Keresés

Részletes keresés

getom Creative Commons License 1999.12.07 0 0 276
Szija, Szabolcs,

neked is eltés diplomád van?

Előzmény: Törölt nick (275)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.07 0 0 275
Örülök, mud, hogy ide is benézzel. Komolyan örülök. Jelenléted mindig öregbíti a topic hírnevét.
Előzmény: mud (272)
getom Creative Commons License 1999.12.07 0 0 274
Lehetnének sokkal rosszabbak is. Mud, ezek legalább műveltek, meg kúlturáltak; mondjuk, sokkal rosszabb lenne ha szeretnék Vavykát. De azért mégis: a Fabika kortárs is, meg irodalom is, meg magyar is, attól még lehetne róla vitatkozni, itt meg csípőből el van utasítva, mert ezek aztat gondolják, hogy szégyenkezni kellene a többi előtt, ha belemennének.

Vélemenyem szerint, ha valaki mást sem vesz a kezébe, csak az ún. tiszta irodalmat, az hamarosan sótlan, unalmas farokká válik; ha néha elolvas az ember egy szórakoztató ponyvát, teszem azt, egy krimit, még nem fog öszedőlni a világ. Meg akkor se, ha beszélget róla.

Hát persze, hogy viccből lett bedobva a fabika, de azért mégis ...

Előzmény: mud (272)
Törölt nick Creative Commons License 1999.12.07 0 0 273
Helysebítek: nem én írtam aztat, hogy az írók csak írjanak maguknak stb. Én csak aztat írtam, hogy van egy ilyen vélemény (ami nem föltétlen az enyém). Tessék figyelmesebben olvasni a hozzászólásokat.
Előzmény: alnev (250)
mud Creative Commons License 1999.12.07 0 0 272
off
Tudod getom, ha elgondolom, hogy ezek a fijuk fogjak egyszer tanitani gyermekeinket, zokoghatnekom tamad...
uff
Előzmény: getom (271)
getom Creative Commons License 1999.12.07 0 0 271
Köszi a tippet.

Olvastam.

Előzmény: TREX (264)
VangSo Creative Commons License 1999.12.07 0 0 270
Nagy örömmel olvasom a a Varró Danival kapcsolatos vitát, ez ugyanis azt jelenti, hogy van valaki, akiről lehet vitatkozni. Én azt hiszem, hogy a dolog onnan indul, hogy VD beletalált egy nagy hiányjelenségbe, konkrétan kissé orrbapöckölte a humortalan és verstanilag öngyilkos kortárs lírát azzal, hogy ki mert adni egy jókedvű és formailag valóban megcsinált kötetet. Nem is maradt el az eredménye, haraptak rá.
Hadd védjem meg egy kicsit (bár nem szorul rá) a túlzott elvárásokkal kapcsolatban. Azt adta, amit tud, és azt jól tudja - könnyű kezű formaművész, akit mulattat ez a játék. Nézzétek meg a nagy lírikusok első köteteit, tipikusan erről a truvájkodó bűvészkedésről szólnak, élvezik, hogy tudnak bánni az anyaggal.
Persze, tartalmilag viszonylag kalóriaszegény, de azért ne egy debütáló szerzőn kérjük számon a félhulla (vagy tán egészen az?) hazai kortárs líra szőröstül-bőröstül való megváltását. A legnagyobb eredmény szerintem az, hogy felkeltette az érdeklődést a kortárs líra iránt (vagy melyik verseskötetből fogyott el egy év alatt 3 kiadás?). Szerinem ez jó dolog, és én drukkolok is VD-nek. Valaki azt írta, hogy ez a formabiztonság a minimum kell hogy legyen. Tökéletesen egyetértek, bár úgy látom, ma ennek a minimumnak a megléte is kuriózumnak számít. Szerintem egyébként most a Daninak jobbak és maradandóbbak a fordításai, mint a jelenlegi saját versei. Ez nem is véltelen, a fordításban ugyanis éppen ez a formabiztonság és virtuozitás a fő elem, nem kell vesződni a témával, arról a szerző gondoskodott már helyettünk. Saját verseinek elmélyülés majd megjön idővel, lesz még ideje megkeseredni, bekomolyodni ésatöbbi ésatöbbi.
Számomra van még egy szimpatikus vonása, mégpedig az, hogy viszonylag szerényen tűri a körülötte zajló felhajtást, ami nem kis felüdülés a szélesvásznú, százhertzes, nagyarcú fiatal "költőzsenikhez" képest.
hrothgar Creative Commons License 1999.12.06 0 0 269
TREX,

ezen a ponton azt szólnám be, hogy olvass Ady-verset 22 éves korából, és zokogd el magad -- Petőfi is, gondolom én destruktivice, azelőtt halt meg szegény, mielőtt a jó verseit megírhatta volna

na jó, szóval akkor csak olvass Joyce-ot tíz éves korából, biztos ő is komoly fiú volt már, és úgy írt, ahogy más tizenhárom évesen sem!

