Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Lekvárfőzéssel nincs, pálinkafőzéssel még nincs tapasztalatom! :) Egyébként az jellemző, legalább is itt a mi környékünkön, hogy sok (átlagos) kajszifa van a kertekben. Rossz évjáratú években (tavaszi fagy... stb.) kevés a termés, jó évjáratban, viszont mindenkinél sok van, és "nehezebben" eladható esetleg. Én azt mondom, hogy ha az embernek nincsen fagylefolyás szempontjából különösen jó termesztőhelye akkor mindenképpen célszerű lehet modernebb
fajtá(ka)t is telepíteni. A jobb fagytűrés, kisebb betegségre való érzékenység, kitolt szezon, és nem utolsó sorban gyümölcsdömping esetén a szép egészséges kinézet eladhatóság szempontjából nagyon sokat tud számítani. Meg persze az alany...
A modernebb(külföldi) fajták erre lettek kikiísérletezve. De nem azért jobbak csak: "mert, hogy külföldi", hanem Magyarországgal ellentétben ott jelen idejű a fejlesztés.
ezeket a külföldi fajtákat egyrészt nem nagyon ismerik itt a környéken/én sem nagyon, csak itt hallottam róluk/
másrészt nézegettem a környéken fasulikat, egyikbe sem "járnak" ilyen nevű tanoncok ...
Eddig a hozzászólások, segítségetek alapján 2 db ceglédi biztosan lesz, hozzá 2 db gönci magyar is talán...Esetleg egy korai és egy jó késői még kellene.....
Nincs miért bocsánatot kérned, ez egy fórum, ahova szívesen vesszük a véleményeket és az egyéni tapasztalatot. :)
Ízlések és pofonok... Nem mindenkinél van a rangsorban előrébb a gönci.(Nálam igen)
Mint ahogy írtad a ceglédi arany aszott és íztelen volt az idén nálad. Nem lehet, hogy az általad kóstolt göncvel is hasonló cipőben jártál mint a ceglédivel? Mármint, hogy az általad kóstolt göncinek is lehettek termöhelyi problémái (szárazság...) és azért érezhetted a "lisztes"jelleget.
Hogy tartja a mondás(Egy picit átköltve :)? Egy kóstolás nem kóstolás; Két kóstolás fél kóstolás; Három kóstolás 1 kóstolás. Gyakorold bátran a kóstolást, mert mindegyik finom. :))))))
Én egyszer "összekóstoltam" friss gyümölcsöket, a ceglédi óriást meg a gönciket. Mindkettő finom volt, de a gönczinél volt egy kis "lisztes" jelleg, amitől a ceglédi óriás mentes volt. Ízre nálam az óriás nyert. Talán még pikánsabb is volt (savtartalom). Lekvárnál persze szinte mindegy. Ceglédi arany is reményteljes nálam, de idén a kis fán valahogy aszottak, íztelenek maradtak a gyümölcsök. Egyébként agyagos a talaj nálam, és a domboldal miatt kevésbé fagyveszélyes. Idén a hosszú tél miatt eléggé összecsúszott a virágzás. Uff...
1 es táblázat szerint a Goldrich-nak lehetséges egyik porzója az Aurora, de a táblázat első sora a korai fajták között az Early Blush fajtát és nem az Aurorát sorolja fel.
A Budapest sárgabarackot majdnem teljes érésben szedem le. Ha lepottyan, már nem tudom semmire használni. A termőkarokat tényleg vissza kell metszeni, legalább a János-napi hajtásokig. Ha szereti a helyét, nagyon sokat nagy méretű, egyik oldalán pirosra mosott termést hoz. 1-2 év magas belvizet is kibír. Saját magoncára oltva nagyon sok termést képes hozni. A fajtából készült baracklekvárt, és ivólét nagyon szeretem.
A Rábaköz ezen részén réti öntés talaj van, vályogos, viszonylag kötött, uh. sajnos nem a legideálisabb a kajszinak úgy tudom. A Ceglédi óriás nekem is tetszik, de ugye az a fránya fagyérzékenysége. Akkor gönci az biztos lesz, bergeront is ültetek azt hiszem.
