Keresés

Részletes keresés

olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7079

A harmadok lapon,,, alúl,,,jobbra

 

Már a hordó miatt is megéri, mert ennek a hordónak a  nettó nagyker ára 4,2 €, a németországi gyárban

olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7078

PARTIHORDÓSOK FIGYELEM !!!!!

 

Akcióban, van a LIDL-ben a party hordos sör.

 

Újra tölthető party hordóban,,, Az alul csapos kivitel !!!

 

Lehet hogy a benne levő sör is iható?  (talán)

 

http://issuu.com/lidl-hungary/docs/kw21_a3_lidl_szorolap?mode=embed&layout=http%3A%2F%2Fskin.issuu.com%2Fv%2Fcolor%2Flayout.xml&backgroundColor=2A5083&showFlipBtn=true

olasz66 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7077

Bocsi,,  Elfelejtettem a kérdésre válaszolni.

 

Nekem mindig lement 1010ig

 

Most a Nottingham Ale Yeast tesztelgetem de, úgy néz ki hogy ezzel sincsen baj.

 

Egy érdekes dolog: 8 napja vasárnap nagy főzés volt nálunk.

 

Négyen áltunk össze haverok, és csináltunk 125liter világost, majd elosztottuk testvériesen.

25l+25l+25, és nekem 2x25l  (-:

 

50g Nottingham ale élesztőböl csináltam startert, és hozzákevertem az 5 erjesztővödörhöz, egyformán elosztva.

 

Levegőztetés után mindegyiket jój felkevertem. Mára, 8 nap elteltével, az egyik vödröm 1010, a másik 1020. pedig egymás mellett vannak.

 

A másik két haveromé szintén 1010, de a harmadok, még jóval 1020  felett van, Én sem értem, hogy hogyan lehet ez.

Előzmény: WriE01 (7061)
krulis Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7076

Csak nem az üvegbontogató lányoknak találtál ki egy kis meglepetést?:) Szerintem van ez minden évben.

Előzmény: KRISZ2007. (7075)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7075

Jól néz ki! Volt felhozatal bőven! Lehetett válogatni. Jól láttam, hogy a végén eső volt? Pont, mint a mi kis összejövetelünkön.

Egyszer mi is rendezünk majd versenyt. Biztos vagyok benne.

Minden évben lesz ez a Kelteneckeres?

Előzmény: krulis (7074)
krulis Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7074

Bizonyos szint felett már nagyon szubjektív dolog ez is, olyan,  mint a szépségkirálynő választások.

 

Itt találtam képeket:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.218779348141513.61056.115033051849477

 

A fancsali képet vágó sárgapólós lehet, hogy a Hopsz! -ot kóstolja?:)

 

 

 

Előzmény: Tibeer (7065)
krulis Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7073

Pesten is, keress meg privátban ha aktuális a dolog.

Előzmény: per/sanchez (7071)
krulis Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7072

Szia!

 

1. Sokat magába szív a mag, 8-9 liter víz 5,5 kiló malátához szerintem normális. Ha nehezen megy a szűrés, akkor vagy a szűrőedényed nem jó, vagy túl lisztesre daráltad. Mivel szűröd?

2. Ha 20 liter sört szeretnél, akkor olyan 24 liternyi sörlevet kell gyűjtened, hogy forralás után 20 liter maradjon. Ha 10 liter vízzel cefrézel, akkor kb 22-23 liter máslóvíz kell, ha 20 literrel cefrézel akkor kb. 12-13 liter máslóvíz kell. Szóval rugalmas a dolog, a lényeg, hogy a végén meglegyen a 24 liternyi sörleved és ne sok víz maradjon a magok között. 2-3 főzés után belejössz.

4. Normális. Ha nem kotyogna akkor is normális lenne, volt már rá példa, hogy rendesen leerjedt miközben a kotyogó meg sem szólalt. Nyugi, ha rendesen fertőtlenítettél és a jódpróba rendben volt, akkor nagy valószínűséggel jó sör lesz! 

 

Előzmény: Olomhuszar (7066)
per/sanchez Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7071
Koszi, alkalomadtan elek a lehetoseggel, de nemcsak a homerseklet akadalyoz.Hamarosan bovulunk, nem nagyon lesz ido. bar...:)
egyebkent hol lehetne atvenni?
En pesten vagyok.
Előzmény: krulis (7055)
viztamas Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7070

sziasztok.

 

pozsonyban vagyok most egy hetig. tudtok ajanlani valami jo sorozot, helyet itt?

KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7069

Általában 3x-os mennyiségű vízzel cefrézünk. 5,5x3=16,5

Ha viszont kevesebb a cefrézővíz, akkor több máslóvíz kell, nem kevesebb. Nálad legalább 15l kellett volna.