Előzmény: TREX (268)
TREX Creative Commons License 1999.12.06 0 0 268
Most nem VD-t akarom támadni, de a kor nem mentség. Az ember már tíz évesen is ember, és igenis rendelkezik mondanivalóval, kialakult véleménnyel, ráadásul olyannal, amellyel mások érdeklődését is felkeltheti. Persze: 22 év semmi. Kivéve annak, aki még _csak_ annyit élt meg.
Senki nem statikus jellem: nyílván fejlődünk mindannyian, úgy a kifejezés módjának terén, mint tartalmilag. De hozok egy nárcisztikus, egyáltalán nem bölcs példát: engem a verseim és írásaim alapján mindig öregebbnek szoktak gondolni, mint amennyi valójában vagyok. Persze ez csak akkor lenne érdekes, ha 2030-ban engem tanítanának, ami nem túl valószínű, és amire nem is hajtok... ;o)
Előzmény: hrothgar (254)
George Sand Creative Commons License 1999.12.06 0 0 267
TREX, kíváncsian várom.


A publicitás miatt: TommkissT., köszönöm az IV hírlevelet. A Honlapot, és az egész megjelenést értékelem. (A vendégkönyvbe majd írok - a bennelévőket elolvastam :))

Előzmény: TREX (261)
alnev Creative Commons License 1999.12.06 0 0 266
Oké gyerekek, csináljátok.
Vigyétek ezt a vonalat, és beszélgessetek a kortárs magyar irodalomról,
úgy mint Fable asszony s hasonlók. Királyok vagytok.

Beszélgetőtársam, mér hagytál el engem?

George Sand Creative Commons License 1999.12.06 0 0 265
Schwajda mehet felőlem Nemzetit építeni.

ÉgőHalak, nem ismered véletlenül Nyomkeresőt? Keress rá a nickjére...

Nem tudtam, hogy itt nem tolerálják a másságot, hanem gúnyt űznek belőle. Mindenesetre ez figyelemreméltó.
(Bár félműveltséggel is tudható, hogy a baronesse minden volt, csak más... nem. Szóval először a fejekben kell rendet teremteni, azután a versek között szelektálni.)

Előzmény: ÉgőHalak (248)
TREX Creative Commons License 1999.12.06 0 0 264
getom -
Javaslom Szerb Antal Pendragon Legendáját (ha még nem olvastad volna), tetszeni fog!
Előzmény: getom (260)
Leno Laj Creative Commons License 1999.12.06 0 0 263
Nénnye, ne bántsd a profot! Azért, mert neki nincsen ilyen eltés diplomája, még lehet véleménye bármiről. Akár a kortárs magyar irodalomról is.
Előzmény: nori (262)
nori Creative Commons License 1999.12.06 0 0 262
getom
sipirc vissza a rendelőbe, itt rossz hírünket kelted, majd ott válaszolok
Előzmény: getom (260)
TREX Creative Commons License 1999.12.06 0 0 261
off ma hajnalban írtam meg a hatodikat on
Előzmény: George Sand (258)
getom Creative Commons License 1999.12.06 0 0 260
Szija norika,

én meg rejtő jenőnél ragadtam le, mint legutóbbi kortárs, mert az egy vicces ember, őt bírom szinte csak egyedül elolvasni a magyarok közül, és nekem meg hármasom volt irodalomből, néha volt csak 4-esem, de ez csak a látszat, annak meg ne higygyünk.

Szija, hotgar, miaz, amit nem értek?

Most meg mit kell fikázni ezt a szegény Vavikát egyszerre. Fogadok, te se olvastál tőle még sohase, csak csípőből tüzelsz, és így lesz a norika eredendően megfosztva egy nagyszerű élvezettől, attól amit millijó magyar polgártársunk olvas egyszerre és permanensen, márpedig ahogy a közmondás tartja: Tízmilliárd légy nem tévedhet.

alnev Creative Commons License 1999.12.06 0 0 259
...és ennek szellemében is munkálkodik.
George Sand Creative Commons License 1999.12.06 0 0 258
TREX, a meséid nagyon tetszettek.
Előzmény: TREX (227)
alnev Creative Commons License 1999.12.06 0 0 257
Kedves hrothgar, megérdemeltem az avlen megszólítást, de láthatod, mostan megjegyeztem a neved.

