Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1297
Ma ültetés utáni zárásként elkezdtem lebontani a szemzésekről a biztosító kötéseket és megnéztem mennyire élnek a szemek.Persze csak a kisebb részével végeztem,de nagyon reménykeltő amit láttam,egyenlőre bőven 50 % feletti az élő szemek száma.A tieid közül amit már megnéztem él a Regina,a Juliska és a Piros Vilmos,de a végleges leltár majd tavasszal. :)
Előzmény: Ali-bá (1296)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1296
Honnan vettél ilyen megtermett vadkörtét mond, nagyon is érdemes átoltani. Olvass vissza, biztos találsz sok tanácsot és nézz be a gyümölcsfák oltása fórumra, tavaszig kitanulod a mesterséget.
Előzmény: deszegregator (1289)
vinik táltos Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1295
Nem, sajnos nincs képem róla.
De nem is jutott eszembe képet készíteni, mert itt a környéken többen termesztik.
A fajta neve: Gigant Brukev.
Minden gazdaboltban lehet kapni a magot, ahol én vettem, ott egy tasak 130 Ft és 50 szem mag van benne.
Vegyél és próbáld ki.
Február elején műanyagpoharakba 1-1 szem magot ültetsz, április elején kipalántázod.
Nem fagy el, kibírja a májusi talajmenti fagyokat.
A jó földet meghálálja, de silány talajon is közelíti a 10 kg-ot.
Előzmény: Vebber (1294)
Vebber Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1294

10-17 kg-os karalábé ??? Ami ráadásul nem is fás?

Mekkora az, nincs képed róla?

Előzmény: vinik táltos (1279)
gergerg Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1293
Üdv!Kedden elvileg megyünk.
Előzmény: Flanell (1282)
rebondo Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1292
Körtét szépen lehet csúcsrüggyel oltani tavasszal.
gergerg Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1291
Nekem is törtek elő új hajtások majd tavaszra oltok azokba is.Szerintem érdemes átoltani időmegtakarítás céljából is.
Előzmény: gergerg (1290)
gergerg Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1290
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=103452440&t=9151241
deszegregator Creative Commons License 2010.10.30 0 0 1289
Vastag, 10 - 15 cm törzsátmérőjű, visszacsonkolt, új ágakat hozó vadkörte fára van értelme az oltásnak, vagy szemzésnek tavasszal, és ha van mi a teendő addig is? Az új hajtásoknál , ágaknál próbálnám meg, vagy csináltatnám meg gyakorlottabbal. Most újjnyi, illetve vékonyabb ágakat hajtott tavasz óta.
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1288
Hát ez egyéni megítélés kérdése.Nem is akarok vitatkozni vele.Engem rettentően érdekelnek az új fajták.Mondjuk régi kajszikból v. őszibarackokból nehéz lenne egy teljes és valóban jó érési sort összeállítani,nagyon sok íz-féleség is van,kinek ez ,kinek az.Én pl most 22-23 almafajtánál tartok /egyebek mellett/ kb fele már terem ,de már most is sokféle íz igényt tudok kielégíteni /a felesleget ugyanis eladom,mert 150-200 fa jó hobby,de a termésmennyiség azért a családnak kicsit sok :))) /.Nekem nem tűnik fel,hogy több lenne a régi fajtákon...és a betegség-érzékenység különbséget sem tudom feltétlenül elfogadni.De még egyszer mondom ez csak 1 azaz egy vélemény/ a saját tapasztalatom/ és nem vitára való felbujtás :)
Előzmény: nyulica (1278)
gyula.uw Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1287
Üdvözlek a fórumom !!

Érdekes a kérdésed remélem csatlakozol hozzánk.
Előzmény: Törölt nick (1280)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1286

Üdvözlünk a fórumon.    

Ne sértődj meg, itt jó humorú emberek vannak, de a sok tapasztalt kertésznek naívnak tünt a kérdés, mivel ez az egész fórum erről szól, amint látod több mint 1200 bejegyzéssel.

Tanácsom, mivel tavaszig már nem lehet oltani, használd ki az időt és olvasd végig a fórumot. Találsz videót is ami sokat segíthet és kérdezz ujra, ha van mit.

Vebber Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1285

"Hasmenésünk lesz a gyümölcstől."

:D :D :D

Ez nagy volt.

