Én is most (decemberben) kaptam egy bonsait (első :), mégpedig egy Ulmust... Amikor megkaptam, szépen lehhullott az összes levele (valszeg megfázott), de mostanra már szépen hajt.
Tudom, hogy pont most volt szó erről, de fő az óvatosság. :) Szóval van rajta néhány hosszabb hajtás, amik még teljesen zöldek. Lemetszhetem most őket, vagy meg kell várni, amíg bebarnulnak?
Top.
Akár egy hónapig vagy kettőig tartsd benn. Ha elpusztult akkor észreveszed az ágak erős penészedéséről. Azért kell hetente legalább egyszer-kétszer kinyitni, hogy szellőzzön.
Szia Somap!
Koszi a gyors valaszt! Az az igazsag, hogy eddig meg semmi valtozast nem eszleltem a fan! :( Nem latszik, hogy valamit is javult volna, pedig ontozom amikor szukseges. Nedves a fold felszine, gondolom ez eleg?
Az agakon nem latok uj hajtast eddig meg.
A zacsit addíg tartsd a növényen amig helyre nem jön. Ezután lassanként "szoktatva" leveheted róla.
Carmonát akkor metszem amikor alaktalanná válik. CSak alakra metszem, mert egy "kész" növényem van amit elég nehéz más stílusra átformálni. Ez így "stílustalan tömegtermékként" nőtt a szívemhez. Nekem így értékes!
Nem metszek minden ágat. Azt hiszem a "minden ágat metszek" módszer elég durva dolog és a durva dolgokkal csínján kell bánni. Olyan meg a legritkább esetben van, hogy minden ága "rettenetesen" hajt egy növénynek és kitör a stílusból, tehát a minden ágat visszametszek szerintem ritka, különösen akkor, ha már kész bonsaid van.
Somap
Sziasztok!
Endru, Somap meddig tartsam meg a Ligustrumot nylon zacsiban? Ontozom szorgalmasan, kb 2-3 naponkent. Somap Te mikor metszed a Carmonad? mennyire vagod vissza? minden agat megmetszel, vagy csak alakra formazod?
Adamv!
Tedd nagy cserépbe (normál egyszerű virágcserép) ápold ugyanúgy, metszéssel csinján bánj és 3-10 év alatt nagyra növelheted. Természetesen az átültetés esetleges gyökérmetszés ugyanúgy megy majd.
Amint elérted a kívánt méretet tálkiválasztás jön, ismét gyökérmetszés és bonsai tálba ültetés.
Üdv
A fám Marczika Andrástól származik (régebben már volt itt róla szó, más fórumozó is már vett tőle fagyalt).
Megpróbáltam beazonosítani a mostani stílusát, talán Hokidachi (seprű), de ebben nem vagyok biztos. Egy viszonylag vastag törzs, és abból nő ki mindenfelé sok kis fogpiszkáló vastagságú ág.
A tálja megfelelő méretűnek látszik a fa méreteihez képest. Ha nagyobbra akarom növeszteni a fát, mi a teendőm?
Adam
Az Osmocot olyan 2 mm-es gömböcskék. Többnyire sárga. Egy kis cserépbe max 10 szemet szárazon dugj be. Ha nem extrém helyről hanem a kereskedelemből származik akkor 6 hónapig biztositja a tápanyagot.
Vághatod. Semmi cpéci eszköz nem kell. Egyszerű olló kell körömvágó ollánél jobb a papírvágó, de ha fejleszteni akarsz vegyél egy közepes minőségű metszőollót. Az már több mint elég.
A bonsai eszköz annyival tud többet, (mármint ha jó minőségű) hogy túlmisztifikálják. Van pér dolog, ami azért olyan amilyen, hogy a fa sebei " nyomnélkül" eltünjenek, pl konkáv olló de ez nagyon speckó dolog, szükséged lesz rá ha nagyüzemben akarsz fát tartani.
Lingustrumról épp Gunnal pont ezt beszéltük végig. Olvass egy kicsit lejebb.
Tápozás. Amit kaptál az valószínűleg Osmocorte. Pár szem elég egy tálban..
Köszönöm a gyors válaszadást!
Ezek szerint nekiállhatok egy kis(!) visszavágásnak. Milyen szerszámot javasolsz? Egyelőre nincs semmi spéci felszerelésem, körömolló is megteszi? Egyébként miben különböznek a bonsai ollók a hagyományostól?
Igényein a hőmérsékletet, fényigényt/árnyéktűrést, locsolást, páratartalmat értettem, meg hogy egy éven belül mikor mit tehetek vele (alakítás, tápozás).
