Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
A Rábaköz ezen részén réti öntés talaj van, vályogos, viszonylag kötött, uh. sajnos nem a legideálisabb a kajszinak úgy tudom. A Ceglédi óriás nekem is tetszik, de ugye az a fránya fagyérzékenysége. Akkor gönci az biztos lesz, bergeront is ültetek azt hiszem.
A harmatról valaki azt írta íztelen, az aurórát dícsérték korábban a fórumon, úgy láttam.
Aurora helyett Harmat ...biztos,hogy a te Aurorád az ami ? A Harmat íztelen,színtelen a többihez képest,főleg ha esős idő van éréskor,akkor szabályosan vízízű...nagyon puha,könnyen lefolyik...mivel már jobb fajták is hozzáférhetők inkább mást ...Pl Orangered,Pinkcot.
A Bergeron apró...marhaság.Akkor apró,ha túltermi magát,de akkor mindegyik az.Normálisan ritkítani kell,ennyi.A Ceglédi óriás felejtős, keveset terem,hamar lepuhul/hiába nagy,annyival nem jobb,mint a többi/.Nálam /a nagyon korai magyar Harmatot leszámítva/ aleggyengébb termőképességű...és sztem ízben sem jobb mint a Bergeron.
Mielőtt telepítesz, azért a saját birtokodról csak tudod, hogy fagyveszélyes v. sem. ( felvés, magasság, szél stb.)
Ha más nem kérdezd meg a szomszédokat.
Nekem az egyik birtokomon van 15 faiatal kajszim.
Szerintem az aurora helyett a harmat jobb. Bár szerintem annyira nem lehet az érési időt kitolni a hazai fajtákkal.
Ízlésen nem leht vitatkozni, de a legjobb a gönci, aztán a magyar kajszi, majd a bergeron, legvégül a rózsa.
A bergeron jól bírja a fagyot ( bár a fa olyan mint a seprünyél), a rózsa pedig a "hagyományos" fajták között elég késői.( pl. sokáig lehet a fán tartani) Bár ez a fám elég öreg és a másik birtokon van.
Még ami tetszik nekem a ceglédi óriás. A rábaközi talaj milyen, homokos öntéstalaj?
Én is a rábaközben akarok termeszteni. Kerestem interneten, de sehol sem láttam olyan térképet vagy leírást, hogy Magyarországon hol vannak fagyveszélyesebb illetve kevésbé fagyveszélyes tájak. Én úgy hallottam, hogy a Rábaköz nem annyira fagyveszélyes hely, de manapság már minden lehet...
A ceglédi óriást azért néztem ki, mert nagy gyümölcsű kellene, és ízletes.Ez állítólag olyan lenne. Viszont igen, ha nem fagytűrő az nem biztos, hogy a legjobb.
Akarok korait is, de sok koraira azt mondják, hogy apró vagy íztelen.
Aurorat néztem ki eddig, mert állítólag elég korai és ízletes is, valamint nem olyan apró azért.
Gönci magyart meg porzónak valamint az íze miatt.Viszont az is fagyérzékeny úgy tudom
Tehát eddig a terv:
2 db aurora
2 db ceglédi óriás
2 db gönci magyar
és lehet hogy kellene melléjük 2 db olyan ami hoz is termést??? pl. bergeron? Csak az meg állítólag apró..
Mi a vélemény az összeállításról? Minden megjegyzésből tanulhatok...:)
Az oltás igen egyszerű művelet. Aki ceruzát tud hegyezni késsel, az oltani is tud. (Esetleg még nem próbálta.) Használd ki a téli időszakot és nézz be az Oltás, szemzés, dugványozás c. fórumra és kérdezz.
A ceglédi óriás pont fagyérzékeny és még önmeddő is.
Nézd, gyerekkorom legszebb nyarait a Rábaközben töltöttem, és nagyapám kajszifái alapján meg van a tapasztalatom, hogy kb minden második évben volt termés a tavaszi fagyok miatt. Neki nyílván a régi magyar fajtái voltak. Így mindenképpen valami fagytűrő fajtát (Bergeron, Kioto, vagy a késői érésű Carmingo-k) javasolnék mondjuk a Gönczi mellé, hogy azért mindig legyen termésed. Korai kajszikkal pedig azért érdemes próbákozni, mert elvileg jobb áron (primőr) értékesíthetők. A nemrég belinkelt olasz oldalon mondjuk hülyeségeket írnak az Auróráról (Early Blush), azt, hogy a fán tartható, nem hullik. Hát ezt ne hidd el, éretten szépen lehullik.
