Keresés

Részletes keresés

Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.20 0 0 1579

Orangered (korai, nagy, sharka-rezisztens), Farbaly (késői, nagy) stb, nézd meg pl. a battistini ajánlatát.

Előzmény: gavrilo82 (1578)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.19 0 0 1578

értem, logikus a dolog.....Tud valaki ajánlani ilyen fajtákat esetleg? ami tényleg finom is, nagy is és elég korai vagy késői, és nem is érzékeny? 

Előzmény: emendasajt (1577)
emendasajt Creative Commons License 2013.12.18 0 0 1577

Lekvárfőzéssel nincs, pálinkafőzéssel még nincs tapasztalatom! :) Egyébként az jellemző, legalább is itt a mi környékünkön, hogy sok (átlagos) kajszifa van a kertekben. Rossz évjáratú években (tavaszi fagy... stb.) kevés a termés, jó évjáratban, viszont mindenkinél sok van, és "nehezebben" eladható esetleg. Én azt mondom, hogy ha az embernek nincsen fagylefolyás szempontjából különösen jó termesztőhelye akkor mindenképpen célszerű lehet modernebb

fajtá(ka)t is  telepíteni. A jobb fagytűrés, kisebb betegségre való érzékenység, kitolt szezon, és nem utolsó sorban gyümölcsdömping esetén a szép egészséges kinézet eladhatóság szempontjából nagyon sokat tud számítani. Meg persze az alany...

A modernebb(külföldi) fajták erre lettek kikiísérletezve. De nem azért jobbak csak:  "mert, hogy külföldi", hanem Magyarországgal ellentétben ott jelen idejű a fejlesztés.

Előzmény: gavrilo82 (1576)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1576

egyébként lekvárnak vagy aszalni jók ezek?/esetleg pálinkának/ ?

 

a házi lekvárt el lehet adni szerintetek? Van valakinek tapasztalat?

gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1575

ezeket a külföldi fajtákat egyrészt nem nagyon ismerik itt a környéken/én sem nagyon, csak itt hallottam róluk/ 

másrészt nézegettem a környéken fasulikat, egyikbe sem "járnak" ilyen nevű tanoncok ...

Eddig a hozzászólások, segítségetek alapján 2 db ceglédi biztosan lesz, hozzá 2 db gönci magyar is talán...Esetleg egy korai és egy jó késői még kellene.....

Előzmény: Didergő Király (1567)
emendasajt Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1574

Üdv a  kajszirajongók táborában!

 

Nincs miért bocsánatot kérned, ez egy fórum, ahova szívesen vesszük a véleményeket és az egyéni tapasztalatot. :)

Ízlések és pofonok... Nem mindenkinél van a rangsorban előrébb a gönci.(Nálam igen)

Mint ahogy írtad a ceglédi arany aszott és íztelen volt az idén nálad. Nem lehet, hogy az általad kóstolt göncvel is hasonló cipőben jártál mint a ceglédivel? Mármint, hogy az általad kóstolt göncinek is lehettek termöhelyi problémái (szárazság...) és azért érezhetted a "lisztes"jelleget.

Hogy tartja a mondás(Egy picit átköltve :)? Egy kóstolás nem kóstolás; Két kóstolás fél kóstolás; Három kóstolás 1 kóstolás.  Gyakorold bátran a kóstolást, mert mindegyik finom. :))))))

Előzmény: Pro.polisz (1573)
Pro.polisz Creative Commons License 2013.12.17 0 0 1573

Bocs a belevaúért:

Én egyszer "összekóstoltam" friss gyümölcsöket, a ceglédi óriást meg a gönciket. Mindkettő finom volt, de a gönczinél volt egy kis "lisztes" jelleg, amitől a ceglédi óriás mentes volt. Ízre nálam az óriás nyert. Talán még pikánsabb is volt (savtartalom). Lekvárnál persze szinte mindegy. Ceglédi arany is reményteljes nálam, de idén a kis fán valahogy aszottak, íztelenek maradtak a gyümölcsök. Egyébként agyagos a talaj nálam, és a domboldal miatt kevésbé fagyveszélyes. Idén a hosszú tél miatt eléggé összecsúszott a virágzás. Uff...

budai2 Creative Commons License 2013.12.16 0 0 1572

Úgy tűnik, igazad van, csalódtam a "német precizitás"-ban egy felületes olvasás során.

 

Mellékesen kerestem egy szinonimaszótárat "zicher was biztos" alapon:

 

http://weinobstklosterneuburg.at/upload/documentbox/LFZ_Sortiment_Steinobst.pdf

 

E szerint is szinonimákról van szó.

Előzmény: Lactarius Curtis (1571)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.16 0 0 1571

Nem vagyok nagy németes, de szerintem a szöveges részben is egy fajtaként írnak róla.  azaz szinonimák.