Nem írtad, sem azt, hogy mivel és mennyire daráltad, sem azt, hogy mivel szűrted a harisnya előtt. Minél kevesebb legyen a lisztes rész a daráláskor, minél több héj maradjon egyben. Elég, ha csak darabos a cucc. A szűrésed nagyon rosszul hangzik. Ha a harisnya volt a jobb, akkor mi volt előtte? Össze kell hoznos egy szűrőt. Muszály! Legalább egy vödör, benne egy zsírfröccsenésgátló, meg rajta egy csap.

Máskülönben biztos iható lesz amit csináltál, csak valószínű, hogy zavarosabb. Talán.

Előzmény: Olomhuszar (7066)
attika672 Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7068

Köszi!

Forralt lehűtött vizzel mosom, az üvegeket is kifőzöm elötte.

Itt tanultam tőletek a fórumon!

Előzmény: KRISZ2007. (7063)
Tibeer Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7067

Persze, nyugodtan.

Előzmény: tonycaviar (7057)
Olomhuszar Creative Commons License 2011.05.31 0 0 7066

Üdv sörfőzők!

 

Megvolt az első főzésem, pár kérdésem lenne felétek:

 

  1. Kb. 5,5kg malátához 14l cefrézővizet öntöttem. Az elég hamar magábaszívta, számomra(első főzés) meglepően sűrű lett az egész. A szűrés elég nehezen ment, végső megoldásként egy harisnyát főztem ki és abban préseltem. De így is csak 6l-t sikerült leszűrni. Kérdésem: ez így a normális? Ha nem akkor több vizet kellett volna használnom, vagy már az próblémás hogy ilyen nehéz szűrni, túlroppantottam a malátát?
  2. Ilyen esetben jól tettem, hogy a tervezett 13l másolóvíz helyett csak 9l-t használtam?
  3. A fajsúlymérőt sikeresen elejtettem főzés közben, így nem tudtam lemérni az erjesztés előtt a sűrűségét. Az alkoholt a készsörből el lehet forralni, és úgy csinálok két mérést és abból számolok?
  4. A széndioxid mennyire aktívan kell hogy termelődjön? 13 liter cefre egy 30l-es vödörben van, a kotyogóból pedig gyakrabban mint másodpercenként buggyan kifele a széndioxid. Ez normális? Elronottam?

Mit várhatok így a sörtől?

Tibeer Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7065

Egyszer már próáltam válaszolni, csak elszállt a hálzat. Lehet gesztenyéből is kiindulni, de a zsírtartalmat valahogyan el kell távolítani, mert az nem jó a sörlének. A Mammutban van egy olasz bolt, ott van liszt.

Négy sörrel neveztem. Személy szerint én ezt tettem utolsó helyre. Nagyon bíztam az Orval klónban, másodszorra pedig a Rochefort klón kellett volna befusson. Mindkettőt az ale kategóriában neveztem. Indultam még a Hopszal, ez lehet, túl sok volt a társaságnak.

Előzmény: krulis (7054)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7064

Elvileg igen. Csak nem értettem miért nem megy lejebb egyik söröm se 1020 alá. Illetve egy lejebb ment; a gyömbéres, de azt eleve hígitottam.

Előzmény: KRISZ2007. (7062)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7063

Minél hidegebben tartsd, csak meg ne faggyon. (Bár találtam egy oldalt, ahol az élesztő fagyasztásával foglalkoznak, szóval az sem lehetetlen elvileg.) Ha forralt vízzel mostad, akkor utána felesleges cserélgetni a vizet.

Előzmény: attika672 (7060)
KRISZ2007. Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7062

Elvileg 20l-be elég a 6g. Olasz egyszer azt írta, hogy 44l sörbe tett 2x6g-ot, és rengeteg élesztő ült le az aljára a hordónak.

Előzmény: WriE01 (7061)
WriE01 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7061

Már több mint egy hete az erjesztőben az újabb feketém. Tegnap megmértem, és ismét 1021-nél állt meg. Pedig most tettem bele bőven élesztőt (20l-hez 2x6g Brewferm top-ot). Csináltam sörlé felhasználásával startert is. Szépen fel is futott. Valamit biztos elrontok, de egyenlőre nem értem hogy mit. Olasz meg nem válaszolt rá, hogy neki ugyanezzel az élesztővel meddig erjednek le a sörei (még most sem késő :) ).

Vagy esetleg más, aki szinbtén próbálkozott már ezzel az élesztővel, mik a tapasztalatok?

A héten azért kipalackozom csak az üveg mosás, fertőtlenítés és szárítás miatt erre is rá kell készülni.

attika672 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7060

Köszönöm!

Nekem is dunsztos üvegekben van,de jól zárnak az üvegek

egyelőre abban tartom.


Előzmény: krulis (7059)
krulis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7059

Szia!

 

Elvileg legfeljebb négyszer egymás után, de mosáskor 4-5 felé is oszthatod, szóval így már elég sokszor. Sőt, a négyszer egymás után is állítólag csak lager élesztőre vonatkozik.