Apropó, tápozás (bár ez még nem időszerű): Kaptam egy zacskó tápot (olyan, mint egy színes tarhonya). Mennyit kell ebből adni? Pár szem? Vagy az egész zacskó? Milyen formában? Vízben feloldva, vagy szárazon?
Bocsánat, ha túl triviálisat kérdezek, de nem csak bonsai-termesztésben vannak hiányosságaim.
Lingustrum Chinensis a latin neve (remélem, jól írtam), de felismerhető a leveleiről fagyal-származása. Igaz, eddig csak magyar fagyalbokrokat láttam...
Gratulálok a fádhoz.
1. az nem baj, hogy az ablak mellett hidegebb van, csak huzat ne legyen.
2. Az hogy nő a fa jó dolog. Ha megnyúltak a hajtások akkor sötétben van a fa. Ha nem "hosszú száron pér nagy levél" van akkor semmi gáz a fa jól érzi magát. Majd elmúlik a rettenetes növekedési hajlam amikor a lórugás méretű műtrágyaadagot "kidolgozza" magából a fa. Vághatod nyugodtan.
3. Levélhullás lehet huzattól és a szállítás miatti "megfázástól".
4.Igen, megpróbálhatod átalakítani, de nem lesz kis munka. először ültesd nagyobb tálba, mert tuti hogy egy kis maroknyi agyagban van a fád!
5. Elég nehéz kérdés. ha megfázik ügyis meglátod majd.
6. Erre nem tudok mit válaszolni.
? egészen véletlenül nem kinai szil a fa típusa? (ulmus)
Karácsonyra kaptam egy kínai fagyalt, ez életemben az első bonsai. Persze rögtön felmerült egy-két kérdés bennem:
1. Elég sötét szobában van (északkeleti fekvés), a több fény miatt rakhatom-e az ablakpárkányra? Egy kicsit "húz" az ablak, és érezhetően ott sokkal hidegebb van.
2. Jópár új ág nő rajta, ami úgy nő, mint a bolondgomba. Ez fényhiányt jelent? Visszavághatom ezeket tavasz előtt? Egyáltalán mennyire számít szobabonsai-oknál a teleltetési időszak?
3. Szinte naponta lehullajt egy-két levelet. Ugyan rengeteg van még rajta, de azért kicsit aggódom. Ez normális dolog? (Mármint a levélpotyogtatás, nem az aggódás!)
4. Megpróbálhatom-e tavasszal azt, hogy egy másik stílusra kezdjem átalakítani, ami nekem szimpatikusabb (Moyogi)? Vagy hagyjam olyannak, amilyen most? Vannak megkötések, milyen formájú lehet kínai fagyal?
5. Mennyire figyeljek oda a téli szellőztetéseknél? Ilyenkor vigyem ki a szobából?
6. Milyen igényei vannak nagy vonalakban?
Sajnos a lassú internet-elérés miatt Endru oldalát még nem tudtam olvasni...
Endru, Somap! Koszi a valaszokat, remelem sikerrel jarok, majd beszamolok rola, ha esetleg lesz uj hajtas a fan! En nagyon remenykedem benne! annyira a szivunkhoz nott a kicsike.
Kedves Top
Nekem az a tapasztalatom, hogy a növények többnyire nem viselik el az összes föld lemosását. Ez az ott élő gombák és bacik miatt baj, de más is okozhatja, pl. megszáradt a gyökér mire visszaültetted.
A zacskos módszert próbáld ki, és mielőtt valami drasztikus dologra vetemedsz olvasd el a honlapomat. A Ligustrum igen érzékeny a kiszáradásra.
Somap! Koszi a gyors reagalast. Azt mondod akkor, hogy tegyem nylon zacsiba es kezdjek "imadkozni"? es ha jon uj hajtas akkor meguszta? En ami C.microphylat lattam az teljesen kis levelu volt. olyat szeretnek en is, mert nagyon szep suru volt a lombkorona, gondolom az is szepen viragozhat?
Nincs huzatban a fád?
Ha hajt és jönnek a rügyek akkor nincs nagy gáz. Ha viszont huzatban van megfázott. Tedd szélmentes helyre és ok lesz. Ha viszont 10 fok alatt tartod nem csinál mást mint elkezd telelni a fa.
Gun!
Nekem C. Microphylám van. (legalábbis ez volt ráírva a táljára). Ez nem sokat jelent, mert a levélméretet jelöli ez a latin kiegészítés a névben. Pontosan nem tudom, mert hoz nagy és kicsi leveleket is. Azt hiszem ez nam annyira lényeges.