Előzmény: Flanell (1282)
nyulica Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1284
Legegyszerűbb, ha hobbikertészként először veszel néhány kertészeti szakkönyvet, mert szinte mindegyik foglalkozik az oltás-szemzés témakörével.
Itt sem a csilli-villi a nyerő! Régi jól bevált több kiadást megélt szakkönyvekre gondolok.
Ezek olvasása után kérdezz újra, ha valamit nem értesz. Innen nem tudjuk megtanítani. Ez távoktatásban nem működik.
És persze sokat kell gyakorolni, szinte senkinek nem sikerül az első, de a lényeg, hogy nem szabad feladni!
nyulica Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1283
Én méhész is vagyok és időnként meg szokták kérdezni tőlem: -Csípett meg már méhecske?
Flanell Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1282
"Valaki oltott már be házilag gyümölcsfát? "
Hát például az a párszáz ember, aki az eddigi hozzászólásokat írta.

"Hogy működik? Mit kell csinálni?"
++katt++

"Mi lesz az eredménye, ha jól csináltuk?"
Hasmenésünk lesz a gyümölcstől.
rebondo Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1281
: :) :-) LOL
vinik táltos Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1279
Szia!
Igen, volt olyan, hogy 10 lityi vízbe 2 l csalánlét tettem, ez akkor volt, amikor egy-két nap alatt betetvesedett a szilvafám.
Nem tudom milyen lehet töményen, még nem próbáltam.
A veteményesbe azért nem használom, mert az ősi fajtáim nem betegszenek meg.
Ráadásul minden permetlébe keverek egy evőkanálnyi bordói port, ezért sem használom a zöldségekre.
Ugyanakkor a tövükre szoktam öntözgetni töményen a csalánlét, talajlakó kártevők ellen.
Trágyának is megteszi, szebbek tőle a növények.
2007-ben csináltam egy olyan kísérletet, hogy a "Gigant Brukev" nevű karalábék közül egyet egész idény alatt hetente csalánleveztem.
Az az egy 17.4 kg-ra hízott.
A többi 8-10 kg között maradt.
Ízben nem volt különbség.
Ezt a fajtát már Magyarországon is lehet kapni a gazdaboltokban.
Sőt kétféle is van, a másik tasakjára "óriáskaralábé" van írva. Ez nem nő6-7 kg fölé és ízben is gyengébb, mint a Gigant.
Bármekkora, nem fásodik, zsenge marad, alma helyett lehet eszegetni.
A Gigant saját magról ugyanolyan termést hoz.
Előzmény: Vebber (1276)
nyulica Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1278
Van igazság abban amit, írsz! Én sem vagyok csak a régi fajták híve.
Viszont azt látom a saját kertemben, hogy a hagyományos fajták, többet teremnek kevesebb törődéssel. Számtalan fajtát oltottam keresztül-kasul és mégis valahogy a hagyományos dolgok jobban működnek. Valószínűleg azért, mert azok már alkalmazkodtak a meglevő környezeti hatásokhoz.
Előzmény: Törölt nick (1263)
Flanell Creative Commons License 2010.10.29 0 0 1277
Én ugyanígy vagyok a muskátlival.
Pár fok mínusz esetén keményre fagy, de kiengedve egészséges lesz.
-5 azért már erősen rizikós, én -3-ra tippelnék.
Előzmény: Vebber (1272)
Vebber Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1276

Töményebbel permeteztél már? Ha igen volt negatív hatása?

Miért csak a gyümölcsfákat fújod vele? Zöltségeket miért nem?

Előzmény: vinik táltos (1270)
vinik táltos Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1275
Nem kell hájjal kenegetni!
A végén még úgy járok, mint a mondás:
Eddig csak beképzelt voltam, de most már tökéletes vagyok.