 

Nem cserélgetem a vizet rajta, 3-4 hónapja eltett élesztőnek sem volt így semmi baja. 

Ha belegondolsz, minden egyes cserélgetés potenciális fertőzésveszély. Jól zárjon a pikszis teteje, az a lényeg. A dunsztos üvegben kinőtt az élesztőrétegen 2 hónap után egy zöld valami, amit unclebens szósos vagy joghurtos üvegben tárolok az jó.:) 

 

Előzmény: attika672 (7058)
attika672 Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7058

Szia!

Az élesztőt hány alkalommal lehet felhasználni?

6g-mmal kezdtem háromszor erjesztettem vele,de már kétfelé

osztottam mert úgy felszaporodott. Milyen gyakran kell cserélni

rajta a vizet? Naponta szoktam.

Előzmény: krulis (7055)
tonycaviar Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7057

Ezt leközölhetem?

Előzmény: Tibeer (7052)
tonycaviar Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7056

Én is gratulálok Tibeernek! Én csak az ale kategóriában voltam zsűri, amikor a különlegeseket kóstolták, én kint ültem, hátul, ahol töltögették a dolgokat. A Velemale fantasztikusan beborította  fél asztalt sűrű barnás habbal, szlovák csajszik visongtak, aztán elolvastam nekik az üveget, rá volt írva, hogy "óvastosan kinyitni", azért a következőt (amit a zsűri ilyen pozitívan értékelt) már én nyitottam és töltöttem óvatosan (kcsit talán hozzájérultam ahhoz, hogy jó állapotban kerüljön a zsűri elé, mert egy ilyen versenyen elég barbárul töltik ám a söröket)

Én mondjuk erősen bosszankodtam, mert az ale-kategória, amit én zsűriztem elég gyenge volt, a tavalyi IPA-mmal simán két kört vertem volna a mezőnyre, sajnos azzal nem neveztem. Az imperial stout - amivel neveztem - brutál földes, keserű, fás deathmetalsör (

Partizánfőzdében jártunk (...)

A hazai kisipari sörfőzés (egyelőre még) partizánjainak hála (ezúton köszönet az élményért) megkóstolhattunk három egészen különböző, de a maguk termékcsaládjában egészen jónak tűnő, a gyászos hazai viszonylatban pedig egyenesen gyártósorra kívánkozó terméket: egy[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

) sajnos finalista sem lett, igaz a mezőny is jóval erősebb volt.

Azt hiszem a velemale is köröket vert a mezőnyre, mert amit én kóstoltam különlegesből az tragikus volt (csak egy párat kóstoltam). Legközelebb letaroljátok a mezőnyt!:)))

krulis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7055

24 fok még nem a világ vége, igaz lager-szerű sörökhöz sok, de:

 

wb-06 búzaélesztő edelweiss-szerű észtereket produkál ilyen hőfokon

belga élesztők is bírják ezt a meleget

 

Élesztőt pedig tudunk adni többen is, nálam pl. most van belga és búza is. Mindig többet teszek el, mint amennyit felhasználok, sajnálom  lehúzni a klotyón amikor átfejtem vagy palackozom.:)

 

 

 

Előzmény: per/sanchez (7038)
krulis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7054

Gratula mégegyszer! Amúgy Víztamáshoz hasonlóan engem sem lepett meg annyira a dolog. Bár én azt tippeltem, hogy majd valamelyik belga klónnal indulsz és diszkvalifikálni fognak, mert azt hiszik, hogy az eredeti üvegből öntötted át.:)

Tényleg, más sörödet is indítottad?

Előzmény: Tibeer (7050)
krulis Creative Commons License 2011.05.30 0 0 7053

Gesztenyelisztet honnan szereztél? Lehet valahogy egész gesztenyéből is csinálni?

Előzmény: Tibeer (7052)
Tibeer Creative Commons License 2011.05.29 0 0 7052

Íme a recept:

 

22 literre

 

Pilsener 2.5 kg

Búzamaláts 1.5 kg

Gesztenyeliszt 1.0 kg

Crystal 55L 0.5 kg

Cara-red 0.25 kg

Special B 0.25 kg

Carafa II 0.1 kg

 

 

Tettnanger 20 g 60 perc

East Kent Goldings 15 g 30 perc

 

Élesztő Duvel

50 fok 30 perc

67 fok 60 perc

 

 

Kimosással összesen 40 liter sörlé

 

OG: 1042

FG: 1004

 

Alkohol: 5%

 

Egészségetekre

étolajos Creative Commons License 2011.05.29 0 0 7051

 Hát nehezen de kivehetőek az adatok! Forrás víz, ebbőlkészül a holnapi sör!

Tibeer Creative Commons License 2011.05.29 0 0 7050

Köszönök nektek mindent. Még ma felteszem a Velemale receptjét. A bibi a gesztenyeliszt, amit nem könnyű beszerezni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!