1. Sokat magába szív a mag, 8-9 liter víz 5,5 kiló malátához szerintem normális. Ha nehezen megy a szűrés, akkor vagy a szűrőedényed nem jó, vagy túl lisztesre daráltad. Mivel szűröd?
2. Ha 20 liter sört szeretnél, akkor olyan 24 liternyi sörlevet kell gyűjtened, hogy forralás után 20 liter maradjon. Ha 10 liter vízzel cefrézel, akkor kb 22-23 liter máslóvíz kell, ha 20 literrel cefrézel akkor kb. 12-13 liter máslóvíz kell. Szóval rugalmas a dolog, a lényeg, hogy a végén meglegyen a 24 liternyi sörleved és ne sok víz maradjon a magok között. 2-3 főzés után belejössz.
4. Normális. Ha nem kotyogna akkor is normális lenne, volt már rá példa, hogy rendesen leerjedt miközben a kotyogó meg sem szólalt. Nyugi, ha rendesen fertőtlenítettél és a jódpróba rendben volt, akkor nagy valószínűséggel jó sör lesz!
Koszi, alkalomadtan elek a lehetoseggel, de nemcsak a homerseklet akadalyoz.Hamarosan bovulunk, nem nagyon lesz ido. bar...:)
egyebkent hol lehetne atvenni?
En pesten vagyok.
Általában 3x-os mennyiségű vízzel cefrézünk. 5,5x3=16,5
Ha viszont kevesebb a cefrézővíz, akkor több máslóvíz kell, nem kevesebb. Nálad legalább 15l kellett volna.
Nem írtad, sem azt, hogy mivel és mennyire daráltad, sem azt, hogy mivel szűrted a harisnya előtt. Minél kevesebb legyen a lisztes rész a daráláskor, minél több héj maradjon egyben. Elég, ha csak darabos a cucc. A szűrésed nagyon rosszul hangzik. Ha a harisnya volt a jobb, akkor mi volt előtte? Össze kell hoznos egy szűrőt. Muszály! Legalább egy vödör, benne egy zsírfröccsenésgátló, meg rajta egy csap.
Máskülönben biztos iható lesz amit csináltál, csak valószínű, hogy zavarosabb. Talán.
Megvolt az első főzésem, pár kérdésem lenne felétek:
Kb. 5,5kg malátához 14l cefrézővizet öntöttem. Az elég hamar magábaszívta, számomra(első főzés) meglepően sűrű lett az egész. A szűrés elég nehezen ment, végső megoldásként egy harisnyát főztem ki és abban préseltem. De így is csak 6l-t sikerült leszűrni. Kérdésem: ez így a normális? Ha nem akkor több vizet kellett volna használnom, vagy már az próblémás hogy ilyen nehéz szűrni, túlroppantottam a malátát?
Ilyen esetben jól tettem, hogy a tervezett 13l másolóvíz helyett csak 9l-t használtam?
A fajsúlymérőt sikeresen elejtettem főzés közben, így nem tudtam lemérni az erjesztés előtt a sűrűségét. Az alkoholt a készsörből el lehet forralni, és úgy csinálok két mérést és abból számolok?
A széndioxid mennyire aktívan kell hogy termelődjön? 13 liter cefre egy 30l-es vödörben van, a kotyogóból pedig gyakrabban mint másodpercenként buggyan kifele a széndioxid. Ez normális? Elronottam?
Egyszer már próáltam válaszolni, csak elszállt a hálzat. Lehet gesztenyéből is kiindulni, de a zsírtartalmat valahogyan el kell távolítani, mert az nem jó a sörlének. A Mammutban van egy olasz bolt, ott van liszt.
Négy sörrel neveztem. Személy szerint én ezt tettem utolsó helyre. Nagyon bíztam az Orval klónban, másodszorra pedig a Rochefort klón kellett volna befusson. Mindkettőt az ale kategóriában neveztem. Indultam még a Hopszal, ez lehet, túl sok volt a társaságnak.