Iiiiiiiigen, egyetértünk, Eszterházy herceget sosem dicsőítettem, száradjak el, ha megteszem,
de Parti Nagy úgy szóviccel, hogy nem látom rajta azt a sok (ki tudja mennyi) órát, ami eltölt azzal, hogy megalkossa a Nagy Verbális Humorzsát. Persze nem is említhető egy lapon VD meg PNL, VD nem szóviccezik (milyen szerencse), csak kettő meg három szótagos szavakat keres kettő meg három szótagnyi kitöltetlen helyekre, Partinak viszont ez a stílusa, amellett, hogy nem a verseiért tartom jónak, hanem a prózájáért. Szűk baráti körömben (és bőven vannak nem-irodalmárok is) a Hullámzó Balaton jó néhány poénja szállóigévé vált. Mi ez, ha nem az az elismertség, amit Benedek Szabolcs hanyagolható/andónak tart?

Előzmény: hrothgar (254)
nori Creative Commons License 1999.12.06 0 0 256
Hali, getom,

Ne hozz már ide engem, én itt nagyon idegenül érzem magam, magyarból mindig csak négyes voltam, kortárs irodalomból meg leragadtam valahol Galgóczinál meg Szabó Magdánál, ezeket az újakat nem értem, különben is, mit keres egy öreg mérnök ennyi Eltés között
nori

Előzmény: getom (253)
hrothgar Creative Commons License 1999.12.06 0 0 255
getom,

üdvözöllek szerettel, viszontlátásra

vavikát nem kérjük, mivelhogy úgy jön az irodalomhoz, mint kozsó beethovenhez a zenében, kvázi

a nőírókkal sokszor tényleg az a fő baj, hogy írnak, nórika ösztönét kiirtani nem volna helyes, de vavika nőírónak nem nevezhető, mivelhogy egy akkora 0, de akkora 0, getom, és ezt te bizonyára nagyon érted, hogy az már mínusz százezer

Előzmény: getom (253)
hrothgar Creative Commons License 1999.12.06 0 0 254
alnev, álnév, avlen,

Abban, amit állítsz, felette igen igazad van

De! én nem mondtam, hogy legnagyobb mélységekért kell a VD-hez nyúlni, hanem csak ajánlom, mert én jól szórakoztam rajta

huszonkét éves, majd mond is valamit, ha lesz mit

nézdakkormeg Esterházyt, hadd szegezzem ezt itt szembe a dologgal, ötven éves, Parti Nagyot, negyvenvalahány, ŐNEKIK már nem illene ezt, szóviccelni, szójópofizni, jézusisten, nem illene

Előzmény: alnev (251)
getom Creative Commons License 1999.12.06 0 0 253
Hali,

először is gratulálunk GS-nek az ELTÉ-s dipijéhez.

Másodszor: Vavyan Fable-ről vitázgatunk itten egynehányan vmelyik másik topicban, arra már nem emlékszem, hogy melyikben, de tuti, hogy off. Szóval Vavika kortárssága okán közfelkiáltással átjövünk ide vitázni. Várjuk mindenki hozzászólását, főleg, mert nori(ka) nem tudja eldönteni, hogy olvasson-é említett szerzőnktől. (Ösztönösen idegenkedik a női íróktól. Furcsa, de ez van. Én az orosz írókkal vagyok így. Dosztojevszij sucks!)

Hajrá!

hrothgar Creative Commons License 1999.12.06 0 0 252
Égő Halak,

te valamit tudol, ez a schwajda sux, ez oda lett téve
homokgyuri nem tudja, hogy spirót és schwajdát nem illik együtt említeni egy hozzászólásban, egy topicban, egy galaxisban, mermindakettő szívrohamot kap rögvest, habár én elfogult vagyok, és ha a schwajda kap szívrohamot, az nekem meg se kottyan, de pont ő az, aki kevésbé kap, mivel ilyen érzeményekre nincsen annyira kifinomulva
schwajda NEM jó drámaíró mindamellett, hanem ezel szemben nem is igen drámaíró, énnekem ez a véleményem, hanemviszont művészetnek tettetése által önzseb- és önkebeldagasztásra szakosult építési vállalkozó
márbocsánat, mi az a darabja schwajdának, amit említhetnők? ugye? nanehogymá
arról nem beszélve, hogy én balekállat megnéztem a Száz év magány átiratát, és utána két hétig hánytam
elnézést

Előzmény: ÉgőHalak (248)
alnev Creative Commons License 1999.12.06 0 0 251
Kedves hrtogh (bocs, biztos nem írtam jól a nevet, a gép ilyenkor nem írja ki, mire válaszolok).

Sziveri János, ha az első köteteit nézed, valóban unalmas. De nézd meg légy szíves onnantól, hogy 1985. Aki azt írta, hogy Sziveri fenn fog maradni, vagy legalábbis esélye van rá, annak többé-kevésbé igaza volt. Az utolsó kötete pedig hátborzongató. Az Írók Boltjában kapni Sziveri összest, csak 699 Ft, fekete borító, megtalálod. Ha meg nem tetszik, akkor itt a karácsony, add tovább.