A harmatról valaki azt írta íztelen, az aurórát dícsérték korábban a fórumon, úgy láttam.
Aurora helyett Harmat ...biztos,hogy a te Aurorád az ami ? A Harmat íztelen,színtelen a többihez képest,főleg ha esős idő van éréskor,akkor szabályosan vízízű...nagyon puha,könnyen lefolyik...mivel már jobb fajták is hozzáférhetők inkább mást ...Pl Orangered,Pinkcot.
A Bergeron apró...marhaság.Akkor apró,ha túltermi magát,de akkor mindegyik az.Normálisan ritkítani kell,ennyi.A Ceglédi óriás felejtős, keveset terem,hamar lepuhul/hiába nagy,annyival nem jobb,mint a többi/.Nálam /a nagyon korai magyar Harmatot leszámítva/ aleggyengébb termőképességű...és sztem ízben sem jobb mint a Bergeron.
Mielőtt telepítesz, azért a saját birtokodról csak tudod, hogy fagyveszélyes v. sem. ( felvés, magasság, szél stb.)
Ha más nem kérdezd meg a szomszédokat.
Nekem az egyik birtokomon van 15 faiatal kajszim.
Szerintem az aurora helyett a harmat jobb. Bár szerintem annyira nem lehet az érési időt kitolni a hazai fajtákkal.
Ízlésen nem leht vitatkozni, de a legjobb a gönci, aztán a magyar kajszi, majd a bergeron, legvégül a rózsa.
A bergeron jól bírja a fagyot ( bár a fa olyan mint a seprünyél), a rózsa pedig a "hagyományos" fajták között elég késői.( pl. sokáig lehet a fán tartani) Bár ez a fám elég öreg és a másik birtokon van.
Még ami tetszik nekem a ceglédi óriás. A rábaközi talaj milyen, homokos öntéstalaj?
Én is a rábaközben akarok termeszteni. Kerestem interneten, de sehol sem láttam olyan térképet vagy leírást, hogy Magyarországon hol vannak fagyveszélyesebb illetve kevésbé fagyveszélyes tájak. Én úgy hallottam, hogy a Rábaköz nem annyira fagyveszélyes hely, de manapság már minden lehet...
A ceglédi óriást azért néztem ki, mert nagy gyümölcsű kellene, és ízletes.Ez állítólag olyan lenne. Viszont igen, ha nem fagytűrő az nem biztos, hogy a legjobb.
Akarok korait is, de sok koraira azt mondják, hogy apró vagy íztelen.
Aurorat néztem ki eddig, mert állítólag elég korai és ízletes is, valamint nem olyan apró azért.
Gönci magyart meg porzónak valamint az íze miatt.Viszont az is fagyérzékeny úgy tudom
Tehát eddig a terv:
2 db aurora
2 db ceglédi óriás
2 db gönci magyar
és lehet hogy kellene melléjük 2 db olyan ami hoz is termést??? pl. bergeron? Csak az meg állítólag apró..
Mi a vélemény az összeállításról? Minden megjegyzésből tanulhatok...:)
Az oltás igen egyszerű művelet. Aki ceruzát tud hegyezni késsel, az oltani is tud. (Esetleg még nem próbálta.) Használd ki a téli időszakot és nézz be az Oltás, szemzés, dugványozás c. fórumra és kérdezz.
A ceglédi óriás pont fagyérzékeny és még önmeddő is.
Nézd, gyerekkorom legszebb nyarait a Rábaközben töltöttem, és nagyapám kajszifái alapján meg van a tapasztalatom, hogy kb minden második évben volt termés a tavaszi fagyok miatt. Neki nyílván a régi magyar fajtái voltak. Így mindenképpen valami fagytűrő fajtát (Bergeron, Kioto, vagy a késői érésű Carmingo-k) javasolnék mondjuk a Gönczi mellé, hogy azért mindig legyen termésed. Korai kajszikkal pedig azért érdemes próbákozni, mert elvileg jobb áron (primőr) értékesíthetők. A nemrég belinkelt olasz oldalon mondjuk hülyeségeket írnak az Auróráról (Early Blush), azt, hogy a fán tartható, nem hullik. Hát ezt ne hidd el, éretten szépen lehullik.