Kukacok: jól tetted, hogy kiszedted a földből, viszont azt hogy teljes földcserét csináltál nem tudom hová tenni. Ennyire nem vagyok mágus. Erre Endrú válaszoljon. Én nem csináltam volna 100%-os talajcserét, mert bár nem ismerem a Ligustrumot elképzelhető, hogy szinbiózisban él valamilyen gombával, mint pl a fenyők. (ez nem fix, de lehet. Talán Endrú jobban ismeri a növényt) a gyökér lemosását meg egyenesen elkerültem volna. de mindegy. A lingustrumról annyit tudok, hogy érzékeny a kiszáradásra na meg a hidegre. Amint megszárad a gyökérvég a növénynek kakukk! Lehet újat venni. Az is lehet hogy azért szárad mert szállításnál megfázott!
A zacsis megoldás biztos segít majd, ha látsz rügyképződést.Amig jöhet rügy addig ne is vágd vissza a leszáradt leveles ágakat. A leveleket leszedheted, de az ágakat akkor vágd le ha már rendbejött a fa. Addíg csúnya, de legalább megadsz neki minden esélyt, hogy visszanyerje eredeti formályát.
Sziasztok!
Vettem egy Ligustrumot (legalabbis a talra ez volt irva)az Auchanban es a parom eszre vette, hogy kukac van a foldjeben, nem tudtuk mit csinaljunk es hirtelenjeben nem volt szakember akihez fordulhattunk volna, ezert ugy hagytuk. Masnap azert kiszedtuk a talkabol a fat, lemostuk rola a foldet es ket kukacot szedtunk ki a foldjebol. Lemostuk a gyokereit, uj foldbe ultettuk, tettem bele egy mokkaskanal osmokortot es ontozgetem szorgalmasan, de a levelei ugy neznek ki mintha megegetek, vagy megfagytak volna (dec. 14-en vettem a facskat) ossze vannak podorodve, teljesen szarazak, csak egy-ket level puha meg! Nem hullottak le a levelek. Somap, Endru segitsetek legyszives! a nylonzacskos megoldas megmentheti meg a famat? vagy mit csinaljak? Annyira szep a facska es annyira a parom szivehez nott, hogy nem szeretnem ha elpusztulna! Somap neked Carmona macrophyllad, vagy microphyllad van, mert en macrophyllat kaptam ajandekba es a kolleganom is azt hozott egy kiarusitasrol, de szeretnek egy microphyllat is. Lattam egy Carmona microphyllat, nagyon szep volt, igaz, hogy nem volt rajta egyetlen bimbo sem, az en faim meg mind a ketto tele van bimboval, de azert szeretnek egy olyan fat is.
Újabb tünetet produkál a kínai szilünk: megállt ugyan a durva levélsárgulás és hullás, de néha egy-egy levele (főleg az újak) félig elsárgul, a széle és a levél erezete nagyjából zöld marad. Ez vajon mi? Lehet-e tápanyaghiány? Ha az, mi a teendő?
Nagyon fontos amit Somap irt a légbujtásról, hogy be kell vágni a fát. Ilyenkor tápanyagtorlódás lép fel, ez elősegiti a gyökérképződést. Én még egy erős drótót tekerek szorosan a törzsre, ez is kedvezőleg hat. Viszont amit több külhoni könyv ir, a kéreg körbevágása az a mi klimánkon ROSSZ. Tavasszal csinálom, ősszel levágom.
Tavaszanyót várom, csináltam evvel a módszerrel 2 buxust, izgalams, hogyan telel ki.
Én dugványozni próbáltam.
Légbújtatással viszont úgy próbálkoznék, hogy a farészt megvágom és egy tejfölösdobozt ráerősítek az ágra ezt pedig földdel töltöm fel. (föld és tőzeg keverék)Locsolgatom és várom, hogy meggyökeresedjen.
Van egy könyvünk Bújtás, szemzés, dugványozás címmel és az alapján próbáltam. Fogtam egy ágat ami amúgy is túl hosszúra nyúlt és lekanyarítottam a földbe, kicsit megvagdostam a kérget és nehezéket tettem rá. Te hogy csináltad??
Nekem sikerült a dugványozás (Endrú-féle flakonos módszerrel), de a nyár kiszárította a már kész növénykét. A légbújtatás is tutira működik, de szerintem hosszadalmas folyamat. A Bács László féle könyvben van egy "csomó" légbújtatási ötlet. Azt próbáltad?
Légbujtással próbáltam szaporítani, de az istennek sem akart megeredni:) A mi A. palmatumunk kisnövésű, már amikor vettük is kicsit bonsai formájú volt, nagyon szép fácska. Ezért is próbálnám többszörözni, de nem megy. Mikor lesz magja?