a fát ingyen szerzed? mert akkor ideje egy Salgó sparheltbe is beruházni és vigye a szolgáltató a gázcsövét a kerten kívülre :) én még fürödtem fatüzelésű melegvíztárolóból is. egy újabb ötlet :)
Érdelkődni szetenék hogy lehet e egy 100as kéménybe 120 vagy 150es fa tütelésű kandallót kályhát bekötni illetve milyen gonddal jár ez mennyire és mit befolyásol? Köszönöm!
Általában a leggagyibb kandallókban is van a lángok fölött egy lángterelő lemez, tehát nem a kéménybe megy ki egyből a láng... Ráadásul a legtöbb gyári kandallóban nem samott van hanem vermikulit. Az enyém nem gyári kandalló hanem SK, abba inkább 4 cm-es samottot tettem, tartja is a meleget rendesen :)
és azért, mert szar a user ablaka, képtelenség felforralni egy fazék vizet?
ja, hogy annyira xar, hogy hiába fűtesz a drága gázzal, mégis olyan q... hideg van bent, hogy már fel sem akar forrni? vagy ablaküveg sincs benne... de náluk minden rendben van, persze.
most olvastam a tigaz honlapján, hogy mi a baj, szar az ablaka a juzernek, vagy, kurva hideg van kint, vagy szar a cirkója, vagy télen hidegebb viz jön a csapből ezért tart tovább a főzés. a gáz az a jó higgyük el, azért mert ők mondták.
Itthon 28-36 MJ közötti a fűtőérték, de állítólag azonos településen csak +-5%-ot változhat.
https://www.tigaz.hu/ugyfelszolgalat/futoertek
Ez alapján felénk gyengébb a gáz: 30MJ-os, télen 29,5 alá is megy :(
Tavaly télen amikor nálunk 29,4 MJ volt 40km-el arrébb már a 34,7MJ ugyanabban az időszakban.
Normál égőn 3 óra alatt forr fel egy kondér káposztaleves, palacsintát, burgonyát is problémás sütni. Szerencsére tudunk ágyúval lőni verébre: a 3soros 4kW-os WOK égő maxon hajtva már alkalmas palacsintasütésre.
Bizony nem lehet variálni, ill. csökkenteni a fűtő értéket.
Ez egy városi legend.
Buta öregasszonyokat persze meg lehet etetni ilyen mesével. Csökken a gáz fűtőértéke ? Mondják évről évre kevesebb a húsz év alatt akkor már a nullához kellene közelítenie.
"A gázos ismerősöm szerint nem lehet variálni a gázminőségen központilag."
Azt mondja meg valaki, hogy mi az az anyag, amivel érdemes lehet higítani a földgázt?
Tehát mi az, ami olcsóbb nála
és nem levegő, mert a földgáz 97 százaléka metán, ami levegővel keveredve robbanó elegyet alkot, tehát ha levegővel higítanák a földgázt, akkor bámikor felrobbanhatnának a gázcsövek a falakon és az utcák alatt.
Mi a nitrogén és a széndioxid ára manapság köbméterenként?
szerintem is rosszabb, bár én csak azt vettem észre hogy több a fogyasztott köbméter minde évebn 2005 től.
de a kollégám azt mondja hogy náluk a pnelben hétvégén szarabb a gáz, mert mindenki akkor főz, ha néha csütörtökön vagy pénteken megfőzi a felelsége a húslevest, fél órával hamarabb kész van mint 7végén.
Gázról lenne szó és ahogy olvasom itt vannak nálam jelentősen okosabb emberek...
Szóval más is észrevette e hogy a vezetéses gáz fűtőértéke változik? Néha egy fél óra is kell a teafőzőnek. A gázos ismerősöm szerint nem lehet variálni a gázminőségen központilag. Háát nem tudom, én már magamnak sem hiszek.
Ami a legérdekesebb, hogy nagyjából a fejünk közelében van a gázóra- ahálószoba külső falán. Rendszeresen hallok egy kattano hangot este 11 óra körül-inkább utánna. Az egész cső felerősíti a hangot. Mi lehet az? Olyankor tolják a "híg" gázt, hogy egész éjjel pörögjön a konvektor? Lassan mindegy lesz, mert vettünk egy kandallókályhát, és sikerült beüzemelni is. Azóta csak őrlángon megy minden konvektor. Lehet ide is betör a gázkommandó... Nem baj majd Lili felmászik a lábszárukon.-)
Ezzel csak az a baj, hogy az az 1,3 W/m2K nem biztos hogy igaz. Szerintem kisebb az a szám.
Pl. én 10 évig villanykályhákkal fűtöttem. A fűtött tér külső felülete 240 m2 volt.
E számítás szerint :
4800 h x 15 K x 1.3 W/m2 K x 240 m2 = 22464 kWóra , a valóságban pedig csak 15 000 kWóra volt az éves átlag.
Pedig ha belegondolok a 4800 óra valamivel több is volt 210 napot fűtöttünk, az pedig 5020 óra.
Ezzel számolva 23500 kWó lenne, de ha azt veszem hogy a 240m2 ből 15 m2 nálam az ablak és ajtók + a filtráció, akkor annak a az 1.3 nak kell még kisebb értéknek lenni.
Mindegy , nálam ez mérési eredmény.
Csak annyit hogy az a hővezetési tényező szerintem kisebb.
Hogy mennyi ? Hát vátozó, mivel egy falszerkezet nem homogén. Az egyszerűség kedvéért a födémet és a külső falat azonosnak vettem.
A falszerekezet nálam 40 cm -es téglafal vakolva ( 38 -as fal ) és fafödém 32 cm.-rel.