Keresés

Részletes keresés

Borella Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8167

 

Előzmény: Lappantyú (8163)
Lappantyú Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8166

onnan jutott eszembe a kérdés, hogy épp a napokban hallgattam meg a Valaholt, amiért én ugye desperately rajongok (még a csengőhangom is a Légy óvatos intrója :))), akkor hallgattam meg, mikor még nem volt nálam az új lemez, de már foglalkoztatott Zs (nem volt jó döntés, magasmérce okán), imádom azt, imádom.

 

amúgy én (sajnos?) többnyire lapparádiózom, ami azt jelenti, hogy a merevlemezen lévő zenéket véletlenszerűen játszatom, ez van a munkahelyemen, itthon meg gyerek (vagy gyerekek által kedvelt) zenéket, ha kellőn csendesek a srácok, de többnyire nem azok, így nem fokozom a zajfaktort. tömegközlekedésen akkor hallgatok egy-egy lemezt, ha új és oda akarok figyelni, most még Kern és a Loreena McKennit várja a hetes buszt (de egyébként ott olvasok inkább).

 

szóval kevés zenét hallgatok és még kevesebb újat, ha találkoznék a tizenhat éves magammal, biztosan haragudna rám... (habár több okból, szóval mindegy :))

 

Fleet Foxesnak utánanézek, köszi az ajánlást!

Előzmény: Peppers (8165)
Peppers Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8165

Aha, régi lemezeit hallgatom, persze nem folyamatosan. Családilag most éppen a Beatles összest hallgatjuk, kábé egy éve már, kronológiai sorrendben. Gyerekek számára befogadható tempóban, úgyhogy még mindig csak 1967 elején járunk. Én magam amerikai zenéket hallgatok leginkább (ez tulajdonképpen mindig így volt), pölö a bölények közül Springsteent, a teljesen újak közül a Fleet Foxest, azt nagyon ajánlom.

 

És te?

Előzmény: Lappantyú (8164)
Lappantyú Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8164

és régi lemezeket hallgatsz-e? vagy amúgy mit hallgatsz mostanában?

Előzmény: Peppers (8162)
Lappantyú Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8163

a világon, de egészen őszintén mondom: az égvilágon semmiféle pejoratív felhangot nem akartam társítani a kocsmázás szóhoz, nekem a kocsmázás rendben van teljesen, nyilván ezért használtam ezt, de akkor másik példát mondok: vendégség. sok ember összegyűl, beszél, mindenfélét, nagyon jó, piros lesz tőle az arcunk, úgy örülünk egymásnak, de nem feltétlen az a mély beszélgetős, hosszú szövegek.

 

szóval hogy nem jobb vagy rosszabb a fb, mint az index (én már csak tudom, mindkettőt elég rendesen használom :))), hanem csak más, a funkciója, célja, szerepe, mindene.

 

csókrátok, mindent olvasok, de olyan egy hülye a telefonomban a zenelejátszó, hogy nem bírja megjegyezni, hogy hol járt legutóbb, így az első néhány dalt már meghallgattam vagy tízszer, de a végéig még nem jutottam, egyszer az kéne, hogy nem dolgozni megyek be, hanem kimegyek mondjuk Budatétényig és vissza :))) (/me a tömegközlekedési zenehallgató). ha egyszer is végighallgatom az egészet végre, én is írok majd valamit és ezt vehetitek fenyegetésnek. :)

 

(egyébként arról sokat esett itt szó, hogy kell-e politika vagy mi van, nekem még mindig az a véleményem, hogy politika sikítva semmiképpen, közélet, az igen.)

Előzmény: Borella (8161)
Peppers Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8162

az, hogy ilyen erős bíráló hanggal és ilyen alaposan megfogalmazott véleménnyel álltok elő, azt jelenti, hogy nagyon foglalkoztat titeket is ez az életmű

 

Ha magamba nézek: engem már nem foglalkoztat.

 

Persze, ez nyilván egy folyamat az emberben, illetve létezhet valamiféle skála: sosem foglalkoztatott "100%-ban", és most is jobban foglalkoztat "0%-nál". De az, hogy "már nem foglalkoztat", elég pontosan kifejezi a helyzetet.

 

Gyanúm, hogy magukat az alkotókat sem foglalkoztatja már (vagy: sokkal kevésbé, mint valaha), de valószínűleg nem ez az oka annak, hogy engem nem érdekel. Mert ott van pl. a KFT zenekar, akiket nagyon is foglalkoztatja saját maguk, de számomra szép lassan, fokozatosan szintén az érdektelenség szférájára sodródtak.

