Persze igazad van. A régiek közül sem volt mind jó fajta. És valóban van az újak között is csodás. Öt éve vettem debreceni muskotály szilvát, szépen terem, s nagyon finom. Ez pl régen nem volt. Egy regénybe nem férne bele, ha folytatnám. De annyit még írok, hogy az egyik paprikám (60-70 éve saját magról) olyan termést hoz, hogy a sok hibrid, heterózis, vagy kétszer heterózis fajta nem tudja. Nagy, (nagyobb, mint a kalifornia), ha felvágjuk, olyan illata van, mintha erős lenne, de nem az, édes fajta. És ha lecsót csinálunk, nincs az a sok celofáncsík, ami a hibrideken van. Biokertem van, komposzt és csalánlé. És nem beteg semmi.
A multikban kapható csili-vili ,de íztelen gyümölcsöket én szintén termesztek,de...ugyanazokat a fajták nálam finomak.Hogy miért ? Nem fujatom fel,nem használok műtrágyákat és egyéb csodaszereket...ja és éretten szedem le....és nagyon sok új fajtám van,ami nem csak szép/nem is feltétlenül az/,de finom is.
Amit írtál abban teljesen egyetértek veled, mind pálinka, mind magfogás terén én is hasonlóképpen cselekszem. A régi gyümölcs és zöldségfajták valóban zamatosabbak. Sajnos a jelenlegi trendek szerint nem a finom zamatos dolgokra lehet vevőt találni, hanem az egyöntetű (szín, méret) csilli-villi dolgokra, amelyek csak a szemnek jók az ízlelőbimbókat nem kápráztatják el! :-(
Igen, kevés. Végül is miért is főztek a régiek olyan finom kisüstiket? Szerintem szerepe lehetett annak, hogy 60-80 évvel ezelőtti gyümölcsfák és termésük más volt, mint a mai nemesített, keresztezett fajták. Túl hosszú lenne itt írni a nemesítés okairól (ellenállóság, termésnövelés, piacképesség stb.) értekezni, de koromnál fogva én még ettem a régi gyümikből és ittam a levükből. Talán véletlen, hogy szilvából a "nemtudom" (magról kelt, ismeretlen származású) pálinkáját nem lehet lekörözni? Nem ide tartozik, de a 20-as évek óta csak a megtermelt paprika és paradicsom magját ültetem el. (Nagyszülőktől átmentve). Ha valaki már kóstolt paradicsom ízű paradicsomot, hát ezek azok. Ma már ezeket a fajtákat egyáltalán nem ismerik, (a köztudat) de néhány lelkes (mint én is) őrízzük és termeljük ezeket a fajtákat. Ezért igyekszem a gyümölcsökből is átmenteni.
Akkor a szakirodalom nem mond igazat. Mindenhol azt mondja, hogy alma és körte nem oltható egymásra én pl. éppen ezért nem is próbáltam. Ha te kipróbáltad és sikerült akkor fejet hajtok előtted.
Persze. Több helyen van az országban almafa, amin korte is terem és fordítva. Jelenlegi tanyámon is van almában körte. Mind augusztus végi alvószemzés volt.
A birsről itt nem esett szó! Egyébként a birs (Cydonia) megfelelő lehet alanyként körte oltására. Kivételt képez ez alól pl. a Bosch kobak, mert csak rövid életű (2-3 év) fát ad birsen ezért közbeoltással előbb más körtefajtát oltanak birsre és ebbe oltják a Bosch kobak körtét. Egyébként megtalálható Jeszenszky Árpád: Oltás, szemzés, dugványozás című könyvében. Mindenkinek ajánlom. Szerintem alapmű! Egyébként mit kerestek itt vinik táltossal kevés a pálinka alapanyag? :-)
"Namármost a szilva (Prunus), az alma (Malus), a körte (Pyrus), a berkenye (Sorbus) nem igazi rokonok (attól eltekintve, hogy a rózsafélékhez tartoznak), és egymásra nem is olthatók."