Minél hidegebben tartsd, csak meg ne faggyon. (Bár találtam egy oldalt, ahol az élesztő fagyasztásával foglalkoznak, szóval az sem lehetetlen elvileg.) Ha forralt vízzel mostad, akkor utána felesleges cserélgetni a vizet.
Már több mint egy hete az erjesztőben az újabb feketém. Tegnap megmértem, és ismét 1021-nél állt meg. Pedig most tettem bele bőven élesztőt (20l-hez 2x6g Brewferm top-ot). Csináltam sörlé felhasználásával startert is. Szépen fel is futott. Valamit biztos elrontok, de egyenlőre nem értem hogy mit. Olasz meg nem válaszolt rá, hogy neki ugyanezzel az élesztővel meddig erjednek le a sörei (még most sem késő :) ).
Vagy esetleg más, aki szinbtén próbálkozott már ezzel az élesztővel, mik a tapasztalatok?
A héten azért kipalackozom csak az üveg mosás, fertőtlenítés és szárítás miatt erre is rá kell készülni.
Elvileg legfeljebb négyszer egymás után, de mosáskor 4-5 felé is oszthatod, szóval így már elég sokszor. Sőt, a négyszer egymás után is állítólag csak lager élesztőre vonatkozik.
Nem cserélgetem a vizet rajta, 3-4 hónapja eltett élesztőnek sem volt így semmi baja.
Ha belegondolsz, minden egyes cserélgetés potenciális fertőzésveszély. Jól zárjon a pikszis teteje, az a lényeg. A dunsztos üvegben kinőtt az élesztőrétegen 2 hónap után egy zöld valami, amit unclebens szósos vagy joghurtos üvegben tárolok az jó.:)
Én is gratulálok Tibeernek! Én csak az ale kategóriában voltam zsűri, amikor a különlegeseket kóstolták, én kint ültem, hátul, ahol töltögették a dolgokat. A Velemale fantasztikusan beborította fél asztalt sűrű barnás habbal, szlovák csajszik visongtak, aztán elolvastam nekik az üveget, rá volt írva, hogy "óvastosan kinyitni", azért a következőt (amit a zsűri ilyen pozitívan értékelt) már én nyitottam és töltöttem óvatosan (kcsit talán hozzájérultam ahhoz, hogy jó állapotban kerüljön a zsűri elé, mert egy ilyen versenyen elég barbárul töltik ám a söröket)
Én mondjuk erősen bosszankodtam, mert az ale-kategória, amit én zsűriztem elég gyenge volt, a tavalyi IPA-mmal simán két kört vertem volna a mezőnyre, sajnos azzal nem neveztem. Az imperial stout - amivel neveztem - brutál földes, keserű, fás deathmetalsör (
A hazai kisipari sörfőzés (egyelőre még) partizánjainak hála (ezúton köszönet az élményért) megkóstolhattunk három egészen különböző, de a maguk termékcsaládjában egészen jónak tűnő, a gyászos hazai viszonylatban pedig egyenesen gyártósorra kívánkozó terméket: egy[...] Bővebben!Tovább »
) sajnos finalista sem lett, igaz a mezőny is jóval erősebb volt.
Azt hiszem a velemale is köröket vert a mezőnyre, mert amit én kóstoltam különlegesből az tragikus volt (csak egy párat kóstoltam). Legközelebb letaroljátok a mezőnyt!:)))
24 fok még nem a világ vége, igaz lager-szerű sörökhöz sok, de:
wb-06 búzaélesztő edelweiss-szerű észtereket produkál ilyen hőfokon
belga élesztők is bírják ezt a meleget
Élesztőt pedig tudunk adni többen is, nálam pl. most van belga és búza is. Mindig többet teszek el, mint amennyit felhasználok, sajnálom lehúzni a klotyón amikor átfejtem vagy palackozom.:)
Gratula mégegyszer! Amúgy Víztamáshoz hasonlóan engem sem lepett meg annyira a dolog. Bár én azt tippeltem, hogy majd valamelyik belga klónnal indulsz és diszkvalifikálni fognak, mert azt hiszik, hogy az eredeti üvegből öntötted át.:)