Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2004.11.19 0 0 839
"arról nem tehet a doki, ha akedves mama letagadja, hogy hamarabb hazamehessen" Meghalni?
Honnan veszed azt, hogy letagadta? Ott voltál vagy csak ráfogod?
Nem hiszem, hogy létezik olyan kismama aki az életét kockáztatná azért, hogy 2-3 nappal előbb hazajuthasson és ezáltal a saját életét 50-60 évvel megrövidítené?

Mellesleg ismerek egy harmadik esetet a dokival kapcsolatban. 1995-ben Ő volt az ügyeletes orvos. A mi szülész-nőgyógyász orvosunk akkor még őt ajánlotta, ha nem tudnánk elérni. Ez sajnos be is következett, így az első kisbabánk nála született.

Volt ott egy másik kismama, aki már előző nap is a szülészeten szenvedett, de még utánunk is lehúzott bő egy napot. Nem tudom, hogy volt lehetséges, de H.Szabolcs ezen időszak alatt végig ügyeletes volt. A kisbaba, kb 3 nap alatt megszületett és totálkáros lett.
Nekünk a szülés alatt nagyon szimpatikus doki benyomását keltette, de napokon belül megváltozott róla a véleményem.
A saját orvosunkról csak jót mondhatok. Ő hagyta a kismamát, amikor annak arra volt szüksége, de igen erélyesen közbelépett, amikor a helyzet úgy kívánta meg. H.Szabolcs ezt nem tette meg. A végletekig kivárt. (Biztos nem volt a kismama az Ő betege).
Előzmény: anyabanya (838)
anyabanya Creative Commons License 2004.11.19 0 0 838
legalább is a i egyébiránt nem jól felszerelt korházunkban is kötelező mindennap legalább kétszer lázat mérni, a szülészeten 3*mértek (arról nem tehet a doki, ha akedves mama letagadja, hogy hamarabb hazamehessen)
anyabanya Creative Commons License 2004.11.19 0 0 837
Az az lehet kapni csúnya fertözést bennt maradt lepényrésztől, de azért ezt többnyire észreveszik, sőt leggyakrabban kilöködik magától, bár én is tudok halálról is, de azért ez durva hiba, mert én ötször szültem, de mindeig megnézték a lepényt rendesen...és már ezer éve mérik mindennap a lázat, kicsi lázra is felfigyelnek...
Előzmény: Beebite (835)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.19 0 0 836
Te már csak tudod. Biztos ott voltál.
Előzmény: Beebite (835)
Beebite Creative Commons License 2004.11.19 0 0 835
Nem akarok magában a HSZ dologban állást foglalni, de ez amit ide leirtál az egy élettani baromság. Biztos, hogy nem igaz.
Előzmény: Törölt nick (831)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.18 0 0 834
2001-ben is volt szerencsém találkozni H.Szabolccsal. Akkor az egyik kismama, csak azért, hogy elkerülje a szüléssel járó fájdalmakat, császármetszést kért. Az ügyeletes orvos erre nem volt hajlandó. A mi babánk miatt éppen ott-tartózkodó szülész-nőgyógyász orvosunk sem vállalta az esetet. Ekkor valahogyan előkerítették H.Szabolcs telefonszámát. Jött is azonnal. Nem volt probléma a császármetszés sem, csak fizessenek érte. Hogy lehetséges ez? Az orvos áthidalta a problémát azzal, hogy szimplán beírta, hogy a gyerek keresztben fekszik és emiatt szükséges az operáció.
Kb. fél óra alatt lerendezte az egészet.
Előzmény: Wic (833)
Wic Creative Commons License 2004.11.17 0 0 833

mi is 97-ben szültünk nála feleségemmel. nekünk a főorvos (M. doki) ajánlotta, tök jó fej volt.

idén augusztusban feleségem húga szült nála. ugyanolyan rendes volt, mint 97-ben. csak kivan kicsit idegileg amiatt, ami ellene folyik.

 

Előzmény: Nannics (832)
Nannics Creative Commons License 2004.11.17 0 0 832

Nem tom, en pont 97-ben szultem a H. Szabolcsnal, az osszes tobbi dokihoz kepest magasan a legjobb fej volt. Milvel nagyon joban voltam a szuleszeti osztaly vezetojevel, tole kerdeztuk meg, hogy kit ajanl, o a H. Szabolcsot ajanlotta...