Tréfát félretéve: nagyon sok mindenhez nem értek, inkább azokhoz a dolgokhoz konyítok, amiket megcsináltam, megtapasztaltam.
A tapasztalásig az út sok kisebb-nagyobb kudarccal van kikövezve, de újból és újból
megcsináljuk, utána meg az a dolog már gyerekjáték.
De mindenhez sok idő kell, sok év eltelik, amíg eredmény van. Az viszont már biztos, és én azok alapján írom, amit írok.
Bocs, de én is mennék már a spájzba, csak nem rég írtam, hogy ott már se oroszok, se párlatok.
Ezért iddogálom a bioboromat.
Ami az idén ráadásul nem túl jó.
Az idén nem volt kegyes az időjárás hozzánk.
Előzmény: NaivNaiv (1273)
NaivNaiv Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1274
Így igaz ,közbe kell oltani pl. egy Hardy körtét is mert az meg nagyon bírja bírset!
Köszönöm a tanácsot de az sem baj ha marad" csak " birs, mert az asszony csinál belőle lekvárt ,vagy sajtot, én meg pálinkát !
Előzmény: Törölt nick (1261)
NaivNaiv Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1273
Az látod az alapkönyv a témában ,olvasom folyamatosan ,és mindig találok valami újat !
Sajnos későn érő típus vagyok ,és város lakóként 45 éves korom után kerültem kézzelfogható közelségbe a természet csodáival ,addig csak bosszankodtam amikor a tavaszi virágzásokkor a szél az arcomba fújta a különböző fákról szétrepülő ragacsos valamiket !
Miután saját kis kertben megismerkedhettem ezen jelenségekkel és okaival közelebbről,ettől fogva úgy érzem meg kell ismernem ezt az egészet úgy ahogy van! Nos ilyesmi okok hoztak ezen oldalakra ,és kerülhettem kapcsolatba ilyen remek szakértőkkel mint az általad is említett Táltos , akiktől rengeteget tanulhatunk.
Előzmény: nyulica (1252)
Vebber Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1272

Azért anyira még nincs hideg nálunk (-2,-3fok). Tavaly decemberben hoztam be őket.

-5-öt kibír még?

Teleltetni nincs igazán jó hely számukra, ezért amíg lehet kint akarom tartani. Tavaly miután behoztam drasztikusan kezdtek tönkremenni, tavaszra össz. 2 mradt.

Most (tavaly ősszel ugyanígy) sokkal szebb, mint nyáron bármikor.

Előzmény: Ali-bá (1269)
vinik táltos Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1271
Szia!
Természetesen tudok adni magokat.
A fajták nevét nem tudom, úgy hívjuk, hogy kitől kaptuk anno a magot.
Előzetesben:
Paradicsom: egykilós, lapos gerezdes, ribizli (8-10 mm bogyó, fürtös) 3 cm bogyóméretű koktél, 50-60 dekás lapos fóti édes, meg ilyesmik.
Paprika: Sárika (amiről korábban írtam), csípős fűszer, eredeti macskapöcsű,
stb.
Ha ezekből palántázol, termelsz, akkor mindíg lesz saját szaporítóanyagod.
Előzmény: Törölt nick (1267)
vinik táltos Creative Commons License 2010.10.28 0 0 1270
Jóreggelt!
Május végén, június elején gyűjtök egy horgásztó partján virágzó csalánt.
Ezek leveleit kiválogatom, a szebb egészségesebb levelek szárításra kerülnek, ebből isszuk a teát.
A maradékot 10-15 centis darabokra vágom.
Műanyag hordóba teszem, s annyi vizet rá, hogy ellepje.
A hordó a napon van, egy hét múlva már ki kell kerülni a szaga miatt.
Két hét után használható, le kell szűrni egy lityit 10 lityi vízbe.
Ezzel permetezek, de csak gyümölcsfákat. Még teszek a vízbe egy evőkanálnyi bordói port. Nyomjelzőnek, jobban látszik a megszáradt permetlé.
Nincs levéltetű. Rózsákra is tökéletes.
A veteményest nem permetezem, mert a növények (mind régi fajta) nem betegszenek meg.
Előzmény: Vebber (1266)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.27 0 0 1269

Még ma vidd be, mert éjjel lefagy.

Előzmény: Vebber (1265)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.27 0 0 1268
Amíg el nem fekszik :))) bocs.
Előzmény: Vebber (1265)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.27 0 0 1267
Na akkor tavasz felé majd némi magot kuncsorgok paprikából,paradicsomból :)...én mondtam,hogy nem szóltam le a régieket,csak kicsit egyoldalú volt az újak leszólása.Biztos vagyok benne,hogy ha ma egy régi fajtát nagyüzemi módszerrel termesztenének,akkor az ugyanolyan pocsék lenne a tecsóban megvéve mint a mai fajták.Nem csak a fajtán múlik,hanem a technológián is/hú de csúnya szó:) /
Előzmény: vinik táltos (1264)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!