 

 

Előzmény: Borella (8161)
Borella Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8161

Szia Lappa, nem iszom, nem kocsmázom, sose tettem és a fb-csoportot is szinte véletlenül nyitottam igazán nem kocsmázásra, csak egy kis közös öröm-KZS-zásra, ahol lehet több képet is hozni, mint itt, és bármit írni a témáról, akár komolyat is.

Ha jöttök, örülök, ha nem, nem erőltetem. Nekem sajna mostanában nincs annyi időm, hogy itt is, ott is legyek, de igyekszem azért itt is követni az eseményeket.

Mivel - ilyen se volt még - nem volt még időm végighallgatni a lemezt, főleg megnyitni ezzel a vacakoló géppel a levélben megkapott számokat, és megvenni a lemezt is csak most szombaton fogom szándékaim szerint, mikor végre el fogok jutni a boltba, mert eddig az se sikerült, és csak néhány dalt hallottam eddig, így elolvasva roth-ur igazán kritikusokat megszégyenítő alapos és szellemesnek mondható, ám lesújtó kritikáját, meg a többiekét (rumci, Peppers), még nem tudok és nem is akarok hozzászólni, se itt, se a csoportban.

Annyit előljáróban megjegyzek: igen, tudjuk, az idő múlik, a világ és benne mi változunk, ami "nagy korszak" volt valamikor de nekünk akkoriban csak lázadó hétköznap, ahol ki kellett harcolnunk ennek a dalvilágnak a létjogosultságát a saját környezetünkben, hisz csak mi vettük komolyan, akkori fiatalok, a társadalom, a szüleink generációja számára ennek szeretete lenézendő, fejcsóválásra okot adó léhaság volt, mindez mára már elismert kultúrtörténelemmé vált, Zs. maga egy ikon lett, ha semmit se csinálna, akkor is, és az a nagy kérdés, mi jobb, kitartani amellett, ami az életünk, amit szeretünk utolsó percig, vagy eltűnni a csúcson elegánsan... Ugyanez vonatkozhat a hallgatókra is, de tény, hogy Zs-ra mai napig, akármilyen is a lemeze, nagyon nagy igény van még mindig, és benne is van annyi szufla bőven, hogy megjelenjen a közönsége előtt. Más kérdés, ő maga milyen kompromisszumokba megy bele ezért a jelenlétért, mind zeneileg, mind a természetesen mégiscsak fáradó szakmai körének szempontjából, a múló idő és a nagyon nagyot változó világ ellenében.  Nyilván, ha nem lenne ilyen szünet nélküli sikere és ekkora közönsége, nem jelenne meg új lemezzel, a régiekből akkor is megélne szerintem.

De a lényeg valahol egész máshol van szerintem. Azok a lemezek, amik pályafutása során megjelentek és életünk meghatározó részeivé váltak, szövegeikkel, mondandójukkal, hangulatukkal, a szívünkbe való beletalálásukkal, azok már ott is maradnak. A kulcs Zs. egyénisége, személyisége, a tipikus és összetéveszthetetlen konczzsuzsasága, ami miatt rendületlenül és sokan szeretik. Én nem hiszem, hogy el kellene várnunk tőle valami saját magát, stílusát, a megszokott dalvilágot meghaladó különleges újdonságot, hisz ami különleges, az ő maga, amit életművével megalkotott. Én még tényleg nem tudtam végighallgatni, de ha ez a lemeze esetleg az én szememben is a kevésébé sikerültek között lesz (ami nem biztos, én elfogult vagyok), akkor sem változtat már ezen semmit... Egyébként nekem eddig minden lemezénél az volt az érzésem, hogy meg tudott lepni, erősen tudott hatni az érzelmeimre, most már tényleg kíváncsi vagyok, ezt fogom-e érezni ismét...

Amúgy meg a politizálásuk jelentősége igazán az átkosban bontakozott ki, amikor szinte leste az ember, mikor viszik le a színpadról a rendőrök... az akkor nagyon komoly volt, ott minden szó koppant. Ők ehhez voltak szokva, nyilván nehéz volt újra megtaláni a hangot, de a 90-es években, sőt a 2000-es évek elején is beletaláltak a lényegbe és nagyon ütősre sikerültek a lemezei szerintem. Nekem mégis a lírai, az élet múlásáról szóló BJ dalok tetszettek a legjobban, ma is azokat szeretem.