 

Ja, es nekunk spec. nem mertek a lazunkat.

 

(ettol fuggetlenul lehet, hogy az idok soran a H. Szabolcs megbolondult, de akkor meg nem volt nemtorodom es bunko)

Előzmény: Törölt nick (831)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.15 0 0 831
Hali Bes!
A H.Szabolcs szülész doktor maga lehetett a rémálom.
Valamikor 97 körül halhatott meg az egyik előző kismama. Épp akkoriban jártunk a kórházban és meglepetten tapasztaltuk, hogy új rendszert vezettek be. Nevezetesen, minden kismamának szülés után rendszeresen megmérték a lázát. Az ott létünk alatt megemlítették azt is, hogy az egyik kismama "gyermekágyi lázban" halt meg. Úgy mint a középkorban (Semmelweiss Ignác előtt) történhetett. Ezért lett szükséges a fokozott lázmérés.
H.Szabolcs ugyanis nem győződött meg arról, hogy a méhlepényt teljesen eltávolította-e.
Előzmény: bes (829)
bes Creative Commons License 2004.11.13 0 0 829
én úgy tudom a másik beteg is rég meghalt már....

DoktorÚrVazze Creative Commons License 2004.11.12 0 0 828

Tudod ez az a szituáció, amikor azt mondom, hogy gratulálok az igazságszolgáltatásnak. Mert olyan esetekben, amikor az orvos esetleg semmit nem tud tenni  (a beteg meghal, vagy nem teljesen gyógyul meg, nem nem teljesen meggyógyitható) és beperlik, akkor az esetek többségében a pert a betegek, vagy a hozzátartozók megnyerik, mert az orvos jogi védelme, védője olyan pocsék, hogy alkalmatlan lenne a feladatára.

 

Az ilyen esetekben meg valahogy sehogy sem sikerül felelőst találni, pedig biztosan lehetne...

 

Szomorú vagyok...

 

DÚV

Előzmény: Törölt nick (827)
pzita Creative Commons License 2004.09.25 0 0 826
Friss családi élmény a témakörben. Párom testvére néhány napja lakója az egyik szent elnevezésű kórháznak. Intenzív osztályon kezelik, mert a tüdeje nem funkcionál rendesen, néha azon küzdenek, hogy ne essen össze. Mármint a tüdeje. Ehhez képest tegnap saját lábán küldték le röntgenre lépcsőn. Már az odafelé úton összeesett. Van egészségügyi dolgozó a családban, így ismerem a pénzhiányt és egyebeket ezen a területen, de az ilyenfajta nemtörődömség az mindig megrémít.
bes Creative Commons License 2004.09.24 0 0 822
A szülés NEM infarktus, hanem egy természetes folyamat, ami magától lezajlik, ha nem fut kóros vágányra. Hozzá sem kéne nyúlni a szülő nőhöz, csak csendben figyelni, mert valamennyien tudunk ösztönösen jól szülni.

Itt csak anniy történt, hogy a szokásosnál gyorsabban jött a baba.

a nőt észlelték (6 méterre volt a szülésznő ) de lépni nem tudott a gyors folyamatok miatt. Károsodás nem történt, minden egészségesen zajlott le.
MI lenne ha minden nőt, ok nélkül, ágytálaznának vajúdás közben? Te mit szólnál hozzá?
Én ordítva menekülnék a helyszínről.
Lásd vertikális vajúdás és szülés, sétálás, sétáló EDA, szabad mozgás.....
igen, egy 4.vagy 5. gyerekét szülő ismerősöm alig ért be a WC-ből , de épp beért.
Ennyi.


de aki ebből az ügyből hisztérikus alapállásából etnikai kérdést csinál, indulatokat szít, (TV, újság) az elvakult és rendkívül ostoba, roma- és magyarellenes.
Előzmény: Törölt nick (821)
bes Creative Commons License 2004.09.24 0 0 820
Sosem indul vizsgálat, ha egy nő otthon/ a mentőben/ stb szül, mert igenis lehet későn észrevenni, a nőnek sem kötelező felismerni, még ötödik szülésnél sem.