Előzmény: budai2 (1570)
budai2 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1570

Itt a fórumon valaki az early blush fajtanevet lényegében az aurorával azonosította nemrég. Nem néztem vissza, mikor és ki, ezért elnézést kérek.

De találtam egy német cikket, mely egyik táblázata megkülönbözteti a kettőt, tehát biztosan nem teljesen azonos fajtát jelent a két megnevezés:

 

http://www.gb-profi.de/rlverlag_.dll?pageID=917

 

1 es táblázat szerint a Goldrich-nak lehetséges egyik porzója az Aurora, de a táblázat első sora a korai fajták között az Early Blush fajtát és nem az Aurorát sorolja fel.

budai2 Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1569

A Bajor Gyümölcscentrum a németek számára a következő fajtasort ajánlja:

 

Orangered, Magyar Legjobb (magyar kajszi c235), Goldrich, Harlayne.

 

Ezek viszonylag kis kockázatú  szép és  jóízű fajták július közepétől augusztus elejéig sorjában teremnek és beszerezhetőek.

Előzmény: gavrilo82 (1559)
Yudy Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1568

A Budapest sárgabarackot majdnem teljes érésben szedem le. Ha lepottyan, már nem tudom semmire használni. A termőkarokat tényleg vissza kell metszeni, legalább a János-napi hajtásokig. Ha szereti a helyét, nagyon sokat nagy méretű, egyik oldalán pirosra mosott termést hoz. 1-2 év magas belvizet is kibír. Saját magoncára oltva nagyon sok termést képes hozni. A fajtából készült baracklekvárt, és ivólét nagyon szeretem.

Előzmény: Törölt nick (1543)
Didergő Király Creative Commons License 2013.12.15 0 0 1567

a harlayne-en és a goldrich-on nem gondolkozol?

Előzmény: gavrilo82 (1552)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1566

Semmi gond nincs azzal a talajjal, az általánosan használt mirobalán alanynak is jó. Az Auróra meg finom.

Előzmény: gavrilo82 (1557)
Csarli1 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1565

"Nagyon sok "vízízű" barackot(sárgát, őszit) ettem már homokos talajról." Ez komoly? Láttál már homokos talajt?  Ez a mondás lesz a legújabb divat? 

 

Előzmény: Törölt nick (1560)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1564

Nem akarlak meggyőzni,az íz izlés kérdése.Nekem a Harmat rettentő halvány/színben is és ízben is/,de ez csak egy vélemény.

Előzmény: Törölt nick (1560)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1563

Nem a nemesnek kell,hogy ideális legyen,hanem az alanynak.Biztos,hogy ahhoz a talajhoz is van megfelelő alany...arra kell szemezni v.oltani.

Előzmény: gavrilo82 (1557)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1562

Jobbak,mint a Harmat.

Előzmény: gavrilo82 (1558)
realko Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1561

Rendben Ali-bá, köszönöm, rajta vagyok!

Előzmény: Ali-bá (1548)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1560

Az ami, és finomabb mint az aurora. Mondjuk tényleg hamar puhul.

3 fám van, de csak a családnak. A korinak mindig nagy sikere van.

Mondjuk azt mgefigyeltem, hogy a gyümölcsök íze legjobban a talajtól függ.

Nagyon sok "vízízű" barackot(sárgát, őszit) ettem már homokos talajról.

 

Előzmény: Törölt nick (1556)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1559

szóval, a bőség zavara....

 

Hát, nehéz ennyi fajta közül az optimálisat kiválasztani. 

Nekem a lényeg az lenne, hogy legyen egy igen korai-de jó minőségű. 

legyen egy olyan fajta ami minél nagyobb méretű-és ízletes is,

persze a nagy méret azért előny mindegyiknél...

és az is , hogy ne legyen túl érzékeny betegségekre vagy a fagyra

hát, minden ötletet köszönettel fogadok

gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1558

na ezek az újabbak -orangered, pincot- jobbak mint az aurora?

Előzmény: Törölt nick (1556)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1557

Jó napot mindenkinek!

 

 

A Rábaköz ezen részén réti öntés talaj van, vályogos, viszonylag kötött, uh. sajnos nem a legideálisabb a kajszinak úgy tudom. A Ceglédi óriás nekem is tetszik, de ugye az a fránya fagyérzékenysége. Akkor gönci az biztos lesz, bergeront is ültetek azt hiszem. 

A harmatról valaki azt írta íztelen, az aurórát dícsérték korábban a fórumon, úgy láttam. 

Utánanézek a rózsának akkor.