Így van...és a karcsúorsónál ugye nem túl sűrű,ráadásul a hosszú termőrész az csak a legalsó,a vázkar,az meg ugye 50-70 cm magasságban van és csak a sort árnyékolja.
Köszönöm a gyors választ, Kramcsák Úr! Szóval azt javasolja, hogy nagy méretű fajtát ültessek, mert jobban eladható..Ezek közül a ceglédi óriással jók a tapasztalatai? Erre a fajtára eddig nem gondoltam valahogy, talán mert olyasmit olvastam, hogy hamar bepuhul? de felírom...
Amiken filóztam eddig: bergeron, goldrich, gönci magyar, ceglédi arany, korainak esetleg aurora...
De csak amiket itt neten bogarásztam azok alapján, mert semmi tapasztalatom nincs egyelőre...
Még, annyit a korai és késői éréssel kapcsolatban,hogy nekem véletlen belekerült egy budapest vagy berzseron ,?? mindegy milyen fajta , késsöbb ért meg kicsiket, kemények voltak a gyümölcsök, úgy hogy nekem nem tetszett legszivesebben kivágtam volna de , megvártam a végét, es egyszere lett kivágva,
30-éves tapasztalatom , 1 hold 1600nöl, 125 fa alapján, első a kajszi mirobalányon van beoltva igy magyarországon bár hol jól meg van, nem igényel gazdag talajt, az alföldi homokon is jót produkál. a fajtákra ceglédi óriás 3db x1db magyar vagy gönci magyar, vagy ezek klonjai, / Újkígyosi faiskola forgalmaz szerbiai magyar kajszi szelekciós fákat,/ ha hordalékos kövértalajod van , kell évente vagy javasolják a metszést mint az őszibaracknál, a jvasolt arány a megporzás miatt, a 3 ceglédi pedig a termés nagysága és mennyisége miatt, a ceglédi óriás harmad annyi db al is nagyobbtermést produkál,súlyban ,/ kevesebb munka gyorsabb szüret, eladhatób termés,/ vannak a 3szoros fák az a mirobalányra oltanak stenly szilva törzset és ebbe a koronába a kajszi, nem régi a hazai tapasztalat ,de jókat mondanak róla , ellenállóbb a betegségekre, érdemes a fáradtság az odafigyelés az indulásnál itt döl el 30-40 év sorsa , ha lesz még itt, annyi,?
Lehetőleg minél kevésbé kényes fákat. Eladás lenne a fő cél, milyeneket ajánlanátok? Korai vagy késői termők? Mely fajták /amik azért beszerezhetőek is könnyen/ lennének erre a célra megfelelőek?
A benapozottság leginkább attól függ, hogy milyen sűrű az ág/hajtás rendszer, valamint mekkora a fák egymástól való távolsága. (Az asztal/tányér koronánál azt tapasztaltam, hogy 1 m vastag lombkoronán még az alsó levelek is kapnak valamennyi napot.)
Ha nem haragszol sztem nem is arányos a rajz.A nap sokkal magasabban van ,így a beesési szög is meredekebb,ilyen formán max naplementekor kap fényt a fa /ill. napfelkeltekor/...vagy ha törzsmagasság több 0-át is tartalmaz :)
Hát ...inkább nem vitatkozok :) Ez a modellezés nem az én esetem.
A rajz amúgy érdekes...milyen magas törzszsel dolgozol ?A tengely nélküli forma meg váza ? tölcsér ?katlan ? Minél meredekebbek a vázágak annál kevésbé tud a nap a korona belsejébe világítani ...és szerintem az alsó rész simán árnyékba kerül hacsak nem több méteres törzset tervezel mivel a felül szélesebb korona az alsó részeket leárnyékolja.
A váza sem tömött, legalábbis nekel olyan, minha egy papírlapból hajtanál tölcsért. Nincs rajta árnyékos terület a nap oldalán, viszont a tölcsér felső nyitottsága miatt, a nap süti a nap felőli oldallal elentétes oldal nagy részét is. Míg az orsónál mindig csak a termőfelület fele napsütött. Ha van sok időd, hajts 2 papírtölcsér és lemodellezve a nap irányából fújd meg őket festékkel és nézd meg, mekkora felületet fed a festék. Ha a vázágak és a vízszintes álltal bezárt szög nagyobb mint a nap, a fa törzse és a vízszintes közé rajzolt háromszög szöge, akkor nincs alul sem árnyék.