De akkor fordítsuk meg: Téged TOLÓFÁJÁSOKKAL ki lehetett volna zavarni a WC-re?
gondolom nem. akkor már semmi nem számít, küldhetnek akárhová.
Tehát feltételezhetően 9 perccel a kitolás előtt, a beöntés idején nem volt semmi tolófájása, ezért ballagott ki a WC-re.
(N.B. meg kell kérdezni, hogy saját maga egyedül döntött így, vagy kiengedték? Fontos! ha nem engedték ki, felelősségre kell vonni ŐT, mert akkor ő VESZÉLYEZTETTE a gyerek életét az undorító WC-n szüléssel :) ez csak vicc, nehogy komolyan vedd! )

Székelési ingere volt.
Aztán jött egy tolófájás és kipottyant a baba.
Ezernyien vannak akik szeretnének ilyen könnyen szülni. Én is így szültem az elsőt, szinte a semmiből jöttek a tolófájások, ha épp a WC-n vagyok, tuti nem érek be.
De nem fogom telekürtölni az országot világot ha ez történik, hogy az orvos gyűlöl engem és a "WC-n KELLETT szülnöm...."
döbbenetes ez a paranoia (tudtommal a nőben nem ott fogalmazódott meg a kifogás, hanem csak hazamenetel után, amikor gondolom valaki felbújtotta, hgoy le lehet akasztani egy ksi pénzt a kórháztól... hát ez nem fog bejönni :) )


ha már panasz van, meg kell nézni a dokumentumokat (felvételi státusz) meghallgatni a tanúkat, és a nőt. Én egyelőre nem látom, mi lenne ordító műhiba, vagy méltánytalanság....
Előzmény: Törölt nick (819)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.23 0 0 818
Hát a lányom speciel a Schöpf-Méreiben szült, és volt néhány élményben része. Nézd itt nem arról beszélek, hogy ki szül könnyeben meg ilyesmi, hanem arról, hogy igenis a romáknak más a kulturájuk na. Amitől egy "gádzsó"  nő hideglelést kap, az náluk a természetes és kívánatos. És ez eddig rendben is lenne, de miért baj az, ha ezt valaki ki is mondja, vagy ha nem is mondja ki, de igyekszik az általa igazgatott szülészetet úgy berendezni, hogy nekik is jó egyen és a gádzsó nőket se zavarja??? Szvsz éppen az izzítja fel a gyűlöletet, mikor ezekből a dolgokból a ker. tévék ilyen ügyeket csinálnak... - holott az eredeti szándék pusztán emberségből született???
Előzmény: Törölt nick (817)
bes Creative Commons License 2004.09.23 0 0 816
nem baj, ezt tartom normálisnak én is.
Valamint azt, hogy nekik is el kell fogadni cserében a többség normáit, (nem verjük szét a kórházat ha valakink meghal, stb stb)
LÁtogatási idő, a többi páciens joga a nyugalomhoz, gyógyuláshoz, tisztasághoz, füstmentes környezethez stb stb...

egyébként azt tanultam és tapasztaltam is, hogy a roma nők egy része pszichésen regresszív állapotban érkezik a kórházba , szülni vagy más okból.
Sz ő ilyen "kultúrális tradícióik" miatt könnyebb őket egy kicsit "gyerekként" kezelni ( ne értsétek félre, ez nem lekezelés, tényleg vicceskedést is jelenthet) és ők doktornénizik a húszéves nővérkét, bácsizzák a 17 éves beteghordót .....

de lehet egy szabályt hozni hogy ezentúl fapofa, nincs jópofi és vicc....
ettől sokan halálra fognak rémülni....
felvilágosítás, magyarázat aztán nézzük meg mire megyünk vele...

AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.23 0 0 815

Jó de most miért baj, ha egy orvos ezt felismeri és azt mondja, hogy legyen egy kórterem, ahol mindig legyen látogatás, és éljenek úgy ahogy akarnak?

(És közben ne zavarják azokat, akik nem ezt szeretnék????)

Érdees ezért országra szóló botrányt csnálni?

Előzmény: bes (814)
bes Creative Commons License 2004.09.23 0 0 814
Egyszer a Schöpf Méreiben szült egy fiatal roma lány... a családot a nagy zaj miatt kiküldték az épületből, erre felgyűltek a szülőszoba ablakai alatt, és a csaj minden ordítására kórusban jajveszékeltek az utcán....

nem érdemes ezeket e kérdéseket zsigerből fajgyűlöletnek bélyegezni, mert visszaüt.
Az kéne, hogy képződjön roma védőnő több (neke maz első kettő az volt! és semmi bajunk nem volt egymással! ) roma szülésznő, és ad absurdum roma orvos....
nem azért hogy szegregálódjon az ellátás, hanem hogy ami valóban kultúrális különbség, azt kölcsönösen jobban meg lehessen ismerni...
mi akadálya?