 

Előzmény: Törölt nick (1554)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1556

Aurora helyett Harmat ...biztos,hogy a te Aurorád az ami ? A Harmat íztelen,színtelen a többihez képest,főleg ha esős idő van éréskor,akkor szabályosan vízízű...nagyon puha,könnyen lefolyik...mivel már jobb fajták is hozzáférhetők inkább mást ...Pl Orangered,Pinkcot.

Előzmény: Törölt nick (1554)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1555

A Bergeron apró...marhaság.Akkor apró,ha túltermi magát,de akkor mindegyik az.Normálisan ritkítani kell,ennyi.A Ceglédi óriás felejtős, keveset terem,hamar lepuhul/hiába nagy,annyival nem jobb,mint a többi/.Nálam /a nagyon korai magyar Harmatot leszámítva/ aleggyengébb termőképességű...és sztem ízben sem jobb mint a Bergeron.

Előzmény: gavrilo82 (1552)
Törölt nick Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1554

Szia,

 

Mielőtt telepítesz, azért a saját birtokodról csak tudod, hogy fagyveszélyes v. sem. ( felvés, magasság, szél stb.)

Ha más nem kérdezd meg a szomszédokat.

Nekem az egyik birtokomon van 15 faiatal kajszim. 

Szerintem az aurora helyett a harmat jobb. Bár szerintem annyira nem lehet az érési időt kitolni a hazai fajtákkal.

Ízlésen nem leht vitatkozni, de a legjobb a gönci, aztán a magyar kajszi, majd a bergeron, legvégül a rózsa.

A bergeron jól bírja a fagyot ( bár a fa olyan mint a seprünyél), a rózsa pedig a "hagyományos" fajták között elég késői.( pl. sokáig lehet a fán tartani) Bár ez a fám elég öreg és a másik birtokon van.

Még ami tetszik nekem a ceglédi óriás. A rábaközi talaj milyen, homokos öntéstalaj?

Előzmény: gavrilo82 (1552)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1553

Köszönöm Ali-Bá a tanácsot, már rajta is vagyok a témán! nyomatom az elméletet.....aztán ha jön a tavasz ...:D

Előzmény: Ali-bá (1551)
gavrilo82 Creative Commons License 2013.12.13 0 0 1552

Helló! 

 

Én is a rábaközben akarok termeszteni. Kerestem interneten, de sehol sem láttam olyan térképet vagy leírást, hogy Magyarországon hol vannak fagyveszélyesebb illetve kevésbé fagyveszélyes tájak. Én úgy hallottam, hogy a Rábaköz nem annyira fagyveszélyes hely, de manapság már minden lehet...

 

A ceglédi óriást azért néztem ki, mert nagy gyümölcsű kellene, és ízletes.Ez állítólag olyan lenne. Viszont igen, ha nem fagytűrő az nem biztos, hogy a legjobb.

 

Akarok korait is, de sok koraira azt mondják, hogy apró vagy íztelen. 

Aurorat néztem ki eddig, mert állítólag elég korai és ízletes is, valamint nem olyan apró azért. 

 

Gönci magyart meg porzónak valamint az íze miatt.Viszont az is fagyérzékeny úgy tudom

Tehát eddig a terv:

 

2 db aurora

2 db ceglédi óriás

2 db gönci magyar

 

és lehet hogy kellene melléjük 2 db olyan ami hoz is termést???  pl. bergeron? Csak az meg állítólag apró..

 

Mi a vélemény az összeállításról? Minden megjegyzésből tanulhatok...:)

Köszönöm szépen

Előzmény: Lactarius Curtis (1550)
Ali-bá Creative Commons License 2013.12.11 0 0 1551

Az oltás igen egyszerű művelet. Aki ceruzát tud hegyezni késsel, az oltani is tud. (Esetleg még nem próbálta.) Használd ki a téli időszakot és nézz be az Oltás, szemzés, dugványozás c. fórumra és kérdezz.

Előzmény: gavrilo82 (1549)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2013.12.10 0 0 1550

A ceglédi óriás pont fagyérzékeny és még önmeddő is.

Nézd, gyerekkorom legszebb nyarait a Rábaközben töltöttem, és nagyapám kajszifái alapján meg van a tapasztalatom, hogy kb minden második évben volt termés a tavaszi fagyok miatt. Neki nyílván a régi magyar fajtái voltak. Így mindenképpen valami fagytűrő fajtát (Bergeron, Kioto, vagy a késői érésű Carmingo-k) javasolnék mondjuk a Gönczi mellé, hogy azért mindig legyen termésed. Korai kajszikkal pedig azért érdemes próbákozni, mert elvileg jobb áron (primőr) értékesíthetők. A nemrég belinkelt olasz oldalon mondjuk hülyeségeket írnak az Auróráról (Early Blush), azt, hogy a fán tartható, nem hullik. Hát ezt ne hidd el, éretten szépen lehullik.

Előzmény: gavrilo82 (1549)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!