Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
A fagy ilyen sávokban halad, szóval akár cm-eken is múlhat, hogy elkap egy tőkét, vagy sem. Nálam csak 1 tőke ment meg teljesen, a többinél csak néhány hajtás vagy termőalap ment le. De a krumpli és egyéb fagy érzékeny dolgok is csak egy keskeny sávban fagytak le. Ez a fagyhullám végig ment a kerteken és mindenkinek azonos sávban tarolt, vagy éppen nem tarolt, mert nem volt mit.
Nem kell bántani az elfagyott részek elszáradnak,és idővel ledobálják a levelet,vagy regenerálódnak azok a szövetek amik még életképesek.Gondolok itt a fürtkezdeményre ami még virágozhat,csak ne jöjjön újabb fagyhullám.
Két hét múlva az elfagyott hajtásaid mellett nagy esély van rá hogy újakat fog növeszteni,azok kisebb vékonyabb vesszők lesznek,az elfagyott hajtásokat ne törd le róla még,csak pár nap múlva amikor már elszárad,és látszik hogy meddig szárad le, 10ből 9 újra hajtott.Föl a fejjel,sajnos az időjárás az utóbbi időben nagyon hektikus.
Gondoltam, egy olyan választ kapok, hogy mondjuk törjem, vágjam le a fagyott hajtást valahol, mert ez ösztönözni fogja mondjuk a tő alvó rügyeit, vagy inkább hagyjam, hogy legyen még egy kis zöld, hátha működik, vagy permetezzem le mondjuk Amalgerollal, amit jégverések után szoktat ajánlani regenerálónak...
Az hogy mit kellett volna tenni, már teljesen érdektelen.
Nálunk egyébként még előző nap délután is +2-re volt taksálva a reggeli minimum, valamikor késő délután, este módosították nullára. Ami persze jelenthet talaj-menti fagyot. Ráadásul én nem is vagyok olyan extrém rossz fekvésben...
Váratlanul jött. És nagyon furcsán, mert más kultúrákba is csak bele-belekapott, teljes tarolás a szőlőmön kívül csak a kajszi terméseit érte. Pár méterre még a dió is csak részben károsodott, pedig az ilyen fenológiában nagyon is fagyérzékeny... igazság szerint jobban el kellett volna fagynia, mint a szőlőnek...
mindegyiken pet palack van,ami ilyenkor megvédi a fagytól
De minusz 6-nál már nem... Egyébként én egyetlen szőlőt "magasabban" oltottam épp a fagy előtt és tettem rá petpalackot... majd meglátom megvédi-e, ha igen, akkor először sikerül a fás oltás nem földdel takarva.
Nem akarom magam ismételgetni,de az idén ültettem 29 újabb fajtát, és egy hete ez az egyik téma, szájbarágósan, folyamatosan,hogy mindegyiken pet palack van,ami ilyenkor megvédi a fagytól, képet is tettem fel.
Iskolába pedig fekete fóliába leduggattam 150 vesszőt,46 különleges fajtából,amit kézben oltottam.Le van viaszolva és a házam déli takarásában ,a magnólia és a fügefa alatt van csepegtetővel.Mindenre oda kell figyelni. 2 éve május 10-dikén voltak fagyok.
Fagyosszentek mint tudod május 12,-13,-14.
És még csak utána jön a drága orbánunk csupa kisbetűvel ,május 25.
Még ettől is retteghetünk,annyi rosszat tett idáig, legalábbis nekem.
Most este láttam a kárt, rendesen ritkított.Vannak fajtáim amiket totálban.Most mán nálam is van para. Azért ilyenkor nem szokott kipusztulni,az alvók újra hajtanak,és lehet most tavasszal még csak ez volt az első csapás.Nem véletlenül a paprikát május 15-ig tilos kiültetni,csak a fagyosszentekig kell izgulnunk.
Nálam -2 fok volt, nagyos sok új fajtám fagykárt szenvedett, de még nem látni pontosan mekkorát. Lehet, hogy a tavalyi oltásaim egy része teljesen elfagyott, néhány nap múlva kiderül. Nincs jó kedvem.
Nálam is hasonló a helyzet, mint Lajánál. Sót, ha lehet ilyen hülyén fogalmazni, hasonlóbb.
Szóval nagyobb a kár.
Mi ilyenkor a teendő? Levágni, vagy "leesik az magától is". Esetleg a fagyás mértékétől függően a nagy mértékben károsodottat egy egészséges, még ki nem hajtott szemig visszavágni?
Nálam még az épület oldalán levő 3m magasan levőknél is volt fagyás, a kordonon levő már megindultaknál pedig kivétel nélkül mindnél 2m magasban is.
Akkor - 1m-es tőtávot feltételezve - az 40 m sorhossz, ahhoz elég 6-7 db soroszlop, falvastagságtól függően és két végoszlop. Nekem a fém rendszerem gripple feszítőkkel van megoldva, oda csak a meghúzó szerszám 10e+ de ennyihez szerintem nem érdemes megvenni. Ha nem tudsz kölcsönbe szerezni, akkor van a fenoxnak egy két jó megoldása a feszítéshez.
A bi-bor.hu mindkettőhöz forgalmaz dolgokat. Szerintem náluk kezdd a nézelődést, egyébként olcsók is. Támrendszert nem, de sok mást vettem már tőlük.
Ha jól emlékszem, egy helyen te azt írtad, néhány, ősszel elrakott tőkéd van, és lugast szeretnél. A lugas - legalábbis mifelénk - egy séta lugas, vagy árnyékoló lugas, nem azonos a sorba ültetett szőlőkkel, ahol előregyártott támrendszert lehet használni.
Hogy vannak most letéve (egy sorban? milyen messze egymástól?) és pontosan mit szeretnél velük (csak enni róluk?, árnyékot is adjanak?)?
Szeretném kiépíteni a támrendszert és mindenféle képen fémet szeretnék, egyrészt azért mert portán (kerítésen) belül lesz így nincs lopás veszély másrészt pedig szebb az egész.
Netről szeretném rendelni, esetleg tud valaki megbízható oldalt ahol rendelés előtt már az árakkal is találkozom?