Szóval lehet a mai technikai színvonal elvárásaival, a fiatalság maximalizmusával kritikát megfogalmazi egy nagyívű pálya sokadik darabjáról, persze, tanulságos. Számomra az, hogy ilyen erős bíráló hanggal és ilyen alaposan megfogalmazott véleménnyel álltok elő, azt jelenti, hogy nagyon foglalkoztat titeket is ez az életmű, érdekel Benneteket, mert ami engem pl. nem érdekel, azzal egyáltalán nem fárasztom magam.

Előzmény: Lappantyú (8130)
Peppers Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8160

Harminc éve tényleg jól csinálta, de engem speciel ma már az sem szórakoztatna, ha véletlenül továbbra is jól csinálná.

 

Harminc éve a tudatállapotokról is jól írt, ha arról írna jól ma is, azzal meg éppen hogy tudna engem érdekelni. Csak persze azokról is ugyanolyan gyengén írogat mostanság.

Előzmény: rumci (8158)
rumci Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8159

Én csak idéztem! :DDD

Előzmény: Peppers (8157)
rumci Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8158

Másról nem érdemes írni, mint politikáról. Csak hát jól kéne csinálni. Harminc éve még tudta, hogyan.

Előzmény: Peppers (8156)
Peppers Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8157

"Túl erősnek"???? Miután 12 évre visszamenőleg a legjobb Koncz-lemeznek minősítette a "37"-et? Teljesen szembe menve azzal a lesújtó hanggal, amit mi ütöttünk meg? 

 

Azért ennyire talán még Cordellnek sem kellene úriembernek lenni. :)) 

Előzmény: rumci (8155)
Peppers Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8156

„ma még a háborúra készül, ki holnapra szebb jövőt ígér” – ez úgy hülyeség, ahogy van. Helyesen: „csak háborúra készül, ki holnapra szebb jövőt ígér”

 

Szar a szöveg, hát szar a szöveg, de azért szerintem ne akard a szerzőre kényszeríteni a világlátásodat. :) Bródy szövegének van logikája: az "ez a harc lesz a végső" perverz ideológiájának mai jelenlétét mutatja ki.

 

Egyébként Bródy szövegei tele vannak aktuális (vagy majdnem aktuális) idézetekkel és odaszólásokkal, kezdve az "élő díszlet"-tel, egészen addig, hogy "amikor egy ajtó bezárul, valahol egy ablak kitárul" (ha jól idézem ezeket most fejből). Ami számomra azt mutatja meg, hogy még mindig teljesen rá van kattanva a politikumra -- talán épp ezért nem bír öntörvényű szövegeket írni.

Előzmény: roth_ur (8146)
rumci Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8155
Előzmény: Peppers (8153)
etrám Creative Commons License 2010.11.20 0 0 8154

eztet nem értem, félig olvastam el és mire visszatértem.....

talán ha 8150 előkerűl.

Előzmény: Peppers (8153)
Peppers Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8153

Cordell írása hová lett?

rumci Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8152

Én is csak meghallgattam. És megállapítottam, hogy többet ezt a hibát nem fogom elkövetni. Bár végül is álmatlanság ellen, altató gyanánt biztos jó egy ekkora közhelyparádé.

Ennél több szót én nem vesztegetnék rá, mert azért az mégse járja, hogy több szellemi energiát tegyek egy „szakvéleménybe”, mint az alkotók a lemezbe. (Jó, persze, vannak tűrhetőbb pontjai, de egy rendes lemezen ezek a tűrhetőbb pontok lennének a vatta.)

SzivárványB Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8151

Én csak szimplán meghallgattam minden különösebb elemezgetés nélkül. Első benyomásom az volt, hogy ez egy nagyon színvonalas lemez, pár dal kivételével mindegyik élményt nyújtott. Bornai hópelyheitől nem ájultam el és Závodi szerzeményétől sem, de összességében szerintem rendben van.

Renault Bruthalia Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8149

Szomorú, de így múlik el a világ dicsősége. Azé a világé, amelyben Zsuzsa Szörényi Levente dalait énekelte, amikre az akkor még kreatív Bródy János írt szövegeket. Azzal párhuzamosan, hogy a Fonográf megszűnt, Zsuzsa lemezeinek minősége is elindult lefelé a lejtőn, ez a 37. pedig szintén csak egy újabb állomás lefelé. A dalok hangszerelése sivár, Zsuzsa hangjába is sokszor belenyúl a gép, Bródy szövegei is olyanok, amiket nem is értem, hogy adhatott ki a kezei közül. Az jutott eszembe, hogy mennyire igaz: a csúcson kell abbahagyni. Nekünk, közönségnek is rosszul esik látni, hogy az ő mércéjük is mennyit esett. Természetesen csak véleményt mondtam, a művésznőt és zenekarát továbbra is tisztelem.

roth_ur Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8148

Nem lehetlen ez sem, és akkor félénknek sem nevezném:-)))

 

Az az S-modell biztos nem volt annyira kivehető, a közöség sem hallotta, már pedig kifele biztos jobban hallatszott, mint befelé.

