Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33946

"ne pokoltuze uzemmodban menjen"

A pokoltüze üzemmód nem szokásom - az úgysem a lakást fűti, hanem a padlást meg a felhőket leginkább.

Előzmény: halaloszto (33943)
skarabeus01 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33945

"..de nem kellene ebből a rakásból a legtöbb fát még két részre hasítani?.."

Látszik, hogy nem tüzeltél még egy rendes kandallóba...)))

Nekem ennél vastagabbra van hagyva, ha van már parázságy akkor kivülre egy 20....25 cm átmérőjü kugli, acca 40..45 cm hosszú.. belőlre egy vékonyabb../ami oda befér , acca 10..12 cm átmérőjü/ majd rá /belölröl, hogy nehogy kigördüljön, az alsóhoz hasonló darab../jól elszórakozik 80-10 órát/..!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (33940)
halaloszto Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33943

ha nem fer be, muszaj szethasogatsd. de ahhoz hogy ne pokoltuze uzemmodban menjen, az a jo ha 3-5 darab nagy fa van bent. ha ebbol befer 3-5, akkor az ugy jo.

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (33942)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33942

Az én Ohra kályhámnál ezek közül némelyik darab be se férne a fabetoló lyukon :)

de azt nem gondoltam volna, hogy pl egy kandallóban 3-5 kilós fahasábokkal tüzelnek.

Én úgy képzetem, hogy az alap az 1-2 kilós fák és a végén max egy-két ilyen nagy darab pl éjszakára,

ennek a rakásnak meg több mint a fele "nagy darab" az én szememben.

Én a kalodás fámat ennél kisebb darabokban kaptam, de még azok közül is a felét kettéhasítottam utólag.

Előzmény: halaloszto (33941)
halaloszto Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33941

nyilvan fugg attol miben akarod eltuzelni. ha egy kandalloban vagy kazanban, akkor nem.

Vajk

Előzmény: Mekk Elek ezermester (33940)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33940

"Én egyedül vágtam háromba délután fél háromtól este fél kilencig az 5 erdei köb tölgyet úgy, hogy hasítatlanul rendbe raktam."

Szép laza nap lehetett :)

Azt kellene még megsaccolni, hogy a kályhakészre hasogatás a tuskókból kb mennyi idő

egy erdei köbméterre vetítve.  

"Ilyen felrakva: ( egy része)"

Én nem értek a fához (se), de nem kellene ebből a rakásból a legtöbb fát még két részre hasítani?

Előzmény: ''csiga (33918)
N0rthF4c3 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33939

Sziasztok!

Technikai tanácsra lenne szükségem, illetve segítségre, cserépkályha fűtésével kapcsolatban... Van egy kb 2.5 x 2 méteres, 2 párkányos cserépkályhánk, kis oldalsó kiülővel... 2 ajtós, a tűztér kb 60x60-as lehet, alatta rostély... Mindez egy kb 40 nm-es nappaliban!

A felfűtésével kapcsolatban vannak homályos foltok a fellelhető információk alapján. Ugyanis az egyik helyen azt írják egyszerre pakoljam rá a napi mennyiséget, a másik helyen azt, hogy 5-7 kilónál ne égjen ben több egyszerre... Egyszer azt olvasom, hogy 2 óra alatt, intenzíven kell leégnie, máshol 3-4 óra alatt, hogy ne legyen hirtelen túlterhelve a kályha... A felfűtéshez a kályha mérete miatt kb 13-15 kiló fát használok, ez lényegében egy tele pakolt fáskosár... Lezárás után a kinti hőmérséklettől függően 2-3 fokot emelkedik a nappali hőmérséklete.

A begyújtás menete így néz ki esténként: berakok egy gúlában 2-3 marék venyigét, arra 6-8 db gyújtóst, arra pedig néhány közepes méretű hasábot, és alágyújtok egy önbegyújtó kockával.

A felső, üveg ajtó résnyire nyitva, az alsó kb 2 ujjnyira, így hallhatóan is nagyon jó kis huzat van bent. Amikor már elég jó lánggal ég az első kupac, mennek rá a kb 15 centi átmérőjű kb 30-35 centi hosszú hasábok, egyszerre 2-3 darab, és ez még kb 2x megismétlődik, így lényegében a 15 kiló fával ~ 3 óra alatt felfűtöm a kályhát a megfelelő hőmérsékeltre... Bár ennek a nagysága sem tiszta számomra, gyakorlatilag az ajtó feletti második csempesor ilyenkor már kb csak 1 másodpercig érinthető kézzel... Az utolsó 2 nagyobb hasábból maradó parazsat lezárom, olyan 21 óra magasságában, másnap reggel 6kor még bőven kellemesen meleg, enyhén forró a kályha, este 6-ra pedig még langyos... A napi 2 begyújtást a munkámból adódan képtelen vagyok abszolválni, így ebből kéne kihoznom a maximumot...