Előzmény: AliceCsodaországban (813)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.23 0 0 813

Figyejj nem tudom szültél-e és ha igen hogyan... énnekem anno az első szülésem mondhatom fájdalommentes volt, és bizony, ha ez az inger jön rám a vécében, akkor ott szülök, mert csakis székelési ingerem volt és nyomási kényszerem - az egész szülésből az a rossz emlékem maradt, hogy ezt vissza kellett tartanom, míg orvost kerítenek, akár hiszed akár nem. Én nagyon is el tudom képzelni, hogy a beöntés után azt hitte kakilni kell pedig speciel szülnie kellett. 

Ötödik gyereknél ez a feltételezés szvs. reális...

 

(Ami meg az előitéleteimet illeti: nálam az verte ki a biztosítékot, mikor az egyik kórházat azért hurcolták meg, mert a főorvos a kulturális szokásaik miatt külön kórterembe rakta a roma kismamákat - egyszerűen nem hiszem, hogy fajgyűlöetből! Azóta már szült  alányom is meg más - innen az indexrl is ismert - ismerősöm is, és azóta el kellett, hogy ismerjem, hogy annak a főorvosnak bizony igaza volt! Nem mindenki viseli el, ha a roma rokonság egész nap ünnepel a szomszéd ágyon,és azt sem ha pl. behoznak egy kertbe szült roma anyukát, aki az istennek sem kar lezuhanyozni, és emiatt az egész folyosón hullaszag terjeng... )

Előzmény: Törölt nick (810)
bes Creative Commons License 2004.09.23 0 0 812
"Na, ne. Ott van a no a szuloszoba wc-jen es senki nem veszi eszre, hogy szul???Azert ennyire nem szoktak csendben lenni a szulo nok es a szuloszoba sem szokott igy elneptelenedni..."

nézd, én más sok szülő roma nőt láttam.
feltételezem hgoy Te meg még sokan együttműködtök az orvossal, így nem nehéz észrevenni egy kitolási szakot.
de ha olyan szülés volt mint amiket én láttam "daktor úr szétreped a p**ám " ordítozás órákon át, bármi van...
akkor nem biztos hogy "komolyan veszik" minden nyögését....
és egy tolásból megszületett a baba, amint írja.
az 40 másodperc. A szülésznő 6 méterre volt, tehát hallótávolságra.

Szüléshez orvos meg csak akkor kell ha baj van. Az hogy Magyarországon minden sima szülésnél ott bohóckodnak, az a pénz miatt van, egyszerűen luxus.

bes Creative Commons License 2004.09.23 0 0 811
biztosan, nem tudom.
szerintem kihagytak egy vesszőt, és akkor már így lehet érteni (mint a
"királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz " mondatban....)
én a nol-ról idéztem ide az ottani mondatot.

Az igaz, hogy sokszor "félreérthető " félreértelmezhető" amit az eü személyzet mond a betegeknek, visszafoghatnák magukat.
Pl. nekem műtét után, a harmadik napon, a sok ragtapasz helye (katéter, branül etc etc rögzítésére) tiszta fekete folt volt, kosz. Nem bírtam vele.
Addig jártam a nyakukra, míg jött egy nővérke egy benzine vattával és lemosta.
Közben olyat mondott, ami szó szeritn idézve durva és sértő, de akkor egy vicces kedvesség volt, egy tréfás korholás, én így éreztem akkro is, most is ( hangsúly, mimika, előző beszélgetéseink alapján).
Ezt mondta:
"persze mert ide ilyen koszos betegek járnak, és sikálhatjuk őket ...."

MOst azon gondolkodtam el, miért van hogy a romáknál egyedül szülnek a nők? miért nem megy be egy nagymama-nagynéni vagy valaki?
Előzmény: Törölt nick (809)
bes Creative Commons License 2004.09.23 0 0 808
" A szülés után visszavittek az ágyra, elláttak, közben ismét előkerült az orvos, és "kiröhögött, hogy hol szültem" - mondta Lakatos Ildikó."