Számomra ez azért ijesztő mert ,úgy tudom hogy a birsre oltott körte hoz ideális nem túl magas fát jó terméssel, aminek érdekében most ősszel, ültettem is 30 db birs alanyt. Jövőre szeretném szemezni!
Szomorú epret szomorú eperfáról szedett oltógalyal lehet oltani, szemezni mert a szomorúság csak annak a tulsjdonsága. Olthatod, szemezheted közönséges eperre. /van alanyom, szívesen adok, csak gyere érte/
Bocsánat tévedtem, igaza van Rebondonak, neki higgy. Magam még sohasem próbáltam, erre utaltam is. De szívesen kipróbálnám. Küldenék alanynak valót /naspolya, birs/ oltógalyért. Elnézést, nem akartalak félre vezetni.
Aranyribiszkébe rendszeresen szoktam piros piszkét oltani, gondolom, egy a módszer. Én úgy szoktam, hogy a piszkét V-re vágom, az aranyribiszkét csak függőlegesen behasítom megfelelő magasságban, összetolom, kötözöm. De szemeztem is már.
A nektarin-témához még annyit tennék hozzá, hogy szerintem az őszi alany jobb, meg nem sarjadzik annyira az alany, mint a szilva, de a magas talajvizet az őszi egyáltalán nem bírja.
Hát ha az idő engedi pénteken megyek legközelebb,megpróbálok közelit csinálni,bár különlegeset nem hiszem,hogy tudok mutatni.Én télre nem szoktam se takarni,se feltölteni/ mondjuk ez utóbbit nem is tudnám,mert elég magasra szemzek/.Ha nem bírja ki a telet,akkor később se lenne az igazi
Ne legyél szkeptikus ezt illetően, egyébként mindig, ha okod van rá. A berkenyére naspolyát és körtét oltanak. (én is próbáltam, a körte mini lesz, a naspolya szokásos)
Köszönöm a választ! Meg kell mondanom egy kicsit szkeptikus vagyok! A válaszod szerint: "Legjobb tudomásom szerint oltható rá, ha igaz még szilva is." rebondo szerint: "A berkenye az alma rokona... Naspolyát,körtét oltanak rá." Namármost a szilva (Prunus), az alma (Malus), a körte (Pyrus), a berkenye (Sorbus) nem igazi rokonok (attól eltekintve, hogy a rózsafélékhez tartoznak), és egymásra nem is olthatók. Lévén a szilva csonthéjjas, a körte az alma és a berkenye almatermésű. Tudtommal a körte és az alma sem oltható egymásra. Akkor most kinek higgyek? :-(
Ali-bá köszönöm a kielégítő válaszodat, az lenne a kérdésem hozzátok hogy van nekem arany ribiszke veszőim úgy szedtem az egyik ismerősöm ribiszke fa surjáibol . Az lenne a kérdésem hozzátok hogy mikor kell ezeket dugványozással szaporítani tavasszal. Azt is olvastam hogy ,zöld de még nemfás részébe lehet oltani ha ribiszke fát szeretnék csinálni ,valakinek van ezen a téren gyakorlata mert nagyon tetszik nekem ez a meg oldás látványos és szép is :) Ez volt az egyik rejtély számomra a másik pedig a szomorú eper vagy barka nagyon szeretném ezeket megtanulni hogy mibe kell a barkát vagy az epret oltani ,mitől lesz az szomorú a szemeket fordítva szemzik fejel lefelé vagy hogyan ................................nem tudom sajnos ???
Azaz, a cardinál. A moldovából meg egy tövet vettem harmadéve, azóta abból oltogatok. Az idei oltáson is szép fürt fejlődött, csak nem érett meg eléggé, még most is a tövön van, de a vastag héjja nagyon védi, semmi baja.
Legjobb tudomásom szerint oltható rá, ha igaz még szilva is. Érdemes kipróbálni, esetleg szilva alanyra is megpróbálhatod. Én szívesen kipróbálnám tavasszal, ha lenne oltóvesszőm.