Előzmény: Peppers (8147)
Peppers Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8147

Valahol távol – hát, ez legalább kerek dal, 10-12 éve nagyobbat szólhatott volna, ma már kissé félénk kapargászása a nagyvezérnek. Persze BT most nem keménykedhetett, hiszen nem lett volna sok ideje újat írni, ha a művésznő nem vállalja be – márpedig nem vállalta volna.

 

A zenéje, az ugye totálisan semmilyen. Viszont a szövegének van egy olyan kvázi-érdekes olvasata, mi szerint Bornai olvassa Zsuzsa fejére. Aki persze észre sem veszi ezt a kommunikációs helyzetet, úgy énekli el. (Lásd még: "S-modell".)

Előzmény: roth_ur (8146)
roth_ur Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8146

Hát akkor itten az én véleményem:

 

Kezdjük a borítóval, amiről már a fészbúkon összeírtam mindenféle rosszat, ezeket továbbra is fenntartom: az előlapon látható nőnek a szemébe nem lehet belenézni, hibbant kislányka, mint a jóllakott napközis, kár érte. A füzet amúgy se egy nagy szám, hamarabb kész volt, mint a lemez maga, különben pontosabbak lennének a szövegek, a „Hol tévedtél el” szövege pl. dupla olyan hosszú, persze érteni vélem, hogy a második felét miért hagyták el.

 

A lemez maga lendületes, dögös, de kissé túlságosan is. Sajnos nem értek a hangmérnököléshez, de hogy el lett cseszve, abban biztos vagyok. Nem túlvezérelt, de valami olyasmi, ráadásul betonbiztosan ízléstelenül. Említést érdemel még Beleszarok Zoli valamennyi odakent gitárszólója és ZS hangja, ami a nagy dübörgés mögül néha alig hallatszik.

 

A nyitódal egész jó, ugyan semmi különösebb mondanivalóval nem bír, de 66 percbe belefér. Sajnos sokkal több gondolat a többi dalba sem szorult. Ezekben a dalokban annyi az aktualitás, hogy az elmúlt húsz évben bármikor megjelenhettek volna. Csúnyább verzióban: mint amikor a halott sztár padlásán találnak 15 kiadatlan felvételt. Jó kis dalocskák, de azért érthető, hogy miért nem kerültek fel egyik lemezre sem. 1-2 kivétel azért akad. Régi probléma már ez, hogy mi a ráknak is kell teletömni egy CD-t mindenféle dalokkal, ezt a műfajt 35-45 perces albumokkal szoktuk meg, hosszabbat akkor érdemes készíteni, ha van miből (LOKSI).

 

Még itt vagyunk – a Minden előttem áll és a hajlakk-reklám keveréke, amely próbálja áthidalni a „hol van a hely” kérdésfelvetésre érkező rendkívül frappáns „itt van a hely” közti mintegy 3 perces időtartamot. A zene jó, a szövegírónak picinykét jobb lett volna MPSZ, hátha neki lett volna valami szövegötlete. De nekünk Mohács kell.

 

A szebb jövő – a lemez legbotrányosabb dala, amiben a „Mester” a vérfasiszták köszöntéséből írt egy szép dalt. Bravó. Ezek szerint neki tök mindegy. „ma még a háborúra készül, ki holnapra szebb jövőt ígér” – ez úgy hülyeség, ahogy van. Helyesen: „csak háborúra készül, ki holnapra szebb jövőt ígér”. Amúgy egy zsák BJ közhely, 37 dalból összeollózva.

 

Valahol távol – hát, ez legalább kerek dal, 10-12 éve nagyobbat szólhatott volna, ma már kissé félénk kapargászása a nagyvezérnek. Persze BT most nem keménykedhetett, hiszen nem lett volna sok ideje újat írni, ha a művésznő nem vállalja be – márpedig nem vállalta volna.

 

Volt egy jó napom: jó kis kuplé, valamelyik (vagy mindegyik) Halász Judit-dal dallamára, rádiókabaréba egyszer elment volna. A beszari értelmiség indulója.

 

Hol tévedtél el – ez lehetett volna egy jó dal, de hát „forduljunk el, vagy a széllel szemben menjünk tovább, ahogy a csillag az égen”? Mi van? Most vagy szöveget írunk, vagy a Barátok köztöt nézzük – a kettő egyszerre nem megy.