Amivel bajom van a leveledből, az Varró Dániel. Azzal gondolom, nem vitatkozol, hogy Varró formaművész, illetve annak tartatik. De mondd, nem az a MINIMUM, hogy egy költő tudja, mi az, hogy limerik meg szonett meg ilyenek? Meg hogy át tudja írni Kosztolányi Ilonáját? Ha valaki erre nem képes, akkor az gáz. Nem pedig költő. Tehát Varró Danika ezt a feladatot teljesítette, de ez ugye a minimum, mint mondottam.

Azon túl, hogy ügyesen megírt szonettecskék vannak a könyvben, mi az, ami érdekes benne? Nincsen tartalom, mondanivaló, ez egy szép kis verstankönyv, negyedik bés magyarfaktosoknak. Ennyire unalmas lenne a magyar irodalom, hogy ilyeneket, mint "Kiváncsi gyerek volt Péterke / bedugta orrát az ételbe / kiszól a galuska / megrúglak, Petyuska / s Péterke elszállt az éterbe", tehát ezek a kortárs irodalom élbolyában alkotása?
Ez gyerekvers, amire anyám, aki fel-felhördül egy-egy picsán meg faszon, és szüntelen nem bírja magát kivakarni Tóth Árpádból, szóval erre anyám aszonta, nyál.
Még Orbán Ottó is a VD-nak írott versében (finoman persze, és a sorok közt) melegen ajánlja, hogy töltse meg már azokat a kurva verseket mással is, mint a gimnazista gondolatvilággal.

Mindemellett szerintem VD-ban van fantázis. Kötelező körként bemutatta, hogy bemagolta a Szerdahelyi-féle verstant, és most jöhet az, hogy költészetet csinálunk.
Szerintem azt fog csinálni, még ha Tomkissék talán el is küldik nemsokára a vérbe (sajnos VD-t és nem a Bögre Azúrt), talán már a decemberi számukban.
Na üdv

Előzmény: hrothgar (246)
alnev Creative Commons License 1999.12.06 0 0 250
Elfelejtettem megnézni az utolsó dátumot, de ahogy észrevettem, leült a topic. Miért?
Tényleg nem érdekel senkit a mai irodalom? He?

Azzal az úrral pl. nem értek egyet (Benedek Szabolcs), aki bedobta aztat a nagy elvet,
hogy az írók írjanak csak maguknak, mer a Nyugat is csak x pldban fogyott. Gyerekek, bár tudjuk, hogy nincs értelme, , ám ha nem vállaljuk egy kicsit sem a naivitást, ergo elhisszük, hogy azon a Tomkiss által folyvást emlegetett 200 emberen (ebben benne vannak a kékharisnyák is) kívül lesz, aki elolvassa, amit csinálunk, akkor pl. mér kell könyvet kiadni? Az úgy hülyeség, hogy Juhász Gyula meg Jó éjszakát, meg hogy jön majd a szép új kor, aztán 2083-ban egy antikváriumban megleli valaki a Tomkiss-könyvet meg a Benedek Szabolcsot, oszt lesz jó kis nemulass, a Tomkiss meg a Benedek lesz a két nagy irodalmár. Ilyen nincsen.

Vagy megpróbáljuk a rövidke életünkben kicsiholni aztat az elismerést, vagy szart sem ér az egész. És vajon el lehet-e érni azt az elismerést, ha valaki úgy a homokba dugja a fejit, mint Tomkissék? Nem feltétlenül az elkurvulásra gondolok.

George Sand Creative Commons License 1999.12.06 0 0 249
Kedves ÉgőHalak, Te nem ugyanazt mondtad, amit Kis Ádám, bár a stílust illetően igazad van - az valóban más volt.
Mindenkinek gratulálsz, aki ELTE-t végzett? Akkor légyszí nekem is, jó?
ÉgőHalak Creative Commons License 1999.12.06 0 0 248
kedves kis, hát tulajdonképpen eszembe se volt vitatkozni veled, csak arra proóbáltam rámutatni, hogy amit előzőleg katatón stílusban a versek és egyebekről kifejtettem, azt te közérthetően fogalmaztad meg. szóval ez, és gratulálok az elte-hez.

homok gyuri, schwajda sux (m: tré, gáz, fos), mert ő 1 álmágus, és bármit megtenne, még anyjával kapcsolatban is, hogy valami értéket legyen képes alkotni, aztán ebben véget is ér a muki

hrothgar Creative Commons License 1999.12.05 0 0 247
Prózában: Békés Pál: Bélyeggyűjtemény.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!