Az undorító " röhög" szóhasználat a roma nő szájából hangzott el, nem az orvoséból.

bes Creative Commons License 2004.09.23 0 0 807
Sziasztok!

Azért ez az eset eléggé fel van fújva szvsz... "a vécén kellett szülnie..."

betuszkolták a WC-be és nem engedték ki? kötelező volt neki ez ?
Nyilván senki nem feltételezi hogy így történt, inkább az lehetett hogy a nő nem ismerte fel a tolófájást és kakilásnak hitte. A baba meg olyan gyorsan jött hogy nem ért vissza az ágyig. Ennyi.
Utána ellátták és kész...

hallottam már ilyen esetről orvosnőnél is (WC-ben szülés) érdekes nála nem rinyált ott a tv rádió hogy micsoda műhiba :)
pedig ők tényleg majdnem meghaltak....
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.23 0 0 806
Nagyon könnyen elképzelhető, hogy az az orvos utálja a cigéy szülő nőket, ezt elismerem.
Előzmény: Törölt nick (805)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.23 0 0 804

Na igen, szóval ami a biztos az, hogy a nő a vécében szült, és az ottlévő felmosórongyra tette a gyereket. Miből gondolod, hogy utána nem látták el?  Ez az orvosi "röhögés" is kétértelmű, mert lehet, hogy azt mondta, hogy "nahát maga jól kiszúrt velünk, megcsinálta egyedül!" - és nevetett hozzá, de az is lehet, hogy magában ezt gondolta: ezeknek így is jó, és kárörvendően vigyorgott - én már úgy vagyok vele, hogy ha ez a két tényező: ker. tévé és roma elmesélés együtt van, alapból kételkedek mindenben.

 

(És nehogy azt hidd, hogy ez régóta van így nálam - csak éppen az utóbbi pár év tapasztalat sajnos ráébresztett, hogy az én "szalonliberalizmusom" egy kalap szart nem ér a gyakorlatban.) 

Előzmény: Törölt nick (803)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.23 0 0 802

Szörnyű, persze, de emlékeim szerint a tolófájás szinte azonos a székelési ingerrel, és ha a beöntés után ment ki a vécére, akkor abban a szülésznő se láthatott semmi gyanúsat nem?

Nekem egy ismerősöm a liftben szült pl. és nem az orvos hibájából, hanem mert túl későn ment be és villámszülése volt - ez az asszony az ötödiket szülte, az se vacakol sokat ha jön a fájás. 

Előzmény: Törölt nick (800)
iricc Creative Commons License 2004.09.23 0 0 801

egyet kell hogy ertsek...

 

de tetelezzuk fel h az orvos valoban azt tette amit a no mond (es most tekintsunk el attol h roma-e avagy sem). ebben az orszagban orvos meg sosem lett rendesen felelossegre vonva semmiert.

utobbi hetekben volt tobb ugy is ugyebar.

kiderult h mindenki hibas, a mutosfiu, a betegszallito (ki is lettek rugva), a portas bacsi, a bufes neni, de az orvos sosem lehet hibas semmiert...

Előzmény: AliceCsodaországban (799)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.23 0 0 799

Sajnos eről ne tudok egyértelműen véleményt mondani... és meglehet azér mert előitéleteim vannak már (régen nem volt ennyi)... szóval ha valami ilyesmit a kereskedelmi tévék tálalnak az már önmagában nem szentírás, másrészt meg sajnos a sértett etnikai hovatartozása is kételyeket ébreszt bennem a színtiszta igazságot illetően.

Mindenesetre elképzelető, hogy így történt az eset - miért is ne, elég sok orvos van, aki le se szarja a nemfizetős betegeket - de úgy is történhetett, hogy a sértett asszony direkt maga nyomta ki a gyereket a vécében, aztán később otthon világosította fel valaki, hogy hé ebből lehetne valami kis pénzt is csinálni (még ha kártéritést nem is követelt, de gondolom a csatorna fizetett nekik valamennyit...) 

Előzmény: Törölt nick (798)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2004.09.22 0 0 797
MIlyen kövön szülésről van szó?
Előzmény: Törölt nick (796)
Wic Creative Commons License 2004.07.05 0 0 795
no, hogy áll a doki ügye? tudja valaki?
Előzmény: Wic (781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!