 

Nem lát, nem hall, nem beszél – Betonbéla dala, kissé nagyobbat mert álmodni, mint kellett volna, ne vesztegessünk rá sok szót, jelentéktelen. „a lépcsőház csendes, csak a szomszéd fülel” – ezek szerint a szomszéd fülelésének van egy csipetnyi alapzaja.

 

Csak szállj – a lemez egyik legjobb dala.

 

Ismeretlen nyár – nagyot nem üt, de tetszik a hangulata.

 

Hópelyhek – a lemez legjobb dala. Úgy gondolom, ezt Bornai pár évvel ezelőtt írhatta, amikor éppen szeretettel gondolt Zsuzsára.

 

Dum-duli-dú – ez a kedvencem, a kedvéért 2 percig képes vagyok nem temetni a világot. Meg ezt a lemezt.

 

Az álomgyár – ez is egy jó nóta, bár az „élménycunamitól” sikítok.

 

Ahogy állnak a csillagok – ismét egy Halász Judit-dal, eredetileg Kováts Krisztától hallhattuk, megfogalmazhatatlanul jobb hangszerelésben. A szövegbe se kellett volna belejavítani.

 

Soha ne kérdezd, Ne félj – biztos lehetett volna ezekből jó dal, csak valami szövegírót kellett volna találni hozzájuk. Két vakondtúrásnyi semmitmondás.

 

Suzanne – ez rendben van, nagyon is, csak hát nem ide készült.

Előzmény: Peppers (8145)
Peppers Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8145

Hát akkor, a hagyományok szellemében, írnék pár sort a lemezről.

 

Előrebocsátom, hogy iszonyatos lesz.

 

Olyan az egész, mint amikor egy házibuliban hajnali háromkor a társaság beül az ott felejtett zenekari felszerelés mögé. Ostobán és beszívva csörömpölni kezdenek, odakennek ezt-azt, ami beugrik, mert valamikor, nagyon régen, józanul mint ha már játszották volna. Berángatják, aki arra jár, legyen szó akár a fodrásznál szerzett barátnőről, akár egyszerűen csak valaki valakijének a valakijéről, akiről úgy hírlik, ült már zongora mellett. Vagy állítólag olvasott már egy könyvet. De ha nem ült, ha nem olvasott, az se baj.

 

És te az ajtón keresztül, a másik szobában hallgatod a kiszűrődő zörejeket. És te kapsz hányingert.

 

Lehetne tovább ragozni az egészet, mondjuk dalról dalra (vagy mik ezek az izék, amik között mindig van egy kis szünet), vagy mondjuk szereplőről szereplőre, a delírium és a dementia egymáshoz arányított kórisméjének pontos diagnosztizálásával.

 

De minek?

Peppers Creative Commons License 2010.11.19 0 0 8144

Ja. Tett egy pár csapzott szárnycsapást, aztán végleg elsüllyedt.

Előzmény: roth_ur (8143)
roth_ur Creative Commons License 2010.11.18 0 0 8143

aztán a 13.-nál visszacsobbant, ha jól sejtem.

Előzmény: Peppers (8142)
Peppers Creative Commons License 2010.11.18 0 0 8142

Most, így a 10-12. nóta környékén szárnyra kapott a lemez, mint csapzott kormorán az olajfolt közepén.

Előzmény: Peppers (8141)
Peppers Creative Commons License 2010.11.18 0 0 8141

Drágám, én itt vagyok, semmi gáz. Tegnap megvettem a lemezt, megnéztem a borítóját, és az alapján felkészültem a legrosszabbra. Most hallgatom éppen -- de erre, erre, hát erre... erre azért nem voltam felkészülve. Voltaképpen idegbajjal határos elkeseredésemben ugrottam fel a topikra.

 

Nem lehetne valahogy visszavonni ezt a lemezt?

 

Persze lehet, hogy elhamarkodott vagyok. Még van hátra hét nóta, talán akad közte egy, egyetlenegy, amit érdemes lesz meghallgatni.

Előzmény: Lappantyú (8130)
MTomi53 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 8140

Egy meglepően hosszú riport Zsuzsával:

http://quart.hu/cikk.php?id=5681

Katzenmama Creative Commons License 2010.11.17 0 0 8139

Még egy link:

http://www.youtube.com/watch?v=BVhzwDy6IRY

 

m1, 2010.11.12.

rumci Creative Commons License 2010.11.15 0 0 8138

Amúgy nem látszik működni. :D

Előzmény: rumci (8137)
rumci Creative Commons License 2010.11.15 0 0 8137

Köszönöm!!!

Előzmény: Lappantyú (8136)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!