Mit csinálok jól/rosszul, illetve mit lenne célszerű máshogy csinálni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33938

"Nitrogént nitrogéngenerátorral kb 40 ft-ért elő lehet állítani."

Ha beleszámoljuk a millós generátor beruházás egy köbméterre eső részét is, azzal együtt talán már nem ennyire jó az üzlet.

"Mondjuk az oxigéngyártás melléktermékeként, ipari méretekben"

Egyszerű: olyan oxigéngyárakat kell keresni, amelyek Tigáz telephelyekkel vannak szorosan egybeépülve :)

Előzmény: C200UF (33922)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33937

épp tegnap mondtam a zuramnak, hogy túl vastagra hagyta a bekészített adagot, legalábbis a javát, de mondta, hogy olyan gancsos, hogy lepattan a fejsze róla, képtelenség elhasítani.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (33936)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33936

"igy kell fát  vágni."

Érdekes, hogy egyes külföldi országokban kizárólag tökéletesen csomómentes fatuskók teremnek..

Előzmény: Törölt nick (33932)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33935

"ha legalább a hazaiak kezén lenne a tároló, de valakik azt is eladták az  idegeneknek."

Szerintem már az építésekor lehetett tudni,hogy ez előbb-utóbb "véletlenül" idegenek kezére kerül,

hiszen így van ez mindennel, amivel sok pénzt lehet keresni.

Ha esetleg kiderülne időközben mégsem jó üzlet, akkor az állam majd visszavásárolja (a mi pénzüklből) ötször annyiért (lásd Malév és sokan mások).

Asszem már csak a termőföld maradt, ha azt is sikerül idegen kézre játszani, csak akkor lesz vége a (mesterségesen fenntartott) gazdasági válságnak mgyarországon, addig nem.

Előzmény: ja nyugi (33933)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33934

hát ott tárolják, most van cécó körülötte pont...

Előzmény: ja nyugi (33933)
ja nyugi Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33933

Igazad van? :-)

Nem kell vele semmit tenni, csak le tárolni földalatti tárolóba, és a bányalég gondoskodik a hígitásról.

Az még hagyján lenne, ha legalább a hazaiak kezén lenne a tároló, de valakik azt is eladták az  idegeneknek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (33894)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33932

igy kell fát  vágni.

sur5al Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33931

Na csakhogy:) Már annyiszor megidéztelek a turbós Suprával, meg kellett, hogy jelenjél.:DDD

Bár egy ekkora ökörséggel? Úgy értem a tűz által elfogyasztott oxigénből ugye CO2 és vízgőz lesz. Ezt lehet a végletekig tisztítani, de CO2-ből O2-t csinálni csak a növények képesek, ami lakáson belül nem túl eredményes ugye. A CO2-től meg vígan megfullad a lakó.

Ez valami zugbekötés volt? Úgy értem hivatalosan nem volt üzembe helyezve nyilván.

Előzmény: HegyenVolgyon (33727)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33930

azt bírom benne amúgy (azon kívül, hogy szép tiszta az ajtóüveg:D), hogy amikor újra rá kell rakni, akkor az ajtót simán sarkig ki lehet tárni, kényelmesen lehet pakolászni, mert semmi szag nem jön belőle ki... a kiskályhánál azért igyekeztem minél kisebb ajtónyitással és minél gyorsabban túllenni ezen a részen.

Előzmény: sur5al (33928)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33929

én nem látok semmi különöset ott, bár persze ettől még lehet, hogy van:))

majd begyújtás előtt csinálok képeket, most tele van még hamuval...

Előzmény: sur5al (33928)
sur5al Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33928

Ja igen, pont ez a rész. Hogyan van megoldva a hamutálca/tűzrács/ajtó illesztés. Szóval arról a részről érdekelne néhány fotó, amin látszanak az érdekes részletek, hátha legközelebb majd máshogy csinálom (viszonylag jó lett amúgy).

Előzmény: tunderlala-3 (33710)
C200UF Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33927

Ezt nem tudom miért nekem írtad. Arra válaszoltam mennyibe kerül a nitrogén.

Előzmény: Kék_Ég_Nullanullahét (33923)
misbelief Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33926

Volt erről már itt vita régebben itt ezen a fórumon a "gyakorló háziasszonyok" és a "kémia szakkör" között, akkor sem sikerült meggyőzni őket. Szerintem most sem fog sikerülni. Szerintük a gaz szolgálgtató átveri őket, "hígítja a gázt", de nem értik meg, hogy az a technológia amivel lehetséges lenne, lényegesen többe kerülne mint  a lehetséges "nyereség".

