Én azért nem vettem eddig áramfejlesztőt, mert ha évente egyszer kell, addigra pont beledöglik az üzemanyag és nem lehet elindítani. Talán csak a PB palackos a kivétel. De 10 év állás után tutira egy nap szerelés mire beröffen a gép, szóval a helyedben azért néha megjáratnám.
A munka miatt kellett nagyobb teljesítményű,fázis hiány volt már majd minden nap. Nem fontos az azonnali átkapcsolás,jó akár egy óra múlva is,így elég egy sima áramfejlesztő.
Én jártam végig a karókat,hogy melyik szigetelő törött aztán kicserélte a szolgáltató.Közben villanyszerelő tanácsára kértem amper bővítést,és így új karót és drótot kaptam.És akkor jött,hogy el kellene költeni a plusz lóvét valami értelmese. Így lett akkor már egy komolyabb napelemes rendszer is.
Az áramfejlesztő meg ha már van nem kér kenyeret,ha 10 év múlva veszem elő akkor is működik.
Off: Tél vége felé, még a járvány előtt hívtak egy házhoz. Villognak a lámpák, nem megy a mikró, mosógép, ... Végigmérek amit lehet, nullaszakadás. Kimegyek, fönn a tetőtartón a sodronyról bemenő szál vége a levegőben lebeg. Valahol volt egy olyan földzárlat, nulla-védővezető közötti gyenge átvezetés, ami ellátta a kis fogyasztókat. Persze a lakáson belül akármi agyoncsaphatta volna a lakót.
"-Nem nyúlhatok hozzá, életveszélyes. Jelentsék be az Eonnak, hívjanak regisztrált villanyszerelőt!"
Másnap látom, ott mászkál két emberke a létrán. Beszéltem a tulajjal.
Ahogy beszólt, jött az Eon és csipp... Másnapig áram nuku. :-(
Ezekben azért ég el az érintkező mert sima váltókapcsolóként használ egy relét, a bontón az egyik, a zárón a másik tápforrás, e középsőn a kimenet.
Amikor pont ellentétes fázisban van a két jel, akkor egyrészt kurva nagy áramlökés keletkezik a záró oldalon, a bontón meg komoly ív, mivel nem ekkora ívoltásra tervezték őket.
Ezért a legjobb ha szinkronban van a két jel (a drágább inverterek képesek rá), vagy két külön záró mágneskapcsolót használsz, mechanikus vagy elektronikus késleltetéssel. A ganz mágneskapcsolók kireteszelve sosem égtek be ott ahol emezek azonnal porrá égtek.
Nálunk is állandó fázis hiány volt. Vettem egy komolyabb áramfejlesztőt,viszont közben felújították a vonalat.
Így van egy 21kw-os áramfejlesztő ami csak próba üzemben dolgozott.Ha leválasztanánk a trafót akkor beosztva-szűkösen de elvinné azt a hat fogyasztási helyet ami a vonalon van
Nekem van egy 2.8-as aggregátorom, ha áramszünet van beindítom, a biztosítéktáblán van egy átkapcsolóm, meg az invertert leállítom olyankor. Full manuális, igazából kis odafigyeléssel minden megy róla, házivízmű, szennyvíztisztító, gázkazán, kávégép, mikró, TV, akár egy klíma, persze nyilván nem minden egyszerre.
Én inkább úgy fogalmaznám, hogy szeretném ha szünetmentesen lenne aminek szüntelenül kell mennie :) De amúgy ja.
És talán túl sokat fórumoztam Dél-USA (Florida, Kalifornia, Louisiana) környékiekkel (top 1 DIY solar-inverter-UPS felhasználók), így némileg azon túl is.
Meg azért fordult már elő, hogy tél kellős közepén elment az áram 1-2 napra (nem tervezett, de az is van néha).
Nem vicces, ha van gázkazánod, van gáz, de nincs meleg és nincs fürdővíz.
Durva viharok vannak.
Többször okoztak már áramszünetet (tervezek túlfesz levezetőt is betenni szolgáltatói oldalon sínre ... még ennek terv is TODO listán)
És ekkor szivattyú áll, és úszik a pince, a mosókonyha, mosógép és a kerti gépek (1m+). Nem vicces.
És még a merülőszivattyúnak is kell valami, ami segíti a motorindítását, hogy ne csapja le invertert ... (még ez is most jutott eszembe ... TODO)
Óra utáni FI relé mit szólna, ha UPS inverter elkezd áramot gyártani és NULLÁN jön neki vissza áram, amit fázison be se küldött ?
Sőt pl gyenge az áram, UPS inverter aksiból csinál sajátot ... ekkor ha valakit ráz az áram le se kapcsolna FI relé (ha annyi áramot csinál ami egy emberen éppen átmegy a fő fázisból, hisz NULLÁN ugyanannyi megy vissza)
Valamint inverter után sem ártana tenni egy FI relét, hisz a fő óra utáni semennyire sem védi az UPS inverter által generált áramot .... mármint áramtól az embert.
Ahhoz meg megint kell visszatérő (saját) nulla is.
Alapból amit nagyon védeni kell UPS-re kapcsolnék (fél ház: gázkazán, PC, TV, hűtő, merülőszivattyú).
Ha lenne nagy áramszünet és kellene át tudom kapcsolni kézzel, és ráadni légkondi, meg a ház másik fele.
Tudom, elektromos motor indulása ... inverteres légkondit azért el kell bírnia. Ja a kávégép alap! :D
Merülőszivattyú amitől félek (900W, auto vízszint be/ki kapcsolós), de az meg kell. Mostanság akkora esők vannak, hogy a ház alatti garázs-pincét csak az tudja megvédeni.
Okos ember pedig amit nem tud kérdez, és nem kijelent :) (ezt a mondást tanítani kellene, pláne a mai tudományos-Karen-fotelhuszár társadalomban :D )
Pl ha áramszünet van, akkor bejövő fázis ugye nincs.
De a bejövő 0 attól még él? És ha pl kábelszakadás volt az utcában, vagy trafó elszállt a végén vagy ilyesmi ?
Akkor 0 helyett védőföldön megy le az áram? Nem fognak ettől földelt eszközök rázni?
Lehet olyan, hogy bejövő fázis van, de a 0 szakadt ?
Na és itt jön a durvítás .... kettős konverziós mód (AC/DC -> DC/AC) vagy aksis üzem. Nincs kapcsolat bejövő 0 és kimenő 0 között gondolom (látom ábra, védőföldelés ).