje az átültetésnek, esetleg gyökérmetszésnek, de a fenyőknél a legalkalmasabb idő erre a fagy elmúlta utáni idő (március-április).
A gyökeret ami kinőtt a cserépből, vágd le.
És mostanában nem alakíthatom? Lóg a gyökere alul a cserépből kb. 10 centit. Nem mintha türelmetlen volnék, de azért jó lenne :). De ha meg kell várni a tavaszt, megvárom.
Szerintem ma meg is látogatom őket. Voltam itt egy másik kartészetben is, ott vettem a cukorsüveg fenyőt, és kérdeztem, hogy nincs-e nem ilyen szép szálegyenes fájuk, hanem csak olyan selejt. Azt mondták, hogy ők olyat nem árulnak, megpróbálják "helyrehozni" őket, ha nem megy, akkor felgyújtják :(. Aztán mondtam, hogy engem csak érdekelne, még fizetek is érte, de nem. emélem a 3 Cédrusnál lesznek selejtek :)
Mocsári ciprus asszem régebben láttam a Szarvasi Arborétum növényárudájában, most nem tudom, hogy van-e, valamikor megnézem. (Csak havonta megyek haza) Amúgy ágat tudnék szerezni.
Szia Tomato
A lapjaimon azért nem irok cimeket, mert a kinálat napról napra változik, nem lesz hiteles amit irok no meg hirdetésnek minősül. Tavaly voltam a pécsi 3 Cédrusnál, valami csodás hazai fáik voltak, érdemes megnézni.
Szeretnék venni egy szép mocsári ciprust, ha találsz ird meg hol kapni.