Előzmény: Kék_Ég_Nullanullahét (33923)
tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33925

húdeszééép, öröm ránézni... komolyan! :)

tunderlala-3 Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33924

nem ingyen

a melegvizet is a kandalló készíti

gáz marad egyelőre, mert fűtési szezonon kívül gázzal készül a melegvíz, azért olcsóbb, mint árammal

Előzmény: Lud (33915)
Kék_Ég_Nullanullahét Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33923

" Akkor most keressük meg az a láthatatlan üzemet ahol a 78.125 db legnagyobb kapacitásu nitrogénelőállitó készülék bujik meg ami szükséges ahhoz, hogy 50%-át előállitsa a hidegebb napok csucsfelhasználásának, és ahol minden alkalmazott az élete végéig dolgozik garantáltan kirugásmentesen és olyan fizetésért, hogy még véletlen se legyen érdeke elmesélni a történetet a Célpontnak, és a hely olyan eldugott, hogy senkinek nem tűnik fel az a hanghatás ami óránkét 1.562.500m3 levegő beszívásával jár"

Előzmény: C200UF (33922)
C200UF Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33922

Nitrogént nitrogéngenerátorral kb 40 ft-ért elő lehet állítani. Mondjuk az oxigéngyártás melléktermékeként, ipari méretekben ennek a töredékéért.

sabrinho Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33921
Előzmény: ''csiga (33920)
''csiga Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33920

Bauhausos. Nagyon praktikus, szeretem, de már az első alkalommal megbicsaklott a lábainál. Ismerős lakatos megerősítette, azóta nincs vele baj, de csak egyenes, ( sík)  kemény terepen használható.

Nagyon gyorsan és gazdaságosan  lehet vele dolgozni.

Az X27 kb 25, max 30 cm átméröig ( tölgy)  jó. De ott nagyon.  Afölött kell a nagyobb súlyú, kevés az a 2 kg.  Nálam legalábbis.

Előzmény: sabrinho (33919)
sabrinho Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33919

x27-el könnyű. ;-) F@sza ez a "stilező bak". Vetted, vagy csináltad?

''csiga Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33918

Dolmárfan már kicsit öregszik.  / Ne sértődj meg! :) /

Én egyedül vágtam háromba délután fél háromtól este fél kilencig az 5 erdei köb tölgyet úgy, hogy hasítatlanul rendbe raktam.  ( Sajnos kellett a hely, hogy be tudjunk állni a kocsival.. )

Majd egy másik nap délután leborít, hasít és visszarak.  Így kb 5 erdei köbnél 50.000 Ft-al kisebb a költség, mintha kalodás lenne. Kettő délután alatt. Az a kis fittnesz meg elkél. :)

Gyakorlatilag ilyenre vágtam:

Ilyen felrakva: ( egy része)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (33890)
''csiga Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33917

Nem tudok róla, hogy higítanák, viszont égéshője, energiatartalma szerint osztályozzák, szabvány szerint.

Véleményem szerint a szarabbat adják drágábban.  És még csak pancsolni sem kell. Meg mindenféle készenléti, meg lófütty tudja milyen díjakat számolnak fel.

A mostani gázszámlánk 4.200 Ft volt, amiből a tényleges fogyasztás 1.100 Ft, a többi készenléti díj.  Így is lehet "lopni".  Méghozzá legálisan.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.12.05 0 0 33916

"mondjuk gyengébb fűtőértékű földgázal?"

Tuéladonképpen "földgáz" nevű gáz nem létezik, ami ilyen néven jön a csövön az egy gázkeverék, aminek (állítólag) 97 százaléka metán. Namármost a maradék 3 százalék nem számyt, metánból meg csak egy fajta létezik :)

Persze mi van, ha a keverékből nem 98,5 százalék az éghető gázok (metán+prpán+bután+etán) és nem 1,5 százalék az éghetetlen gázok (széndioxid+nitrogén) aránya?

http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldg%C3%A1z

"hogy tudom leellenőrizni, hogy ami nálam jön annyi-e mint a számlán?"

A gáz hőtartalmát elméletileg egyszerű vízmelegítéssel is meg lehetne mérni, de pontos méréshez olyan vízmelegítő készülék kellene, ami az ÖSSZES hőt a víznek adja át (tehát semmi mást nem melegít fel a vizen kívül - pl a konyha levegőjét), ilyen viszont csak laboratóriumokban fordul elő.

Előzmény: Törölt nick (33900)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!